Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

1439. gerna
2007. szept. 24. 18:42

Részletek a sokat emlegetett etikai bizottsági határozatból:

(2002.)

" ...Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos ellen annak gyanújával, hogy panaszlott súlyosan veszélyeztette betege életét. A bejelentés alapjául szolgáló cselekmény 1995. november 05-én zajlott. Panaszlott ekkor szülést vezetett Nyíregyházán Versényi Évánál, majd gyermekágyast újszülöttjével a fenti szülészeti osztályra szállíttatta további ellátásra. Itt a panaszbejelentés szerint igyekezett betegét lebeszélni a kórházi orvosok által szükségesnek vélt beavatkozásokról, s ezzel követte el a veszélyeztetést. "

" Az etikai bizottság ugyan nem vitatja Dr. Geréb Ágnesnek (vagy más orvoskollégának) azt a jogát, bogy a “tankönyvi" szakmai standard-ektől eltérő szakmai meggyőződést érleljen ki, azonban megengedhetetlen, hogy ebből fakadó gyakorló orvosi tevékenységét betegeit veszélyeztető módon folytassa. "

forrás: [link]

1438. Hoxa (válaszként erre: 1401. - 01fde57e09)
2007. szept. 24. 18:16
Nyubold: Szállj már le Dodicáról! Lehet véleményed, bármelyik oldalra állhatsz, de nem ilyen módon. Személyeskedés nélkül próbáld meg kifejezni a véleményed, ha kérhetem...
1437. böbe83 (válaszként erre: 1436. - Kedveske)
2007. szept. 24. 18:06
én is ezzel értek egyet, bár Szabó prof legtöbbször kicsit keményebben fogalmaz, ami miatt sokan megijednek tőle. Amikor hallottam beszélni azt gondoltam, jó lesz vmi bababarát kórház, csak nála ne... meg otthon ne
1436. Kedveske
2007. szept. 24. 17:44

Én azt nem értem, ha olyan nagyon biztonságos az a születés háza, és minden feltétel adott, miért is kellett mentőt hívni és kórházba vinni a mamát és a babát?????

...mert ezek szerint baromira nem adottak ott a feltételek, sem a tárgyi sem a szakmai...

Ez a momentum nekem azt sugallja, hogy nem alkalmasak arra, hogy szülést vezessenek, kísérjenek figyelemmel.

Én azzal az orvossal értek egyet, aki azt mondta, hogy nem az otthon szülést kell "erőltetni", hanem a szülészetet kell otthonosabbá tenni.

1435. DODICA (válaszként erre: 1430. - Virgilius)
2007. szept. 24. 16:28
Igen, így értettem, nem egyéni vélemények szerint, hiszen az mindenkinél más és más.
1434. DODICA (válaszként erre: 1429. - Gerna)
2007. szept. 24. 16:27

Enyémet anno betették. :((

Arról meg nem nyilatkoztak, vizsgálták-e.

1433. DODICA (válaszként erre: 1428. - 18235c4fc5)
2007. szept. 24. 16:26
Ebben az esetben eleve nem otthon születik. Koraszülés nem lehet otthon.
1432. DODICA (válaszként erre: 1427. - 18235c4fc5)
2007. szept. 24. 16:25

Oké.

Kéne lennie...

Híradó alatt én se a Fókuszra és társaira gondolok. :)

1431. DODICA (válaszként erre: 1426. - 1a50c86bb0)
2007. szept. 24. 16:24
Dehogynem! :) Csak épp nem az az első dolog.
1430. virgilius (válaszként erre: 1423. - DODICA)
2007. szept. 24. 16:00
Már miért fogadnánk el (így testületileg) az abortusz esetében a nő szuverén döntési jogát? Vagy úgy érted, hogy a törvény ad rá lehetőséget, míg az otthonszülésre egyelőre csak fél-illegálisan?
1429. gerna (válaszként erre: 1423. - DODICA)
2007. szept. 24. 15:57

Na jól megkaptam :(

A megszületés utáni első órában nem teszik be rögtön a babát a "kolhozba": előbb gyermekorvos megvizsgálja, különös tekintettel a légzésfunkcióra. Ez az újszülöttek gyenge pontja.

1428. 18235c4fc5 (válaszként erre: 1390. - DODICA)
2007. szept. 24. 15:53
Például mert hamarabb születik a vártnál, és a tüdeje nem elég fejlett.
1427. 18235c4fc5 (válaszként erre: 1387. - DODICA)
2007. szept. 24. 15:51
Olvasd el még egyszer légyszíves. Nem állítottam, hogy objektív, hanem annak kell lennie. Meg amúgy sem a Fókuszra meg a bulvárhajhászós híradásokra gondoltam.
2007. szept. 24. 15:47
Mi ez a feloltozteteses mizeria? Ezt nem egeszen ertem. Nem adnak a gyerekre ruhat? 0.o
1425. neshama
2007. szept. 24. 15:35

Álljon itt néhány részlet a Magyar Köztársaság Büntető Törvénykönyvéből, és gondolkodjunk el mindannyian ezeken a konkrét esetre vonatkoztatva. Remélem, az ügy Bíróság elé kerül, ahol majd a bíráknak is lesz erre lehetőségük:

A bűncselekmény

10. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli.

(2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti

14. § Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában; úgyszintén az is, aki e következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

15. § Az eredményhez mint a bűncselekmény minősítő körülményéhez fűzött súlyosabb jogkövetkezmények akkor alkalmazhatók, ha az elkövetőt az eredmény tekintetében legalább gondatlanság terheli

Emberölés

166. § (1) Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést

h) különös visszaesőként

i) tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen

követik el.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő

(2) A büntetés

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz

Segítségnyújtás elmulasztása

172. § (1) Aki nem nyújt tőle várható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.415 416

2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

Lehetnek véleménykülönbségek, de a törvény előtt egyenlőek vagyunk/leszünk. És bízom abban, hogy ha lassan is, de őrölnek az igazságszolgáltatás malmai kicsiny hazánkban.

1424. 01fde57e09 (válaszként erre: 1421. - 6eabbcc5a6)
2007. szept. 24. 14:07
Pl. A mi babánk utál meztelenül lenni. Nem hiszem, hogy nagyon örült volna ha nem öltöztetik fel.
1423. DODICA (válaszként erre: 1420. - Gerna)
2007. szept. 24. 14:02

A lényeget tekintve sajnos tényleg mindegy. :((

Érvelhetnék azzal, hogy kórházban még mindig nagyon sok helyen nincs 24 órás rooming-in, a babákat beteszik a "kolhozba", aztán vagy rájuk néz valaki, vagy nem, de folytonos figyelem ott se kíséri őket.

De nem is ez a lényeg...

Véleménye pro és kontra mindenkinek lehet, csak ne ítélkezzünk olyan dolgokban, amit nem láttunk, nem voltunk jelen, amiről csak hallomásaink vannak. Mert nem tudjuk, mi történt pontosan....

De van egy kérdésem: ha egy anyának joga van dönteni arról, hogy megtartja-e élő magzatát, vagy inkább az abortuszt választja, akkor arról miért ne lehetne joga dönteni, hol is akarja megszülni gyermekét?? Ha az előbbi esetben empatikusan elfogadjuk a nő szuverén döntési jogát, még akkor is, ha épp mi magunk elítéljük cslekedetét, nem értünk vele egyet, s nem tennénk meg a helyében, akkor ugyanezt miért nem tudjuk megtenni a második esetben??? Mi a különbség?? Hiszen ugyanúgy egy élő emberről van szó, a saját gyerekünkről!

1422. DODICA (válaszként erre: 1421. - 6eabbcc5a6)
2007. szept. 24. 13:53

Kétségtelen.

Nem tudom, más otthonszülőknél mi a szokás, mi pl. nem vártunk egy napot a felöltöztetéssel. :))

De nem is az első két órában tettük meg, ez is igaz.

1421. 6eabbcc5a6 (válaszként erre: 1416. - DODICA)
2007. szept. 24. 13:48

"Azonnal felöltöztetni nem létfontosságú"

ez éppen igaz, de előbb utóbb fel kell öltöztetni így is és úgy is, viszont nem hiszem, hogy 9 hónap után mondjuk azzal kevésbé sérül a baba, hogy mondjuk egy nap után viszik el felöltöztetni. Neki ennyi idő után amit a pocakban töltött mindannyian tudjuk, hogy nagyon hosszú idő kell, hogy regenerálódjon. és ez nem 1/2 óra vagy 1 nap, hanem sokkal több.

1420. gerna (válaszként erre: 1419. - DODICA)
2007. szept. 24. 13:47

" A terhesség kilencedik hónapjában a köldökzsinór normálisan 35-70 cm hosszú. Egyik vége a magzat köldökében, másik vége a méh falához tapadó lepényben van. "

Tehát mondjuk 70 cm-nél nem lehetett sokkal messzebb - mondjuk az anya mellett? Esetleg, a szokásoknak megfelelően, az anya hasán? az apa kezében biztos nem.

Rendben, nem játszom tovább Helyszínelőket... nem is az a lényeg, hogy hol volt az a szegény baba. 70 centinél nem messzebb az anyától, és a segítők is ott voltak az anya mellett.

Feladom!

1419. DODICA (válaszként erre: 1418. - Gerna)
2007. szept. 24. 13:39

Tiszteletben tartom a véleményedet. Eddig is tiszteletben tartottam.

Ugyanakkor nem tudom, milyen tényekről beszélsz, mert sehol se olvasni konkrétan, hogy az anya hasán lett volna a kicsi. Így nincs mit letagadnom.

A köldökzsinór meg nem hinném, hogy akadálya lenne annak, hogy a baba ne a mama hasán legyen. Más pozíciót te nem tudsz elképzelni?

Valahogy úgy érzem, mindenáron magadat akarod igazolni, mindenáron ítélsz, holott semmi konkrétumot nem tudsz, ugyanúgy, mint én sem. Viszont én nem is tettem olyan kijelentést, hogy teljesen biztos, hogy a baba nem az anyja hasán volt, fordítva te igen. Én csak azt kérdeztem, mitől vagy ebben annyira biztos? Mert olvasni nem olvastad.

1418. gerna (válaszként erre: 1415. - DODICA)
2007. szept. 24. 13:23

Dodica!

tartsál tiszteletben engem és a véleményemet. Tényekre alapoztam, amelyeket G.Á. írt le a saját kezével. Ne tagadd le a tényeket, próbálj meg tisztán látni!

1417. gerna (válaszként erre: 1415. - DODICA)
2007. szept. 24. 13:19

Hát össze voltak még kötve a köldökzsinórral!!!

Mi az, hogy az én véleményem? hány méter hosszú egy köldökzsinór? :(((

1416. DODICA (válaszként erre: 1414. - 6eabbcc5a6)
2007. szept. 24. 13:14

Az, hogy kockáztatod-e a gyereked életét, ha otthon szülsz, a te véleményed, majd a te döntésed, ha így gondolod, s kórházban szülsz.

Jó lenne megkérdezni egy pár perces - fél órás babát, neki mi a jobb? Ha elviszik az anyja mellől, vagy ha végig ott lehet mellette, s akár 2 percesen már szophat is. Azonnal felöltöztetni nem létfontosságú.

1415. DODICA (válaszként erre: 1412. - Gerna)
2007. szept. 24. 13:11

Most komolyan: attól, hogy úgy gondolod, az anya hasán volt a baba, biztos is vagy benne???

Nem szokás kérdése. Hol itt, hol ott van a baba... Miért lenne kötelezően az anyja hasán?? Nálunk pl. apuka kezébe vándorolt... ;) (Úgy fél órával születése után, de lehet, egy órával később, passz...)

Oké, hogy te úgy gondolod, az a véleményed, de akkor légyszi tedd is hozzá, mert anélkül olyan a kijelentésed, mintha 100% igaz lenne, pedig ezt se tudjuk. Ezért reagáltam rá.

Én személy szerint gyanítom, hogy nem a mama hasán lehetett, az előbb írt okokból, de ettől még persze ez se biztos.

2007. szept. 24. 13:03

Nekem az nem tiszta, hogy ugye a kórházi születéseknél sokan mondják, hogy milyen rossz, hogy a gyereket elviszik rögtön születés után az anyától. Amikor az én lányom született, akkor egy rövid időre ugyanúgy a hasamra tették, majd tényleg elvitték átöltöztetni, ahol végig ott volt vele az apukája, majd ő (az apukája) visszahozta nekem és amíg a szülőszobán kellette maradnom addig ott volt velem végig és szoptathattam. Nem sírt, néztük egymást .... Mi ebben az ami annyira rossz, hogy inkább kockáztatva a gyermek és a saját életemet otthon hozzam világra?????

ezt az előző cikk kapcsán írtam

1413. gerna
2007. szept. 24. 13:00

...egy óra múlva levált a lepény, aztán el akartam vágni a köldökzsinórt. Fölhajtottam a takarót, és megdöbbenve láttuk, hogy a kislány meghalt."

Nyilván az anya hasán volt.

1412. gerna (válaszként erre: 1409. - DODICA)
2007. szept. 24. 12:55
Hol lett volna, ha nem az anya hasán? hol szokott ilyenkor lenni?
1411. gerna
2007. szept. 24. 12:51

Ez is ott van, az archivumban, innen lehet megnyitni:

" Most másodszor történt, amióta otthoni szüléseket kísérek, hogy szembetalálkoztam ezzel. Az elsőről itt olvashattok:

[link] "

1410. gerna
2007. szept. 24. 12:49

" Gyönyörű, komplikációmentes születés volt. A kislány, H. Zita, aki 2900 g-mal született, egy kicsit sírdogált a megszületésekor, de csak úgy jelentkezett, semmi panasz nem volt a sírásában. Aztán szopott, nézegetett, jól volt. Beszélgettünk, fényképeztünk, egy óra múlva levált a lepény, aztán el akartam vágni a köldökzsinórt. Fölhajtottam a takarót, és megdöbbenve láttuk, hogy a kislány meghalt. Azonnal éleszteni kezdtük - Katival (Domjánné Harsányi) voltam -, hívtuk a Cerny mentőt (helikopteres újszülött mentő alapítvány), jöttek is nagyon hamar, addigra a kislány szívverése visszatért. Kórházba szállították, lélegeztető gépre tették. Válságos állapotban volt, talán ma életfunkciói jobbak, spontán légzik, készülnek levenni őt a lélegeztető gépről. De hogy vajon mennyire károsodott az ismeretlen ideig tartó oxigénhiányos állapot miatt (nem tudjuk, pontosan mennyi ideig volt halott, csak azt tudjuk, hogy nagyon hosszú idő lehetett), nem tudjuk, és még nem is fogjuk néhány évig tudni.

Ági "

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook