Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Így jár, aki csak időnként olvas vissza... erről lemaeradtam, pedig kértem volna... :) Legközelebb mindenképpen :)
Mákos (édes) észtát még nem pirítottam fel a többit igen. Sőt, a túrósat már egyből úgy csinálom, automatikusan pirítom, jobban szeretjük :)
Én is így csinálom, sokkal tisztább a leve :)
Idén először olyan kovászos ubit készítettem , amibe nem kenyér volt a tetején , hanem alul-felül 1 felszeletelt krumpli / azt írta a receptben h svábosan , bár sváb ivadékok vagyunk , de még ezt sose hallottam / nagyon finom volt ! volt benne 2 gerezd fokhagyma is , ezt sose raktam még a kenyeresbe ! másodjára f.hagyma nélkül csináltam , az első finomabb volt ! sokkal ! Mi mindenhez savanyúságot eszünk , ami elbírja , még a melegszendvicsbe is .
Lányok ! ha sokáig tart a nyomorúság , tökéletesítjük a főzéstudományunkat , akár életünk végéig is ! / krumplipüréből kr.krémlevest még nem készítettem , de már olvastam róla valahol ! /
De jó ! ezt is kipróbálom , bár ha oda teszem a fiam elé a krumplis tésztát , akkor jó , ha a tál megmarad !!!
Sajnos , h fázik a fenekük és akkor ne szóljak egy kukkot se , mert legalább mikor sok volt, kicsit spejzoltam belőle ínséges időkre , felverek egybe 1-1 db-ot és lefagyasztom , sütibe is , levestésztának is jó , mondjuk rántottának nem .
Ezt írtad régebben , ki is próbáltam és naggggggyon fini volt , az az igazság , h egy idő óta egyre kisebb adagokat főzök , el is fogy , főleg ha ízlik is , akkor képesek vacsira v akár reggelire is megenni ! Vannak olyan levesek , amiből túl kis adagot nem érdemes főzni , néha a nagy adag is elfogy , szoktam egyféle ételt többféleképpen készíteni , azért is volt ez a kr-s tészta elfogadva , mert ha ezt a fajtát kicsit lepirítom úgy is fini / 1x ettem így lepirított mákos tésztát , ropogósra pirították az előző napi maradékot , v nagyon éhes voltam , v tényleg isteni ! volt , de olyan finom mákostésztát még nem ettem ! mint akkor /
Én sem szerettem a töltött csirkét soha, Odaadtam a tölteléket olyannak, aki meg azt zerette jobban. :D
(már akkor sem kedveltem, amikor még nem tudtam, hogy ázott zsömle van benne)
Rántani nem szoktam nagyon semmit. Legfeljebb a fiamnak külön kirántok egy-egy szelet húst. Pedig a prézlit szeretem, sokszor nudlit emiatt csinálok. (És akkor elvész a prézli alatt.)
Rántott gombát reszkíroznék már, nagyon régen ettem. Szerencsére a fiam annyira nem érzékeny a gomba illatára, ő majd kap rántott húst.
Hamis "majommézet" nem gond hozzá készíteni, a fiam úgysem eszik mártásfélét. Ez a menzán nevelődött ki belőle, nem tudom, miért. Én szeretem a mártásokat, szószokat.
Néha én is tésztásan főzöm a paprikáskrumplit. Amolyan hirtelen kevert, lágyabb nokedlitésztával. (vagy ha meg kis tésztám maradt még, akkor azt dobom bele.)
Kiadósabb, de állítólag egyes vidékeken így ismerik eleve.
Semmilyen savanyúságot nem eszem semmihez, mert nem kívánom. Nem is jut eszembe.
Néha veszek céklát, de azt nem valami mellé, hanem csak úgy eszegetem, mert imádom. :D
A nokedlit sem szeretem kimondottan, nekem egyik tésztaféle olyan, mint a másik. Kifejezetten akkor adok tésztaköretet valamihez, ha a fiam kéri. Ő viszont ha tésztát kér, akkor a tollhegy-tésztát kéri. Az olasz tagozat penne néven ismeri.)
Hogy ízlett a kovászos, az nem csoda, mert nem rossz. Nem szeretem, mert irtózom az ázott kenyértől, és bár a kovászosban csak a kenyér tudata van benne, nekem az bőven elég. :D
(Mindenki másképpen hülye. Én így.)
Az elébb leírt imádott céklát is vagy két éve ettem utoljára, mert még ha szeretem is, nem eszem naponta. Ugyanígy nagyon szeretem a tökfőzeléket, de az még régebben volt.
Nokedlit a férjemnek szerettem készíteni, mert odavolt érte, és örömmel ette mindig. Magamnak vagy magunknak tésztát kifőzni jóval kevésbé macerás...
Menzán a nokedlit ráadásul mindig nagyon zsírosnak találtam. Nem is értettem, hogy ha köret, akkor miért zsíros. Nem felszívnia kellene a szaftot?
A rizst is csak vízben főzöm, zsiradék nélkül. :D
Én rántva is szeretem a farhátat.
Valaki írta egyszer, hogy ő tölteni is szokta. Én csak azért nem, mert nálunk nem szereti a család a töltött egész csibét sem.
Amikor beleöntöd a tepsibe a kevert tésztát, vékonyan szórd meg a tetejét cukorral. Fényes-édes réteg lesz rajta.
Ha marad kevéska krumplis tészta, simán bele lehet csempészni egy zöldséglevesbe... :D
Én far-hátat mindig főzök a pörköltbe, paprikásba. A sok apró csont jó ízt ad neki.
Majd én megeszem...(a kutyáimmal én is...)
Fázik a tyúkok feneke is! :)
Nagyon meglepődne a családom, mert nálunk a krumplistészta krumpliját sütöm.
Még anyósomtól tanultam. Az ő kr,tésztája sokkal finomabb volt, mint amit én ismertem, de aztán elárulta a titkot.
A nyers krumplit nagyon vékony szeletekre kell vágni és teflonos edényben addig sütni két löttyintésnyi olajon amíg halvány színt kap. Időnként kevergetni kell, amitől persze kezd törni a krumpli, de ez is a cél. Ilyenkor teszem rá a paprikát és a pirosaranyat a sót és egy fedőt. Még két percig hagyom, néhányszor megkeverem és mehet rá a tészta.
Ez a fajta tészta ugyanolyan marad másnap vagy akár harmadnapra is, mert nincs benne víz.
Valamint azért is furcsa lenne az átlényegítés kr.tésztává, mert a mi paprikáskrumplinban van nokedli is! Így tanultam anyukámtól és a férjem is megszerette! Egy marék savanyúkáposztával isteni!
Szoktam venni far-hátat , amikor nagyon klassz friss , akkor közös koszton vagyok a kutyusokkal , nem veszünk össze rajta ! a férjem se , a fiam se szereti , pedig isteni rágcsa ! Legutoljára olyan piszok zsíros volt , h a pörköltnek megfőzött alapot lezsíroztam , elraktam a fagyosba , levesekhez elhasználom , mert még az is jó kis ízt ad , / de ha egybe megennék a kutyák , megnézhetném utánuk az udvart a túl zsíros kajától ! /
Az ilyen csontosat én is nagyon szeretem / szegény kutyák ! / azért többnyire visszafogom magam . Az egyik hirdetőújságba láttam csirkecombot 500-ért , szárnyat majdnem 600 ft-ért !!!! / én akkor is szárnyat vennék ! /
Viszont ma is sütöttem egy kakaós kevertet , mivel már csak emlék a tojásdömping , csak 1 tojás volt benne , de tettem bele kompótból maradt almát is , fini lett , de még " nem olyan " mint megboldogult gyerekkorom kevert sütije . Amíg nem megy az agyukra , addig hetente 1x 2x 3x megsütöm , hátha egyszer olyan lesz , mint hajdanán . Az ízére még emlékszem , ennek + nem érzem , de valamikor fényes volt a süti teteje , ez meg nem olyan , de azért megették . / saját agyondúsított lekvárt kaptak hozzá , volt abba minden , amit csak találtam a fagyosba almától + birsalmától-körtén át szederig , mert az a cefet savanyú szilva így nagyon is ehető és legalább igazi gyümölcs van benne , nem úgy mint a bótiba ! /
98 Ft-ért vettem csirkenyakat, és abból készítettem egy kis levest. Egy répa volt benne (150 kg-ja) és a többi maradék egy régebbi főzésből. Karalábé, hagyma, fokhagyma, krumpli, zeller, meg majoranna, kurkuma, köménymag, feketebors.
A 3 kutyusomnak is jutott és most tele a hasa mindenkinek. :)
Nem lehet , csak teát + virslit tud főzni / tojást is tudna , de most sztrájkolnak a tyukok ! /
Nekem maradék bableves jutott , úgy besűrűsödött , h muszáj volt főzni egy kis lét hozzá , a fiammal kettőnknek elég volt . A férjem is maradék levest kapott egy kislavórnyi korhelyt , nem akartam kiszedni , gondoltam ha hagy belőle , még a kutyusok is levest kapnak , imádják a maradék leveseket ők is !
Menj el 'szabadságra', főzzön egy hónapig a férjed! :D Még a spenótot is meg fogja enni, ha végre te veszed vissza a konyhát! :D
Maholnap az üres zacskóért fizetünk .
Tanulok a politikától , végülis valahol a kereskedelem politikája , h nem úgy emel árat , h ugyanannyit drágábban ! :D
Nahát ! egy rugóra jár az agyunk !
Valahol olvastam , h első nap még paprikáskrumpli , aztán második nap , mire kifogyott belőle a szafaládé , v bármi husi , főzni kell bele v hozzá tésztát és belekavar , lesz belőle krumplistészta ! / a fiam reklamált nemrég , h olyan régen volt már kr.tészta / hát lett ! a fiam örült neki a férjem megkérdezte : nem féltem az állásomat ?! pedig neki paprikáskr. volt , mert annyi husi még maradt benne , h 1 adag . Volt hozzá káposztasaláta . / Spórolok ezerrel , de úgy látszik nem méltányolják az igyekezetemet kellőképpen ! /
Holnapra vegyél ki belőle, és legyen krumplis tészta. Holnapután lehet ismét paprikás krumpli. :)
Ma reggel paprikáskrumplit csináltam, de kicsit elméreteztem az adagot (elfelejtettem, hogy ez (sem) az epémnek való), így a család három napig ezt fogja enni...
További ajánlott fórumok: