Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nálunk az utolsó kötetek jelentik majd a jutalmat ennek a tanévnek a végén! Ez az abszolút kedvenc.
És persze Diana Wynne Jones Palota trilógiája, vagyis inkább ez is angolul: Howl's Moving Castle
Sajnos sosem szokták odaírni, ez nem idei specialitás. Pedig sokat segítene, ha lehetne tudni, mi mennyit ér (még ha részleteibe menően nem is, pl. ennél, ha nem találsz el jól 4-et, akkor már nulla pont).
Szerintem ez egy olyan dolog, amiért érdemes lenne küzdeni. Már csak azért is, mert az ÉRETTSÉGINÉL viszont FÖL VAN TÜNTETVE a megszerezhető pontszám, közép- és emelt szinten is (direkt megnéztem egy magyar érettségi feladatsort most).
Nem fair, hogy a nyolcadikosok nem rendelkeznek azzal az információval, amivel az érettségizők igen.
Mi nem tudtunk ellenállni egyik könyv esetében sem a filmeknek. Gyakran nagy csalódás, amikor a filmen feltűnik a kedvenc szereplőnk, de mégsem ő az és annyi minden kimarad a könyvből, vagy átírják a történetet.
A képzeletünknek nincs határa, szerencsére.:) Ami hol jó, hol nem annyira.
A vándorsólyom kiasasszony különleges gyermekeit + a többi 4 kötetet olvasta? Angolul is (úgy jobb)? NEM KISGYEREKNEK VALÓ!
Ha igen, akkor ennek a film adaptációját is hanyagolja..
Szerintem nem vagy őskővület vagy én is az vagyok. Tény, hogy humán beálítottságú vagyok.
Ha előre gyártott képeket kap a gyermek kiskorában, hol marad a fantázia? Milyen jó érzés, amikor megelevenedik egy könyv bennünk,
ahogy elképzeljük a hősöket, helyszíneket. És a könyvek illata, belelapozni, az jó dolog.:)
Mivel ma sokan ajánlottátok ezt, rákerestem. Sajnos csak rádiójátékot találtam, letölthető könyvet nem. Meghallgattam egy részt belőle és belehallgattam még néhányba, nyelvi lelemények ide vagy oda, de engem nagyon nem ragadott magával. lehet, hogy gyerekeimnek tetszene, bár fiamban egyáltalán nem vagyok biztos.
Most nem is kísérletezem, mert a szünetben Szent P. esernyőjét kell olvasni. Majd utána, hátha.
Még két kedves könyv egy nagyon kedves szerzőtől: Schmuck Ottó: A kelyhesek titkos temploma
"Vége a tanévnek, itt a vakáció! Az apró, vézna Hangya Mátét Somoskőre küldik a szülei, hogy ott a kétkezi munkától megizmosodjon. Máté szorgalmasan kapál a földeken, eljár focizni a helyi fiúkkal, még fát vágni is megtanul. Senki sem sejti, hogy barátjával, Gergővel titokban a husziták történetét tanulmányozza. Mindketten hisznek a legendában, amely szerint a falu közelében egy 15. századi, föld alatti templom rejtőzik. Végül egy réges-régi vers nyomra vezeti őket. így jutnak el az Ördög árkába, ahol egy napon megnyílik alattuk a föld."
Nagyon lemaradtam ma, most próbálok vissza olvasni.
Közmondások témában: mi tavaly karantén alatt összeszedtük a 200 leggyakoribb közmondást , és ahogy csináltuk a teszteket , kihúztuk ami előfordult és hozzáírtuk , amit egyikünk se ismert .
Nagyjából bejött , azt hiszem 25 re szűkítettük a listát és abból kérdeztek idén kettőt vagy hármat.
A "lepontozhatóságot" nem a lefelé értelmében használtam, hanem a lehetségességében. Tehát nem a leminősítés értelmében, hanem a minősíthetőség értelmében (hogy le lehessen pontozni...). Ennyire azé' nem vagyok olyan.
Magyarból gimiben csak az kapott ötöst a fogalmazására, aki valamilyen értelemben eredetit tudott adni.
Ha pl. kimásoltad a könyvet korrektül és közhitelesen vagy ilyesmi, arra egyszerűen nem kaptál jegyet, mert az... gáz volt, akármennyire hozta is a sztenderdet. De ugyanezért nem is jutott ez eszedbe.
"Kötelező" volt a legkevésbé alkotói vénájú emberkének is "alkotni" valamit. És sikerült így vagy úgy mindenkinek. Persze, tudom, hogy van olyan tanári minőség, ami az ilyesfajta dolgokat nem teszi lehetővé.
Köszi az ajánlást, megnézem.
Nehéz mindig újabb könyveket ajánlani, hiszen nagyon sok kortárs regény van és nem mindegyik színvonalas. Mindent mégsem olvashatok el előre. 😊
Lemaradt: 😊
A kicsi (majdnem 8 éves) éppen Janikovszky Évát olvas. 😊
Persze mindig megbeszéljük az éppen olvasott könyveket mindkettővel.
Olvasás témához (ne kövezzetek meg 😊)
Nagyobbik kisfiam (12 éves) éppen Rejtőt olvas. Amíg olvasni nem tudott esténként mi olvastunk neki. Majd mivel erősen korlátoztam a tévé időt (később a kütyü időt is) nem maradt más (a játékon kívül) mint az olvasás. Olvasott is sok mindent- Ruminik, HP-ek, x emeletes házak, Ropi naplói, Winetou, Tom Sawyer, stb (kisebb tesónak esténként mesét is). Nem okozott gondot sem a Pál utcai fiúk (már mielőtt kötelező lett a suliban) sem az Egri csillagok. Szeret olvasni és szerintem sokat fejlődik általa.
Nem mondom, hogy egyszerű a tv és kütyü korlátozás, de szerintem megéri/te.
Sajnos manapság már kevés gyerek olvas, főleg örömmel.
Lehet, hogy őskövületnek számítok, de szerintem a kütyük az agy fejlődésére (főleg kicsi korban) egyáltalán nincsenek jó hatással. Ellenben az olvasás gazdagítja a szókincset, fejleszti a képzeletet, kreatívitást.
Nem vagyok magyar tanár, még csak humán beállítottságú sem. 😊 Jellemző a reálos vonal - gyermekeimnél is. De a matematikai példáknál is jól jön a szövegértés. 😊
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?