Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nincs erre szabály, én ezt egyszer körüljártam.
Van olyan suli, ahol az SZMSZ-ben van ajánlott sáv, de nálunk még tanáronként is eltért.
Általában 92%-tól volt 5-ös, de volt olyan is, akinél 95%-tól. Nem beszélve az olyan tollbamondásokról, ahol 50 szót diktálásból egy rossz egy jegy levonás. Mondjuk fincsi földrajzi nevek. :-)
De amúgy is tág tere van a szubjektivizmusnak, ezért nem jó a vitt jegyek fetisizálása.
A másik sem jó, ha csak egy 45 perces dolgozaton múlik a gyerek felvételije.
Én partner lennék olyan felvételihez, hogy minden megcélzott suliban külön írjanak felvételit, akkor legalább többször neki lehetne gyűrkőzni.
A félévi és évvégi bizihez 4,71-nél ötössel kell zárni a tantárgyat, igen. 4,5 fölött tanári belátás.
A 91 százalék az évközi étékelésnél, dolgozatoknál határvonal. Ez valszeg nem egységes országosan.
Nem, nem is gondolja ő sem, szerencsére.
A VPnéG az, ami így jónak tűnik, de oda sem egyszerű bekerülni. No és akkor ott elengedtük a matekot. Amiért azért kicsit kár.
Ha jobb lenne az ált. suli, kevésbé izgatna a dolog, nyugodt szívvel hagynám 8. végéig. Ha úgy alakul, így is hagyom, csak kevésbé nyugodt szívvel.
Ebben igazad van.
Én a heti 3 matekot kevesellem. Az idő alatt egyszerűen képteleség az esetleges érdeklődő diákot eljuttatni messzebbre, vagy felkelteni az érdeklődését, ha van tehetsége. 11.-ben meg nyilván lehet fakultálni, de az kicsit "késő".
Nézegettem, van az Illyés matekos félosztály, van a VMG-ban olyan lehetőség, hogy már 9. osztálytól "előfakultálj" (viszont a VMG egyrészt nagy iskola, másrészt csak heti 1 tesinek fogadja el a versenyszerű sportolást), és van a Toldí is, ahol szintén van emelt matek.
De valahogy mindegyik iskola túl erős szerintem. Ahogy a Fazék általános tagozata is.
Na, mindegy, Lássuk meg, mit ír. Simán lehet, hogy az egész fejtegetés a kukában landol, ő meg marad helyben.
Azért két olyan testvér után menni egy iskolába - bármelyikbe -, akik ilyen-olyan versenyeken az élbolyban voltak/vannak, nem sétagalopp. Épp elég azt az általánosban megtapasztalni. Jó, persze, van, akit ez nem zavar (nálunk hármaskát egy pillanatig sem fogta vissza), de van, akit nyomaszt.
A legkisebb óhatatlanul a saját testvéreihez viszonyít. Hiába vannak jó eredményei osztály-, suli-, akár kerületi szinten, ha ezzel az otthoni "rangsorban" sehol sincs. Most már talán megértette, hogy ez nem számít. De akkor sem könnyű, na.
A versenyt azért írtam, mert aki jár matekversenyre, annak nem feltétlenül akkora újdonság egy matek írásbelit megírni negyedikben/hatodikban. Sokan viszont, se versenyre nem járnak, se írásbelit nem írnak nyolcadikig. A szülők nem tájékozódnak, a gyerek ötös végig matekból és aztán jön a hidegzuhany, hogy nem ír még 80%-os felvételit sem. Mi persze tudjuk, hogy aki ötös, az írhat kb. 35-40-től fölfelé bármit, de egy iskolai osztályozáshoz szokott szülő nem igazán tudja elképzelni, hogy esetleg messze nem a megszokott százalékot fogja látni.
Nálatok mondjuk más a helyzet, egyrészt a srácok jól vannak eleresztve matek terén, másrészt tájékozott vagy, hogy miről is szól a felvételi. Ezzel együtt persze bármi történhet azon a napon.
Nyilván, ha a Radnóti a fő cél, akkor kevésnek tűnik. De más iskolákat is emlegetett.
Szerencsére maradtunk itt elegen.
Ő szeretne elmenni egy jó, de nem csúcs gimibe, járogat matekversenyekre, de a spec vsz nem az ő világa, ha esetleg jól is szerepelne.
De simán benne van, hogy nem sikerül az írásbeli és esélye sincs olyan iskolába szóbelizni, ahova szívesen menne/engednénk. Akkor sincs semmi, "gyakorlásképp" esetleg elmegy 1-2 helyre, de marad és majd nyolcadikban újrázik.
Sziasztok!
Örülök, hogy végre felpezsdült az élet megint.
Nagyon klassz az átfedések kutatása, ebből publikációt is lehetne írni vmilyen szociológiai-pedagógiai lapban. :-)
Ami Sarolta eltűnését illeti: itt soha senkit "nem szóltak" még meg, amikor én anno megírtam, hogy sajna a fiam hatodikos felvételije rosszul sikerült, csak biztatást kaptam, hogy nyolcadikban majd jobb lesz. És tényleg így is lett. :-)
Nem minden gyerek érett a felvételire 10 meg 12 évesen, attól még lehet okos, ügyes.
Igen, én is kerestem már, mikor kiderült a behívási ponthatár, és akkor tűnt el.
Pedig ez benne van a pakliban. nem az határozza meg az ember értékét, hogy egy konkrét megmérettetés hogyan sikerül.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?