Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én + eldőlök , mint a zsák krumpli , ha fáj a lábam , mondjuk nem csodálkozom , h fáj , de egy ismerős néni szegénykém vasággyal együtt se volt ilyen súlyba mint én , de ő is a lábát fájlalta , 80 valahány évesen , mikor lebattyogott a boltba néha . / mikor gyerekek voltunk egy fél évszázaddal ezelőtt , akkor még sok régi konyhában volt egy heverő , amin a ház ura ebéd után sziesztázhatott egyet , hát a mi kb 5-6 m2-es konyhánkba még állítva se férne be 1 ilyen alkalmatosság ! /
Kollegám + a felesége is zacsiba , vagyis inkább zsákba szedte össze őket és kidobta a kukába , lehet , h nem kötötték be a zsákot , hadd fulladjanak meg a dögök !!!! , mert rengeteg kimászott , majd elájultak tőle , mikor kinyitották a kukát és mindenhol csupa nyálka volt minden . Akkoriba hallottam a sörös praktikát , hát tényleg megrészegülhettek a sörtől , mert mind bele is pusztult a vödröcskébe !
Lehet , h nem jól rémlik , de úgy emlékszem Horváth Ilona szakácskönyvéből találtam : Főtt paradicsomsaláta néven / mondjuk ténylegesen nincsen főzve , csak blansírozva , de kb 30-35 évvel ezelőtt ez a szó még nem szerepelt a szótáramba /
Én is mostanában jöttem rá, hogy amikor (már jó ideje) azt éreztem, hogy fáj a gyomorszájam, akkor nem az idegességtől vagy az éhségtől volt, hanem az epémtől!!! Nálam így kezdődik az epegörcs, aztán átterjed a bordaívem alá és végül átsugárzik a hátamba is. Szóval szó nincs róla, hogy az epe elhelyezkedésének környékén fájna!
Háááát, irigykedem az energiájára!
Én már le-leülök időnként, aztán újra felkelek és nekiindulok a munkának....
Ha sokat ácsorgok, még a derekam is megfájul például. :(
Hát engem zavarnak, mert mindent megrágnak!
És még rettenetesen gusztustalanok is!
Olyan ragacsos a bevonatuk, hogy egyszer bedobtam egyet a vécébe és lehúztam és amikor néhány óra múlva arra jártam azt láttam, hogy visszamászott a kagylóba!!!
Azóta összeszedem és zacskóba kötve kidobom a kukába.
Próbáltam ezt is , tényleg rengeteg csiga beledöglött a sörcsapdába , itt a ház mellett leástam 2 fagylaltos dobozt , brrrrrrrr.
Egyik nagynénikém rengeteget szenvedett az epéjével , én mázlista vagyok , megehetem akár a vasszöget is , mert bár az emésztésem pocsék , mindenféle praktikát bevetek , szűztea kapszulától , forró szódabikarbónás vízig , de az epémet hálistennek ! sose éreztem .
Volt hajdanán egy vidékről bejáró kolleganőm , irigylem ma is az energiáit ! amivel 20 éves kora körül képes volt mindent hasznosítani , amit csak megtermeltek a kertjükben , és mindezt nem 8 órai munka + utazás mellett ! ha jól rémlik hajnal 1/2 3-kor kelt , h reggel 6-ra beérjen dolgozni ! Vonattal járt + villamossal de h a vonathoz kiérjen időbe , odáig biciklivel ment . Volt egy nagyon finom zöldparadicsom savanyúsága , ami közepes kis zöld paradicsomokból , apró hagymából + 1-1 db pici macskapöcse ?! paprikából készült és isteni finom volt !!!!!!!!!! Amikor nem fogyott el a következő szezonig , hozott belőle a munkahelyünkre is , mert kellett az üres üveg a következő évi spájzoláshoz ! :)
Igen inkább egy rövid ideig tartó blansírozás , mert a forró ecetes lébe dobva , csak addig van benne , amíg elkezd újra gyöngyözni , nem főzöm / mostanába annyira gyenge a gáz fűtőértéke , h a maradék még nem ősz hajam is beleőszül !!!!! mire újra felforr valami ! / akkor szűrőlapáttal kiszedem , az egészet blansírozom , ha kész a paradicsom is , hagyma is , akkor soronként üvegbe teszem ..... A félbevágott paradicsomot kb félcentisre , a félbevágott hagymát kicsit vékonyabbra , szálasra vágom .
Igen, kék granulátum és akkor hozzám jutott el a fél információ.
Csigaház a meztelen csigáknak. :-D Az ötlet tetszik. Nálunk rengetegen vannak, mindenféle. Nagy az udvar, este az egészet ellepik. Engem nem zavarnak.
Köszi!!!:))
Ki fogom próbálni, mert már így leírva is nagyon rákívántam!!!
Ez egy kék granulátum?
Attól szerintem el is pusztulnak.
De remekül lehet csigát "fogni" az elfogyasztott sárga vagy görögdinnye héjával is. Lefele fordítva, egy kicsit feltámasztva, vagy a szélén "bejáratot" vágva, ki kell tenni a csigaút közelébe. Az éjszakai útjuk után szívesen húzódnak alá a csigák, mert nedves, jó illatú és biztonságosnak tűnik.
Érdemes lefekvés előtt is alánézni, de reggelre biztosan lesz alatta jónéhány begyűjteni való jószág.
Ne bonyolítsd! Úgy, mint a rizibizit:
AMIKOR FELÖNTÖD A RIZST A VÍZZEL, MEGSÓZOD, HA SZERETED MEGBORSOZOD ÉS A TETEJÉRE SZÓROD AZ ÍZLÉS SZERINT CSÍKOKRA VAGY KIS DARABOKRA VÁGOTT KELKÁPOSZTÁT és együtt megfőzöd.
Ha nagyon akarod bonyolítani, akkor együtt lehet a forró olajon megfuttatni a rizzsel a felöntés előtt.
Először csak kisebb menyiséget tegyél bele, próbából, és legközelebb el tudod dönteni, hogy akarsz e többet tenni bele.
Sógoromék a csigákra csigariasztót használtak. Ugyan a csigák nem szűntek meg létezni, "csak" átmásztak a szomszéd kertjébe. :D
Csigacsapda!!!!
Egy befőttesüveget le kell ásni a földbe úgy, hogy a szája egy szintben legyen a talajjal és két ujjnyi sört önteni bele. A csigák éjszaka szépen belemásznak, de nem tudnak kijönni.
Naggyon köszönöm! Mentettem.
A forró lébe rakás miért kell? Ez csak blansírozás?
Milyen vastagra szeleteled?
Úgy tudom, a zöld, be nem érett zöldségekbe, így a zöld paradicsomban olyan anyag van ami mérgező, de a hőkezelés elbontja.
Én zöld paradicsomból lekvárt főztem két éve. Nem tudom hasonlítani semmihez, de nekem ízlett.
Nekem légyszi olyan "szőkenősen" írjátok le ezt a kelkáposztás rizst, mert szerintem imádnám én is.
Úgy gondolom, hogy első körben megpárolom a rizst, ahogy szoktuk.
Utána?
Kelkáposztát megpárolom? Kevés zsíradékon? Mekkora darabokra vágom?
Utána összekeverem a kettőt (gondolom).
Nagyon örülök, hogy ízlett a kelkáposztás rizs.
És irigykedem, mert nekem most nem lehet az epém miatt :((
Egyik évbe tele lett a paradicsom fekete pöttyökkel , akkor ment el végleg a kedvem tőle , mikor éveken át mindig volt valami , ami nem hiányzott , és tönkretette a jövendő termést .
Jó ez a zöld paradicsom! A receptet el is rakom jövőre (mert sajnos nem lehet az oldalon keresni, csak pár hónapra visszamenőleg).
Valamikor hajdanán nem volt ennyi eső sem. Ebben az évben már 3 évnyi esett le. :(
Valamikor hajdanán , amikor még nem volt ennyi csiga a kertbe , rengeteg paradicsom maradt zölden / Anyóskám , ami náluk termett az ablakba érlelte , én + találtam akkoriba egy receptet a zöld paradicsomhoz : felszeleteltem a félbevágott paradicsomot + rengeteg hagymát is félbevágva szálasra aprítottam , felfőztem az ecetes-sós-cukros lét és néhány maréknyit beleszórtam ebbe a lébe , de csak éppenhogy fél-1 percre , aztán szűrőlapáttal kiszedtem , nem kell megfőzni , se a hagymát , se a paradicsomot ! utána sorba leraktam az üvegbe 1 sor ez - 1 sor amaz , közé + egészborst + mustármagot , a végén a forró lével nyakon öntöttem , akkoriba kettéhasított torma darabbal v spatulával szorítottam le a tetejét , pici tartósítót tettem a rá , tényleg picit , aztán rá a csavarós tetőt . Én nagyon szeretem benne a csípőse , de mivel csak én szeretem , hát nem volt benne , pedig isteni tud lenni vele . Így pepecsnek tűnik , de megy ez gyorsan és fini .
Nagyon klassz volt a rizs , szoktam én bele máskor is répát , borsót , kukoricát , de most volt kelkáposztám is , hát kipróbáltam , naggggggyon fini volt ! a fiam ha olyanja van megeszi a maradék rizst csak úgy minden feltét nélkül , ízlett neki is ! Most , h vettem 1 kelkáposztát is , direkt raktam a fagyosba is néhány maroknyit , rizshez / a csumáját is be szoktam tenni , mert husilevesbe is szeretem /
Visszaolvastam, és látom, éppen a kulcsszó maradt ki belőle.
Nem a konyhával szemben van ellenérzésen, mert szeretek én fözni!
Az OLASZ konyhával és mindennel, ami olasz. Azzal szemben van ellenérzésem.
Ezt a tésztás lencsét tobb változatban megtalálod a neten, de olasz recept.
A tévében a Carlo főzte, aki egyébként cukrász, és sütis műsora is van. Főzni sem akárhogy tud, erről a lencsésről ő is elmondta, hogy hagyományos téli olasz recept. A neten van egy séf (chef)-feleség, aki az olasz szakács férjével Rómában is élt egy darabig, ő is közli a recept egyik változatát.
főtt zöldparadicsom saláta???
Részleteznéd, kérlek, hogy milyen az és hogyan csináltad?????
Hát úgy, ahogy csináltad!
Simán, csak kelkáposztával is finom a rizs.
Örülök, hogy ízlett, mert én ajánlgattam már néhányszor, csak nem volt nagy visszhangja. Szerintem mindenki megijedt az ötlettől.
Jól hangzik, mentettem - majd arra az időkre, mikor megkóstolhatom...
További ajánlott fórumok: