Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)? (beszélgetős fórum)
Még mindig a kalács téma foglalkoztat.
Meleg helyen kell keleszteni. Oké,de mit csináltok,ha nincs fűtés,nem süt a nap,hideg a lakás?
Ti hogy oldjátok meg ezt a problémát?
Egy újabb húsvéti spenótos receptet találtam:
Spenótos tekercs (húsvéti)
A tekercshez:
8 tojás
500 g mirelit spenót
4 ek liszt
só
fokhagymapor
Töltelékhez:
1 tubus natúr krémsajt
150 g fokhagymás-zöldfűszeres krémsajt
csemegeuborka, felkockázva
ecetes piros paprika, felkockázva
1 nagyobb főtt sárgarépa, felkockázva
Elkészítés
1.Keverjük össze a tojásokat a felengedett spenóttal, a liszttel, sóval és fokhagymaporral. Öntsük a massszát egy (kb. 27 x 36 cm-es) sütőpapíros tepsibe és süssük 200 fokra előmelegített sütőben.
2.Ha kész, borítsuk nedves konyharuhára, vegyük le róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével tekerjük fel.
3.A töltelék hozzávalóit keverjük össze, és ha már a tekercs kihűlt, tekerjük ki, és 3/4 részét kenjük meg a töltelékkel.
4.Ezután tekerjük fel, csomagoljuk alufóliába, és tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy szépen szeletelhető legyen.
Hú, nem irigyellek, engem hála a jó ének 2 éve elkerült de akkor 6 napig...!
Nekem is nagyon alacsony a vérnyomásom még ált.isk. 7-ben voltunk orvosi vizsgálaton és a doki megkérdezete élek-e még , másnap egy úgy kellett visszamennem, hogy megittam előtte 1 kávát és azóta....tőbb mint 10 éve.
Gondolkodom rajta,hogy étkezési keményítőt használjak,liszt helyett,de elég drága.Mit gondoltok?
Ki mit használ?
Jó volna hanyagolni a lisztet pl.:habarásnál,rántásnál.
Hátha valakit érdekel:
Sonkafőzési praktikák...
Titkos tippek a legfinomabb húsvéti sonkához
•
Hogyan főzzük?
• Mielőtt megfőznénk a sonkát, áztassuk pár órára hideg vízbe, így nem lesz olyan sós. Ha erre nincs időnk, tegyünk a főzővízbe egy kis ecetet.
• A zsíros részeket ne szedjük le róla, mert száraz, szálkás lesz.
• Ha igazán finomat szeretnénk enni, rakjunk a főzővízbe zöldségeket (egy kis hagymát, répát, zellert, petrezselyemgyökeret, pár babérlevelet és egész borsot). Ha puhára főttek, szedjük ki őket, és kockára vágva szórjuk a sonkára.
• A tojások megbolondítására két lehetőség is van. Vagy a sonka vizében főzzük meg őket, vagy a már keményre főtt tojásokat meghámozva a vizében hűlő sonka mellé tesszük.
• Ha friss szénát is teszünk a főzővízbe, a hús különleges, édes-fűszeres ízt kap.
Általános szabály:ahány kg-os a sonka, annyi óra főzés.
(Elkészítés
1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután kifagyott).
5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.)
Mi illik hozzá?
A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma. Sokszor elfeledkezünk azonban a tavaszi zöldségekről. Finomak, egészségesek, és szépen tálalhatunk velük. A zöld-fehér újhagyma például remekül mutat az élénkpiros hónapos retek mellett.
Ma már feledésbe merült az, hogy elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához. Az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromája különleges húsvéti eledel lehet.
De tálalhatjuk a sonkához a németes snidlinges krumplisalátát, vagy a lengyeles babsalátát, jó sok hagymával.
Néhány tipp a tökéletes sonkához:
• Vásárlásnál válasszunk inkább kicsit kövérebb sonkát, mint soványat. Minél kevesebb rajta a zsír, annál keményebb, szárazabb lesz.
• Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés előtt távolítsuk el, mert utána sokat kell majd bajlódnunk vele.
• Mindig bő vízben főzzük meg, fedő nélkül, lassú tűzön.
• Megóvhatjuk a gyors száradástól, ha főzés után pár percre hideg vízbe tesszük.
• Sokáig eltarthatjuk, ha nedves konyharuhába tekerjük, és úgy tesszük a hűtőbe. Alufóliába csomagolva vagy dobozban nem kap levegőt, így sokkal hamarabb megromlik.
• Ha több marad a sonkából, mint gondoltuk, ne essünk kétségbe, a maradékokat felhasználva az ünnep után is jókat ehetünk.
