Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A negyedikesek zuhanásos feladatára külön kitér.
Marmint Rekát. A honlapján szereplő infót át lehet(ne) technikailag emelni máshová, de senki sem akar jogi meg adatkezelesi problémat a nyakába. Annyit, hogy őszinte legyek, nem ér az utókornak hasznos önkentes munka.
Muszáj, hogy Réka -illetve az az ügyes informatikus, akit rejt a neve - nyilatkozzon legalább arról, hogy nincs kapacitása/kedve a folytatáshoz, átengedi/átruházza az általa kezelt tartalmak es a megszokott megjelenés használatát. Ennek első lépése, hogy rá kellene találni.
mi is reméljük, hogy jól van.
Lenne, aki átvenné tőle az egészet, akár az oldalakat is, de sajnos sehogy nem tudjuk elérni. :-(
Ok. Azt gondoltam hogy gligeti használja fel a saját számolójában.
Sajnos egyre inkább azt gondolom hogy Réka kihagyja ezt a szezont. De remélem jól vannak!
Amíg a fő cél az integráció, addig a 7-8. osztály büntetés lesz. Mert egyszerűen nagyon profi, integrálni képes pedagógus kellene hozzá nagy létszámban. Sok helyen meg jó esetben is sok az átlagos, akik szerintem kifejezetten sikeresek tudnának lenni homogén csoportban, és nem az ő kudarcuk, ha nem képesek integráltan nagyon heterogén csoportokat tanítani.
Szerintem a 6+6-hoz kellene kialakítani egy új rendszert. Mert valóban látványos érés van 12 éves kor körül. És 6. végére látszik, hogy ki az, aki tanulni AKAR vagy legalább HAJLANDÓ, és ki az, aki már igazából akkor is 16 éves, de 2-3 év alatt talán még vmi szakmát tanulhatna.
És teljesen más, sokkal gyakorlatiasabb tananyag kellene abban a +2-3 évben a "leszakadó", oktatásból kikacsintó rétegnek, hogy érdemesnek lássa a suliban maradást. Gyakorlati életvezetési órákra lenne szükség, nem az ókori görögökre. És kiscsoportos oktatásra, nem tömegoktatásra. Akkor az is tudna sikerélmény lenni. (Legalábbis én így képzelem.)
Aki meg hajlandó tanulni, annak meg több 6osztályos lehetőség lenne, gyengébb is, erősebb is. És a második 6-os év lehetne 4+2-es felállás, esetleg nagyobb mozgástérrel, átjelentkezési lehetőséggel, hogy az utolsó 2 év valóban arról szóljon, amiről akkor már jobban lehet dönteni: specializálódás, fakultáció, készülés a felvételire.
Amíg mindenkit benne kell tartani a 8osztályos általános iskolában, addig a 7-8 büntetés lesz...
Igen, gimiben az lenne a jó, de nem afelé tartunk.
Én nem tudom, mi lenne az optimális, de az semmiképp sem az, hogy 7-8-ban a legtöbb általános gyakorlatilag szétesik, és akik maradnak, azokat büntetik gyakorlatilag. Meg a fölsős tanárokat, akik így szintén egyre motiválatlanabbak lesznek persze.
Ha normális 6+6-os rendszer lenne, akkor amellé teljesen más szakképzési rendszert is ki lehetne alakítani.
És hát a legnagyobb baj azokkal van, akik tkp. a nyolcadik végére is már 16 évesek, tehát utána igazából nem is tankötelesek. Viszont ők 7-8-ban teljesen szét tudnak zülleszteni egy osztályt. és hát sajnos a tanárokat is...
Biztos nehéz persze megvalósítani.
Lehet, sokkal egyszerűbb, ha csak a fakultációk száma nőne, és a kötelező órák száma csökkenne.
A gyerekek részben maguk pakolnák össze a tantárgyaikat.
Az jó lenne, ha indokolt esetben lehetne mozogni. Most is át lehet iratkozni másik osztályba, iskolába, de az sok adminisztráció és stressz a gyereknek, ha egyedül csinálja.
Sokat változnak 6 év alatt, érettség, érdeklődési kör.
Ideális lenne, ha 2 évente lehetne korlátok közt mozogni kiegészítő vizsgával másik osztályba, iskolába.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?