Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
Rendben van, felfogtam, megértettem.
Csak hihetetlen, hogy valami, aminek az alapanyaga a tej, ami tiltott dolog számunkra, ennyire jó lehet a mi candidás szervezetünknek... de értem a lényeget, és köszi! Most már nyugodt szívvel fogom fogyasztani!
Talán ez a cikk részlet segít megértened, hogy a joghurt mire kell a szervezetnek. A tejet azért nem lehet fogyasztani, mert erjedési folyamatot indít el az emésztés során a szervezetben és ez táplálék a gombák számára. Ezzel ellentétben a joghurtnak a hatásai itt szépen össze vannak foglalva.
Az élőflórás joghurtot mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon egészséges. 100 fölötti életkort rendre megérő, kaukázusi pásztorok is nap mint nap hasonlóképpen savanyított tejkészítményeket fogyasztanak. Egészségességét a joghurtnak elsősorban a benne élő barátságos baktériumoknak, az úgy nevezett probiotikumoknak köszönhetjük. A fent említett két fő joghurtoltó baktérium fajon kívül további probiotikumok például a Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum vagy akár a Danone cég által izolált és védjegyzett Bifidus essensis.
Gyakran hallani a prebiotikum kifejezést is, ezek olyan anyagok, melyeket az emberi szervezet nem tud felhasználni, de e barátságos baktériumok számára fontos tápanyagként szolgálnak. Ilyen anyag például a fruktooligoszacharid.
Az ember vastagbelében több milliárdnyi, mintegy 500 féle fajú mikroorganizmus él a szervezettel szimbiózisban. Közéjük tartoznak a probiotikomok is. A probiotikumok között van olyan, ami letelepedik az ember bélrendszerében, de van olyan is, amelyik csak átutazó, pár hét alatt kiürül a bélrendszerből. A vastagbél lakóinak többsége baktérium, de van köztük több gomba is, például a Candida albicans.
A probiotikomok többek között az alábbi hatással vannak a szervezetre:
elfoglalják az életteret a rosszindulatú mikroorganizmusok elől, ezzel nehezítik a behatolásukat a szervezetbe
gátolják a Candida gombafajok túlszaporodását
életfolyamataik olyan környezetet teremtenek, melyek kedvezőtlenek a rosszindulatú mikroorganizmusok számára
jelenlétükkel ébren tartják, stimulálják, erősítik az immunrendszert
gátolják a rothasztó folyamatokat
az immunanyagok mintegy 70 %-át az bélflóra termeli
javítják a fehérje, a zsír, ásványi anyagok és vitaminok felhasználását: jobb lesz az emészthetőség, az oldódás, a felszívódás, javítják biológiai elérhetőségüket. Így például tejben és a joghurtban lévő kalcium mennyisége azonos, de a joghurtból a kalcium jobban fel tud szívódni a szervezetbe.
B és K vitaminokat termelnek
csökkent gyomorsav termelés esetén fokozzák a pepszin (gyomorsavas emésztő enzim) működését
segítik a tejcukor (laktóz) lebontását
segítik helyre állítani a bélflóra felborult egyensúlyát, így különösen jótékony hatású azoknak az embereknek, akik a Candida albicans élesztőgomba túlszaporodása okozta Candidázis betegségben szenvednek.
megszépítik a bőrt. A pattanásosság fő oka gyakran, a közhiedelemmel ellentétben nem a garázdálkodó baktériumok, hanem a bélflóra felborult egyensúlya. A felborult egyensúly esetén egyrészt nem olyan hatékony az emésztés során keletkező méreganyagok eltávolítása, másrészt a befészkelődött káros mikroorganizmusok anyagcsere termékei is plusz méregterhelést jelentenek a szervezetnek. És a felborult emésztési folyamatok során is további nem kívánatos anyagok keletkeznek. Ami méreggel a máj már nem bír, attól egyrészt bőrön keresztül próbál szabadulni. Amint elkezdjük bélflóránk felborult működését helyreállítani, tapasztalni fogjuk - főleg a konok - pattanásaink rohamos eltűnését. Ezek igazából nem is a klasszikus pattanások, hanem körbe zárt méreg csomók.
csökkentheti test súlyunkat. A máj azokat a mérgeket melyekkel nem bír, másrészt zsírpárnák környékére, afféle vizes zárványokba zárja be. Bélflóránk helyre állításával a szervezetnek módja nyílik az itt felhalmozott mérgek eltávolítására, melynek következtében testsúlyunk akár 1 -2 hét alatt 10-15 kilót is csökkehet. Ami megmarad az már igazi háj, amit csak szakszerű módon végzett testedzéssel tudunk eltávolítani.
segítik a szabadgyökök eltávolítását
káros koleszterin szint csökkenést eredményeznek
javítják a bélmozgást
hozzájárulnak vastagbélrák és a májzsugorodás megelőzéséhez
A joghurt kimondottan jó hatással van Candidázisban szenvedő betegségre.
Szia, a másik fórumon beszéltünk a joghurtról, és megkerestem a te házi joghurtodat, amit el is készítek majd, csak itt megint ugyan az az aggodalmam, hogy még ha találok is valahol megbízható, tényleg bio-házi joghurtot, és azzal oltom be a tejet, ahogy írtad, akkor sem értem, hogy első időszakosak miért ehetnek joghurtot, ha tejet ugyebár nem?? Én csak tényleg nem szeretnék hibát elkövetni, ha már ennyire elszántam magam!
Padlizsánkrémet ugye lehet elsőként is minden további nélkül?
Köszönöm
Ha már visszavezettem az almát, és nem okozott semmi panaszt.
Akkor egy héten mennyi almát lehet enni? Megvan határozva?
És a grapefruit?
Ma almás lepényt sütök, már bent van a sütőben. Majd teszek fel képet, és a receptet is, ha jól sikerül!
Ez Mátkám receptje
Császármorzsa:
(1 bögre=2 dl)
1 bögre tönkölybúzadara
1 bögre tk. tönkölyliszt
1 bögre víz
1 citrom reszelt héja
4 ek. őrölt lenmag + 8 ek. víz (tojás helyett)
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. foszfátmentes sütőpor
ízlés szerinti édesítés(nálam most 3 db feloldott pötyi)
zsiradék a sütéshez
Én annyit változtattam, hogy csak búzadara, rizsliszt, víz.
Délután 4kor már nagyon éhes voltam, úgyhogy sem szódabikarbónát, sem citromhéjat, sem tojást nem tettem bele.
Kép már sajnos nincsen, keveset szoktam fotózni :)
El tudnád privátba küldeni a receptet?
Képet tennél fel róla? Nagyon kíváncsi vagyok rá!
Bocsi, tartozom még egy palacsinta recepttel:
Palacsinta:
2 tojást, 10 dkg liszttel csomómentesre keverjük, majd kb. 3dl vízzel felhígítom.
A vizet nem mértem, mert folyamatos kavargatás mellett öntögettem mindig egy kicsit. Nem jó, ha túl sűrű a tészta, az se, ha nagyon vizes.
Egy kiskanál cukrot is lehet tenni a tésztába, de ha nem, úgy is jó.
Olajos palacsintasütőbe teszek kb. fél merőkanál tésztát. Minden sütésnél csepegtetek egy kis olajat.
Én karobos-xilites, és fahéjas-xilitest palacsintát csináltam.
Ki milyen tölteléket ajánl?
Hát én sajnos még nem jutottam el odáig:))
Tegnap akartam, de kölcsönadtam a receptgyűjteményem, és itt nem találtam meg, így kútfőből készítettem egy kekszes nasit:
egy csomag korpovit
20 dkg vaj
kakaópor
xilit
3-5 teáskanál lekvár
és én egy kis fahéjat is tettem hozzá, mivel szilvalekvárral készítettem.
Az egészet összedolgozni alaposan, kis golyókat csináltam, be a hűtőbe, de azért megkóstoltam és tök fincsi volt :PPP
ja és túrógombócot főztem, zabpehellyel, és ebbe is forgattam. Sütőben megpirítottam és mikor kivettem szórtam rá egy kis xilitet, ebbe forgattam a kifőtt gombócokat, nagyon tutíííííííííí lett :dd
Van kétféle tonhalam. Összetevők: tonhal, szójaolaj, só. A másikra az van írva: aprított tonhal saját lében (aprított tonhal, ivóvíz, étkezési só).
Kérlek amint tudjátok írni, hogy melyiket ehetem ill. ha egyiket sem, akkor is azért írjatok. Tegnaptól nincs gáz, és nem tudom miket csináljak, hogy jó legyen. A sütő az villany, úgyhogy azzal nincs probléma, de nem akarok folyamatosan sütögetni. Mellette péntek-szombat suli...
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?