Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
4 hétnél ne csináld tovább az első időszakot.
Nekem is azt ajánlották, hogy szerezzek be mindent, olvassam el a fórumot, és úgy lássak neki.
Az első pár napban én is ettem 1-2 dolgot, amit nem lehetett volna, de emiatt nem csináltam tovább 4 hétnél.
Joghurtból jó az aktívia, de csak a natúr. Van olyan változata, amire az van írva, hogy krémes. Ez nem jó!!!!
úú köszönöm! amit eddig sütöttem csak pirítósként tudtam elviselni.
amúgy mindig elhúzódik ez a fránya első időszak.. minden hét végén találok valamit ezen a fórumon amit nem szabadott volna ennem. először a krumpli miatt kezdtem újra, majd a tojás miatt, aztán a puffasztott fehér rizs miatt.. és most látom hogy joghurtból nem jó az aktívia és a danone.. akkor szerintetek is nyújtsam még az első időszakot?
Első időszakban a nyírfacukrot kihagyjuk, viszont magvakat lehet használni a tetejét picit vizes kézzel megsimítjuk és magvakat szórunk rá.
Ír szódás kenyér candidásoknak
Hozzávalók:
25 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt
15 dkg zabliszt
1 kiskanál nyírfacukor
1 kiskanál só
1, 5 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kis pohár joghurt
5 dkg liga margarin vagy teavaj
szódavíz (én szénsavas ásványvizet raktam)
Elkészítés:
Minden hozzávalót összegyúrunk annyi szódavizet adva hozzá, hogy puha de nem folyós tésztát kapjunk. A tésztát lapított gömbbé formáljuk, lisztben kicsit meghempergetjük, a tetejét kereszt alakban bevágjuk és 200 C fokon kb 40 percig sütjük.
Én nem pihentettem a tésztát, egyből raktam a sütőbe.
Tanácsok:
Szóda helyett szénsavas ásványvizet is lehet használni. A vajat én meg szoktam olvasztani, sokkal könnyebb belegyúrni a tésztába.
A szóda kb 1-1,5 dl.
Elkészítési idő: 50 perc
jajj, a spenótlevelek egészben mentek bele.
sööt, mostanság felfedeztem a póréhagymát, vitaminos és öli a kórokozókat. Ráadásul nyersen ehetöö, nem olyan furi, mint a sima vöröshagyma.
köszönöm:)
amúgy ezt tuti ehetitek: párolt cukkini és padlizsán paradicsomszószban(persze az egész hagymapárolással kezdöödik. Zöldfüüszerek, mint bazsalikom, oregano, zellerlevél mehet bele, vagy valami improvizatív szeretett füüszer, aztán köretnek a szokásos candidás, vagy tk.tönkölyspagetti. Rozstésztát magam is csináltam anno, de az nem finom.
Jajj, meg van bizonyos joya soyagurt/szójajoghurt. Ezzel helyettesítve a tejszínt isteni feltét még, ha spenótot és felaprított mandulát csinálsz meg áltejszínes módra. a soyagurttal anno még a zöldséglevest ízesítettem, néha még pár csepp tökmagolajjal is:)
de apropó, kuszkuszt Nektek szabad enni?már nem emlékszem.
Hali,
anno egy évig én is csináltam a diétát, noha kiderült, a problémámat valami teljesen más okozza. Legalább leszoktam némi káros dologról. (Tej sosem, édesség csak nagyon ritkán, kenyeret pedig íz alapján valahogy érzem, ha nem szimpi az élesztööje, egyszerüüen meg tudom különböztetni, mi fog felpuffasztani és mi nem).
Szerencsére jó a sulimenzánk, egy francia szakács 2féle ételt készít, vegát és húsosat, de a vega mindig kuszkusszal, árpával, bulgurral, kölessel, stb. van elkészítve és megmondom ööszintén, nagyon jól. Zöldséges szószok vannak hozzá magvakkal, ahányszor nála ettem, elolvadtam.
Mindegy, a kérdésem máshoz kapcsolódik, maradt még egy csomó tönkölylisztem és le fognak járni, vmi sajtos kekszet megkívánva a sajtos rúd receptjét megtaláltam Nálatok, van Közületek vki,aki elkészítette? Fini?
Első időszak ételei, kiegészítve azzal, hogy második időszakban ez mivel fokozható
Reggeli: natur joghurt natur műzlivel, vizbegríz, görög saláta (második időszaktól só helyett feta sajt), lecso (második időszaktól tojásosan is lehet)
Tízórai: tk kenyér teavajjal zölségekkel (mikor milyen pl paprika, ubi, paradicsom, hagyma), második időszaktól mozzorellával de lehet pl padlizsánkrémmel,
Második időszaktól: túrógombóc (lehet kapni tk grízt), lehet sütit is csinálni a második időszaktól ezeknek is fenn van a receptje a receptes oldalon (pl piskóta, palacsinta, almás süti stb)
körözött saját készítésű házi túróból, növényi biokolbász, tojáskrém, bundáskenyér stb), tükörtojás, tojásrántotta, tojásos lecsó, palacsinta stb
Ebéd:
Levesek:
pl: brokkoli krémleves, fokhagyma krémleves, sárgarépa krémleves, paradicsomleves, zöldségleves, tökleves, sóska leves, stb. második időszaktól pl: sütőtök krémleves, meggyleves, almaleves, szeder leves, húsleves (csirkemellből), csontleves, zöldbableves, stb
Második fogás: első időszakban pl: barna rizs zöldségekkel sütőben összesütve (második időszakban lehet rá mozzorellát tenni)
durum tészta paradicsomszósszal (második időszaktól mozzorellával), paradicsomos rakott padlizsán (első időszakban is jó), rakott zöldségek (második időszaktól rántva is lehet pl karfiol, patiszon, padlizsán, hagyma), mákos vagy diós laska (édesítő nélkül)főzelékek a megengedett zöldségekből.
Második időszaktól:
húsok (heti egyszer persze): csirkemellből kölessel (egy tojás is kell hozzá) főszerekkel lehet fasított készítni és hotplane-ben megsütni, csirkemellből tudsz rántani, darált husit csinálni ebből pöri és rá a paradicsomszósz + mozzorella + durumtészta és kész a makaróni, csirkemellből lehet töltött káposztát készíteni barna rizzsel) stb.
Csirkemell csíkokból lehet készítni gyrost tazciki salátával (uborka megsózva, majd kicsavarva, natur joghurt fokhagyma só fehér bors ebbe belekeved az uborkát és kész a saláta, a csirkemell csíkokat fűszerekkel készresütöd ráteszed a zöldségeket meg a salátát és már eheted is. Köretnek lehet durum tészta, barna rizs.
Második időszakban durum tészta (én házilag készítettem tk lisztből és laskavágóval laskát csináltam belőle lehet mákos vagy diós, vagy túrós laskát (itt tejfel helyett natur joghurtot használtam) készíteni. Itt már a mákhoz vagy dióhoz tudsz nyírfacukrot tenni.
Ezek a receptek fenn vannak a receptes oldalon. Természetesen tartani kell, hogy heti egy alkalommal egyél húst.
Habarni natur joghurttal habartam mindent. Rántás esetén tk liszt.
Szia!
Én 2,5 hónapja diétázok, és nehéz volt eleinte nekem is, hogy mit főzzek.
Én reggelre az Ír szódás kenyér alapján (1/3adagból) szoktam sütni 2zsemlét. Ez 2napra elég, 1-1 eszek. Általában teavajjal, és paradicsommal eszem.
Néha lángost is sütök, amit fokhagymával és joghurttal kenem meg.
Ritkán tonhal konzervet.
Ebéd:
- paradicsom leves (édesítő nélkül)
- töltött cukkini (lecsós rizzsel)
- spagetti tészta + paradicsom szósszal (kakukkfű, petrezselyemzöld, bio ételízesítő, só, bors fűszerekkel)
- sült hal + köret (rizs/köles/saláta)
- brokkoli leves
- rántott cukkini (tojás helyett natur joghurtba, majd lisztbe mártottam, és így sütöttem ki)
- barna rizs lecsóval, sütőben összesütve
- köles lecsóval
- zöldség leves
- tökfőzelék zabpehelyfasírttal
Köretnek: barna rizs (párolva, simán megfőzve szerintem nem olyan jó), köles, görög saláta (paradicsom, paprika, uborka, só, joghurttal leöntve), paradicsom saláta, tészta (heti 1szer)
Két étkezés között: kölesgolyó, korpovit keksz, répa, paradicsom (elég sokat megettem), házi sós ropogós (én sütöttem)
Remélem tudtam segíteni. Nem olyan drasztikus az 1. időszak, hidd el.
Ha bármelyik receptről szeretnél többet, írt bátran.
Reggelire pl. én joghurt zabpehellyel, vagy puffasztott rizzsel (azt hiszem teljes kiőrlés az enyém)
Ebédre jó lehet: lecsó, tökfőzelék, zöldséglevesek, paradicsomleves, egy héten egyszer tészta (durum), köles, barnarizs hallal (heti egyszer a hal). Barnarizs zöldségekkel....
itt főként csak a második időszakra vonatkozó ételrecepteket találok -amit nagyon köszönök is-
de valaki megtudná mondani hogy a nyers, főtt zöldségeken kívül mivel vészeljem át az első időszakot? már a 2. naptól fogva semmi életerőm nincs..
reggelire tea, tízóraira saját készítésű durumkenyér, délbe zöldség, rizs, uzsonnára joghurt.belefogok bolondulni :(
Keszani írta az ex-candidás fórumba, gondolom Warj összefoglalását..és ez alapján ehető... a görög salátába is ez a jó.
Második időszak
Nem édes gyümölcsök (alma, grapefruit, citrom, avokádó, málna, szeder, ribizli, meggy, ).
alma,
málna,
áfonya,
csipkebogyó,
eper,
szeder,
ananász,
kivi,
citrusfélék,
gránátalma,
csonthéjasok (pl dió)
fenyőfélék
Tejtermékek:
aludttej
natúr joghurt,
sovány túró (lehetőleg házi)
feta,
mozarella,
gomolya
kecskesajt,
juhsajt (brindza),
svájci cheddar,
rizstej,
zabtej,
szója tej
nah a fele lemaradt:
• 1 cs (1/2 kg) durum lasagne tészta
• 1 ek olaj
• 1 cs fagyasztott parajpüré
• 4 dl joghurt
• 20 dkg reszelt mozzarella
• só
• csipetnyi őrölt szerecsendió
• 1 kisebb gerezd fokhagyma
spenótos lasagne-t fogok csinálni leírom a receptet: (második időszakos)
Durum lasagne tésztát vettem
És így fogom elkészíteni:
• 3 dkg vaj
• 2 ek tk. liszt
• 4 dl szója tej
• 10 dkg feta sajt
A spenótot hagyjuk felolvadni, majd hozzákeverjük a préselt fokhagymát, a joghurtot, és megsózzuk .
A vajon a lisztet megfuttatjuk, a növényi tejjel felengedjük, és mártássá főzzük.
A tűzről lehúzva ízesítjük kiskanálnyi sóval és szerecsendióval, majd a fetával simára keverjük.
A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük.
Tepsi vagy jénai aljára egy sor tésztát fektetünk, a spenót felét rásimítjuk, második sor tésztával befedjük.
Rá a mártás felét kenjük, és reszelt sajttal meghintjük.
Még egy sor tésztát egyengetünk rá, a spenót maradékát ráöntjük, és a maradék tésztával beborítjuk.
Végül az egészet a maradék mártással bevonjuk, és sajttal meghintjük.
Forró, 200 fokos sütőbe tolva 30 percig sütjük.
Mai menü (2.időszak):
Almaleves
Sült hal, rizi-bizivel
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?