Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ejha!
Nagyon komoly tanulmány!
Gratulálok!
Rz egy szép doksiban akár föl is kerülhetne arra a bizonyos oldalra.
Uh ez nem semmi, grt!
Engem az érdekelne pl, amiről többször beszélgettünk már itt, higy vajon mekkors az átfedés az egyháziakkal. Baar madassal imrevel pl.
Atyaég!! És ez mennyi ideig tartott? Es olyat nem csinaltal h vajon melyik azonosito melyik sulit valasztja majd? Az tok erdekes lenne, főleg ha vki a sajátját látja..
Ez szerintem hatosoknál még értelmezhető, mert ott tényleg ugyanaz a párszáz gyerek forog az összesbe..
De nyolcadikban?! Rengeteg vidéki lehet, aki beír helyi sulit és Pestit is..
Ha ilyet csinálnék max azokat nézném, amikben érdekeltek vagyunk..
Amúgy gyerek oszt társainak eredményeit simán ki lehet logikázni ha az ember tud 1-2 dolgoz:)
Engem talán Ők érdekelnének..
Vagy rájuk lennék kíváncsi.. de több ezer gyerekre kevésbé:)
Tudok olyat, aki idén 3 helyre adta be és olyat aki 10 helyre... Legnehezebb dolga (mint mindig) a 65-85 pont közöttieknek lehet, ott vannak bizonytalanságok.. A 85 feletti topokban szerintem jobban átlátható a helyzet..
Elképesztő munka lehetett!
Gratulálok!
Sziasztok!
Egy kis elemzés, amíg várjuk az eredményeket:
Végére értem a nagy adatbányászatnak, 75 iskola 300 tagozatának ideiglenes listáit dolgoztam fel. Sulik, amelyek belekerültek: Addetur, Ady, Álmos Vezér, Apáczai, Árpád, Babits, Berzeviczy, Berzsenyi, BIG, Bródy, Budai Gimi, Budai Technikum, Budenz, Corvin, Csokonai, Deák Kispest, DNG, Dózsa, Egyetemi Katolikus, Eötvös, Érdi VMG, Fasori, Fazekas, Forrai, Hunfalvy, II. János Pál, Illyés, JAG, Károlyi István Újpest, Károlyi Közgáz, Károlyi Spanyol Kéttan, Kerék, Klébelsberg, Kodály, Kontyfa, Kossuth, Kosztolányi, Könyves, Kőrösi III. ker., Leövey Gimi, Leövey Görögkatolikus, Lónyay, Madách, Móricz II. ker., Móricz Szentendre, Neumann, Óbudai, Petőfi, PIOK Ráday, Premontrei, Radnóti Dunakeszi, Rákóczi Közgáz, Schiller, Sylvester, Szabó Lőrinc, Széchenyi, Szent Angéla, Szent Imre, Szent József, Szent Margit, Szent-Györgyi, Szerb, Szinyei, Sztehlo, Tamási, Török Ignác, ÚMSZKI, Varga István Közgáz, Veres Pálné, Veres Péter, Vörösmarty VIII. ker., Vörösmarty XVIII. ker., Weöres, Xantus, Zrínyi.
Akiket szerettem volna még beletenni, de csak lekérdezős felületük van, így nem áll rendelkezésre az ideiglenes listájuk: Városmajori, Szent István, Szent László, Rákóczi Gimi, Teleki, Bláthy, Kölcsey, Arany, Deák téri, Karinthy, Jedlik, Petrik.
Minden iskolánál az eredeti, tagozatfelvételek előtti ideiglenes listát vizsgáltam.
A gyerekek megfeleltetését nehezítette, hogy vannak iskolák, amelyek az OM azonosítót, és vannak, amelyek a jeligét használták az ideiglenes listán. De szerencsére van néhány olyan suli is, amelyik az OM azonosítót és a jeligét is kiírta. Ez azért jó, mert ez alapján sok gyerekhez tudtam a csak jeligét feltüntető sulikban OM azonosítót párosítani, és így ők már egy felvételizőként jelennek meg az adataim között. De még így is sok jeligés gyerek maradt (tehát akinek a jeligéjéhez nem tudtam OM azonosítót párosítani). Az ő esetükben így az a helyzet, hogy néhány sulinál a jeligéjükkel szerepelnek, más suliknál meg az OM azonosítójukkal, tehát ők az én adataim között két felvételizőként jelennek meg, mert nem volt mi alapján összelőni a jeligéjüket az OM azonosítójukkal.
Illetve voltak olyan jeligék, amelyek nyilvánvalóan több gyerekhez tartoztak. Itt az elért pontszámok, rangsorszámok, illetve a területi elhelyezkedés alapján lőttem be, hogy az azonos jelige vajon hány gyereket takarhat. Ez okozott némi fejtörést, mert a sok Fahéj, Bogyó, Virág és hasonló jelige között azért néha nehéz volt belőni, hogy ki kicsoda. Szóval ez egy bizonytalan pontja az adatbázisnak, de szerencsére nem az ilyen típusú jeligék voltak többségben, mert jellemzően azért egyedibb azonosítókat adtak meg a gyerekek. Illetve biztos vagyok benne, hogy olyan gyerek is akad, aki a különböző iskolákban különböző jeligéket adott meg, így őt még nehezebb besorolni.
Fentiek miatt ez az adathalmaz nem tud teljesen egzakt lenni, bőven vannak korlátai.
Összes jelentkezés: 67.907
Összes különböző azonosító az adattisztítás után: 16.966
Jeligés gyerekek, akikhez nem tudtam OM azonosítót párosítani: 2.757
A vizsgált 75 iskola csak egy részhalmaza az összes budapesti és környékbeli iskolának, ezért a klasszikus középértékek (átlag, módusz, medián) nagy mértékben torzulnak, mivel nyilván az ezekbe a sulikba jelentkezők még más iskolákba is jelentkeztek, illetve a fentebb részletezett okok miatt a vizsgált 75 iskolában is jóval nagyobb az átfedés.
Ahhoz, hogy reálisabb következtetéseket lehessen levonni, szűkítettem kicsit a kört. Kizártam azokat, akiknek az azonosítója csak 1 vagy 2 iskolánál jelenik meg, mert az nem jellemző, hogy valaki ilyen kevés iskolát jelölne be, és az így megmaradt adatok alapján végeztem néhány számítást. Így a majdnem 17 ezer felvételizőből 6.614 maradt. Ők átlagosan 4 iskola 7 (≈ 6,77) tagozatát jelölték meg. Közülük 1.819-en jelöltek meg legalább 5 iskolát, és 1.094-en legalább 10 tagozatot.
Egy olyan kereszttáblát is csináltam, amelyben az egyes iskolák közötti keresztjelentkezések láthatók. Ebből is kiderül, hogy a topgimik között igen nagy az átfedés.
Az Api 210 jelentkezőjéből a Berzsenyibe 69-en, az E5-be 100-an, a Fazekasba 63-an, a VPnéG-be 84-en jelentkeztek.
A Berzsenyibe 472-en jelentkeztek, közülük 127-en a VPnéG-be, 84-en a Madáchba, 77-en az E5-be, 69-en a Berzsenyibe is.
Az E5-be 285-en jelentkeztek, közülük 100-an az Api-ba, 77-en a Berzsenyibe, 63-an a Fazekasba, 92-en a Madáchba, 127-en a VPnéG-be is.
A Fazekas 236 jelentkezőjéből 63-an az Apiba, 63-an az E5-be és 89-en a VPnéG-be is jelentkeztek.
És nagyon érdekes megnézni az átfedéseket a többi gimiknél.
Ahol a jelentkezők száma 1.000 alatt volt, ott százalékban néztem meg az átfedéseket:
(Az adatok értelmezése: 1. sor: Akik az Adyba jelentkeztek, azoknak a 13%-a jelentkezett a Babitsba, 14%-a a Leöveybe, 38%-a a Könyvesbe… is)
Ady -> Babits: 13%, Leövey: 14%, Könyves: 38%, Óbudai: 27%, Szinyei: 31%, Xantus: 16%
Babits -> Ady: 17%, Könyves: 52%, Dkeszi Radnóti: 30%, Szinyei: 21%, Xantus: 20%
Kosztolányi -> JAG: 20%, Móricz: 23%, Széchenyi: 27%, Óbudai, Szabó Lőrinc, Szinyei: 14%
Kőrösi -> Móricz II. ker: 15%, Szentendrei Móricz: 20%, Óbudai: 37%, Szinyei: 16%, Xantus: 20%
Móricz -> JAG: 18%, Kosztolányi: 16%, Kőrösi: 13%, Óbudai: 24%, Szabó Lőrinc: 25%, Széchenyi: 13%, Szinyei: 14%
Szentendrei Móricz -> Kőrösi: 24%, Óbudai: 44%
Dunakeszi Radnóti -> Babits: 28%, Könyves: 42%, Ady, Szinyei és Xantus: 12%
Szabó Lőrinc -> JAG és Széchenyi: 15%, Kosztolányi: 17%, Kőrösi, Óbudai és Xantus: 11%, Móricz: 46%
VIII. ker. Vörösmarty -> JAG: 26%, Leövey: 33%, Széchenyi: 14%, Szinyei: 16%
Xantus -> Ady, Babits: 10%, JAG, Óbudai: 13%, Könyves: 16%, Kőrösi: 20%, Leövey: 18%, Móricz: 14%, Szinyei: 28%
Ahol a jelentkezők száma 1.000 fölött volt, ott abszolút értékben vizsgáltam az átfedéseket:
(Az adatok értelmezése: 1. sor: a JAG-ba 1.434-en jelentkeztek, közülük 180-an jelentkeztek az Illyésbe, 234-en a Leöveybe… is)
JAG (1.434) -> Illyés: 180, Leövey: 234, Móricz: 157, Széchenyi: 435
Könyves (1.086) -> Ady: 167, Babits: 183, Óbudai: 136, Dkeszi Radnóti: 163, Szinyei: 189
Leövey (1.875) -> JAG: 234, Széchenyi: 281, Szinyei: 352, Vörösmarty: 149
Óbudai (1.090) -> Ady: 120, Könyves: 136, Kőrösi: 268, Móricz II. ker: 208, Szentendrei Móricz: 272, Szinyei: 165
Széchenyi (1.466) -> JAG: 435, Kosztolányi: 161, Leövey: 281, Szinyei: 140
Szinyei (1.459) -> Ady: 136, JAG: 126, Kőrösi: 112, Könyves: 189, Leövey: 352, Móricz: 120, Óbudai: 165, Széchenyi: 140, Szerb: 135, Xantus: 205
Az is érdekes, hogy akik a topgimikbe jelentkeztek, milyen arányban jelentkeztek más gimikbe is.
(Az adatok értelmezése: 1. sor: akik az Apáczaiba jelentkeztek, azoknak a 16%-a jelentkezett a JAG-ba, 14%-a a Leöveybe, 10%-a a Móriczba… is)
Apáczai -> JAG: 16%, Leövey: 14%, Móricz: 10%, Szerb: 13%
Árpád -> JAG: 15%, Könyves: 12%, Kőrösi: 23%, Móricz: 13%, Óbudai: 44%, Xantus: 11%
Berzsenyi -> Ady, Babits, JAG, Xantus: 11%, Könyves: 18%, Leövey: 16%, Móricz: 12%, Óbudai: 19%, Szinyei: 20%
Eötvös -> Illyés: 11%, JAG, Leövey, Szerb: 15%
Fazekas -> JAG: 19%, Leövey: 24%, Móricz, Szinyei, Vörösmarty: 11%,
Madách-> JAG: 27%, Könyves, Szerb: 13%, Leövey, Szinyei: 11%, Xantus: 12%
Veres Pálné -> Illyés, Petőfi: 11%, JAG: 33%, Leövey: 17%, Széchenyi: 12%, Szinyei: 13%, Vörösmarty: 10%
Veres Péter-> Könyves: 15%, Kőrösi: 23%, Móricz II. ker.: 19%, Szentendrei Móricz: 34%, Óbudai: 47%
Ha figyelembe vesszük, hogy az adatok elemzése során milyen korlátaink voltak, akkor az is egyértelmű, hogy ezek a megállapítások lényegesen kisebb átfedést mutatnak a valós átfedéseknél, tehát ennél csak nagyobb lehet a keresztjelentkezések száma, hiszen sok jeligés jelentkezőt nem lehetett összepárosítani az OM azonosítójukkal, és nagyon sok iskola nem szerepel az elemzésben.
Én ezek alapján továbbra is azt gondolom, hogy könnyen elképzelhető, hogy azok a közepes gimik, amelyek magasan húzták meg a szóbeli behívás ponthatárát, nem biztos, hogy fel fogják tudni tölteni az osztálylétszámukat.
Pontosan!
A nyelvvizsga témát egy önálló felnőtt ismereteit követelik meg. Hiába tudod a szavakat, a nyelvtant, remek a kiejtésed, bizonyos témák, szituácviók egyszerűen nem ismerősök, és mindenre nem lehet felkészülni.
Ezért nem látom értelmét 14 évesen felnőtt nyelvvizsgát tenni. De tudom, sok ynelvtanár küóldi a tanítványait, hiszen dicsőség számukra, ha sikerül.
Ezt úgy egyesével nem is szokták tanítani, mármint olyanoknak, akik "csak angolul" tanulnak.
Mindenkinek kicsit máshogy van huzalozva az agya, van akinek nagyon könnyen rááll az ilyesmire, másoknak meg sok munka ugyanazt elérni. Ketteskéd esetében inkább az utóbbi lehet. Az a fontos, hogy vette a fáradtságot és készült annyit, hogy sikerüljön neki. Az sem mindegy, hogy hány évesen vág bele valaki a B2 vizsgába. Vannak olyan témák, amelyek nem nyelvi szempontból nehezítik meg a vizsgát.
Akkor ezért nem tudok angolul még mindig, mert felnőttként kezdve az angol tanulását, az 577 graféma-fonéma kapcsolatot senki sem tanította, de még csak említést sem tett semmilyen szabályról. Én próbálok magam rájönni.
Akkor ezért ment nehezen az angol az egyeskémnek, s egy év cserediákság, meg rákészülés után épphogy sikerült csak a B2-es nyelvvizsgája. 🤔
Én meg már azt hittem, hogy egy újabb törölt politikai vita miatt nem látni ma itt egyetlen hozzászólást sem...😊
De vigyázat a fák kivágása is a politikához vezet! 😁
Jaja, továbbá a ~4,5 Mrd-ba kerülő építkezés miatt 23 fát vágtak ki, mert útban voltak...
Egy évvel korábban az utcában levő másik egyházi gimnázium udvarán 41 darab fa esett áldozatul az új tornaterem miatt. (Itt megtörtént már az előírt pótlás, de az új fák meg nagyon picik, a kivágottak hatalmasak voltak.)
Egy kis uborkaszezoni olvasnivaló a Szent Imre giminél zajló munkálatokról.
Mennyire korlátoztad a kütyü és a tv időt? (Priviben is jó.)
Amúgy nincs erről külön fórum?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?