Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

329. erikpipi (válaszként erre: 323. - DODICA)
2007. szept. 17. 21:04

"Azok az okok, amik "hirtelen császármetszéshez" vezetnek, nem 2 perc alatt szoktak kialakulni.... (Még akkor se, ha pánikkeltően ezzel fenyegetik az anyákat. Figyelni kell a jeleket."

Nem részletezem a több mint 6 terhességemmel feleslegesen elmédet, de a középső gyerekemnél történt az a 2 perces....

Egyébiránt, ha igaz amit írsz, hogy a fenébe tudott meghalni az a gyerek, mert akkor Geréb már rég látta, hogy gáz van, de mégsem hívott mentőt.Mert ugye, azt írod, nem 2 perc alatt szoktak kialakulni.

Na itt a befejezés, mert belezavarodtál, én meg nem várom meg míg kibogozzátok.

üdv

328. DODICA (válaszként erre: 316. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 21:02

Hol él az a szülésznő barátnőd??

Tudtommal (pl. Hollandiában otthon szült magyar nőktől veszem) sose áll mentő egyetlen otthonszülésnél se a ház előtt. Ez amolyan elterjedt, hangzatos álhír, s szépen be is veszik az emberek. :((

327. 7130b15964 (válaszként erre: 316. - Fe20557d00)

Egyelőre még nem soroltattunk a fejlődő országok táborába, szerencsére.

Honnan vette a barátnőd ezt a műtős autót?

Az én barátnőm otthon szült Angliában nem állt előttük műtősautó (nem pénz kérdése volt).

326. jemma

nekem alapvetően "kórházfóbiám" van, de ki nem szarja le amikor a gyerekem életéről van szó!!!

a császármetszésnek is úgy örültem, mint majom a farkának, pedig a vérvételnek még a gondolatától is elájulok. kit érdekel a nyugalom, meg az, hogy mi nyomasztó, meg hogy engem mi idegesít, egy a lényeg: a gyerek biztonsága!!!

325. erikpipi (válaszként erre: 307. - E71af41436)
2007. szept. 17. 21:01

Hát, még egyenlőre törvény tiltja az otthonszülést, de nem kell aggódni, annyi doki maradt munka nélkül, hogy nemsokára ezt is törvénybe iktatják.

A provokáció, pedig szerintem nem az, (legalábbis a részemről), kérdeztem, hogy ez a Geréb mi a tyúkért nem tud abba a kéglibe egy életmentéshez alkalmas műtőt felszerelni, vagy egy UH készüléket berakni.Mármint abba az illegálisan működő születés házába. Nem kifogás, hogy azért mert a nőknek félelmeik vannak ezzel kapcsolatban. Vagy, ha ezért, akkor már bocsi, de az a nő, kizárólag a maga kényelmét helyezi előre, hátrányára a születendő gyereknek. Hisz ha baj van, nincs segítség ugye...Amit szintén törvény szabályoz, pont ennek elkerülése érdekében, hogy a nő aki betöltötte a 26 hetet, annak megszünik az önrendelkezési joga, a magzat védelmében.

Lehet, hablatyolni, de igazi választ még nem kapott az aki már vagy 40 szer próbált kérdezni. Szegényke, szerintem feleslegeen.

324. DODICA (válaszként erre: 315. - 01fde57e09)
2007. szept. 17. 21:00
Épp írtam a választ. :))) Ne türelmenkedj kérlek!
323. DODICA (válaszként erre: 309. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:59

Alapvetően pozitív gondolkodásmóddal. Az ember, bár fel van készülve erre is, nem ebben gondolkodik. Ha meg ezt kizárja, akkor az esélyét jócskán csökkenti is.

A hirtelen fellépő problémák borzasztó ritkák. Rengeteget előre lát a bába (figyeli az anya összes rezdülését), s még idejekorán beszállítja a vajúdót a kórházba. Azok az okok, amik "hirtelen császármetszéshez" vezetnek, nem 2 perc alatt szoktak kialakulni.... (Még akkor se, ha pánikkeltően ezzel fenyegetik az anyákat. Figyelni kell a jeleket. Folyamatosan, végig. Ja, persze nem beavatkozásokkal teli szülésre gondolok, hanem teljesen természetesre! Ami az én szóhasználatomban onnantól nem az, hogy pl. fektetik, ágyra teszik a nőt.)

A mostani szerencsétlen tragédia pont az az x. ezrelék, ami előre nemigen látható. Hiszen kis híján megszületett, a feje kint volt már. :(

Biztos, hogy a hirtelen fellépő problémánál a kórház tud segítséget adni? A tegnapelőtti híradóban (ha a szavam nem elég, kikutatom a neten) xy. főorvos elismerte, a babák halálozásának kórházban is legtöbbször ez az eset az oka. (Mire gátat metszenek és kifejtenék, már elszorul a köldökzsinór... Ha meg újraélesztik, maradandó sérülése lehet...)Pedig ott a műtő...

322. fe20557d00 (válaszként erre: 320. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:59
Na most el hallgatjátok a választ?Én őszíntén kiváncsi vagyok és nem azért hogy cseszegessek bárkit is.
2007. szept. 17. 20:57

Ez az a Geréb Ágnesnek feltett kérdés ill. válasz amire az előbb hivatkoztam:

"HVG: Nem sokkal biztonságosabb kórházban szülni, hiszen ha bármi közbejön, ott a mûtõ, az azonnali orvosi segítség? Kissé anakronisztikus a "vissza a természethez program", különösen akkor, ha tudom, hogy számos kórházban már lehet választani például apás szülést, esetleg ha tetszik, vízben vajúdást.

G. Á.: õszintén örülök, hogy sok pozitív dolog történt az elmúlt években, valóban többféle lehetõség közül lehet választani, de szerintem a kórházban még mindig számos felesleges rutinbeavatkozást végeznek. Hogy érthetõbb legyen, például méhösszehúzó orvosságokkal, burokrepesztéssel gyorsítják a szülést, ebbõl, valamint a csupán az orvos számára kényelmes és célszerû hanyatt fekve vajúdásból azután többnyire az következik, hogy gátmetszést kell végrehajtani. Otthon szülésnél erre az esetek döntõ többségénél nincs szükség. A vajúdó asszony mindig olyan pozitúrát vesz fel, ami a számára a legkényelmesebb, s ha kell, a bába áll négykézláb vagy fekszik hanyatt. Egyébként a szüléseknél én is független bábaként dolgozom. Az igazság az, hogy a szüléskísérés nem orvosi munka, erre kiképzett, önálló helyzetértékelésre és cselekvésre képes bábák kellenének. Anélkül, hogy szándékomban állna bárkit is megbántani, ilyen szakemberek nemigen vannak nálunk, hiszen nem erre, hanem a kórházi végrehajtó munkára, az orvos kiszolgálására teszik õket alkalmassá. Ami pedig az otthon szülés biztonságát illeti, a komplikációkkal fenyegetõ szülések helye a kórház: a jól képzett és jól felszerelt orvosoknak ezekkel a helyzetekkel kell megbirkózniuk, s felesleges, hogy bábafeladatok ellátására pazarolják az idejüket."

NEM EZ VOLT A KÉRDÉS. NEM A FELESLEGESEN VÉGZETT BEAVATKOZÁSOKRA KÉRDEZTEK RÁ!!!!!!!!!!!!!

Nem értem miért érzitek a kérdésemet kekeckedésnek:(((Én mint anya mint szülés előtt állható nő...első kérdésem lenne az otthon szülés megismerésének rejtelmeiben.Gondolom olyanok tudják a választ akik ezt választották illteve aki ezt pártolja hisz alá tudja érveit támasztani!
319. guciflipi (válaszként erre: 289. - Jemma)

Szia. Csatlakozom a hozzászolásodhoz. Itt a legnagyobb felelősség az anyáé volt,hogy nem gondolta mit tesz. Igaz néha a bábák is rábeszélnek erre arra. Én 34 évesen vállaltam egy babát tavaly, nagyon örültem a császármetszésnek, fájdalmas volt ez is, főleg a lábadozás utána de nem érdekelt. A fiam egészégesen megszületett, ez a lényeg. Sosem gondoltam arra hogy otthon kockáztassak. Ugy tudom ez a szegény nő is 35 éves. Hát nem tudom bevállal-e még egy gyermeketaz életáben.

Szerintem nagyon rosszul döntött. Egy bába nem orvos és a hálószoba nem szülészet. Én még a védőnőt sem szeretem, 6 hónapig jött és aztán köszi, elég volt. Hivom az orvosnőt haza ha kell, de még nem kellett.

318. gerna (válaszként erre: 304. - Win)
2007. szept. 17. 20:55
Szerintem, nem vagyok én tévedésben... a kórház, az eszközök, szorongáskeltőek, de azért legyőzhető ez az érzés. Tudod, van a kisebb rossz meg a nagyobb rossz.
317. e71af41436 (válaszként erre: 315. - 01fde57e09)
2007. szept. 17. 20:55
szerintem azért nem válaszol,amiért én sem. mert egyszerűen érzem,hogy neked semmilyen válasz nem elég jó.ennyi.
316. fe20557d00 (válaszként erre: 314. - 7130b15964)
2007. szept. 17. 20:54
Jól írod Tereza a világ fejletebb felén..mi nem oda tartozunk még egyenlőre:(Ahogy írtam ott van műtővel felszerelt mentőautó ami a ház előtt áll...ezt a szülésznő barátnőm mondta.Itt hol áll ilyen?Én elvből nem ítélem el,ha minden feltétel adott volna semmi problémám nem volna vele.
315. 01fde57e09 (válaszként erre: 312. - DODICA)
2007. szept. 17. 20:52
Kedves Dodica! Miért nem válaszolsz bogica 10 által feltett, igen egyszerű kérdésre? Szerintem azért mert nem tudsz olyan válasszal szolgáni ami megfelelne a nézeteidnek. Ismétlem: csak mellébszélsz. Nekem sem válaszoltál. Mint ahogy Geréb Ágnes sem válaszolt a neki feltett kérdésre. Ne is várjuk.
314. 7130b15964 (válaszként erre: 311. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:50

Nem is kell elfogadnod, mert nem kötelező. De miért kell kötelezni, kényszeríteni valakit kórházba, ha nem akarja és különösebb ok nincs is rá?

Azért az otthon szülés nem ismeretlen a világ fejlettebb felében sem és aki azt választja nem azért teszi, mert nincs biztosítása vagy nincs kórházra pénze.

313. fe20557d00 (válaszként erre: 310. - DODICA)
2007. szept. 17. 20:49
Egy olyan nőtől aki otthon szeretne szülni!!Mert ezt válsztja!Gondolom tudja nagyjából mire vállakozik,felméri az eshetőségeket és úgy dönt magáról és gyermekéről.És nem ez a legfontosabb kérdés?Életmentő beavatkozás ma Magyarországon hogyan kivitelezhető otthonszülésnél?ami pár percet igényel...mert más országokban a kisműtővel felszerelt mentőautó ott áll a ház előtt.
312. DODICA (válaszként erre: 307. - E71af41436)
2007. szept. 17. 20:45

:)))

Ez kedves volt tőled, komolyan meghatódtam! :))

311. fe20557d00 (válaszként erre: 309. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:45
De Dodica tényleg nagyon higgadt és nekem szimpatikus is mint ember,itt az otthonszülés tényét nem tudom elfogadni,nem pedig magát az embert és ez óriási különbség ám!!!!!
310. DODICA (válaszként erre: 306. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:43
Nem értem kinek a véleményére vagy kíváncsi. Ha nem a bábáéra (az otthonszülésekhez ő ért), ha nem a szülő nőére, aki ezt választja, akkor kitől vársz választ?
309. fe20557d00 (válaszként erre: 307. - E71af41436)
2007. szept. 17. 20:43
Nem tudom kinek írtad ,de szerintem én nem provokálom őt... arra a kérdésemre keresem a választ amitől a legjobban aggódnék egy otthonszülés kapcsán,ha van rá ésszerű,teljesen elfogadható válasz elfogadom és tényleg meggondolandó otthon szülni.
308. DODICA (válaszként erre: 303. - 0da025d011)
2007. szept. 17. 20:42

Én is ezt mondom folyamatosan...

Csak mintha engem még kevésbé értenének. :))

2007. szept. 17. 20:41

szomorú,hogy nem vagytok képesek elfogadni emberek saját akaratát és véleményét és szabályszerűen provokáljátok az embert!

még szerencse,hogy Dodica ilyen higgadt....

306. fe20557d00 (válaszként erre: 302. - DODICA)
2007. szept. 17. 20:39
De én nem bába véleményére vagyok kiváncsi hanem olyanéra aki vállalja az otthon szülést hisz tudja mire válalkozik!!!Biztonságba tudja csemetéjét amihez ez is hozzá tartozik...gondolom tudja a válszt hisz azért vállakozik rá:Kérdésem továbbra is:a főorvos szerinte egy szülésnél bármikor felléphet olyan komplikáció,hogy az azonnali beavatkozást igényel,akár pár perceset.Ezt otthon szülve hogy lehet megoldani?
305. erikpipi (válaszként erre: 298. - DODICA)
2007. szept. 17. 20:30
Nem kell neked kórházban szülnöd. De, ha gáz van, segítsen rajtad Geréb Ágnes.
304. win (válaszként erre: 233. - Gerna)
2007. szept. 17. 20:29

Te igen nagy tévedésben vagy! Én egyetlen szóval sem mondtam, hogy otthon akarok(-tam volna) szülni! Én csak elmondtam, hogy van, akinek a kórház légköre nyomasztó lehet.

És ha az eddigi hsz-aimat visszanézed, akkor bizony én azokkal értettem egyet, akik egy olyan szülőhelyről beszélnek, mint jó és kívánatos dologról, ahol az anya kényelemben, zavartalanul, azzal akivel akar töltheti vajúdását, szülhet, nem végeznek rajta el feltétlenül minden szokvány beavatkozást, nem zavarják feleslegesen, és nem bámulnak be még tizenketten a lába közé. DE!!! ott a jól képzett és felszerelt orvoscsapat karnyújtásnyira, akik bármikor elláthatják szükség esetén a babát és/vagy az anyát.

Ez felőlem lehet a kórházban is egy elkülönített részleg. De lehet akár külön erre szakosodott intézmény is.

303. 0da025d011 (válaszként erre: 248. - Alexa77)
2007. szept. 17. 20:07
Nem csak rád vonatkozott a megjegyzésem.Amit eddig olvastam,annak alapján halkan megjegyeztem,hogy összevesztek.Tulajdonképpen ugyanazt mondtam amit Te,mármint,hogy mindenkinek lehet véleménye.Az,hogy nekem az a véleményem,hogy inkább otthon szülni,nem jelenti,hogy otthon kell szülni.Ahogy mondod,legyen jog a választásra.Itt még a vitáknál sem tartunk:(
302. DODICA (válaszként erre: 301. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 20:06
Engem ugye kifejezetten nem kérdeztél (nem baj!), de konkrétumot max. orvostól, sőt mi több, otthonszüléseknél közreműködő bábáktól kaphatnál. Az meg errefelé szerintem nem fórumoz. :))
2007. szept. 17. 19:32
Pedig addig nem nyugszom!!Mert lehet elméleteket gyártani most már a konkrétumokra vagyok kiváncsi!!
300. jemma (válaszként erre: 299. - Fe20557d00)
2007. szept. 17. 19:31
úgy látom, azt várhatod:DD

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook