Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

1469. gerna
2007. szept. 26. 18:49
Affenébe! minden zűrös eset nyiregyházi volt :(((
1468. gerna
2007. szept. 26. 18:48

(etikai bizottság jkv-ből:)

" Dr. Geréb Ágnes 1995.11.05-én szülő nő lakásán un: "otthonszülést" vezetett le, majd a szülés után fellépő igen erős vérzés miatt a már rossz állapotban lévő szülő nőt mentővel a nyíregyházi kórházba szállíttatta. Itt a részlegesen visszamaradt méhlepényt eltávolították.

A prae shock-ban lévő kivérzett betegnél transzfúziót terveztek, azonban a jelenlévő Dr. Geréb Ágnes tanácsára a szülő nő ebbe nem egyezett bele, és csak két órával később lehetett a megfelelő kezelést elkezdeni. Dr. Geréb Ágnes ez idő alatt az újszülöttet magánál tartotta, és felszólítás ellenére sem engedte, hogy az újszülöttet a kórházban megfelelően ellássák.

A szülő nő az eseményt követő napon már rendezett állapotban orvosi tanács ellenére délután a kórházból távozott. "

1467. DODICA (válaszként erre: 1459. - Neshama)
2007. szept. 26. 18:47
Azért vicces szándékos veszélyeztetést feltételezni bárki részéről is. Vagy inkább szomorú. :(((
1466. DODICA (válaszként erre: 1457. - Komolytalan)
2007. szept. 26. 18:45

"Nem lehet, hogy az otthonszülés esetében nem G.Á. a megfelelő személy? "

Nem lehet, hanem biztos!!!!! :)))

18 éve viszi egyedül a vállán ezt a kérdést. A többi bába neki köszönhetően válhatott bábává. A legnagyobb tapasztalattal ő rendelkezik.

Ettől még ő is hibázhatott... Ha igen, akkor azt majd a vizsgálat kideríti, addig viszont szerintem ezt nem érdemes feszegetni, mert nem tudunk semmi biztosat. Mindenki találgat, ferdít a félinformációkon...

Mégis, többezer család nagyon hálás neki! (És a csapata többi tagjának.)

A szülők nyilatkoztak. Kérdés (imént feszegették ezt már páran), a saját véleményüket mondták el, vagy előre le volt fektetve, mire mit szabad mondani??

Azt meg az egyhetes tanfolyam után KIZÁRT dolognak tartom, hogy ne lettek volna tisztában a körülményekkel. Utólag persze lehet másképp vélekedni...

A tanfolyam alatt a világon minden elhangzik, bárki bármire kérdezhet, ha valami nem tiszta. Garanciát sose adnak semmire, ellenben a veszélyekről egy egész napon keresztül szó van. Alaposan körbe van járva minden lehetséges gond, kérdés senkiben se szokott maradni. Ha mégis, van telefon, email, s ha valaki nem biztos a dolgában, az utolsó pillanatban is bemehet a kórházba.

1465. 09d65bf33d (válaszként erre: 1459. - Neshama)
2007. szept. 26. 18:38
Ezzel tökéletesen egyetértek.Nagyon jól megfogalmaztad a lényeget.
1464. DODICA (válaszként erre: 1454. - Komolytalan)
2007. szept. 26. 18:38

Nem kell, hoyg szülész-nőgyógyásznak vallja magát, mert az is! :)

Sose cselekszik a szülő nő akarata ellen. A rizikótényezőket nagyon alaposan ismerteti mindenkivel. Viszont a rizikótényezőket egyénileg érdemes nézni, s nem sablonszerűen.

Minden szülés lehet rizikós, függetlenül a helytől. Ezt mintha elfelejtenék azok, akik vakon bíznak a kórházakban...

1463. DODICA (válaszként erre: 1452. - Kedveske)
2007. szept. 26. 18:34

Huh... Annyiszor leírtam már.

Lényegretörően: ha uralni akarom a saját testem, saját szülésem, akkor nem kockáztatom meg azt, hogy felettem egy ennyire intim, kiszolgáltatott helyzetben bármilyen szinten döntést hozzanak, s fölösleges beavatkozásoknak legyek kitéve. Aminek aztán sosincs jó vége...

A gyerekemnek az az érdeke, hogy szabadon, békében, s egészségben születhessen meg a maga-magunk tempójában, úgy, ahogy az nekünk a legjobb. Ez pedig élettani folyamat, nem kíván beleszólást, csak kísérést.

1462. gerna (válaszként erre: 1461. - Gerna)
2007. szept. 26. 18:24
Ha be kell menni a kórházba, ott azért már ne ő (G.Á.) intézkedjen :(
1461. gerna (válaszként erre: 1448. - Kedveske)
2007. szept. 26. 18:09

Ide tettem be, nem olyan régen az etikai bizottság (Orvosi Kamara) határozatát:

1439. hsz. (Vajúdás és szülés) 2007-09-24 18:42

Részletek a sokat emlegetett etikai bizottsági határozatból:

(2002.)

" ...Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos ellen annak gyanújával, hogy panaszlott súlyosan veszélyeztette betege életét. A bejelentés alapjául szolgáló cselekmény 1995. november 05-én zajlott. Panaszlott ekkor szülést vezetett Nyíregyházán Versényi Évánál, majd gyermekágyast újszülöttjével a fenti szülészeti osztályra szállíttatta további ellátásra. Itt a panaszbejelentés szerint igyekezett betegét lebeszélni a kórházi orvosok által szükségesnek vélt beavatkozásokról, s ezzel követte el a veszélyeztetést. "

" Az etikai bizottság ugyan nem vitatja Dr. Geréb Ágnesnek (vagy más orvoskollégának) azt a jogát, bogy a “tankönyvi" szakmai standard-ektől eltérő szakmai meggyőződést érleljen ki, azonban megengedhetetlen, hogy ebből fakadó gyakorló orvosi tevékenységét betegeit veszélyeztető módon folytassa. "

forrás: [link]

1460. neshama
2007. szept. 26. 16:53

Az elején rosszul írtam, úgy értettem, hogy akad-e orvos, aki írásban rögzíti, hogy komplikációmentes lesz a szülés?

Mert ha ezt nem lehet, akkor nem szabad a nem legbiztonságosabb körülmények közt szülni

1459. neshama
2007. szept. 26. 16:52

Érdeklődnék, hogy akad-e olyan az orvosok közt, aki egy szülés előtt, még a terhesség alatt hajlandó írásban rögzíteni, hogy komplikációmentes szülés várható?

Én csak ilyen igazolás birtokában engedném az otthonszülést, minden egyéb esetben fennáll a kiskorú SZÁNDÉKOS veszélyeztetése az anya (és segítői) részéről. Ugyanis SENKI sem lehet biztos abban, hogy nem lesznek komplikációk, és utána késő már azon meditálni, hogy mi lett volna, ha...

Ha az anyának joga van körülményeket választani, akkor a babának pedig még inkább joga van ahhoz, hogy a LEGBIZTONSÁGOSABB körülmények közt jöjjön a világra.

2007. szept. 26. 15:24
Bocsánat a félregépelésekért.
2007. szept. 26. 15:22

Valahol az 1000 és 1100 környékén már talán említettem, hogy az orvosok is olyanak, amilyenek.

Mindenki ember. Az ember hibázhat.

Van aki nagyon védi G.Á-t, van aki nagyon támadja. Nem lehet, hogy az otthonszülés esetében nem G.Á. a megfelelő személy?

Kicsit úgy érzem a nyilatkozataiból, hogy Ő is próbál manipulálni.

Nem tudom, hogy a tájékoztatás alatt mi hangzott el, de egy biztosan kiderült a nyilatkozatokból:

A szülőkön látszott, hogy szülés előtt nem voltak minden körülménnyel megfelelően tisztában. Ők arra hivatkoznak, hogy G.Á. szerint meg voltak a minimális orvosi beavatkozáshoz szükséges feltételek.

A szülőkön látszott, hogy előzetesen fogalmuk sem volt, hogy ez mit takar.

Ilyen szempontból G.Á. hibázott (pláne, mint pszichológus). Nem győződött meg arról, hogy a szülők tényleg tisztában vannak-e a dolgokkal.

Az is igaz, hogy ez sajnos minden orvosi beavatkozásra igaz az egészségügy teljes területén.:(

1456. DODICA (válaszként erre: 1451. - Komolyka)
2007. szept. 26. 15:17

Igen.

A bürokrácia nem lehet akadály. ;)

2007. szept. 26. 15:13

Elhangzott, hogy a gátmetszést ált. szülés előtt végzik, és a baba feje az adott esetben kint volt, amikor elakadt.

Ha jól emlékszem az első híradásokban a baba testét a kórházban kisegítő orvos azt mondta, hogy a szülő nőn a kórházba érkezést követően gátmetszést végeztek és a megfelelő fogásokat alkalmazva a baba testét 5 percen belül kisegítették, de a gyereket már nem lehetett megmenteni.

A születésház fel volt/van készülve gátmetszésre?

2007. szept. 26. 15:08

Nem tudom ki írta, hogy mit csinálna az olyan nővel, aki „veszélyeztetettsége” miatt nem javasolt otthonszülésre, sőt kifejezetten a kórházat javasolja…

Nos, ha G.Á felelős szülész-nőgyógyásznak vallja magát, akkor is a szülő nő akarata ellen cselekszik. Neki, mint orvosnak különösen, de egyébként másnak is, kötelessége a gyerek érdekeit is néznie. Onnantól kezdve, hogy kiderül, hogy az adott szülés rizikós lehet (kor, babaméret, stb.) neki mindent meg kell tennie, hogy a szülés biztonságosan lefolyhasson.

Azaz ha a szülő nő ilyen esetben „hülye”, G.Á-nak, mint orvosnak gondoskodnia kellene, hogy a nő megfelelő körülmények közé kerüljön. Ha ez kórház, akkor kórház.

2007. szept. 26. 15:00

Bocsi, hogy nem hivatkozva reagálok a korábban elhangzottakra.

Az elmaradott régiók esetében talán kényszerűségből javasolja a WHO a gátmetszés elkerülését, ugyanis még az ilyen „sebészeti” eljárásokhoz sincsenek meg a megfelelő higéniás feltételek, azért csak növelnék a fertőzésveszély.

A másik ok (korábban elhangzott hozzászólásokból kikövetkeztethető) az az, hogy nem éppen túltápláltak az ott élők, így a megszülető gyerekek sem túl nagyok.

1452. Kedveske (válaszként erre: 1450. - DODICA)
2007. szept. 26. 12:46
Persze, biztos vagyok benne, hogy a gyerek a legfontosabb mindenkinek. Azt nem értem, hogy pont emiatt nem mennek korházba. Ezt kifejtenéd bővebben?
1451. komolyka (válaszként erre: 1450. - DODICA)
2007. szept. 26. 12:30

Szia Dodica!

Olvasgatom a szüléstörténeteidet, és egyre inkább úgy látom, hogy az otthonszülés nem (csak) arról szól, hogy maga a szülés folyamata nem a kórházban zajlik, hanem az otthonszülés választásával a szülésre való felkészülés is egészen más. Hogy aki otthon akar szülni, az nem minden kórházi vizsgálatra jut el, vagy ha el is jut, bonyodalmasabb ezeket megcsináltatnia, mert "hivatalosan" nincs kezelőorvosa, aki elrendelhetné a vizsgálatot.

Ezzel kapcsolatban is azt vallod, hogy a nő szabadon dönthet...?

1450. DODICA (válaszként erre: 1448. - Kedveske)
2007. szept. 26. 11:32

Az orvosi Kamarából egyáltalán nem a szakmai felkészültsége miatt volt kizárva, hanem azért, mert az ő tevékenysége ellenkezik a szakma által képviselt véleménnyel. Nem mindenkiével... Csak míg mások beletörődnek dolgokba, GÁ az egyedüli, aki függetlenné tudott válni.

Az otthonszülőknek is a legfontosabb a gyerek, s közülük sokan pont emiatt nem mennek be a kórházba szülni.

Attól meg nem kell félni, hogy majd csak otthon lehetne szülni. Egyrészt attól a szemléleti felfogástól borzasztó messze állunk, másrészt pont emiatt hiba lenne a "kórházpártiakra" rákényszeríteni az otthonszülést, mert hiányozna a bizalom.

A választás szabadsága viszont minden nőt megillet!

1449. Kedveske (válaszként erre: 1446. - Ijudit)
2007. szept. 26. 11:20

Én is láttam a riportot szerintem tuti hibáztatja magát. ha én nem érzem magam felelősnek, akkor rögtön rávágom az ilyen kérdésre hogy NEM, és nem gondolkodom fél percet mit is mondjak...

Ha ez velem történik én nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel, mert mindig arra gondolnék, mi lett volna ha...mégis csinálnak pl: egy rutin gátmetszést...

De én kórház párti vagyok!!!-ezt szeretném leszögezni!

1448. Kedveske (válaszként erre: 1443. - DODICA)
2007. szept. 26. 11:16

Hát lehet, hogy a szülészek nem vitatják a szakmai felkészültségét (bár mintha azt hallottam volna, hogy az orvosi kamarából kizárták) én igen.

Persze ez abszolut az én privát véleményem és anélkül írom, hogy akár egyszer is láttam volna élőbe G.Á-t: Nekem első látásra sem szimpatikus. Nem tehetek róla nekem olyan Vajákos Biri formája van.

Persze ha valakinek szimpatikus szüljön nála, a módszerével, otthon vagy ahol jól esik, de szerintem a mai magyar eü. viszonyait ismerve (gondolok itt a mentőszolgálattal való ellátottságtól, és mire kiérkezik stb) felelőtlennek tartom, hogy így szüljön valaki. A szülők is felelősek és főleg G.Á. mert elhiteti hogy biztonságba van a kismama, aztán mégis orvos, kórház kell, mert valami oknál fogva Ő ott helybe nem intézkedhet. Na ezért nem tartom szakmainak felkészültnek!

Nekem a szülésnél első szempont volt, hogy a fiam egészségesen élve szülessen meg, aztán jött, hogy Ő jól érezze magát ha már kint van, és az utolsó utáni szempont hogy velem mi van, de nem vagyunk egyformák.

De azt egyáltalán nem szeretném, hogyha ez az egész helyzet odáig fajulna, hogy csak otthon lehessen szülni. Én korházba akarom a másodikat is világra hozni, nekem nem elég, hogyha baj van majd jön a mentő, aztán majd bezötyög velem, és majd jön egy orvos, aztán ha majd kitörölte az álomt a szeméből talán csinál is valamit...

1447. komolyka (válaszként erre: 1446. - Ijudit)
2007. szept. 26. 07:31

Azt így nem kérdezték, hogy bánja-e, hogy nem kórházba ment, csak annyit, hogy felelősnek érzi-e magát.

Nem mondom, hogy hazudott, csak azt, hogy sosem fogjuk megtudni, mit gondol valójában. Az egy dolog, mit érez, és az egy másik, hogy mit "kell" mondania. És a kettő olykor nem feltétlenül ugyanaz.

1446. ijudit
2007. szept. 25. 20:36
Sajnos a szülők nyilatkozatának a végét láttam csak.Mikor a riporter megkérdezte, hogy felelősnek érzi-e magát, úgy emlékszem elgondolkodott és utánna mondta, hogy nem. Nekem nem tűnt hazugnak a válasza, de lehet, hogy másra gondolt az anya. Ő nyomta, tolta a bébit, de a kicsi nem jött ki. Ő Akkor (abban a percben) a kitoláskor mást nem tudott tenni. Talán meg kellett volna kérdezni (megkérdezték?)hogy utólag bánja -e, hogy nem kórházba ment.
1445. Nikice (válaszként erre: 1444. - Komolyka)
2007. szept. 25. 15:24
Most, hogy mondod, ebben lehet valami.
1444. komolyka
2007. szept. 25. 14:49

Sziasztok!

A vasárnapi Napló-riportban az anyuka azt nyilatkozta, hogy saját magát nem tartja felelősnek.

Feltételezem, akárhogy is érez, mindenképp ezt mondta volna, mert az ügyvéd kiokosította, mit "szabad" mondania (hiszen perre vitték a dolgot, a figyelem középpontjába kerültek, nem nyilatkozhatnak bármit, még olyan bulvár műsorban sem, mint a Napló...)

Az más kérdés, hogy a lelkiismeretével hogyan fog elszámolni (ezt a közvélemény már úgysem fogja megtudni).

1443. DODICA (válaszként erre: 1436. - Kedveske)
2007. szept. 24. 22:25

Tárgyi feltétel - mivel műtő nincs - kevesebb. (De alapvetően nincs is rá szükség.)

A szakmait meg még a szülészek se szokták vitatni. ;)

1442. Hoxa (válaszként erre: 1064. - DODICA)
2007. szept. 24. 21:45

Dodica: A fairség jegyében te pedig az ilyen kijelentésektől tartózkodj!

Mindenkinek: Próbáljatok jó emberek maradni a vita hevében is.

2007. szept. 24. 21:22

Látom ma is égett a topik.

Anyukám épp ma mesélte,hogy még az ő anyukája korabeli nők otthonszültek,és a mami régen rengeteget mesélt a gátrepedésekről az édesanyámnak.A legtöbb asszonynak hosszú hosszú évekbe telt mire valamennyire helyre jöttek...házas élet egy kín szenvedés.Nekem mindig mondta a mami a nők nem élvezik a sexet az csak kötelesség...valahol kezdem érteni miért mondta.Bár akkor még ezen nem témáztam vele túl fiatal voltam.

1440. gerna
2007. szept. 24. 18:45

Ugyanonnan:

" A panasz bejelentésétől az ügy etikai bizottsági vizsgálatáig szokatlanul hosszú idő telt el. Ennek oka az volt, hogy a panaszos ellen az ügyben időközben rendőrhatósági vizsgálat is zajlott, és annak lezártáig az etikai vizsgálatot halasztani kellett. "

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook