Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)? (beszélgetés)
Rakott kajákat nagyon szeretem.
Írjatok jó recepteket.Köszi.
ha a főzővízbe pici szódabikarbonát tesztek, a zöld félék nem vesztik el a szinüket és nem puffasztanak annyira! (spenót, sóska)
Kelkáposzta 10 perc főzés és már is készülhet a fokhagymás rántás (esetele szalonna pörccel) amíg felforr, addig is fő a kelkáposzta! (köménymag, fokhagyma, majoranna)
Értem, akkor a kelkáposztánál az a baj nálom, hogy sokáig főzöm, finom csak összeesik.
Szabolcsi töltött káposztára gondoltam.
És KÖSZÖNÖM
A rakott kelhez fel szoktam csíkozni a leveleket (nem nagyon vékonyra, csak 3-4 részre) és sós, fokhagymás, köménymagos vízben néhány percig főzöm. Kb. amíg a színét veszti és összeesik.
A töltött káposztánál nem tudom mire gondolsz, én azt egyszerűen megfőzöm :) Mivel kuktát használok, úgy szoktam csinálni, hogy egy nagy fej vöröshagymát liszttel olajon megpirítok, ráteszem a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, a kimosott-kifacsart savanyúkáposztát, összekevezem, kicsit megpárolom. Só, bors, köménymag, tetejére a gombócok, felöntöm kevés vízzel és lezárom. Van, hogy szalonna vagy kolbász darabokat is szórok bele, ha van otthon. Tejföl a tetejére tálaláskor.
Káposztát, hogy szoktátok megfonnyasztani (Pl.: rakott kelkáposztához, töltött káposztához)?
Soha nem sikerül jóra vagy elfő, vagy kemény marad, e vízbe szoktam sót tenni.
Vki annó írta, h tarját nem tud sütni, mert száraz lesz neki.
Egy tip, amivel bármilyen husiból isteni sülthúst tudtok csinálni, és nem szárad ki sütés közben, gyorsan elkészül, és nagyon finom omlós puha lesz!
A titok az, h néhány órát hagyni kell a husit natúr joghurtban pácolódni!
Én úgy szoktam, h natúr joghurtba keverem bele a fűszereket, ami használni akarok, a hagymaféléket is belereszelem ilyenkor, só, bors, stb. Ha csípősre szeretném a husimat, akkor Erős Pista, vagy cayenne bors is megy bele, és a husikat jól megforgatom ebben a pácban, és órákig hagyom benne állni. A legjobb, ha 1 éjszakát áll benne!
Nagyon, nagyon fincsi lesz tőle a husi, és puha, omlós! Anyuéktól én kaptam hasonló szerkentyűt, mint a Hot Pan, és abban szoktam sütni az így pácolt tarját is. Olaj alig kell alá, és isteni finom! Sztem serpenyőben is meg lehet így csinálni. Annyit szoktam még, h nem túl vékonyra, de egy kicsit megklopfolom, h meglazítsam a rostokat.
Próbáljátok ki!
Ganca /kukoricából/
Hozzávalók:
1 kg kukoricaliszt vagy árpaliszt, vagy krumpli, víz, só, tej. A lisztet (vagy krumplit) fazékba tesszük, leforrázzuk. Sütőben - szabad tűzön a tűz mellé állítva - rotyogni hagyjuk, majd fakanállal összetörjük. Kanálról, vagy hosszú késről apró darabokra szaggatjuk. Ízesítője sokféle lehet: túró, ...
Lehet választani :)))
Gánica másképp:
Pirított gánica (tradicionális népi étel) recept
Hozzávalók:
fél kiló liszt,
1,5 deci olaj vagy zsír,
egy teáskanál só,
8-9 deci forró víz. (A forró vizet és zsiradékot előre készítsük oda, mert gyorsan kell!)
Elkészítés:
A lisztet egy nagy alapterületű, ép zománcú lábasban, zsiradék nélkül, állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, hogy le ne égjen. Amikor mogyorószínű a liszt, forró vízzel felengedjük, rátesszük a sót, jól elkeverjük, majd körülbelül két percre fedővel lefedjük. (Így jobban szét tudjuk majd keverni.) Ráöntjük a forró zsiradékot, majd fakanállal apróra szétkeverjük, s ekkor még ízlés szerint pár percig pirítjuk.
