Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

99060. felvetelire21 (válaszként erre: 99001. - Virgilius)
2022. jan. 30. 21:02

Biztos, hogy nem a Jóska volt. Jóska-Jag: Régen itt felváltva volt az emelt matek és emelt biosz osztály. Most már egy ideje (tavaly biztos) matek-fizika és biosz-kémia fél-félosztály.

Utóbbi években (kb. 8-7 éve) nagyon népszerű lett a 11.kerületben. (Sok csepeli is járt ide, 4-es metro, illetve ELTÉ-s elismeréseik (nyelv)).

Mostanában 118 (68 központi+"ötös": nem minden jegy kell- pont alatt ritkán lehet bejutni szóbelire.

Tavaly 123 pont volt egységesen minden szakra. Ezt súlyozva számolták (1:2 arányban a tagozatnak megfelelően)- vagy csak a szóbelit?

99059. Jaja55 (válaszként erre: 99058. - Eszkimoka66)
2022. jan. 30. 20:43
Nagy felelősség direkt tanácsot adni, nem is szeretnék, de egy jó fogalmazásra ne adjanak 7 pontot! Teljesen egyet értek akinnomuj
99058. Eszkimoka66 (válaszként erre: 99054. - Jaja55)
2022. jan. 30. 20:35

Magyartanárunktól sajnos nem várhatunk segítséget, a mi sulinkban nagyon rossz néven veszik, ha el akarjuk vinni a gyereket... :(

Azért vagyok frusztrált a fogalmazás miatt, mert a gyerek kifejezetten jó fogalmazó, szerintem ez sem lett rossz egyáltalán, de végül csak 7 pontot kapott rá úgy, hogy lehet látni ceruzával az első javító értékelését, aki 9-et adott rá.

99057. Jaja55 (válaszként erre: 99037. - Tritong)
2022. jan. 30. 20:32

Széchényit gyűjtőnek semmiképpen nem nevezném.

Iskolánkból sokan mennek oda, jó hangulatú iskola, nyugodt légkör, jó elhelyezkedés, jófej diri, évról-évre jobb eredmények. Az igaz, hogy a Jóskából lemaradó kerületiek ide vagy az Arany Jánosba mennek többnyire.

99056. Eszkimoka66 (válaszként erre: 99051. - Akinomuj)
2022. jan. 30. 20:24
olyanunk nekünk is van egy, amit a javítási útmutató szerint nem jó válasz, pedig a gyereknek van igazsága abban, hogy a kérdést úgy is lehetett érteni, ahogy ő értette, és válaszolta meg. Ezt van értelme reklamálni? szintén az "ügyeletes" magyar tanár szerint ott nincs mozgásterük sem, azt el kell utasítaniuk, így ebben nem is gondolkodtam eddig.
99055. Pletyka71 (válaszként erre: 98992. - Kris0111)
2022. jan. 30. 20:22
Igen 8-os szóbeli behívás is viszonylag magas volt tavaly 80 pont (német haladó). De valószínű észbe kaptak később mert aztán szülői kérésre azt a gyereket is meghallgatták aki 5 ponttal maradt le a szóbeliről, sőt külön kérés nélkül is megkerestek állítólag olyanokat akik lemaradtak. Nyilván nem szerettek volna pótfelvételit.
99054. Jaja55 (válaszként erre: 99051. - Akinomuj)
2022. jan. 30. 20:12

Nem tudod a magyartanárotokkal átnézetni?

A fellebbezésekkel egy független szaktanár foglalkozik, aki nem vett részt a javításban.

Ha a javítókulcs szerint jogosnak érzed, esetleg egy szakember meg tudja ezt erősíteni, érdemes beadni.

Ők is tévedhetnek sokan találtak pontot a fogalmazásban is.

99053. Bársony2 (válaszként erre: 98927. - Kris0111)
2022. jan. 30. 20:06
A párom szerint tökéletes: már most látszik,hogy nem tudnak számolni. :-))
99052. nadjamami
2022. jan. 30. 20:00

Egyelőre a helyzet, hogy irtó mód rápörgünk a Rákóczi szóbelire, nagyon szimpi amiből készülni kell és abszolút neki fekvő dolgok.

Móriczba is beadjuk, de lehet később kivesszük.

Óbudai marad, Schillert is rárakjuk, a sorrenden még agyalunk.

Toldy, ha nagyon esélytelen kikerül és a Városmajorit se erőszakoljuk be most.

99051. akinomuj (válaszként erre: 99047. - Eszkimoka66)
2022. jan. 30. 20:00

Személyesen ismerek olyant, akinek kevesebb lett.

Mi reklamáltunk, a gyerek azt mondta, bevállalja, szerinte az övé is jó megoldás (radáűsul nincs is a kulcsban, szóval így eleve nehezebben engednek).

Bár valóban veszthet is vele, de életében a legelső alkalom, hogy úgymond kiáll magáért, úgyhogy nem volt kérdés, hogy beadom-e a papírt az észrevétellel.

99050. levia (válaszként erre: 99047. - Eszkimoka66)
2022. jan. 30. 19:57
Érettségin fix, hogy így van. Ott nagyon biztosnak kell lenni a nem vitatott részeknek, hogy érdemes legyen beadni.
99049. vgab128 (válaszként erre: 99043. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:53
Akinomuj leírta a lényeget, de pár további kiegészítés a Fazekas specmatról: nem mindenki akar feltétlen versenyezni és ezt maximálisan tolerálják, sőt van olyan specmatos matektanár, akit teljesen hidegen hagynak a versenyek (miközben a matekórái persze zseniálisak). Ami a magyart illeti, csak a gyerekem magyartanáráról tudok beszámolni, aki nagyon jó, osztályfőnöknek meg egyenesen zseniális.
99048. arul (válaszként erre: 99028. - Kovil)
2022. jan. 30. 19:50

Hű, elég erős, amit írsz a Fazekas c-ről :)

Nekem 2 gyerekem jár(t) általánosba a Fazékba, az ő osztályukból is mentek át 6. után a c-be, de egyik se volt autisztikus. Nagyon helyes gyerekek.

2022. jan. 30. 19:49

Sziasztok!

Fogalmazás reklamációval kapcsolatosan kérdezném, hogy láttatok/hallottatok már olyat (mendemondánál konkrétabban), hogy reklamáció eredménye nem több, hanem kevesebb pont lett?

Pénteki betekintésen beszélgettem az ott lévő magyartanárral, aki ezt sugallta finoman, nem volt túl barátságos.

Nyelvhelyességet szeretném reklamálni, mert javítási útmutató egy nyelvhelyességi hibát enged a 2 ponthoz (szóban azt mondta, hogy csak hibátlanra adhatják meg, én ott ezt elhittem), de tartok tőle, nehogy máshol találjanak egy minusz pontot, ha reklamálok.

99046. annikar (válaszként erre: 99042. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:48

Mi voltunk a Fazekasban nyílt napon. Az én lányomnak nagyon tetszett, de nekünk a közlekedés nem jó.

A gyerekek is nagyon szimpatikusak, lelkesek voltak.

99045. akinomuj (válaszként erre: 99043. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:48

Persze, nincs vesztenivalója!

Ha reálos, akkor az Api második helyen remek választás. De a Trefortban is magas szintű az oktatás.

Szerencsés, hogy ő válogathat, kevesen vannak ilyen jó helyzetben. :-)

99044. csaniko76 (válaszként erre: 99042. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:47

Szerintem neki egyikbe se kihívás bekerülni. Közlekedésileg nagyjából ugyanaz a helyzet? Tesók melyik sulikban vannak?

Az alapján nincs tapasztalat/vélemény?

Mindenesetre amiatt tényleg kellene dönteni, mert amit elsőnek beírtok, oda fel is fogják venni.

De bárhogy is dönt, semmi nem visszavonhatatlan. ha nagyon nem jön be neki, akkor se feltétlenül menekülnék, hanem megírja a nyolcadikos felvételit, és megy oda, ahova szeretne.

99043. pendragon (válaszként erre: 99040. - Akinomuj)
2022. jan. 30. 19:38
Koszi! Megprobaljuk akkor - es mar mondtam a gyereknek, hogy n szabad elkeseredni, ha nem sikerul. Kulonben o kifejezetten real erdeklodesu, mar most tisztan latszik
99042. pendragon (válaszként erre: 99041. - Csaniko76)
2022. jan. 30. 19:36

Nem volt idom tul sok suliba elvinni nyilt napra (kulonben gyakorlott felvetelizos szulo vagyok, ez mar a nagyedik felveteli), de a Fazekas spec matek azert tetszik neki, mert nehez bejutni es szereti a kihivasokat, es az Api is megtetszett neki. A Trefortot is el tudna kepzelni.

Majd meglatjuk...

99041. csaniko76 (válaszként erre: 99039. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:33
És a gyerek hova húz?
99040. akinomuj
2022. jan. 30. 19:33

Fazekas specmat.

1. Nem minden gyerek matekzseni, de szükséges egy erős matekos érdeklődés. 7-8-ban csak 5+1, 9.-től 8, majd 7 matekóra hetente, plusz szakkörök.

2. Nincs feltétlenül alfa-béta. Ez első két évben egyáltalán nincs (csoportbontás, az van), 9. osztálytól egyes évfolyamokon van, másokon nincs. Sajátkét gyerekemnél egyiknél volt, másiknál nincs.

3. A termtud oktatás erős, kémia, fizika, földrajz, biosz. A magyar, töri, tanára válogatja. De mindenki le tud érettségizni. :-)

4. Első két évben az infó is nehéz lehet, ha Pásztor Attila tanít, mert rettenet gyorsan halad, kb. azokhoz igazodva, akik tudnak is valami érdemlegeset.

Az idei matek valóban nagyon könnyű volt, éppen ezért csak beugró. A 49 pont, hacsak nem tragikusan rossz a magyar, belépő a szóbelire. A szóbelin dől el, akarnak-e vagy sem. Még olyant is olvastam itt a fórumon, hogy a felvételiztető kijött a szülőhöz, hogy bekerülne a gyerek, de nem biztos, hogy neki való.

99039. pendragon
2022. jan. 30. 19:30

Nagyon koszi az ertekes valaszokat Fazekas spec matekkal

(nem polgarpukkasztasnak szantam a pontszamot - ne haragudjatok, ha ugy jott le , inkabb a Palmai rossz irasbelin aggodunk).

B terv - eros belvarosi gimik; C terv - alternativ gimik vagy Bethlen gimnazium.

99038. Chelsey (válaszként erre: 99014. - Virgilius)
2022. jan. 30. 19:29
Eléggé régi és leamortizált az épület. A vizesblokkok lettek talán felújítva. Végtelenül egyszerűek, minden a legolcsóbb, de legalább nem kopott, elkoszolódott. Meg talán az étkező nem tűnik annyira ódonnak, mint az épület többi része. Valamikor novemberben voltam bent.
99037. tritong
2022. jan. 30. 19:22
Sziasztok! Az Újbudai Széchenyi Gimnáziumról van bármilyen infotok? A gimiskola.hu-n nem találtam róluk semmit. Rá lehet fogni, hogy egy középkategóriás iskola, vagy inkább a "gyűjtő" helyek közé sorolandó? Tanárok, diákok hozzáállása...stb., minden érdekelne velük kapcsolatosan. Tisztában vagyok vele, hogy ezen a fórumon a Széchenyi általában nem szerepel a preferált iskolák között, de hátha hallottatok róluk bármit.
99036. eleonóra123 (válaszként erre: 99026. - Paraguay)
2022. jan. 30. 19:22

Enyém is volt ott tavaly. Őt nem fogta meg.

Engem pláne, odahívtak reggel 8-ra 6 főt bizottságonként aztán csak 3 mehetett be. Mi többiek várhattunk odakint az esőben fél 9-ig. Mint kiderült a plusz 3 fő csak tartalék volt hogyha valaki mégse megy el akkor folyamatos legyen a vizsgáztatás. Javasolták hogy mindenki üljön be az autójába várakozni. Mi tömeggel mentünk, így kb. tüzet fújtam.

99035. csaniko76 (válaszként erre: 99028. - Kovil)
2022. jan. 30. 19:13

Igen, csak ez olyan dolog, amit csak ő tud megválaszolni magának. Ha a gyerek oda járt specmat előkészítőre és élvezte, akkor kell lennie olyan benyomásának, ami alapján dönteni tud. Ha nem, más se tud helyette.

Hiába volt könnyű a matek, 49 pontos dolgozat kevés lett, pláne nem fél óra alatt.

Az iskolákkal kapcsolatos ijesztgetésről meg azt gondolom, hogy azok véleménye fontos, akik oda járnak. Arra nem adnék, hogy valaki irigységből mit mond, akinek nem jutott be oda a gyereke.

Illetve azt gondolom, ha bejut egy erősbe a gyerek, és mégse tetszik, akkor könnyen tud váltani.

De itt most olyan gyerekről beszélünk, aki oda járt előkészítőre, tehát van saját benyomása.

A kérdés itt az, van-e más olyan, ami nagyon tetszik, de akkor konkrétan azzal a sulival kell összevetni.

99034. ZSESZTER2
2022. jan. 30. 19:13

Köszönöm a Schiller véleményeket, segítettek!

(Móricz allathaz: a tt-sek gondozzák, fiam szerint szépen karbantartott, vannak állatok, bár szerintem ő nem álldogál előtte sokat:))

99033. eleonóra123 (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:12

Nekem egy Fazekas specmatos anyuka azt mondta hogy az Ő fia matekkal kel és fekszik. Imádja, versenyeket nyer, külföldön is. De ők aggódnak hogy hogyan fog leérettségizni magyarból, mert azt csak jelképesen oktatják. Félévig másfél oldalt írtak a füzetbe.

Ő a másik gyereket nem akarta hogy oda járjon, a másik osztályba se. Végül nem is ment oda.

99032. levia (válaszként erre: 99024. - Virgilius)
2022. jan. 30. 19:12
Anno az a matekos áltsulink üdvöskéje került be a F. specmatra. A kislányt porig sújtotta a 7. félévi matek hármasa, felmerült, hogy inkább visszajön a régi sulijába. de maradt, év végére négyes lett, és belejött.
99031. atlas_cukor (válaszként erre: 99016. - Pendragon)
2022. jan. 30. 19:10

A specmaton a gyerekeket szétszedik (ha jól tudom, akkor legkésőbb az első év végén) alfákra és bétákra (van, amikor formálisan is, van amikor csak informálisan lehet ezt tudni). Az alfák a szuper zsenik, a béták meg csak a simán jók és az a kérdés, hogy aki béta lesz, az ezzel mennyire lesz boldog. Van, akit nem vág földhöz a dolog és élvezi, hogy szuper jó matektanároktól remek órái vannak, de mindig vannak olyanok is, akiknek rossz érzés, hogy noha ők is nagyon jók, de itt, ebben a társaságban csak másodhegedűsök. Ezt szerintem előre nem lehet megmondani az írásbeli alapján, mert a matekfelvételi ezt nem méri, azt a specmatos osztály minden leendő diákja meg tudja írni könnyedén jóra (az idén meg pláne), legfeljebb figyelmetlenség miatt van pontvesztés. De éppen ezért van a szóbeli, ahol szerintem megpróbálják kideríteni, hogy ki milyen erős.

Egyrészt kérdés, hogy szerinted a gyerekd hogyan viselné, ha "csak" béta lenne, másrészt meg ha járt előkészítőre, akkor már kapott kóstolót abból, hogy ő hol áll a rangsorba. Ha itt jól érezte magát, akkor szerintem érdemes megpróbálni, aztán majd a szóbeli után meglátjátok, hogy melyik specmatos felvételin érezte legjobban magát. A többi specmat nem ilyen szerintem, oda csak simán okos gyerekek járnak. A Berzsenyibe járt ismerősöm fia, ő meg is volt lepődve, hogy sok olyan osztálytársa volt, akiket csak kicsit érdekelt a matek és nem ezzel keltek-feküdtek.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook