Középiskolai felvételi (beszélgetés)
"A hangutánzó eredetű szócsalád a disznó mély, morgásszerü hangját eleveníti meg, s a -g gyakorító képzős igefajták csoportjába illeszkedik bele. Legelterjedtebb a röfög változat, melynek Nagyszalontán felbukkan -it képzős alakja is, Dés környékén viszont a tőben az -/- helyett
-sz- hallható: röszög."
Kicsi a világ. És a net tele van csuda forrásokkal :-)
Na, ez az, amivel sosem kellett foglalkoznom.
De különben igen, nagyon hasznosan föl lehet használni az utazási időket. Főleg, ha kényelmesen el tudsz helyezkedni és az utastársakat sem zavarja.
(én buszon/autóban/trolin sajnos még olvasni sem tudok, csak vonaton/metrón/villamoson).
Jó módszer! De ki vezetett?
Mivel nálunk gyalog 5 perc a suli és önjáró a csemete az első osztály első hete óta, így ezt nem tudjuk bevetni.
Jók lehettek azok a megbeszélések. :-D
„…1810. március 9-én Kölcsey Ferenc ezt írta Kazinczy Ferencnek: »Gonosz dolog az, hogy nyelvünkben annyi e-nek kellett teremnie.« Kazinczy maga elismerte: »A sok e pirulásra kényszeríthet bennünket.« Ady Endre meg száz éve így fakadt ki: »Ó, e betűs magyar nyelv!«”
( [link]
már majdnem megcsíptem a röcögöt:
1. nyikorog, nyekereg, herseg (tájnyelvi), korcog (tájnyelvi), roszog (tájnyelvi), (hó) ropog, nyiforog (tájnyelvi), recseg
2. reszeg Vt röszög ↓ ↓, rëszëg ↑ ǀ tn i <Fém vagy fémes tárgy> éles, bántó hangot
ad <munka közben>. ǀ Reszög a fürészlapom, mer élletlen
Köszönöm, hogy annyi jó könyvet ajánlottatok ma. :-) Olvasni támadt kedvem.
A Csoda és Kósza történeteken kívül mi van még, ami élvezetes nagyobb gyerek és felnőtt számára is?
Hát, hogy egy kedvencemet idézzem: "Ez igaz, de nem ismerem el."
Ez a sok definíció közül az egyik, hogy... "A köznyelv a mai szóhasználatban a közérthető és a tájnyelvi jellegzetességektől mentes beszéd- és írásmódot jelenti"
E 12-edikes defi mellett van még jó sok meghatározása a köznyelvnek. Plusz az se mindegy, hogy az adott definíció az írott vagy beszélt nyelvre értendő(bb)-e inkább.
De magam állítom továbbra is az előbbi mondataimat, miszerint abban a kontextusban (javítókulcs), hogy "Stílusa, szóhasználata megfelel a témának, a köznyelvi normának" nem lehet a minél közönségesebb, a minél semmilyenebben átlagos értelmében a cél.
Kivéve, perzse, ha éppen ez a cél a lepontozhatóság miatt.
Szerintem a "a köznyelvi norma" nem jelentHET megszorító értelmezést. Vagyis, nem jelentheti azt, hogy nem fejezheti ki magát a gyerek eredetien, a közönségesség-szintet nem jól eltalálva. Azaz a "köznyelvi norma" egy bizonyos alsó - még elfogadható - szintet jelent a megfogalmazásban, nem pedig az ennél eredetibb, jobb minőségű szöveg tilalmát (beleértve ebbe az eredetiség akár eredetieskedésbe nyúló változatát is).
"Stílusa, szóhasználata megfelel a témának, a köznyelvi normának" - igazság szt az ennyire ritka tájnyelvi szavak sajnos nem felelnek meg a köznyelvi normának. Többszörös rákereséssel sem találtam meg a röcögnek az általad írt jelentését én sem. :)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?