Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
??????????????
Mondjuk nekem működne szegény rendesen, ha nem lenne tele epekövekkel...
Voltál az epéddel hasi ultrahangon?
Ki tanácsolta neked ezt a zsírdiétát?
Meddig tartottad?
Egyébként amikor olyan nagyon begörcsöltem, akkor nem is a zsíros, hanem az erősen fűszeres kaja miatt volt - szerintem.
Egyébként teljesen zsírmentesen étkezni nagyon nehéz, mert szinte mindenben van zsiradék: tejben, tejfölben, joghurtokban, túróban, péksütikben, édességekben, húsokban, a kolbász és felvágottfélékről meg ne is beszéljünk ...
Sziasztok!
Évekig kínlodtam az epémmel. Nem működött rendesen.
Nekem a zsírdiéta segített.
Az volt a lényege,hogy minden étkezéshez meg kellett ennem egy kanál zsíradékot.
Olajat sem használhattam csak zsírt. A szalonna és a kolbász volt a fő ételem. :-)
Ezt egy gyógyhatású készítmény szedése mellett csináltam. Ráadásként jó pár kg le is ment.)
Évekig zsírszegényen étkeztem. Azt mondták,hogy a zsír indítja be az epe működését. Mivel zsíradékot nem fogyasztottam,így az epe sem működött rendesen.
Mit főztök holnapra???
Nekem lesz némi húslevesem (hús csak mutatóban benne.) és utána nem tudom....
Írtam, hogy tegnap egy egész csirkét sütöttem meg (darabolva) jó fokhagymásan, így maradt mára is.
Viszont zsírmentes rizset csináltam hozzá, életemben először: Csak felöntöttem a sima rizset 2,5-szörös mennyiségű forró sós vízzel és megfőztem kicsi lángon. Néhány vastagabb karika sárgarépa volt benne az én kedvemért. Finom lett, kifejezetten ízlik! - Az más kérdés, hogy ha áll egy kicsit és kihűl, milyen mértékben tapad majd össze???
Lányok! Ma Luca napja van, nincs házimunka! :D
Maximum a Luca-gombócot főzhetitek meg, hogy megtudjátok, ki lesz a párotok! :)
Az elobb talaltam el*tam a billentyuzetet
Hozzávalók: · 10 db szikkadt kifli · 5 tojás · 10 dkg darált mák · 15 dkg porcukor · 1 liter tej · reszelt citromhéj · lekvár A vaníliasodóhoz: · 4 dkg liszt, · 5 dkg cukor, · 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, · 4 db tojássárgája, · 8 dl tej
Elkészítés: A kiflit karikázzuk fel (én a karikákat még elfeleztem). A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a tej felmelegedett keverjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval. Vaníliasodó elkészítése: A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vaníliarúdat használunk, akkor itt tegyük bele a tejbe). Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp: én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem.
A meggy sem rontja el.
Nálam az epe az idegeskedés miatt fáj, sőt komolyabb tüneteket is okoz.
A zsírszegény étkezésnek több oka is van. lehet szimplán az is, hogy így szeretem. De a zsírokat először az epe "támadja meg".
Hét-nyolc-kilenc évesen folyamatos és erős stressz ért, nem csak némi idegeskedés. Mostohaapát kaptam, és azoos időben Németországba is mentünk, ahol az iskolában sem tudtam ráadásul beilleszkedni, mert a gyerekek körében akkor eléggé dúlt a külföldiek iránti gyűlölet. A végén erős fájdalmaim voltak, az orvosi kiviszgálás alkalmával megállapították, hogy gyomorhurut mellett az epe és a hasnyálmirigy is a gyulladás közeli állapotban van. Ez adta Anyunak az utolsó köketet, hogy hazaszökjön velünk (a férje nem engedte volna a két húgomat, akik kint születtek), itthon spontán gyógyultam, szinte napok alatt.
Azóta az idegeskedés már messze nincs ekkora, és nem is folyamatos. A zsírszegény étekezéssel, ami jól is esik, csak jót teszek magamnak, mert azóta már telnek az évek is, 40 fölött már nem "esszük meg a vasszöget is", mint fiatalon...
Most ezt nem tisztán értem. Miért fájt gyermekkorodban a gyomorszájad? Az idegeskedéstől - és most meg az epédtől és ezért eszel zsírszegényen???
Tartok tőle, hogy lemaradtam agyilag...
:))
Viszont akkoriban a konyhában volt csak igazán meleg télen, úgyhogy tudta a ház ura, hogy miért ott aludt! :)
Nem ott fáj, hanem tényleg középen, a gyomorszáj körül, azaz amit annak hívunk. A szegycsont alatti csücsökben.
Én tudtam, mert gyerekkorom óta rosszul viseltem a stresszt, és Anyuék nekem mondták. Ha stresszelek, ott fáj, bár már remekül tudom kezelni.
De biztosan számít az is, hogy zsírszegényen étkezem. Orvos vagy más nem mondta, de picit kísérletezgetve ez bejött.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)