Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
Az első gyereknél és 14.00 órakor bementem, csak ellenőrzésre (semmi fájás, előző este éreztem valamit inkább) és 18.20-kor megszületett a fiam. Mondjuk én tényleg 2 percre laktam a szülőszobától...
10 perces fájásoknál azért már kezdjél gyanakodni!
Az orvos ha jelen van, legyen az barhol, mindenkeppen felelos, es tortenjen barmilyen szerencsetlenseg es akar hibas, akar nem, az a praxisaban tortenik, igy szerintem joga van azt mondani, hogy o koszoni, nem vallalja a kockazatos otthonszulest.
Egyebkent azzal egyet ertek, hogy a nok a jozan esz kereten belul hadd dontsek el maguk, hogy hol kivanjak vilagra hozni a gyermekuket, bar az otthonszuleseknek szerintem van nemi primitiv jellege, de a tarsadalom sokfele embertipust tartalmaz es a kulonbozo igenyeket ki kell szolgalni, meg akkor is, ha az esszerusegnek ellentmond, hiszen 1 szulesrol sem lathato elore biztosan a kimenetele.
lehet, bár többféleíesetről is hallottam
azért nem bánnám ha már megszületne, és látnám, hogy minden rendben
A fenébe! biztos kevésbé félnél, ha nem hallottál volna most pont erről az esetről.
Fel a fejjel és elszántan! :)
"Ilyen szerintem manapság nagyon-nagyon ritka".
Mármint az olyan szülés, ahol semmilyen beavatkozást nem kell alkalmazni.
A "sima, normál, természetes szülés" évszázadokkal ezelőtt megannyi csecsemő és anya halálát okozta. Ilyen szerintem manapság nagyon-nagyon ritka. És ami még fontosabb: előre sohasem kiszámítható az, hogy lesz-e komplikáció vagy sem.
A saját szülésemre visszatérve: azt sem tudtuk előre, hogy oxigénhiányos állapotba kerülnek majd a gyermekeim a szülés után. Ilyen esetben Geréb Ágnes mit csinál? Mire eljutnak a kórházig...nem is folytatom.
"A szülés alatt vér nemigen jön (pár csepp esetleg), azután indul el valamennyire, hogy megszületett a baba."
Hogy mersz ilyet leírni? Te aztán baromiora értesz a szüléshez!!
Kedves Dodica!
Te honnan szoktál értesülni az ország, a világ történéseiről?
Amúgy egy híradónak mindenképpen objektívnek kell lenni, mindenfajta állásfoglalás nélkül tényeket kell közölni. A hrforrások pedig nem jelentenek 100 %-os megbízhatóságot.
Bálint Mihály
(Bp., 1896. dec. 3. – Bristol, Nagy Britannia, 1970. dec. 31. orvos, pszichoanalitikus, egyetemi tanár)
óta minden orvosnak van lehetősége a holisztikus szemlélet alapján gyógyítani.
"Ne haragudjon, nem vállalhatom el, mert rizikós a dolog. Higyjen nekem, biztonságosabb lesz a kórházban, magának is, a gyereknek is."
Ezt a mondatot kell megtanulni, és ha muszáj, el kell mondani.
Sose lettem volna jó orvos, mert az embert holisztikusan nézem, nem egy megoldandó problémaforrásnak.
Az ösztöneinket meg kár lebecsülni. :(( Civilizációs betegség, hogy oda se bagózunk rá. :( Mert majd megmondják helyettünk, mit hogyan kell tenni...
Már annyiszor mondtam: egyénre szabottan dönt arról, kit vállal, kit nem.
De feldobok még egy dolgot: ha az anya mindenképp ragaszkodik az otthonszüléshez (ilyen is van), s még se GÁ, se más bába tanácsára se megy be a kórházba, akkor mi a tisztességesebb?? Hagyni, hogy... Vagy mégis mellette lenni a szaksegítségnek?
Nem a konkrét esetre kérdeztem rá, hanem általánosságban.
Amiket meg felsoroltál, én pl. azok egyike miatt se mentem volna kórházba, se külön-külön, se együttvéve.
Most magamat ismétlem:
"És tudom, hogy 4 kg feletti baba "nem nagy", 4 nap túlhordás az szinte semmi, 35 éves pont, az még nem 35 feletti... de ezek a dolgok összegződnek = rizikós szülés."
Mind a 3 benne van a készülő szabályozásban, mint otthonszülést kizáró körülmény :(
G.Á. MIÉRT VÁLLALTA EL?
Én két normálisat, ők meg egyet sem. :(( Nincsenek rá kiképezve, nem ezt tanulják.
Ha a gyerekemről döntök, s az ő érdekeit nézem, elsősorban a megérzéseimre hallgatok, az ösztöneimre, s csak azután az orvosok szavaira. (Nem csak a szülésre értem.) Nálam ez a sorrend. Még sose bántam ezt meg, olyan viszont már volt, hogy felesleges műtéttől mentettem meg a gyerekem, mert merészeltem ellentmondani orvosnak. Nem is egy esetben...