Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


55464. Anyagi
2014. dec. 14. 07:05
Még most sem tudom a mai menüt! :((
55463. Anyagi
2014. dec. 14. 07:04
Ez a bableves tökéletes ötlet a jövő hétre (a családnak). :))
55462. Anyagi (válaszként erre: 55460. - Lov.ildi)
2014. dec. 14. 07:03

??????????????


Mondjuk nekem működne szegény rendesen, ha nem lenne tele epekövekkel...


Voltál az epéddel hasi ultrahangon?

Ki tanácsolta neked ezt a zsírdiétát?

Meddig tartottad?


Egyébként amikor olyan nagyon begörcsöltem, akkor nem is a zsíros, hanem az erősen fűszeres kaja miatt volt - szerintem.


Egyébként teljesen zsírmentesen étkezni nagyon nehéz, mert szinte mindenben van zsiradék: tejben, tejfölben, joghurtokban, túróban, péksütikben, édességekben, húsokban, a kolbász és felvágottfélékről meg ne is beszéljünk ...

55461. lov.ildi
2014. dec. 13. 20:58
Nálunk ma bableves volt grízes tésztával. Holnap fánk lesz hozzá.
55460. lov.ildi
2014. dec. 13. 20:57

Sziasztok!


Évekig kínlodtam az epémmel. Nem működött rendesen.

Nekem a zsírdiéta segített.

Az volt a lényege,hogy minden étkezéshez meg kellett ennem egy kanál zsíradékot.

Olajat sem használhattam csak zsírt. A szalonna és a kolbász volt a fő ételem. :-)

Ezt egy gyógyhatású készítmény szedése mellett csináltam. Ráadásként jó pár kg le is ment.)

Évekig zsírszegényen étkeztem. Azt mondták,hogy a zsír indítja be az epe működését. Mivel zsíradékot nem fogyasztottam,így az epe sem működött rendesen.

55459. Anyagi
2014. dec. 13. 18:14

Mit főztök holnapra???

Nekem lesz némi húslevesem (hús csak mutatóban benne.) és utána nem tudom....

55458. Anyagi (válaszként erre: 55456. - 99279bb06f)
2014. dec. 13. 18:13

Írtam, hogy tegnap egy egész csirkét sütöttem meg (darabolva) jó fokhagymásan, így maradt mára is.


Viszont zsírmentes rizset csináltam hozzá, életemben először: Csak felöntöttem a sima rizset 2,5-szörös mennyiségű forró sós vízzel és megfőztem kicsi lángon. Néhány vastagabb karika sárgarépa volt benne az én kedvemért. Finom lett, kifejezetten ízlik! - Az más kérdés, hogy ha áll egy kicsit és kihűl, milyen mértékben tapad majd össze???

55457. Anyagi (válaszként erre: 55452. - Briell14)
2014. dec. 13. 17:05
Nem tudtam, de érezhettem, mert nem vittem túlzásba a házimunkát! :)))
55456. 99279bb06f
2014. dec. 13. 15:29
A gombóc nem rossz ötlet, úgyis elfogyott már tegnapelőtt a kenyerem. Tegnap is csak krumplit ettem. Most gondoltam palacsintát sütni - de a gombóc jobb ötlet. :)
55455. fehérke111 (válaszként erre: 55453. - Forrest2010)
2014. dec. 13. 10:44
Nálam késő mindkettőre! :-)))
55454. fehérke111 (válaszként erre: 55452. - Briell14)
2014. dec. 13. 10:44
Későőő máár... :-)))
55453. forrest2010 (válaszként erre: 55452. - Briell14)
2014. dec. 13. 09:40
....késő !!!!!
55452. Briell14
2014. dec. 13. 07:49

Lányok! Ma Luca napja van, nincs házimunka! :D

Maximum a Luca-gombócot főzhetitek meg, hogy megtudjátok, ki lesz a párotok! :)

55451. forrest2010 (válaszként erre: 55449. - Anyagi)
2014. dec. 12. 21:19
Néha én is , ha már nem volt annyi eszünk hajdanán , h egy normális méretű konyhánk legyen , dehát mostmár marad ez , viszont a kéményt nem szüntettük meg , oda éppen be lehetne állítani egy sovány kis sparheltet , de akkor meg az asztal szorulna ki a konyhából / nálunk az egyetlen normális méretű hely a terasz , de az + 3 oldalról nyitva van . /
55450. Anyagi (válaszként erre: 55446. - 4c3a5e5783)
2014. dec. 12. 19:47
Jut eszembe, pont egy csatos tortaformát fog hozni nekem a Jézuska - ha jól gondolom...
55449. Anyagi (válaszként erre: 55444. - Forrest2010)
2014. dec. 12. 19:45
Egy ilyen sparheltet és egy nyári konyhát el tudnék képzelni magamnak...
55448. Anyagi (válaszként erre: 55443. - Guruljka)
2014. dec. 12. 19:43
Hát, mindenkinek meg van a maga keresztje! neked sem volt egyszerű gyermekkorod, szegénykém! :(
55447. Anyagi (válaszként erre: 55446. - 4c3a5e5783)
2014. dec. 12. 19:41
Nyami!!! Ez nagggyon jól hangzik! Ki fogom próbálni!
55446. 4c3a5e5783
2014. dec. 12. 15:06

Az elobb talaltam el*tam a billentyuzetet

Hozzávalók: · 10 db szikkadt kifli · 5 tojás · 10 dkg darált mák · 15 dkg porcukor · 1 liter tej · reszelt citromhéj · lekvár A vaníliasodóhoz: · 4 dkg liszt, · 5 dkg cukor, · 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, · 4 db tojássárgája, · 8 dl tej



Elkészítés: A kiflit karikázzuk fel (én a karikákat még elfeleztem). A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a tej felmelegedett keverjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval. Vaníliasodó elkészítése: A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vaníliarúdat használunk, akkor itt tegyük bele a tejbe). Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp: én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem.


A meggy sem rontja el.

55445. forrest2010 (válaszként erre: 55443. - Guruljka)
2014. dec. 12. 05:38
Végül húgaid megmaradtak itthon ?
55444. forrest2010 (válaszként erre: 55439. - Anyagi)
2014. dec. 12. 05:33
Anyóskámék régi svábházban laktak , a 2 szoba között volt a konyha , aztán , mikor már csak ketten maradtak , legidősebb sógorom épített nekik egy dupla kéményt egymás mellé , muszáj volt , tönkrement a régi , nem igazán költöttek a házra 40 év alatt se . Ebbe , mivel a konyhába még sparhelt volt , ha nem kellett naponta főzni akkor be se fűtöttek tavasztól őszig , de isteni meleget adott az a sparhelt és a szobába se sűrűn kellett begyújtani , ha csak nem volt kint -10-15 fok , remekül bemelegítette azt a 2 helységet , aludni + amúgy se lehet jól dögmelegbe ! Mikor már volt vezetékes víz sok helyen leválasztottak a konyhából egy darabot és csináltak oda egy pici fürdőszobát és kiszorult a heverő .
55443. Guruljka (válaszként erre: 55441. - Anyagi)
2014. dec. 11. 21:58

Nálam az epe az idegeskedés miatt fáj, sőt komolyabb tüneteket is okoz.

A zsírszegény étkezésnek több oka is van. lehet szimplán az is, hogy így szeretem. De a zsírokat először az epe "támadja meg".


Hét-nyolc-kilenc évesen folyamatos és erős stressz ért, nem csak némi idegeskedés. Mostohaapát kaptam, és azoos időben Németországba is mentünk, ahol az iskolában sem tudtam ráadásul beilleszkedni, mert a gyerekek körében akkor eléggé dúlt a külföldiek iránti gyűlölet. A végén erős fájdalmaim voltak, az orvosi kiviszgálás alkalmával megállapították, hogy gyomorhurut mellett az epe és a hasnyálmirigy is a gyulladás közeli állapotban van. Ez adta Anyunak az utolsó köketet, hogy hazaszökjön velünk (a férje nem engedte volna a két húgomat, akik kint születtek), itthon spontán gyógyultam, szinte napok alatt.


Azóta az idegeskedés már messze nincs ekkora, és nem is folyamatos. A zsírszegény étekezéssel, ami jól is esik, csak jót teszek magamnak, mert azóta már telnek az évek is, 40 fölött már nem "esszük meg a vasszöget is", mint fiatalon...

55442. Anyagi
2014. dec. 11. 21:39
Este vettem egy akciós csirkét a Pennyben, most sütöm éppen jó fokhagymásan! :)
55441. Anyagi (válaszként erre: 55436. - Guruljka)
2014. dec. 11. 21:37

Most ezt nem tisztán értem. Miért fájt gyermekkorodban a gyomorszájad? Az idegeskedéstől - és most meg az epédtől és ezért eszel zsírszegényen???

Tartok tőle, hogy lemaradtam agyilag...

55440. Anyagi (válaszként erre: 55435. - Forrest2010)
2014. dec. 11. 21:32
Őszintén szólva én hálás vagyok a sorsnak, mert idáig azért sok betegségem nem volt! :))
55439. Anyagi (válaszként erre: 55434. - Forrest2010)
2014. dec. 11. 21:31

:))


Viszont akkoriban a konyhában volt csak igazán meleg télen, úgyhogy tudta a ház ura, hogy miért ott aludt! :)

55438. Anyagi (válaszként erre: 55433. - Forrest2010)
2014. dec. 11. 21:29
Azért én bekötöm a zacskót!
55437. Guruljka
2014. dec. 11. 21:17
És amióta lefogytam és mozgok is, azóta nincsenek különösebb problémáim, de 9 éves koromban a folyamatos stressz miatt komoly emésztőszervi problémáim voltak.
55436. Guruljka (válaszként erre: 55431. - Anyagi)
2014. dec. 11. 21:15

Nem ott fáj, hanem tényleg középen, a gyomorszáj körül, azaz amit annak hívunk. A szegycsont alatti csücsökben.

Én tudtam, mert gyerekkorom óta rosszul viseltem a stresszt, és Anyuék nekem mondták. Ha stresszelek, ott fáj, bár már remekül tudom kezelni.

De biztosan számít az is, hogy zsírszegényen étkezem. Orvos vagy más nem mondta, de picit kísérletezgetve ez bejött.

55435. forrest2010 (válaszként erre: 55431. - Anyagi)
2014. dec. 11. 08:56
Szörnyű lehet egy ilyen fájdalom , mázlista ? vagyok ? h ilyenbe hálistennek sose volt részem ! volt más , senki se olyan szerencsés , legalábbis , nagyon kevés emberke , h úgy éri el a 60-at , h sose voltak egészségi problémái / csak betegek ne legyünk , se a család ! se mi , mert a mai egészségügy cseppet visszafejlődőbe van nálunk és még a végén idő előtt átsegítenek minket a túloldalra ! /

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook