Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)? fórum

Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)? (beszélgetés)


2010. márc. 28. 13:43
én a rizst nem főzöm végig, hanem mikor már majdnem kész, még egy kicsit roppan, készre párolom.
2010. márc. 28. 13:41

Krumplis tésztához a krumplit mindig hélyában főzöm meg, majd rá a pirított hagymára, víz, fűszerek és a tésztával összekeverni.

Paradicsomlevesnél, szoktam beletenni egy kisebb fej hagymát és a végén petrezselyemlevelet a rántást először mindig vízzel öntöm fel utánna a sürített paradicsom..

Tojáslevesnél amikor a rántást pirítom bele az egész köménymag és rá a víz, szoltam bele tenni babérlevelet is

2010. márc. 28. 13:39

Nekem a rizs mindig nagyon szépre sikerül.


/Újabban pedig a tasakos rizst használom,20 percig főzöm,és tökéletes. Ha zöldséges rizst szeretnék,a főzővízbe mindjárt beleteszem a rizs mellé a mirelit zöldséget is./


A rizs főzésének technikája:


A rizst folyóvízben, szűrőben megmossuk, s jól lecsurgatjuk. Kevés olajat hevítünk, beleforgatjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg nem lesz üveges (opálos). Ekkor felöntjük kétannyi forró vízzel, mint amennyi a rizs volt. (Az elején pohárba töltve a rizst, könnyű megállapítani a térfogatát.) A vízbe sót, esetleg borsot teszünk, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát (utóbbit a végén majd kidobjuk). Ha a víz felforrt, egészen kicsire vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Mire megpuhul, teljesen felszívja a folyadékot. (Ha a hevítés mértékletes, az edény pedig vastag falú és hibátlan, akkor közben meg sem kell keverni.)

A rizs fajtája némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a kifejezetten hosszú szemű, pergős rizshez az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is megkívánhat.

A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek fel, ezért azokat cca. az ötödével több vízzel érdemes elindítani. (Lehet próbálkozni a barna rizs előzetes beáztatásával is.)

86. d560948772 (válaszként erre: 83. - 9c8432d068)
2010. márc. 28. 13:37
Sonkához nálunk spenóttorta dukál. Régen amikor még kismama voltam, a Kismama újságban volt egy isteni recept, azóta se találtam olyant, tehát ebben még a kísérletezésnél tartok... :o(
85. d560948772 (válaszként erre: 83. - 9c8432d068)
2010. márc. 28. 13:36

Ez volt az első kakaós csiga recept, amit használtam... és azóta is a legjobb.... tökéletes:

Hozzávalók 4 személyre:


* A tésztához:

* 40 dkg liszt

* 2 tojássárga

* 1 kocka élesztő

* 4 dkg vaj

* 4 dkg cukor

* 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor

* 1 csipet só

* A töltelékhez:

* 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor

* 10-15 dkg vaj

* 3-4 teáskanál kakaó (Mozart)

1 tejszín



Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.

2010. márc. 28. 13:35
a kalács receptjeimbe találsz azt én sütöttem ami a képen van és ahogy írtam a kelesztés után nyugodtan hagyhatod több órát is pihenni.Akkor jó ha szinte a duplájára kel a sütő tepsibe és utána süsd.
83. 9c8432d068 (válaszként erre: 80. - D560948772)
2010. márc. 28. 13:32

Már több receptet is próbáltam,ezért konkrétat nem tudok most beírni.


Dagasztottam már kézzel,kenyérsütővel,nagyon szépen meg is kel,de sütés után nem lesz szép "szálas",ahogy írtátok.


Talán félek a tej használatával,és kissé keményebb a tészta a kelleténél?


Egy igazán jó,kipróbált kalácsreceptet hálásan megköszönnék. Főleg,a közelgő húsvét miatt,mert nagyon szeretjük sonkával.

2010. márc. 28. 13:32
azért nekem is akad a rizs főzést utálom soha nem jó.Amikor tejberizst csinálok külön áll ha meg csak főtt rizst egybe és hiába próbálom ugyan úgy nem megy és inkább minél kevesebbszer főzöm
2010. márc. 28. 13:29
a grízes tésztát mostanában csinálom újra mert nem ment most újra próbálkoztam és tök jó.A grízt margarinon megpirítom (akkor jó ha felé hajolsz és olyan kellemes pirított illata van nem barna és égett) kb 1-2 kanál kristálycukor és ezzel kész a frissen főtt tésztára öntöd,összekavarod lefeded és amire kellően lehűl isteni lesz.Szoktam házi tésztát gyúrni hozzá azzal a legjobb
80. d560948772 (válaszként erre: 74. - 9c8432d068)
2010. márc. 28. 13:22
Írj be egy használatos receptet, könnyebben megmondjuk a frankót! ;))
79. bea0824 (válaszként erre: 74. - 9c8432d068)
2010. márc. 28. 13:20
Kevés benne a margarin vagy a tej, a margarintól szép "szálasnak" kell lennie.
2010. márc. 28. 13:19
... igen, én is a kenyérsütő keverő/kelesztő részét használom minden ilyesmire, végülis még nekem se volt gondom... élesztőben is mindkettőt OK. :o)
2010. márc. 28. 13:18
a liszt nekem mindegy a legolcsóbb (most pl a cb.-s 69 Ft-ost használom)
2010. márc. 28. 13:17
A keltésztának a felverésével kell nagyon ügyelni na és persze a kelesztésével.Én kenyérsütő dagasztó programjával csinálom és miután megkelt és formáztam (sütő tepsibe raktam)még pluszba 1 órát hagyom.Mindig sikerül.Persze az élesztő sem hátrány,de az kinek melyik jön be.Nekem a száraz,de a barátnőmnek a friss.
75. d560948772 (válaszként erre: 74. - 9c8432d068)
2010. márc. 28. 13:16

... rizottó kimaradt az életemből eddig... :o(

Kelt tészta... liszt minőségétől is függhet... nagyon is... hol keleszted, milyen hőfokon, mennyi ideig. :o)

2010. márc. 28. 13:12

Az én gyengém a rizottó,nem igazán sikerül.


Na,és a kelt tészta nem az igazi,pedig recept szerint csinálom. Hol lehet a hiba? Mindig tömör lesz,nem az a szép laza szerkezetű.

73. d560948772 (válaszként erre: 71. - Potyek)
2010. márc. 28. 13:11
Húsos kajával mi lehet a gond? Hogyan csinálod?
72. gne2 (válaszként erre: 39. - Becseiagi)
2010. márc. 28. 13:10

Ó, a vizespiskóta nagyon egyszerű és olcsó is!

Pl. 5 tojásból készítesz piskótát, az 10-nek felel meg a végén:

5 tojás sárgájához teszel 5 kanál vizet, 10 ek cukrot, 1 vaníliás cukrot. Kikavarod szinte fehérre. Robotgéppel ez néhány perc. Hozzáteszel 10 ek. lisztet és fél csomag sütőport, ezzel is kikavarod, kissé sűrű lesz, de nem gond. Külön edényben habbá vered a tojások fehérjét. Ebből kiveszel egy jó kanálnyit, és fakanállal átkavarod a lisztes tésztát. Nem kell kímélni, nyugodtan lehet kavarni! Ha már jó laza, akkor jöhet bele a többi fehérje, de ezt már csak óvatosan, alulról felfelé, lazán szabad beledolgozni, hogy ne törjön a hab.

Én teflontepsiben szoktam sütni, vagy szilikonformában, így nem kell kikenni.

Ha sima tepsiben sütöm, akkor mielőtt hozzáfogok, kikenem a tepsit vajjal, és belisztezem, ezután hideg helyre teszem a tepsit. Így mindig szépen kijön, nem ragad bele!

Hideg sütőbe teszem a tésztát, és gázsütő kis lángon kb. 1 órát sül, légkeverésesben 30 perc 100-120 fokon, de persze ez is eltérő lehet. Soha nem esik össze, és finom. :)

71. potyek
2010. márc. 28. 13:10

Én a fasírttal állok hadilábon.Az állaga,az íze sem jó...a kisütéséről ne is beszéljünk.

Már nem is próbálkozom vele:o)

70. d560948772 (válaszként erre: 68. - FairyJ)
2010. márc. 28. 13:09
Jó lesz... nekem ez a harmadik féle, amit kipróbáltam, aztán ennél maradtam... nagyon jó recept. :o)
69. d560948772 (válaszként erre: 67. - Bnedora)
2010. márc. 28. 13:08
Rakott krumplit nem szeretem, tehát nem tudom jól elkészíteni, káposztástésztát... igeeeeeeeeeeeeeeeeeen.... a lereszelt káposztát mikróban szoktam megfonnyasztani, gázon mindig odaégettem. :o)
68. FairyJ (válaszként erre: 66. - D560948772)
2010. márc. 28. 13:07
Na, ebben legalább konkrét sómennyiség van:) Köszönöm, leírom, és hamarosan kipróbálom:)
2010. márc. 28. 13:06
Nekem a káposztástészta és a rakottkrumpli nem olyan szokott lenni, mint kellene. Ehetőek ugyan, de nem az igazi...
2010. márc. 28. 13:04

Ez így tökéletes, ahogy van: (Én a kenyérsütőben dagasztok ki mindenféle tésztát, mert lusta vaaaaaaaaagyok. :o))))


Hozzávalók:


* 2 dkg élesztő

* 1 dl langyos tej

* 50 dkg liszt

* 25 dkg vaj

* 1 tojás

* 1 púpozott tk só

* 10 dkg reszelt sajt

* pogácsák tetejére: 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, pirospaprika


Elkészítés:


1. Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, vajat, 1 tojást, sót és reszelt sajtot. 1 órát pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük felvert tojással. 5 dkg reszelt sajtot keverjünk el kevés pirospaprikával. Ezzel szórjuk meg a pogácsák tetejét.

3. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 175 fokon 20 percig világosra sütjük.


Tipp: a tésztából perec formákat is szaggathatunk, de szilveszterhez kapcsolódóan sablon segítségével akár négylevelű lóherét, malacot is, húsvétkor tojást, kiscsibét, valentin és anyák napjára szív alakot, karácsonykor karácsonyi motívumokat, de gyerekzsúrra is készíthetünk “vicces” sajtos süteményt. Ilyenkor nyújtsuk a tésztát vékonyabbra és a sütési idő is rövidül. A sajtos pogácsák tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, őrölt chilivel, durva szemcséjű sóval vagy köménnyel. A sajtos pogácsát idő hiányában leveles tésztából is elkészíthejük. Az egyszerű keksz receptek sorozatunkban egyéb sós sütemény receptek is találhatók.

65. d560948772 (válaszként erre: 64. - FairyJ)
2010. márc. 28. 13:02
Kikeresem neked a jól bevált receptet... nem saját kikísérletezés, mert alapból profi volt. :o)))
64. FairyJ (válaszként erre: 61. - D560948772)
2010. márc. 28. 13:01
Ja, van még valami. A pogácsám mindig vagy iszonyú sótlan, vagy sós... Egyszerűen nem bírom eltalálni a mennyiséget.
63. FairyJ
2010. márc. 28. 13:00
Köszi a piskótás bíztatást és tippet. Nem adom én fel, addig csinálom, míg jó nem lesz:)
62. e584b61b26 (válaszként erre: 51. - Klarika5)
2010. márc. 28. 13:00

Én tutti nem tanultam volna meg másképp,gyűlölöm ha beleszólnak abba hogyan főzök,újításokra vevő vagyok,de ha nem tetszik az ahogyan főzök akkor nem kell belőle enni!:S

Persze benne van a paklian hogy valami nem úgy jön össze ahogy szerettem volna de azt meg én is érzem,viszont az ilyen dumákat hogy "mi azt nem úgy szoktuk meg anyukám másképp szokta" gyűlölöm akkor el lehet ballagni és a szokás hatalmában enni!:DD

2010. márc. 28. 12:57
Ma sajtos pogit csináltam... csillagos ötös... és a linzertésztám már csücsül a hűtőben, csak még nemtom mi lesz belőle. :o))
60. c1e9612cd3 (válaszként erre: 51. - Klarika5)
2010. márc. 28. 12:57

:) biztos örül neki :)

Az enyémnek gyengéje a krumplis tészta. Amennyit elé rakok, annyit fal be belőle, aztán meg nyög... :)))

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook