Melyik az az étel amit nem tudsz megfőzni (valami miatt nem sikerül)? (beszélgetés)
Krumplis tésztához a krumplit mindig hélyában főzöm meg, majd rá a pirított hagymára, víz, fűszerek és a tésztával összekeverni.
Paradicsomlevesnél, szoktam beletenni egy kisebb fej hagymát és a végén petrezselyemlevelet a rántást először mindig vízzel öntöm fel utánna a sürített paradicsom..
Tojáslevesnél amikor a rántást pirítom bele az egész köménymag és rá a víz, szoltam bele tenni babérlevelet is
Nekem a rizs mindig nagyon szépre sikerül.
/Újabban pedig a tasakos rizst használom,20 percig főzöm,és tökéletes. Ha zöldséges rizst szeretnék,a főzővízbe mindjárt beleteszem a rizs mellé a mirelit zöldséget is./
A rizs főzésének technikája:
A rizst folyóvízben, szűrőben megmossuk, s jól lecsurgatjuk. Kevés olajat hevítünk, beleforgatjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg nem lesz üveges (opálos). Ekkor felöntjük kétannyi forró vízzel, mint amennyi a rizs volt. (Az elején pohárba töltve a rizst, könnyű megállapítani a térfogatát.) A vízbe sót, esetleg borsot teszünk, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát (utóbbit a végén majd kidobjuk). Ha a víz felforrt, egészen kicsire vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Mire megpuhul, teljesen felszívja a folyadékot. (Ha a hevítés mértékletes, az edény pedig vastag falú és hibátlan, akkor közben meg sem kell keverni.)
A rizs fajtája némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a kifejezetten hosszú szemű, pergős rizshez az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is megkívánhat.
A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek fel, ezért azokat cca. az ötödével több vízzel érdemes elindítani. (Lehet próbálkozni a barna rizs előzetes beáztatásával is.)
Ez volt az első kakaós csiga recept, amit használtam... és azóta is a legjobb.... tökéletes:
Hozzávalók 4 személyre:
* A tésztához:
* 40 dkg liszt
* 2 tojássárga
* 1 kocka élesztő
* 4 dkg vaj
* 4 dkg cukor
* 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor
* 1 csipet só
* A töltelékhez:
* 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor
* 10-15 dkg vaj
* 3-4 teáskanál kakaó (Mozart)
1 tejszín
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.
Már több receptet is próbáltam,ezért konkrétat nem tudok most beírni.
Dagasztottam már kézzel,kenyérsütővel,nagyon szépen meg is kel,de sütés után nem lesz szép "szálas",ahogy írtátok.
Talán félek a tej használatával,és kissé keményebb a tészta a kelleténél?
Egy igazán jó,kipróbált kalácsreceptet hálásan megköszönnék. Főleg,a közelgő húsvét miatt,mert nagyon szeretjük sonkával.
... rizottó kimaradt az életemből eddig... :o(
Kelt tészta... liszt minőségétől is függhet... nagyon is... hol keleszted, milyen hőfokon, mennyi ideig. :o)
Az én gyengém a rizottó,nem igazán sikerül.
Na,és a kelt tészta nem az igazi,pedig recept szerint csinálom. Hol lehet a hiba? Mindig tömör lesz,nem az a szép laza szerkezetű.
Ó, a vizespiskóta nagyon egyszerű és olcsó is!
Pl. 5 tojásból készítesz piskótát, az 10-nek felel meg a végén:
5 tojás sárgájához teszel 5 kanál vizet, 10 ek cukrot, 1 vaníliás cukrot. Kikavarod szinte fehérre. Robotgéppel ez néhány perc. Hozzáteszel 10 ek. lisztet és fél csomag sütőport, ezzel is kikavarod, kissé sűrű lesz, de nem gond. Külön edényben habbá vered a tojások fehérjét. Ebből kiveszel egy jó kanálnyit, és fakanállal átkavarod a lisztes tésztát. Nem kell kímélni, nyugodtan lehet kavarni! Ha már jó laza, akkor jöhet bele a többi fehérje, de ezt már csak óvatosan, alulról felfelé, lazán szabad beledolgozni, hogy ne törjön a hab.
Én teflontepsiben szoktam sütni, vagy szilikonformában, így nem kell kikenni.
Ha sima tepsiben sütöm, akkor mielőtt hozzáfogok, kikenem a tepsit vajjal, és belisztezem, ezután hideg helyre teszem a tepsit. Így mindig szépen kijön, nem ragad bele!
Hideg sütőbe teszem a tésztát, és gázsütő kis lángon kb. 1 órát sül, légkeverésesben 30 perc 100-120 fokon, de persze ez is eltérő lehet. Soha nem esik össze, és finom. :)
Én a fasírttal állok hadilábon.Az állaga,az íze sem jó...a kisütéséről ne is beszéljünk.
Már nem is próbálkozom vele:o)
Ez így tökéletes, ahogy van: (Én a kenyérsütőben dagasztok ki mindenféle tésztát, mert lusta vaaaaaaaaagyok. :o))))
Hozzávalók:
* 2 dkg élesztő
* 1 dl langyos tej
* 50 dkg liszt
* 25 dkg vaj
* 1 tojás
* 1 púpozott tk só
* 10 dkg reszelt sajt
* pogácsák tetejére: 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, pirospaprika
Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, vajat, 1 tojást, sót és reszelt sajtot. 1 órát pihentetjük.
2. A tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük felvert tojással. 5 dkg reszelt sajtot keverjünk el kevés pirospaprikával. Ezzel szórjuk meg a pogácsák tetejét.
3. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 175 fokon 20 percig világosra sütjük.
Tipp: a tésztából perec formákat is szaggathatunk, de szilveszterhez kapcsolódóan sablon segítségével akár négylevelű lóherét, malacot is, húsvétkor tojást, kiscsibét, valentin és anyák napjára szív alakot, karácsonykor karácsonyi motívumokat, de gyerekzsúrra is készíthetünk “vicces” sajtos süteményt. Ilyenkor nyújtsuk a tésztát vékonyabbra és a sütési idő is rövidül. A sajtos pogácsák tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, őrölt chilivel, durva szemcséjű sóval vagy köménnyel. A sajtos pogácsát idő hiányában leveles tésztából is elkészíthejük. Az egyszerű keksz receptek sorozatunkban egyéb sós sütemény receptek is találhatók.
Én tutti nem tanultam volna meg másképp,gyűlölöm ha beleszólnak abba hogyan főzök,újításokra vevő vagyok,de ha nem tetszik az ahogyan főzök akkor nem kell belőle enni!:S
Persze benne van a paklian hogy valami nem úgy jön össze ahogy szerettem volna de azt meg én is érzem,viszont az ilyen dumákat hogy "mi azt nem úgy szoktuk meg anyukám másképp szokta" gyűlölöm akkor el lehet ballagni és a szokás hatalmában enni!:DD
:) biztos örül neki :)
Az enyémnek gyengéje a krumplis tészta. Amennyit elé rakok, annyit fal be belőle, aztán meg nyög... :)))
További ajánlott fórumok:
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Étel vagy gyógyszerallergia miatt kialakult tüneteket mivel lehet gyógyítani vagy enyhiteni? Akinek van hasonló tapasztalata ossza meg.
- Megteheti a munkáltató, hogy rákérdez arra, milyen családi ok miatt nem tudsz bemenni dolgozni?
- Ha nem tudsz elmenni(szülés miatt) egy közeli barátnőd esküvőjére, akkor mekkora mértékű ajándékot kell adnod?uazt, mintha mennél?
- Ha beteg bölcsis/ovis gyermeked miatt nem tudsz dolgozni menni, hogyan oldod meg a munkahelyeden a hiányzást?
- Hajhullás miatti vérvétel esetén milyen "vér-összetevők" szintjét kell vizsgáltatni?