Tanácsok:
Frissen fogyaszthatjuk fejes salátával vagy káposztasalátával, illetve desszertként porcukorral meghintve, sárgabarack vagy áfonyadzsemmel
Gánica /Ganca/
Hozzávalók:
krumpli
liszt
só
hagyma
étolaj
pirospaprika
tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A megtisztított, apróra vágott krumplit puhára főzőm annyi vízben, ami pont ellepi. Sózom. Mikor megfőtt, összetöröm, és még a tűzhelyen belekeverek annyi lisztet, hogy közepesen kemény legyen. Az apróra vágott hagymát megpirítom keves étolajban, pirospaprikát szórok hozzá. A krumplit jénaiba szaggatom, és meglocsolom a paprikás hagymával. Sütőben pirulásig sütöm. Jó sok tejföllel tálalom.
Megjegyzés:
Több vízzel is fel szoktam rakni, ilyenkor leöntöm róla a felesleget, és tésztalevest készítek belőle. Gyors, egyszerű két fogásos menü.
Valószínű sok vizet hagysz a krumplin,azért híg,vagy nem teszel lisztet hozzá.
Cigánykenyér /bodag/
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 mokkáskanál sütőpor, vagy egy csipetnyi szódabikarbóna
só ízlés szerint
A lisztet vízzel - annyi vízzel, hogy egy rugalmas kenyér állományú tésztát kapjunk - sóval, sütőporral elkeverjük, majd a tésztát három négy adagra osztjuk. A tésztánkból lepényt formázunk, és a lisztel sóval megszórt tepsin, sütőben készre sütjük (a sütőben forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük). Sütés közben megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.
Fohagymás- tejfölös bodag
Hozzávalók
60 dkg liszt
•1 ek. só
•4 dl víz
•2 dkg zsiradék
•1 nagy tejföl
•kb 15 dkg sajt
•3 pár virsli (vagy 25 dkg sonka)
•2 közepes fej hagyma
•4- 5 gerezd fokhagyma
•olaj
Elkészítési mód
1. A lisztet, a vizet, a sót és a zsiradékot összegyúrjuk, s 6 részre osztjuk.
2. A tejfölt összekeverem a fokhagymával, kis olajjal (hogy hígabb legyen) és a reszelt sajttal. Kevés oregánó feldobja.
3. A kis buckákat egyenként kör formájúra kinyújtom, a felét megkenem a sajtos tejföllel, rádobálom a kockákra vágott virslit (vag sonkát) és a karikára vágott hagymát.
4. Az egészet félbehajtom (mint a töltött pizzát), kiolajozott tepsibe teszem őket és alacsony lángon kb 30- 40 ercig sütöm.
Kiegészítő tippek
Fokhagymás tejföl helyett tehetünk bele pizzaszószt is vagy bármit mást, ami szem- szájnak ingere!
Tepertős bodag:
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
3-3,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál zsír
2-3 kávéskanál só
fél evőkanál cukor
bors
A kenéshez:
15-20 dkg tepertő
2-3 evőkanál zsír
só
Elkészítés:
A lisztből, a vízből, az élesztőből, a zsírból, és az ízesítőkből kelt tésztát készítünk. (Én kenyérsütőben szoktam, megkímél a dagasztástól.) Kelesztjük, majd kinyújtjuk, és megkenjük a tepertőkrém harmadával. Majd hajtogatjuk, mint a levelet. A kelesztést és a kenést még kétszer megismételjük. Az utolsó kelesztés után kinyújtjuk úgy egy-fél centi vastagságúra (hogy egy tepsibe beférjen), és kiolajozott tepsibe tesszük. A tetejét tojással kenjük meg, és bevagdaljuk úgy, mint a pogácsát. Végül megsütjük és megeszzük.
Tepertőkrém: a tepertőt ledaráljuk, aztán zsírral és sóval kikeverjük. (Ne legyen túl zsíros.)
Cigánykenyér vagy másnéven bodag.
Töpörtő is van benne.
Régen sütöttek a pékségünkben kerek és be van vágdosva.
Ismeri valaki?
Örülök,hogy sikerrel jártál. :))) Szívesen segítünk,ha nem megy valami úgy ahogy kellene.
Puszi neked is.
További ajánlott fórumok:
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Étel vagy gyógyszerallergia miatt kialakult tüneteket mivel lehet gyógyítani vagy enyhiteni? Akinek van hasonló tapasztalata ossza meg.
- Megteheti a munkáltató, hogy rákérdez arra, milyen családi ok miatt nem tudsz bemenni dolgozni?
- Ha nem tudsz elmenni(szülés miatt) egy közeli barátnőd esküvőjére, akkor mekkora mértékű ajándékot kell adnod?uazt, mintha mennél?
- Ha beteg bölcsis/ovis gyermeked miatt nem tudsz dolgozni menni, hogyan oldod meg a munkahelyeden a hiányzást?
- Hajhullás miatti vérvétel esetén milyen "vér-összetevők" szintjét kell vizsgáltatni?