Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

449. gerna (válaszként erre: 431. - DODICA)
2007. szept. 18. 09:19
Azt én tudom, hogy meg tudja G.Á. csinálni a gátmetszést. Azt írtam, hogy "egymaga" nem tudta megcsinálni". Az ilyesmit előbb kell elvégezni, nem akkor, amikor már szorul minden:( Olyankor már többemberes munka, közben a gyerekkel is foglalkozni kell valakinek...
448. nápoly (válaszként erre: 428. - Erikpipi)
2007. szept. 18. 09:17

"Az alapítvány nevéből Sz.-ék arra következtettek, hogy ez egy intézmény, amelyben minden feltétel adott a biztonságos szüléshez - magyarázta a család ügyvédje, Gál Zsolt. Sz.-ék tévedtek."

Én megértem, hogy nagyon szenvednek a szülők. De ha Geréb Ágnest jól meghurcolják, attól nem fogják visszakpni gyermeküket. Viszont nevetségesnek tartom az előbbi idézetet. Miért lehetne az alapítvány nevéből ilyenre következtetni? De amit fontosabbnak tartok: ha valaki akár csak gondolkodik az otthonszülésen, akkor nyilván utánanéz a lehetőségeknek. na mármost nem kell sokat kutakodni (internet, kismamáknak szóló magazinok, stb.), hogy megtudja az ember: a Születésházban nincs műtő, stb. Ha nekik ez hozzátartozik a biztonságos szüléshez, miért nem választották a kórházat???

"- Túl nagy volt a baba, de erről mi nem tudtunk. A 38. héten volt a feleségem ultrahangon, akkor három kiló felett mérték - sóhajtott az édesapa Péter. Úgy tudjuk, Geréb nem készített ultranhangot a szülés előtt, így pedig a szakemberek szerint nehéz megállapítani, hogy szükség van-e császármetszésre."

Másrészt: az ultrahang sokszor igencsak mellésaccolja a baba súlyát. De ha ettől el is tekintünk: egy komplikációmentes terhességben nem szoktak ultrahangot végezni közvetlenül szülés előtt!

447. 01fde57e09 (válaszként erre: 440. - DODICA)
2007. szept. 18. 09:14
Szerintem Te vagy agymosott -Geréb Á. által. Miért gondolod, hogy nem ezt nyilatkozták? Mégha el is ferdíti a média akor is életszerű, hogy így éreznek. Meghalt a gyerekük. keresik a felelőst, kétségbe vannak esve. Lehet, hogy megváltozott a véleményük.Te is aáírtad a nyilatkozatot, ők is csak azt írták alá. Miért kapálózol ennyire. Honnan veszed, hogy a cikk hamis állításokat tartalmaz , Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ha bíróság állapítaná meg Geréb Ágnes felelőségét azt elfogadnád? Még egy 3 kg-os baba is lehet túl nagy...számos tényezőt kell nézni.
446. win (válaszként erre: 439. - 7130b15964)
2007. szept. 18. 09:13

Tökéletesen megfogalmaztad, amit nekem tegnap valahogy nem sikerült.

Vagy csak többen nem AKARTÁK megérteni, hogy miről beszélek...

445. win (válaszként erre: 440. - DODICA)
2007. szept. 18. 09:12

A kórházban? Egy halom papírt kellett aláírnom, mikor befektettek!

Elkezdtem olvasni, de a felénél azt mondtam, hogy feladom, mert a végén még az jön ki belőle, hogy nekem kell megműtenem magam...

Majd a műtétnél megcsinálták úgy a spinálomat, hogy utólag íratták alá velem a nyilatkozatot, hogy beleegyezem meg stb. Természetesen sem időm, sem energiám nem volt elolvasni.

2007. szept. 18. 09:10
Ez a Süveges nem az apa.
443. 7130b15964 (válaszként erre: 440. - DODICA)
2007. szept. 18. 09:09

Dodi ez mikor volt? A mostani gépek, amiket láttam olyan +/- 200grammot tévednek...

Az tény, hogy sehol nem vállalnak 100% garanciát, mert nem is tehetik. Azt vállalják, hogy a szakma szabályainak eleget tesznek és a tőlük telhető legtöbbet megteszik. Embernél nincs garancia, sajnos...

442. 7130b15964 (válaszként erre: 434. - Fe20557d00)
2007. szept. 18. 09:06

Ez azért érdekes. Manapság már a fülcimpája méretét is lehet tudni egy gyereknek, nemhogy a súlyát. El nem tudom képzelni, hogy valaki otthonszülésre készül, de nem nézeti meg a gyerek biometriáját egy nagyon jó minőségű uh-n.

Ha ez tényleg így volt, akkor nagyon a természetesség hívei lehetnek, annak meg része a halál is, bármilyen szörnyű kimondani. De számomra érthetetlen, hogy miért nem jártak utána minden részletnek (mármint, ha igaz, hogy fogalmuk sem volt a gyerek méretét illetően)...

441. 01fde57e09 (válaszként erre: 438. - 6eabbcc5a6)
2007. szept. 18. 09:05
én megértem őket. Megtévesztették őket. A biztonságosság látszatát keltették bennük.
440. DODICA (válaszként erre: 428. - Erikpipi)
2007. szept. 18. 09:02

Íme egy tökéletesen szép példája egy agyonkozmetikázott, hamis állításokat tartalmazó cikknek! :))) Kár, hogy sokan minden szavát elhiszik. :(( Pedig ismerjük a média működését, a szenzációhajhászást.... Vagy ilyenkor mégse? ;)

Nem hinném, hogy tényleg a férj nyilatkozta ezeket, mert:

- Ági, bár meggyőző személyiség (én inkább úgy fogalmaznék, hiteles!), sose ecseteli, milyen jó a babának, ha családias környezetben jön világra. Sose agitál az otthonszülésre!!!! (2x is végigjártam a tanfolyamát, de egyszer se hallottam tőle ilyesmit)

- egy alapítvány nevéből nem szokás következtetni. Aki otthonszülésre készül, sokkal jobban utánajár a dolgoknak, mint, hogy egy név alapján higgyen valamiben. Ráadásul a tanfolyam pont az Alma utcában van jelenleg, így személyesen is megismerheti (s meg is ismeri) a születésházat. Az összes zugot! Anno Érden mi is körbejártunk mindent, mentem volna magamtól is, de körbe is vezettek!!

- a baba túl nagy? 4 kilósan? Hát.... Persze nézőpont kérdése, de sok 5-6 kiló közötti baba is szépen megszületik otthon. Az UH-ról meg annyit, első gyerekemnél 2 nappal szülés előtt 3700 grammot jósoltak, de 4780-nal született. Azt meg kétlem, hogy 2 nap alatt hízott volna annyit. ;)

- semmiféle nyilatkozatot nem kellett nekem egyszer se aláírnom, hacsak azt nem, hogy részt vettem a tanfolyamon, végighallgattam, s tisztában vagyok a veszélyekkel is. Olyasmiről szó sincs, hogy Ágit nem terhelheti felelősség. Megjegyzem, kórházban is aláíratanak mindenféle beleegyező nyilatkozatot, holott a felvilágosítás gyakran nincs is meg mellette. :( A szülésnél is alá kell írni valamit felvételkor, nem? Nekem kellett...

Agymosás, agymosás....:))

439. 7130b15964 (válaszként erre: 430. - Fe20557d00)
2007. szept. 18. 09:00

Nem gondolkodtam rajta soha, mert gyakorlatilag fehérköpenyesek között nőttem fel és szerencsém is volt velük.

Az már más kérdés, hogy szeretem a kényelmet és nagyon értékelem, ha nem kell megosztanom a területemet bizonyos szituációkban. Szóval én a kettő közti megoldás híve vagyok talán (privát szoba, plusz maximális szaktudás, felszereltség, de emellett a lehetőségekhez képest a "beteg" kényelmének biztosítása, ezt nem valami sznob megközelítés miatt mondom, szerintem pszichésem baromira sokat számít, hogy mennyire tud az ember nyugodtan koncentrálni a felépülésre).

Azt gondolom, hogy mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget a választásra, természetesen az ésszerűség határain belül. Ha valaki otton érzi a legjobban magát és nincs különösebb ok rá, hogy onnan kirángassuk, akkor ebben segíteni kell (persze, nem minden áron, nem feltétlenül kell ezt a nagy közös kasszából finanszírozni).

2007. szept. 18. 08:59

Jó reggelt!

Hát nekem eléggé gyomorforgató lenne, ha a család ezek után kártérítési eljárást indítana....

Persze nem G.Á-t védem, de most hirtelen a választásukért mást tesznek majd felelőssé????

Remélem nem igaz ez a hír!!!

437. erikpipi (válaszként erre: 434. - Fe20557d00)
2007. szept. 18. 08:58
A cikkből így jön le, gondolom azért fogadtak ügyvédet is.
2007. szept. 18. 08:56

MOst nyilatkozott a tv-ben Süveges Antal szülő, akinek szintén így született gyereke. Azt mondta, hogy lelkileg felkészültek,mindent megtettek anno, és ha valami gáz lett volna, azt egy felsőbb tudatnak, vagy hatalomnak tudták volna be, hogy ennek így kellett lennie.

passz...

435. 01fde57e09 (válaszként erre: 434. - Fe20557d00)
2007. szept. 18. 08:54
Nagyon úgy tűnik. Ügyvéddel nyilatkoznak...Nagyon helyes. Remélem mindent megtesznek, hogy a végére járjanak ennek az egésznek.
434. fe20557d00 (válaszként erre: 428. - Erikpipi)
2007. szept. 18. 08:53
Ebből nekem az vehető ki,hogy a család hibáztatja Ágit??"Túl nagy volt a baba erről mi nem tudtunk"
433. DODICA (válaszként erre: 421. - Virgilius)
2007. szept. 18. 08:48
Változó...
432. 01fde57e09 (válaszként erre: 431. - DODICA)
2007. szept. 18. 08:48
Szerinterm is meg tudja csinálni. Még én is megcsinálnám ha arról van szó. Amúgy szerintem nem ez hiányzott a dologhoz. Ha az tartotta volna vissza a gyereket gondolom repedt volna magától.
431. DODICA (válaszként erre: 418. - Gerna)
2007. szept. 18. 08:46
Meg tudja csinálni. Azok a bábák is tudják, akik sose végeztek orvosi egyetemet, akkor pont Ági ne lenne rá képes?
430. fe20557d00 (válaszként erre: 426. - 7130b15964)
2007. szept. 18. 08:45
Nem tudtam,hogy császár előtt állsz,így már értem.Ha esetleg nem úgy volna mernél rá vállalkozni?
429. DODICA (válaszként erre: 416. - Virgilius)
2007. szept. 18. 08:44

Nem hinném, ez nem elv kérdése.

Nincs már felfüggesztve.

2007. szept. 18. 08:44

Tíz éve vadásznak a hatóságok Geréb Ágnesre

2007-09-18

Budapest - Már a születése pillanatától a legjobbat akarta kislányának Sz. Hajnalka (35). Ezért döntött úgy, hogy a rideg kórház helyett Geréb Ágnes bába szülőotthonában hozza világra a picit. A szülés tragédiába torkollt, a megnyugtató statisztikákkal érvelő Geréb Ágnesről pedig kiderült: 10 éve üldözik a hatóságok.

A lelkileg összetört Hajnalka tegnap már elhagyhatta a kórházat. A fizikai állapota jó, de a megrázkódtatást még nem heverte ki. Jót akart, de a legrosszabb történt. A fiatalasszony nem szerette volna második gyermekét is kórházban világra hozni. Első kislánya születésekor úgy érezte, ott nem figyelnek annyira az anyukákra és a picikre, mint kellene. Az interneten keresett más lehetőséget, s így talált rá az otthon szülés hazai élharcosára, Geréb Ágnesre.

- Geréb nagyon meggyőző volt. Kedvező statisztikákat mutatott, és ecsetelte, milyen jó a babának, ha családias környezetben jön világra - mesélte Péter, Hajnalka férje. A fiatalasszony rendszeresen járt terhesgondozásra, majd az utolsó napokban Budapestre utazott. Úgy gondolta, a Szent János Kórházhoz közeli Napfény Születés Házában, ahol Geréb Ágnes vezeti a szüléseket, még biztonságosabban hozhatja világra gyermekét, mint otthon.

- Az alapítvány nevéből Sz.-ék arra következtettek, hogy ez egy intézmény, amelyben minden feltétel adott a biztonságos szüléshez - magyarázta a család ügyvédje, Gál Zsolt. Sz.-ék tévedtek. A kislány feje rendben megszületett, azonban a válla beszorult a szülőcsatornába, s mire kórházba került a kismama, a baba megfulladt.

- Túl nagy volt a baba, de erről mi nem tudtunk. A 38. héten volt a feleségem ultrahangon, akkor három kiló felett mérték - sóhajtott az édesapa Péter. Úgy tudjuk, Geréb nem készített ultranhangot a szülés előtt, így pedig a szakemberek szerint nehéz megállapítani, hogy szükség van-e császármetszésre.

- Ügyfelemmel Geréb Ágnes aláíratott egy nyilatkozatott, amelyet most tanulmányozunk - magyarázta Gál, aki hozzátette, a szakértői vélemények birtokában döntenek arról, indítanak-e kártérítési eljárást, illetve tesznek-e büntető feljelentést, ha az hivatalból nem indul meg.

A nyilatkozatra, amelyet Geréb Ágnes a kismamákkal aláírat, az ÁNTSZ is nagyon kíváncsi. Több mint 10 éve vadásznak rá, de még egyetlen példányt sem sikerült megszerezniük.

- A szülészeti ellátás egészségügyi szolgáltatás, amely engedélyköteles - kezdte dr. Csaba Károly, a Közép-Magyarországi ÁNTSZ régiós tiszti főorvosa. - Geréb Ágnesnek nincs működési engedélye, mégis segédkezik tervezett otthon szüléseknél. Többször próbáltuk már elkapni, de szinte képtelenség. A bába és a kismamák szorosan együttműködnek. Gyakran előfordult, hogy az anyukák állították, Geréb Ágnest mint rokont vagy családi barátot hívták át segítkezni a hirtelen meginduló szüléshez. Ez pedig nem tiltott - magyarázta Csaba.

A rendőrség még mindig közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet, szakértői véleményekre várnak. Úgy tudjuk, hamarosan átkerülhet az ügy az életvédelmi osztályra, és gyanúsítottja is lehet a tragédiának.

Nincs szabály rá, ki vezethet le otthon szülést

Sajnos jelenleg Magyarországon nincs szabályozva a tervezett otthon szülés. Tehát nem tudni, ki milyen végzettséggel, milyen felszereltséggel, és milyen felelősségvállalással kísérhet végig egy otthoni szülést. Évente 5-600 anya hozza világra otthonában gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Közülük sok a nem tervezett. Az Egészségügyi Minisztérium januárra tervezi a szabályok kidolgozását.

427. DODICA (válaszként erre: 415. - Gerna)
2007. szept. 18. 08:43

Kérdés...

Volt rá példa, hogy csinált, mikor szükségesnek ítélte meg. Azt, hogy most miért nem tette, ő tudja. Bizonyára megvolt rá az oka.

426. 7130b15964 (válaszként erre: 424. - Fe20557d00)
2007. szept. 18. 08:42

Szerintem már mondtam, hogy császár előtt állok. Erre itthon nem vagyunk berendezkedve:DDD

A fontos szabályok között az is szerepel, hogy abban az esetben, amikor az anya és vagy a baba életét előreláthatólag veszélyezteti a szülés, akkor nem megengedett az otthonszülés. Szerintem ez elég triviális.

425. 7130b15964 (válaszként erre: 422. - Gerna)
2007. szept. 18. 08:38

Meg az, hogy Geréb Ágnes is ott volt, mivel ő hívta ki végül a mentőt. Azért ne higgyük már, hogy valakinek törlik a memóriáját is azzal, hogy felfüggesztik!

A részleteket nem ismerjük, valószínűleg nem is fogjuk. Elég baj az nekik, hogy ilyen szörnyű vége lett a szülésnek az ünneplés helyett.

424. fe20557d00 (válaszként erre: 414. - 7130b15964)
2007. szept. 18. 08:37

"Gyakorlatilag nem jelent veszélyt otthon szülni,ha betertanak fontos szabályokat"

Csak kiváncsiságból kérdezem,hogy akkor miért nem otthon szeretnél szülni?

423. fe20557d00 (válaszként erre: 422. - Gerna)
2007. szept. 18. 08:32
Volt valami érdemleges a tegnap esti műsorban?Én nem láttam belőle semmit.
422. gerna (válaszként erre: 420. - 7130b15964)
2007. szept. 18. 08:13
Csak ennyi van benne: "A szülésben segédkezők minden tőlük telhetőt megtettek, de nem tudták kiszabadítani a babát." Ez gondolom, a dúla és az apa volt.
2007. szept. 18. 08:12
Nem nagyon szoktak többen lenni, mint a szülők, GÁ meg egy dúla. Csak azért gondolom.
420. 7130b15964 (válaszként erre: 416. - Virgilius)
2007. szept. 18. 08:08

Nem egy dúla volt ott egyedül, legalábbis a cikk szerint, amit most találtam:

[link]

Mindenesetre akárhogyan is történt, szörnyű trauma lehet a családnak.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook