Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

99035. csaniko76 (válaszként erre: 99028. - Kovil)
2022. jan. 30. 19:13

Igen, csak ez olyan dolog, amit csak ő tud megválaszolni magának. Ha a gyerek oda járt specmat előkészítőre és élvezte, akkor kell lennie olyan benyomásának, ami alapján dönteni tud. Ha nem, más se tud helyette.

Hiába volt könnyű a matek, 49 pontos dolgozat kevés lett, pláne nem fél óra alatt.

Az iskolákkal kapcsolatos ijesztgetésről meg azt gondolom, hogy azok véleménye fontos, akik oda járnak. Arra nem adnék, hogy valaki irigységből mit mond, akinek nem jutott be oda a gyereke.

Illetve azt gondolom, ha bejut egy erősbe a gyerek, és mégse tetszik, akkor könnyen tud váltani.

De itt most olyan gyerekről beszélünk, aki oda járt előkészítőre, tehát van saját benyomása.

A kérdés itt az, van-e más olyan, ami nagyon tetszik, de akkor konkrétan azzal a sulival kell összevetni.

99034. ZSESZTER2
2022. jan. 30. 19:13

Köszönöm a Schiller véleményeket, segítettek!

(Móricz allathaz: a tt-sek gondozzák, fiam szerint szépen karbantartott, vannak állatok, bár szerintem ő nem álldogál előtte sokat:))

99033. eleonóra123 (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:12

Nekem egy Fazekas specmatos anyuka azt mondta hogy az Ő fia matekkal kel és fekszik. Imádja, versenyeket nyer, külföldön is. De ők aggódnak hogy hogyan fog leérettségizni magyarból, mert azt csak jelképesen oktatják. Félévig másfél oldalt írtak a füzetbe.

Ő a másik gyereket nem akarta hogy oda járjon, a másik osztályba se. Végül nem is ment oda.

99032. levia (válaszként erre: 99024. - Virgilius)
2022. jan. 30. 19:12
Anno az a matekos áltsulink üdvöskéje került be a F. specmatra. A kislányt porig sújtotta a 7. félévi matek hármasa, felmerült, hogy inkább visszajön a régi sulijába. de maradt, év végére négyes lett, és belejött.
99031. atlas_cukor (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:10

A specmaton a gyerekeket szétszedik (ha jól tudom, akkor legkésőbb az első év végén) alfákra és bétákra (van, amikor formálisan is, van amikor csak informálisan lehet ezt tudni). Az alfák a szuper zsenik, a béták meg csak a simán jók és az a kérdés, hogy aki béta lesz, az ezzel mennyire lesz boldog. Van, akit nem vág földhöz a dolog és élvezi, hogy szuper jó matektanároktól remek órái vannak, de mindig vannak olyanok is, akiknek rossz érzés, hogy noha ők is nagyon jók, de itt, ebben a társaságban csak másodhegedűsök. Ezt szerintem előre nem lehet megmondani az írásbeli alapján, mert a matekfelvételi ezt nem méri, azt a specmatos osztály minden leendő diákja meg tudja írni könnyedén jóra (az idén meg pláne), legfeljebb figyelmetlenség miatt van pontvesztés. De éppen ezért van a szóbeli, ahol szerintem megpróbálják kideríteni, hogy ki milyen erős.

Egyrészt kérdés, hogy szerinted a gyerekd hogyan viselné, ha "csak" béta lenne, másrészt meg ha járt előkészítőre, akkor már kapott kóstolót abból, hogy ő hol áll a rangsorba. Ha itt jól érezte magát, akkor szerintem érdemes megpróbálni, aztán majd a szóbeli után meglátjátok, hogy melyik specmatos felvételin érezte legjobban magát. A többi specmat nem ilyen szerintem, oda csak simán okos gyerekek járnak. A Berzsenyibe járt ismerősöm fia, ő meg is volt lepődve, hogy sok olyan osztálytársa volt, akiket csak kicsit érdekelt a matek és nem ezzel keltek-feküdtek.

99030. kovil (válaszként erre: 99028. - Kovil)
2022. jan. 30. 19:09
(nem írt 50 pontot a gyerekem, ezt csak a példa miatt írtam...)
99029. 9719cd9c47 (válaszként erre: 99013. - Limor)
2022. jan. 30. 19:08

Ohhh, nálunk hasonló reakciót a Leövey váltott ki a gyerekeimből iskolalátogatás után… nagyon nem tetszett nekik( az osztályukból több gyerek ezen a véleményen volt).

Pedig amúgy csupa jót olvastam róla,-sok tagozat van, nyelvtanulás szint szerint, tanárokról jókat írnak, és nekünk ráadásul 8 perc gyalog.

Nem szeretnék, de sokadiknak beírjuk azért.

99028. kovil (válaszként erre: 99021. - Csaniko76)
2022. jan. 30. 19:07

Lehet, hogy polgárpukkasztásnak tűnik, de szerintem jogos a kérdés, még ha furcsán is hangzik. Idén elég könnyű volt a 6-os matek, egy jó matekos, de messze nem zseni gyerek meg tudta írni 49 pontra, ha sikerült koncentrálnia és nem hibázott. A Fazekas spec. mat-on van ismerősünk, hát, ő nem a fenti kategória... itt a fórumon is volt korábban téma, hogy a Fazekas spec mat azon kiszseni gyerekek gyűjtőhelye, akik másból sem átlagosak, nem ritkán autisztikus jegyekkel is bírnak.

Én speciel még az 50 pontot írt, de nem kifejezetten zseni gyerekemet sem merném oda vinni, inkább akkor az István, vagy Berzsenyi spec.mat, ha kifejezetten szereti a matekot.

99027. levia (válaszként erre: 99022. - Eleonóra123)
2022. jan. 30. 19:07
Két adatsorunk van. Az a semminél éppen csak egy paraszt-hajszállal több. Ha mégis most kell becsülni, magasabb lesz a tavalyinál.
99026. paraguay (válaszként erre: 99011. - Goreni)
2022. jan. 30. 19:02
Szia, a fiam tavaly felvételizett a Kossuthba; neki nagyon jó élmény volt már maga a szóbeli is. Nálunk nem ez volt a sor elején, de az egyik legjobb barátja odajár, haladó(bb) némettudással a német kéttant választotta - és nagyon szereti.
99025. virgilius (válaszként erre: 99023. - 9719cd9c47)
2022. jan. 30. 18:59
Igen, ez is benne van a pakliban, de én nem is az általánosukra gondoltam, hanem a hatos nem specmat osztályra, van olyan is. Fiaméktól egy nem is kiugróan jó tanuló ment oda 6. után, és elvégezte, szerette. De biztos az átlagnál keményebb az is.
99024. virgilius (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 18:57
Amúgy jön majd biztos specmatos szülő, nekem csak közeli barátok jártak/járnak oda, és az ő elbeszéléseik alapján kb az osztály fele-harmada igazán a matekzseni kategória, a másik fele szintén nagyon jó, de azért ők átlagos földi halandók. :))) Kb ennek mentén két csoportra szokták osztani az osztályt, táltosokra és "csak" nagyon jókra... Vhogy így. Árpád, István meg Berzsenyi specmatra inkább ilyen úgymond "nagyon jók" járnak, a versenygyőztesek Fazék specmaton lelhetők fel leginkább. Meg persze vidéken, mert nem minden matekzseni bp-i.
99023. 9719cd9c47 (válaszként erre: 98950. - Virgilius)
2022. jan. 30. 18:54

Ismerős fiú ment a Fazekasba, 6.-ban…gimnáziumban nem maradhatott( pedig szerette), 8. után mennie kellett, mert kevés pontja lett a felvételin.

Megbánták azt a két évet is utólag, mert a nagyon magas követelmény miatt rengeteget tanult otthon is, a 6-7-8 osztály év végi jegyeibe becsúszott 3-as, 4-es is, így nehezen találtak iskolát.

99022. eleonóra123 (válaszként erre: 99020. - Levia)
2022. jan. 30. 18:52

Pontosan. Jó lenne jelölni hogy melyik prognózis melyik osztályra vonatkozik. Szívroham és dezinformációk megelőzése céljából.

Negyedikeseknél látszik már valamilyen trend?

99021. csaniko76 (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 18:50

Ez komoly kérdés vagy polgárpukkasztás?

51 pontos matekkal már mernéd engedni?

Komoly véleményem: minden gyereknek ott jó, ahova felveszik. Ha megugorja a felvételit, akkor képes lesz megállni a helyét. De nem tudom nem viccnek felfogni, hogy azt kérdezed, vajon való-e a gyerekednek, ha vesztett 1 pontot.

Specmatra egyébként olyanok járnak, akik szeretnek logikai feladványokon, matekfeladatokon gondolkodni.

A gyerek egyébként gondolkodik rajta? vagy szívesen menne? Mert ha ez utóbbi, akkor túlaggódod.

Van más, ahova szíves(ebb)en menne?

Mik jönnek még szóba?

99020. levia (válaszként erre: 99019. - Nyúlanya)
2022. jan. 30. 18:48
8.-ról beszéltünk. 6.-nál inkább a 2018 jön szóba.
99019. Nyúlanya (válaszként erre: 99017. - Levia)
2022. jan. 30. 18:40
Attól függ melyik évfolyam. 2020-ban a 6. osztályos matek extra nehéz volt, nagyon alacsonyak voltak a pontszámok…
99018. virgilius (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 18:38

Te jó ég, hogy lenne a legbutább, 49 pontos matekkal? :)))

A szóbelin lesz majd ott "fejtapogatás", ha ott megfelel, akkor illik is oda. Szóbelire biztos van esélye ezzel a pontszámmal, a magyar sem lehet azért olyan rossz. :)

99017. levia (válaszként erre: 99010. - Goreni)
2022. jan. 30. 18:35
Indulj ki nyugodtan a 2020-asból. Tavaly a Covid miatt mindenféle vészforgatókönyv lépett életbe, elmaradtak szóbelik, plusz egy extra adag gyerek került "eladósorba". A mostani év reálisan 2020-szerű lesz.
99016. pendragon
2022. jan. 30. 18:33

Fazekas spec-matek kerdes:

A gyerekem jart spec matek elokeszito szakkorre a Fazekasba, amit nagyon szeretett.

Nem matekzseni, de kifejezetten szeret logikai feladvanyokon agyalni.

Kerdesem.kettos:

1.) Szerintetek 49 pontos matekkal + kituno bizivel van eselye a bekerulesre? Volt Palmai matekversenyen is, amit teljesen ellinkeskedett, nem kerult be a szobelire - ez vajon hatranyosan erinti a felvetelit?

2.) Mennyire durva a spec matek? Csupa matekzsenit kepzeljunk el, ahol az egyebkent okos, osztaly egyik legjobb matekosa gyerek lesz a.legbutabb es boritekolva van a sorozatos kudarc?

99015. pendragon (válaszként erre: 98998. - Virgilius)
2022. jan. 30. 18:29
:)
99014. virgilius (válaszként erre: 99013. - Limor)
2022. jan. 30. 18:27
Még mindig olyan tragikus az Óbudai épülete? Már 5 éve is majdnem összedőlt szegény suli, nem történt vele azóta semmi? Tény, hogy a Móricz épülete ahhoz képest álom, meg objektíve is nagyon szép és jó levegő van.
99013. Limor (válaszként erre: 99005. - Biri)
2022. jan. 30. 18:23

Láttam, hogy szó volt a Móriczról és Óbudairól. Nekünk jövőre lesz aktuális még egy felvételi, viszont a másik gyerkőcnek anno nagyon szerettem volna az Óbudait, mert kb. ott lakunk mögötte, nekem még az anyukám is odajárt.

A gyerek ott írta az írásbelit és utána azt mondta, hogy "anya ne haragudj, de én nem tudnék ebben az épületben tanulni nap mint nap" Illetve ő jobban szereti a fiatalabb tanerőket, és sajna pont akkor az írásbelit felügyelő tanárok az idősebbek közül kerültek ki. A gyerekek sokszor iyen benyomásokra alapoznak.

Aztán a Móricz szóbeliről úgy jött ki, hogy ide akar járni.A környezeten kivül a felvételiztető tanár is szimpi volt neki, ahogy rávezette a matek megoldásra. Én lélekben nagyon nehezen engedtem el az Óbudait (főleg, hogy kiderült, hogy felvették volna), de most már nem bánom a Móriczot, jók a tanárai, osztály is, mi sem tapasztaljuk a sznobságot.

Az enyém járt/jár állatházba, főleg hüllők vannak ott ahogy hallottam tőle.

99012. eleonóra123 (válaszként erre: 99011. - Goreni)
2022. jan. 30. 18:19
A fórumozók egy jó része írt tapasztalatokat a gimiskolán. Azokat már olvastad?
99011. goreni
2022. jan. 30. 18:09

Esetleg még annyiban tudnátok segíteni, hogy a XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumról, a Leövey gimiről vagy a Szent László gimiről van valami infotok? Nem is a pontszámokat illetően, hanem hogy milyen suli? Jár oda vkinek gyereke, ismerőse? Milyen az iskolai hangulat, a gyerekek, a tanárok?

(Utolsó helyre a kispesti Deákot írnánk be, de oda nem szívesen menne a fiam, az tényleg csak mentősuli lenne Neki.)

Köszönöm!

99010. goreni (válaszként erre: 98969. - Aquarius76)
2022. jan. 30. 18:00
Ismerem, de az sajnos csak a 2020-as pontszámokat mutatja. Az alapján próbáltuk összeállítani a sorrendet, de sajnos egyre több helyen azt mondják, hogy idén tuti magasabb lesz a ponthatár, mint tavaly volt. Na, a kalkulátor meg már pont nem mutatja a tavalyi adatokat.. :(
99009. nadjamami (válaszként erre: 98990. - Kris0111)
2022. jan. 30. 17:56
Annak nagyon örülnénk, igen, a szóbelire komolyan készülünk, a memoritereket szereti, de a tt tagoztra is ráerősítünk.
99008. goreni (válaszként erre: 98964. - Levia)
2022. jan. 30. 17:56
Igen, igen!!! elgépeltem! Sorry!
99007. eleonóra123 (válaszként erre: 99006. - Kris0111)
2022. jan. 30. 17:53
Modikát igen, de minket tavaly a biosz érdekelt volna.
99006. Kris0111 (válaszként erre: 99002. - Levia)
2022. jan. 30. 17:51
Általános tagozat is érdekli őket, ha jó a szövegértésem :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook