Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
elkérhetném a palacsinta receptet?
köszönöm :)
Lepénykenyér
Hozzávalók:
50 dkg bármilyen teljes kiőrlésű liszt
1 tk só
3 dl joghurt
1-1,5 dl víz (liszt függvénye)
kb. 1 dl olívaolaj
olajos magvak,
zöld fűszerek
1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sóval, és apránként hozzáadjuk a joghurtot.
Elkezdjük dagasztani, folyamatosan adagoljuk a joghurtot és a vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Akkor jó az állaga, ha lágy és rugalmas.
Tetszés szerint magokkal, zöld fűszerekkel (újhagyma, bazsalikom, oregánó) ízesítjük, de akár el is hagyhatók ezek.
A tésztából teniszlabda nagyságú golyókat formálunk, és 10 percig pihentetjük őket.
A golyókból kb. 1 centi vastag lepényeket formálunk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Láttam itt olyan receptet amibe szódavizet vagy ásványvizet javasoltatok. Én nem használnék semmilyen szénsavas dolgot, mert annak is a buborékai lukakat csinálnak a bélfalba. Sütőport se használnék, inkább szódabikarbónát helyette,mert az természetes anyag.
Esetleg nem lehet, hogy sütni kellett volna még? Vagy nagy lángon sült?
Szerintem ha nem jó, akkor ne edd meg, én se ettem meg azt a másik fajtát még annak idején.
A képeim között találsz a zsemléről is.
nem ezt az ír szódásat csináltam! de köszönöm szépen!! :) ki fogom próbálni!
de most amit csináltam azzal mit csináljak?:D
csináltam ír szódás kenyeret rozsliszttel és ilyen szappanos maszatos lett a közepe :S
mit csináljak??
még süssem?
Szia!
Én az ír szódás kenyér receptje (1/3adag) alapján szoktam sütni, csak én zsemlét, mert a kenyeret nem ettem meg már a 3.nap, mert száraz volt.
2 DB ZSEMLE:
13dkg tk.tönkölyliszt
1/3 pohár joghurt (van amikor fél pohár)
1,6 dkg puha teavaj
kávéskanál hegynyi szódabikarbóna
fél kávéskanálnyi sütőpor
szóda v ásványvíz
só
Ezeket összegyúrom. A vizet a végén adagolom, pontosan nem tudom mennyit. Annyit teszek bele, hogy puha, de nem folyós tésztát kapjak. Két gombócot gyúrok lisztes kézzel. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakom, egy kicsit lapítom (én jobban szeretem ha laposabb). Vizes kézzel egy kicsit vizezem a tetejét, hogy a szezámmag és napraforgómag rátapadjon. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30-40 percig sütöm. Ha megsült, ne hagyd a sütőben, mert kiszárad.
Ne gondold, hogy nagyon puha, hiszen a tk. liszt másabb, mint a sima fehér liszt. Élesztő sincs benne, mint a boltiba, úgyhogy sűrűbb is.
Nekem ez a recept vált be. Próbáltam már másik receptet is, zabpehely liszttel vegyítve is, de akkor nagyon omlós lett.
Napi egy zsemlét eszek, 2 naponta sütöm. Ha gondolod próbáld ki.
miért nem sütőporral süttök, ha azzal is lehet? (ti mondtátok)
másik kérdésem: valaki mondana nekem kenyér, zsemle vagy kifli receptet? a lényeg hogy finom és puha legyen! mást nem kérek :D
mákot, diót 2. idősuaktól biztosan
halat pedig ami olíva olajban van azt biztosan
Te már 2. időszakos vagy, igaz?
Fahéjas csiga recept
* 30dkg tk.tönköly liszt
* 1-1,5pohár nat. joghurt
* 25dkg vaj
* só
* szódabikarbóna
* Összegyúrtam, egy kicsit hűtőben pihentettem. Vékonyra nyújtottam, megkentem vajjal, szórtam rá fahéj és Xilit(1.időszakban kihagyható) keverékét, majd feltekertem és vékony (0,5-1cm)szeletekre vágtam.
* Én állítva akartam sütni, de utána rájöttem, hogy jobb, ha fektetve vannak, jobban megsül.
*
* Egyébként ez a recept egy sós rudacska recept, amit sóval és szezámmal szoktam megszórni, csak gondoltam kipróbálom így is. Egyébként volt már, hogy paradicsomos szószt is kevertem hozzá, így pizzás íze volt. De volt, hogy pirított hagymát. Az is nagyon finom volt, csak a hagymát belekevertem, és ahol hozzáért a sütőhöz, ott megégett a hagyma.
Mivel nem minden nap eszel galuskát, így szerintem jól csinálod, az a lényeg, hogy változatos legyen minden nap a kaját, egyél zöldséget, gyümölcsöt ezekből is pótolod a vitamint, ásványi anyagot. Főzeléket, rakott vagy rántott zöldséget, halat, ehetsz pulyka húst, nyúl húst, sőt vadat is lehet enni. Csak mindent kicsiben először, ugyanúgy vissza kell szokatni. Pl csinálhatsz gyrost valahol leírtam itt a receptjét már többször is. De ha nincs meg szólj.
Reggelire én pl második időszakban csináltam körözötett, tojáskrémes kenyere, biokolbászt is ehetsz melegszendvicsnek, natúr joghurt natúr műzlivel, tk grízből túró gombóc vagy vízbe gríz, növényi tejjel akár tejbegríz, palacsinat, lecsó, padlizsáőnkrémes kenyér, tojás (tükör tojás, bundás kenyér a saját kenyereddel, rántotta én hagymásan csináltam).
A lényeg, hogy lehetőleg minden nap mást egyél.
Egyébként mennyi lisztes dolgot lehet enni egy nap? Én reggelire kb. 7 dkg lisztet tartalmazó zsemlét szoktam enni. (14dkg lisztből szoktam 2 zsemlét sütni, amit két naponta sütök.)
Ha galuskát eszek az kb. 10dkg lisztből van. Ha tésztát az is kb 10dkg.
A sósat, amit sütök, azt 50-60dkg lisztből csináltam legutoljára, és 3 napig ettem.
Ez így jó, vagy sok?
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?