Rendhagyó sonkák:
Húsvéti sonka mézzel és lime-os krumplipürével (4-6 személyre)
A sonkához: 1,5 kg sonka, 2 evőkanál méz, negyed liter zöldségleves, pár répa és petrezselyemgyökér.
Vagdossuk be a sonkát, rakjuk egy tűzálló tálba, adjuk hozzá a zöldséglevest és az apró kockára vágott zöldségeket. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 40 percig sütjük, közben néha-néha megkenjük a sonkát mézzel, és a levével meglocsolgatjuk.
A püréhez: fél kg burgonya, 30 g vaj, negyed liter tej, só, bors, szerecsendió, egy fél lime reszelt héja, 1 evőkanál olívaolaj.
Megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd a tejjel, a vajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Végezetül pedig hozzáadjuk a lime héját és az olívaolajat.
Narancsos sonka húsvétra
Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, egy kevés cukor.
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös felével felfelé egy tűzálló tálba állítjuk. Három narancsot gondosan meghámozunk (szedjük le a fehér részeket is), a gerezdeket kockákra vágjuk, és a sonka köré szórjuk őket. A maradék két narancsot félbevágjuk, levüket kicsavarjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, a cukorral és a borssal. Keverjünk hozzá egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezt a mártást öntsük rá a sonkára, de úgy, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonka puha nem lesz. Jót tesz neki, ha néha meglocsoljuk a saját levével. Az utolsó pár percre takarjuk ki, és pirítsuk szép pirosra. (Vigyázat, a narancslétől és a cukortól gyorsan pirul.)
Cserépedényben: Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, és a sütőt sem kell előmelegíteni. Áztassuk be az edényt, állítsuk bele a húst, leöntjük a mártással, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2,5-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt kb. fél órával tegyük hozzá. Nagyon finom, pikáns étel, burgonyapüré illik hozzá leginkább.
Maradékra ajánljuk: Rakott sonka
Főtt spagetti vagy makaróni tésztát összekeverünk a kockára vágott sonkával és vegyes zöldségekkel (cukkini, gomba, paprika stb.). Egy doboz főzőtejszínt összekeverünk 2 tojással, 10 deka reszelt sajttal és egy kis borssal. A tésztát, a sonkát és a zöldségeket egy kivajazott formába tesszük, a tojásos, tejszínes masszát pedig ráöntjük. 30 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A francia hagymaleves nagyon menő és finom. Itt küldök 2 receptet:
Francia hagymaleves
A francia hagymaleves elkészítése több változatban,ahogy a franciák csinálják
Francia hagymaleves 1:
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg vöröshagyma
1liter leveskockából készített leves
50 g vaj
20 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
2 tojás
Elkészítés:
-megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymat és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük
-rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá öntjük az előre elkészített kockalevest, felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük
-a hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a 2 tojás sárgájával, majd lassú tűzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a levesbe
-sütőbe való kis tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal. 240 fokon addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem pirul a tetején.
Francia hagymaleves egyszerüen
Hozzávalok 4 személyre:
60 dkg vöröshagyma
50 gr vaj
2 evökanál liszt
reszelt sajt
só
bors
Elkészités:
-egy lábosban megolvasztjuk a vajat,majd beletesszük a vékonyan leszeletelt vöröshagymát és megpiritjuk,
-rászorjuk a lisztet, összekeverjük és hozzá öntünk másfél liter vizet, felforraljuk majd közepes tüzön 20 percig fözzük
-sütöbe illö tálakba tálaljuk ,majd fokhagymás piritos kenyeret helyezünk a tetejére és megszorjuk reszelt sajttal és a sütöbe tesszük mig a sajt megpirul a tetején.
Igazi francia ételek!
Hagymaleves a kedvence a páromnak,de még egyszer sem sikerült olyanra,amilyenre ő szereti.
Tudtok segíteni?
Egy jó borsos tokány receptet tud vki?
Még sose csináltam pedig az egyik kedvenc kajám.
Galuskáért kaptad :-) Remélem ízlett.
Imádom a kávét.
További ajánlott fórumok:
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Étel vagy gyógyszerallergia miatt kialakult tüneteket mivel lehet gyógyítani vagy enyhiteni? Akinek van hasonló tapasztalata ossza meg.
- Megteheti a munkáltató, hogy rákérdez arra, milyen családi ok miatt nem tudsz bemenni dolgozni?
- Ha nem tudsz elmenni(szülés miatt) egy közeli barátnőd esküvőjére, akkor mekkora mértékű ajándékot kell adnod?uazt, mintha mennél?
- Ha beteg bölcsis/ovis gyermeked miatt nem tudsz dolgozni menni, hogyan oldod meg a munkahelyeden a hiányzást?
- Hajhullás miatti vérvétel esetén milyen "vér-összetevők" szintjét kell vizsgáltatni?