Középiskolai felvételi (beszélgetés)
már majdnem megcsíptem a röcögöt:
1. nyikorog, nyekereg, herseg (tájnyelvi), korcog (tájnyelvi), roszog (tájnyelvi), (hó) ropog, nyiforog (tájnyelvi), recseg
2. reszeg Vt röszög ↓ ↓, rëszëg ↑ ǀ tn i <Fém vagy fémes tárgy> éles, bántó hangot
ad <munka közben>. ǀ Reszög a fürészlapom, mer élletlen
Köszönöm, hogy annyi jó könyvet ajánlottatok ma. :-) Olvasni támadt kedvem.
A Csoda és Kósza történeteken kívül mi van még, ami élvezetes nagyobb gyerek és felnőtt számára is?
Hát, hogy egy kedvencemet idézzem: "Ez igaz, de nem ismerem el."
Ez a sok definíció közül az egyik, hogy... "A köznyelv a mai szóhasználatban a közérthető és a tájnyelvi jellegzetességektől mentes beszéd- és írásmódot jelenti"
E 12-edikes defi mellett van még jó sok meghatározása a köznyelvnek. Plusz az se mindegy, hogy az adott definíció az írott vagy beszélt nyelvre értendő(bb)-e inkább.
De magam állítom továbbra is az előbbi mondataimat, miszerint abban a kontextusban (javítókulcs), hogy "Stílusa, szóhasználata megfelel a témának, a köznyelvi normának" nem lehet a minél közönségesebb, a minél semmilyenebben átlagos értelmében a cél.
Kivéve, perzse, ha éppen ez a cél a lepontozhatóság miatt.
Szerintem a "a köznyelvi norma" nem jelentHET megszorító értelmezést. Vagyis, nem jelentheti azt, hogy nem fejezheti ki magát a gyerek eredetien, a közönségesség-szintet nem jól eltalálva. Azaz a "köznyelvi norma" egy bizonyos alsó - még elfogadható - szintet jelent a megfogalmazásban, nem pedig az ennél eredetibb, jobb minőségű szöveg tilalmát (beleértve ebbe az eredetiség akár eredetieskedésbe nyúló változatát is).
"Stílusa, szóhasználata megfelel a témának, a köznyelvi normának" - igazság szt az ennyire ritka tájnyelvi szavak sajnos nem felelnek meg a köznyelvi normának. Többszörös rákereséssel sem találtam meg a röcögnek az általad írt jelentését én sem. :)
...két tyúkom tavali, három harmadévi
...édes Gergelem, kedves Gergelem
stb
1) A magyar nyelvben egyetlen olyan szó van, amely ly-nal kezdődik. Ez a szó a lyuk. A lyuk szót toldalékos alakjaiban is ly-nal írjuk.
2) Ha a j hang a szó végén helyezkedik el, akkor
- Az egyszótagú szavak esetében a következőket írjuk ly-nal: hely, folyik, boly, moly, súly, gally.
- A többszótagú szavak esetében pedig azt mondhatjuk, hogy ha a szóvégi hang j, akkor ezt általában ly-nal írjuk.
Például: bagoly, harkály, fogoly, mosoly, pehely, kristály, akadály, osztály, tavaly, tartály, ragály, zsindely, csekély, kevély, ragály, Gergely, Mihály
Kivétel: papagáj, lakáj
3) Az -aj, -ej végű szavakat leggyakrabban j-vel írjuk.
Például: óhaj, robaj, karaj, sóhaj, olaj, talaj, duhaj, tolvaj, zsivaj, zörej
Kivétel: karvaly, tavaly
4) A -lya, -lye végződésű szavak pedig leggyakrabban ly-nal végződnek.
Például: gereblye, boglya, csigolya, ibolya, pocsolya, korcsolya, pólya, skatulya, nyavalya
Kivétel: bója, cserje, héja, perje
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?