Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Értem, nem akartam beleszólni, remélem, nem tűnt annak :)
Az én gyerekem sem akar a legjobb lenni, de fontos neki, hogy a jók között legyen, mondjuk a felső 20%-ban. Mindig éppen csak annyi energiát fektet a feladataiba, amennyit feltétlenül muszáj. Belső motiváció híján neki lehet, hogy eredményesség szempontjából jobb egy erősebb iskola. Bár a nálatok szóba került "gyengébb suli" is jobb helyen áll a rangsorban, mint azok, amik közül központi felvételi híján mi tudtunk választani :)
Köszönöm, hogy megosztottátok a sulitok osztályozási gyakorlatát:-)
Utánunk a vízözön, akkor jöjjenek a gimik :-)
Nagyon jó cikk, bár kissé nyers és szókimondó (ez utóbbi nem baj)a stílusa, de teljesen egyetértek vele. Megkérdeztem idén első gimis lányomat, hogy neki mi a véleménye. Szerinte is rossz volt így a kezdés, hogy ismerkedés bő 2 hónap volt.
Azt is mondta, hogy unokatesónak a legrosszabb aki végzős, mert sem szalagavatója sem ballagása nem volt/lesz.
Nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Minden kamaszt sajnálok, mert mindegyiknek nehéz, bár vannak akik könnyebben viselik ezt, mások meg nagyon szenvednek. nemcsak azért mert ilyen a világ, hanem mert kamaszodnak, annak minden velejárójával együtt.
Azért lehet sajnálni ezt a korosztályt is...
Én siratom a gyerek ált sulis élményeit, az első gimis évét, de tudom annak sem jobb, aki most vagy tavaly végzett...Aki az egyeteme első évét online járja, ha jól gondolom Ők el sem kezdték a normális oktatást.
Sajnálom akinek nem volt szalagavatója, vszleg nem lesz ballagása sem:(((
Tavaly a kedvenc könyve volt a szövegértés, torzított a mérés. :-D És azért van figyelemzavara, némi szövegértési nehézsége, csak kompenzál. Ha nagyobb a nyomás, a kompenzálás kevésbé működik.
A lelki alkata miatt sem engedném könnyen. Szorongós. Fontos neki a családias közeg. Persze azért az is, hogy jól tanítsanak, ezt is szokta emlegetni (visszasírja a két alsós tanító nénit, akik jól csinálták).
Persze, ha valamelyik suli nagyon megtetszik neki, és nagyon akarja, az más, mert a belső motiváció hegyeket tud mozgatni.
Hgy a halakhoz visszatérjünk, ő szeret nagy, de nem legnagyobb hal lenni (mindig azt mondja, a második hely a legjobb) egy nem túl nagy tavacskában.
hm, értem. tudom, Asszem én fordítva vagyok bekötve, de nekem ez mindig inkább ellenérv volt egy-egy intézmény kapcsán... amúgy elég sok alkalmunk volt megtapasztalni a jelenséget.
Ismerek egy szintén egyházi iskolát, ahová már a felvételihez is kell két ajánló (már oda járó családból), megtiszteltetés bekerülni és bizonyos körökben egyenesen elvárás. Lehet, hogy ugyanaz az iskola, mert ott is van baj pedagógiailag elég. Viszont a Stockholm-szindróma kvázi megtiltja, hogy beszéljenek róla.
ej, de ismerős :-)
csak a miénk nem vallásos
Nos, sok minden.
Egy egyházi iskoláról van szó, tehát ez is lehet egy szempont. Illetőleg az iskolába járó családok anyagi helyzete is kecsegtető lehet adott esetben. Mint említettem a versenyeredmények alapján ez az iskola egyáltalán nem rossz. A hiányosságok csak később jönnek ki-tehát a természettudományok és a nyelvoktatás. 3 mesterpedagógus van a suliban, ami jólhangzik, de azért lennének kivetnivalóim. Mintmár említettem az iskola keresztény, tehát megvannak a szükséges források adott esetben.
Ez nagyon igaz!
A mi általános sulinkba megszűrik, hogy mely gyerekek mehetnek, és a kifejezetten jók jönnek ide. De sajnos kb. csak az iskola 15%-a kitűnő. Tippre a tanulók 60-70%-a 4,5-es átlag alatt van. Pedig a gyerekek a házikkal simán elvannak 3-4 órát. A természettudományos, és az idegennyelv oktatás borzalmas.Egy átlagos biológia tz-nél az átlag kb. 2-es. A diákok nagyrésze reál érdeklődésű, de évfolyamonként jó, ha 3-4 gyermek szereti a bioszt, vagy kémiát. A szomszédos sulik,-melyek verseny és felvételi eredményekben sokkal rosszabbak- nos ott az iskolaátlag sokkal jobb. Tehát igenis vannak hatalmas kilengések az általánosok tekintetében.
Vagyok én is, csak elsodort az élet...
Mi a XVII.kerületben jártunk egy sima általánosba, ott 94% felett volt az 5-ös, átjöttünk Zuglóba negyedikben, itt 90% felett 5 szokott lenni de azt nehezebb elérni, pedig ez a suli sem brutál erős. 4,5 felett feleltetnek de feleltünk már 4,63ra is meg magasabbra is...mert az utolsó nagydoga lett 4. Nagyon függ tanártól, mindentől.
Éppen mondani akartam, hogy nálunk olyan is volt már, hogy "tanáron belül is" eltért, mert a dolgozatot rendhagyó módon máshogy értékelte, mint szokta. Szóval, a jegyek szerintem is teljesen a tanárokra vannak bízva.
Nekem tetszik az, ami pl. Norvégiában van. Ott folyamatosan vannak értékelések talán 10 éves kortól. Ezeket a jegyeket összegyűjtik és a sok év alatt összegyűjt eredmények számítanak a felvételinél. Ha jól tudom, ezek központi felmérők, nem a tanárok által összeállított egyéni feladatsorok.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?