Középiskolai felvételi (beszélgetés)
a szándékaikat nem ismered, de nagy százalékban megtippelhető, mert a többség a rangsor alapján állítja sorrendbe a sulikat.
de ezeket a finomságokat csak Macskaringó elemezgetheti most még magának. :)
aligha, de nyilván akad pár ilyen hős.
lányom egy haverja pl a DNG-be utazik óbudáról, Majorba járt gyerek Csepelről, sőt Százhalombattáról.
De lányom maga a karinthyt pl nem írta be, pedig megfelelelő lett volna a tanulmányi területe, nagyon is.
Pl. egy szak indítása vagy megszüntetése (egyéb feltételek mellett) egy jó kis régiós konkurenciaelemzéssel?
Pl. Van-e, kell-e ttud képzés DNy-Budára? Vagy töri tagozat ÉK-Pestre?
Érdekes az is, hogy jellemző-e, hogy egy diák az álomiskolájáért átutazza a várost? Pl. van-e jelentősebb közös halmaza a Karinthynak és a Majornak? Vagy az Árpádnak és a Kossuthnak?
Izgi lehet ilyeneket látni.
Az egyházi-világi sulik vonatkozásban:
A Premontreibe jelentkező 131 gyerek közül 29-en jelölték a Szerbet.
A Szent Angélába jelentkező 359 gyerekből 45 írta be a Móriczot.
A Szent Imrébe jelentkező 247 gyerekből 53-an a VPnéG-t, 23-an az Illyést, 15-en a Móriczot.
A Szent Margitba jelentkező 364 gyerekből 30-an az Illyést, 22-en a Móriczot és 35-en a VPnéG-t.
Vagy pont nem.
Szerintem nagyon érdekes, mondjuk én amúgy is szeretek ilyeneket böngészgetni .) de vannak itt, akik még nálam is sokkal jobban szeretnek :)
Nyilván tisztában vagyok vele, hogy ez így eléggé általános, és nehéz olyan kimutatásokat készíteni belőle, ami mindenki számára igazán hasznos információt hordoz. De maga az adatbázis tartalmazza az azonosítót, iskolát, tanulmányi területet, az elért pontszámot (ahol ezt közzétették) és a rangsorszámot. Így tehát olyan összehasonlító táblázatokat lehet készíteni belőle, ahol meg tudod nézni, hogy akik egy-egy tagozaton a gyermekedet megelőzik, ők mely másik iskolák mely tagozatain milyen rangsorszámmal állnak. Ha pl. a Babits németen 42. rangsorszámú gyerek szempontjából nézem, akkor azt látom, hogy van előtte 17 olyan gyerek, aki a Dunakeszi Radnóti német tagozatára is jelentkezett, és ott olyan rangsorszámmal áll, ami elég esélyes a bekerülésre, van 13 gyerek, akik a Könyvesben 200-on belül vannak, és van jónéhány gyerek, akik a Szinyei és a Xantus egyes tagozatain vannak elég jó pozícióban. Szóval magából az adatbázisból rengeteg egyéni információt ki lehet nyerni, de tudom, hogy az általánosításnak vannak korlátai.
Egyetértek, hogy sajnos valóban nincsenek előző időszaki adatok, amelyekkel össze lehetne hasonlítani.
Az egésznek talán maga az adatbázis a legnagyobb gyakorlati haszna, ahogy Levia is írta. Megpróbáltam belőle valamiféle mini statisztikákat készíteni, de ezeket valóban nem tudod a saját gyermekedre vetítve értelmezni, mert ezek ennél átfogóbb adatokat tartalmaznak. Minél egyénibb szintre megyünk le, annál jobban testreszabható a statisztika is.
Lehet, bár E5-VPnéG kapcsolódása épp ebből nem tűnik ki.
Major-Móricz lenne még nekem fixa ideám, de azt sem látjuk a Major miatt ugye.
viszont valószínűleg a hatosoknál látványosabb lenne az egész. Mindazonáltal sztem nem olyan kevesen lehetnek azok sem, akik bizony máshol más jeligét használnak.
De az egész nem abból indult ki, hogy hány helyre jelentkezett vajon Dundicica? Erre végül is kapunk választ? :)))
pl az lejön belőle, hogy a Széchenyibe jelentkezők rendkívül nagy számban jelentkeztek máshová is, vagy hogy aki jaG-ba jelentkezett, annak a Széchenyi tuti mentője. tény, hogy ezt sejtettük eddig is, de érdekes így látni.
Viszont úgy általánosságban ez alapján sztem nem ér el olyan nagyon az idei év a korábbiktól.
Hát nem semmi energiát tettél bele! És sajnos nem igazán értem hogy mit lehet ez alapján kikövetkeztetni. Hogy mindenki sok suliba jelentkezett? Lehet, de az előző évek adatait nem ismerjük, lehet minden évben így van. Azt meg hogy amelyik suli magasan húz az koppanhat azt tudjuk, korábban is megesett. Azt korábban is tudtuk hogy vannak a jelentkezésekben átfedések, bár az arányokat nem tudtuk.
Kicsit szégyenkezve vallom be de én nem látom át a munkád gyakorlati jelentőségét. Hogyan kellene értelmeznem a saját gyerekemre vonatkoztatva?
Csak a KIFIR használata kötelező az ideiglenes kapcsán, minden más nyilvánosságra hozatali forma is csak opció=Jófejség.: "Az ideiglenes felvételi rangsort a KIFIR rendszerben úgy kell elkészíteni, hogy a jelentkezők listájában minden jelentkező neve mellé az igazgató beírja a felvétellel kapcsolatos döntését."
A végleges listák esetén kissé más a helyzet:
"A középfokú iskolák 2021. április 23-áig megkapják a Hivataltól az egyeztetett felvételi jegyzéket. A felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján, a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott határidőig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek, kiskorú jelentkező esetén a szülőnek, továbbá, ha a jelentkező tanulói jogviszonyban áll, az általános iskolának is. Amennyiben a fenti időpontot megelőzően kapna a tanuló értesítést felvételéről egy középfokú intézménytől, az érvénytelen. A felvételire jelentkező minden tanulónak a jelentkezési lapon megjelölt értesítési címére 2021. április 30-áig minden olyan középfokú iskola írásbeli értesítést küld, ahová jelentkezési lapot adott be. Az általános iskola értesítése jegyzék formájában is történhet. A 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezettek közül azonban csak a felvett tanulók iskoláit kell értesíteni."
Honlapon végleges listát közölni szintén csak egy lehetőség.
ja még fent is van amúgy
ha jól látom.
Mondjuk mivel a major viszont lekérdezős, a konkrét kérdésre, hogy őközöttük van-e átfedés, úgysem nagyon kapunk választ.
Ja, OK, mindjárt összenézem:-)
A Baár-Madast beletehettem volna, mert az nem lekérdezős, de az valamiért kimaradt:-)
köszi-köszi :)
de leginkább pont az a rész érdekelne, hogy az egyháziaknak milyen az átfedése a nem-egyháziakkal :)
merthogy nekem az a személyes megfigyelésem, hogy nem olyan nagy. De a Deák tér meg Baar-Madas meg a többi élsuli csak lekérdezős, azt hiszem.
"...azt is be lehet majd lőni, hogy az ideiglenes lista hányadik helyén szereplőknek sikerült bekerülniük egy-egy suliba."
Pontosan. Ez a lényeg. Ezért gyűjtjük (én idén mar csak max linkeket, főleg vidékieket és technikumokét) az ideigleneseket. Csak nem szokunk sietni a kiértékeléssel, rendszerint megvárjuk az OH számait.
A technikumok várhatóan/remelhetőleg még 1-2 évig láthatóak lesznek.
Megnéztem az egyházi sulikat:
Egyetemi Katolikus (359) -> Szent Angéla: 105, Szent Imre: 34, Szent Margit: 69
Szent Angéla (359) -> Egyetemi Katolikus: 105, Szent Imre: 62, Szent Margit: 101
Szent Imre (247) -> Egyetemi Katolikus: 34, Szent Angéla: 62, Szent Margit: 69
Szent Margit (364) -> Egyetemi Katolikus: 69, Szent Angéla: 101, Szent Imre: 69
II. János Pál (102) -> Szent Angéla: 18, Szent Margit: 30
Hűha, ez nem semmi.
Gratulálok, elképesztő munka lehetett !
Érdekes látni a %-os átfedéseket, hogy akik xy gimibe jelentkeznek, hány %-uk jelentkezik és melyik másik 4-5 gimibe.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?