Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


55434. forrest2010 (válaszként erre: 55430. - Anyagi)
2014. dec. 11. 08:52
Én + eldőlök , mint a zsák krumpli , ha fáj a lábam , mondjuk nem csodálkozom , h fáj , de egy ismerős néni szegénykém vasággyal együtt se volt ilyen súlyba mint én , de ő is a lábát fájlalta , 80 valahány évesen , mikor lebattyogott a boltba néha . / mikor gyerekek voltunk egy fél évszázaddal ezelőtt , akkor még sok régi konyhában volt egy heverő , amin a ház ura ebéd után sziesztázhatott egyet , hát a mi kb 5-6 m2-es konyhánkba még állítva se férne be 1 ilyen alkalmatosság ! /
55433. forrest2010 (válaszként erre: 55429. - Anyagi)
2014. dec. 11. 08:45
Kollegám + a felesége is zacsiba , vagyis inkább zsákba szedte össze őket és kidobta a kukába , lehet , h nem kötötték be a zsákot , hadd fulladjanak meg a dögök !!!! , mert rengeteg kimászott , majd elájultak tőle , mikor kinyitották a kukát és mindenhol csupa nyálka volt minden . Akkoriba hallottam a sörös praktikát , hát tényleg megrészegülhettek a sörtől , mert mind bele is pusztult a vödröcskébe !
55432. forrest2010 (válaszként erre: 55412. - 99279bb06f)
2014. dec. 11. 08:41
Lehet , h nem jól rémlik , de úgy emlékszem Horváth Ilona szakácskönyvéből találtam : Főtt paradicsomsaláta néven / mondjuk ténylegesen nincsen főzve , csak blansírozva , de kb 30-35 évvel ezelőtt ez a szó még nem szerepelt a szótáramba /
55431. Anyagi (válaszként erre: 55426. - Forrest2010)
2014. dec. 10. 19:49
Én is mostanában jöttem rá, hogy amikor (már jó ideje) azt éreztem, hogy fáj a gyomorszájam, akkor nem az idegességtől vagy az éhségtől volt, hanem az epémtől!!! Nálam így kezdődik az epegörcs, aztán átterjed a bordaívem alá és végül átsugárzik a hátamba is. Szóval szó nincs róla, hogy az epe elhelyezkedésének környékén fájna!
55430. Anyagi (válaszként erre: 55425. - Forrest2010)
2014. dec. 10. 19:44

Háááát, irigykedem az energiájára!

Én már le-leülök időnként, aztán újra felkelek és nekiindulok a munkának....

Ha sokat ácsorgok, még a derekam is megfájul például. :(

55429. Anyagi (válaszként erre: 55423. - BESTia ☺)
2014. dec. 10. 19:35

Hát engem zavarnak, mert mindent megrágnak!

És még rettenetesen gusztustalanok is!

Olyan ragacsos a bevonatuk, hogy egyszer bedobtam egyet a vécébe és lehúztam és amikor néhány óra múlva arra jártam azt láttam, hogy visszamászott a kagylóba!!!

Azóta összeszedem és zacskóba kötve kidobom a kukába.

55428. lúdanyó
2014. dec. 10. 17:14
:)
55427. forrest2010 (válaszként erre: 55418. - Anyagi)
2014. dec. 10. 03:10
Próbáltam ezt is , tényleg rengeteg csiga beledöglött a sörcsapdába , itt a ház mellett leástam 2 fagylaltos dobozt , brrrrrrrr.
55426. forrest2010 (válaszként erre: 55415. - Anyagi)
2014. dec. 10. 03:07
Egyik nagynénikém rengeteget szenvedett az epéjével , én mázlista vagyok , megehetem akár a vasszöget is , mert bár az emésztésem pocsék , mindenféle praktikát bevetek , szűztea kapszulától , forró szódabikarbónás vízig , de az epémet hálistennek ! sose éreztem .
2014. dec. 10. 03:03
Volt hajdanán egy vidékről bejáró kolleganőm , irigylem ma is az energiáit ! amivel 20 éves kora körül képes volt mindent hasznosítani , amit csak megtermeltek a kertjükben , és mindezt nem 8 órai munka + utazás mellett ! ha jól rémlik hajnal 1/2 3-kor kelt , h reggel 6-ra beérjen dolgozni ! Vonattal járt + villamossal de h a vonathoz kiérjen időbe , odáig biciklivel ment . Volt egy nagyon finom zöldparadicsom savanyúsága , ami közepes kis zöld paradicsomokból , apró hagymából + 1-1 db pici macskapöcse ?! paprikából készült és isteni finom volt !!!!!!!!!! Amikor nem fogyott el a következő szezonig , hozott belőle a munkahelyünkre is , mert kellett az üres üveg a következő évi spájzoláshoz ! :)
55424. forrest2010 (válaszként erre: 55417. - Anyagi)
2014. dec. 10. 02:54
Igen inkább egy rövid ideig tartó blansírozás , mert a forró ecetes lébe dobva , csak addig van benne , amíg elkezd újra gyöngyözni , nem főzöm / mostanába annyira gyenge a gáz fűtőértéke , h a maradék még nem ősz hajam is beleőszül !!!!! mire újra felforr valami ! / akkor szűrőlapáttal kiszedem , az egészet blansírozom , ha kész a paradicsom is , hagyma is , akkor soronként üvegbe teszem ..... A félbevágott paradicsomot kb félcentisre , a félbevágott hagymát kicsit vékonyabbra , szálasra vágom .
55423. BESTia ☺ (válaszként erre: 55421. - Anyagi)
2014. dec. 9. 21:27

Igen, kék granulátum és akkor hozzám jutott el a fél információ.


Csigaház a meztelen csigáknak. :-D Az ötlet tetszik. Nálunk rengetegen vannak, mindenféle. Nagy az udvar, este az egészet ellepik. Engem nem zavarnak.

55422. alidamolnar (válaszként erre: 55420. - Anyagi)
2014. dec. 9. 20:52

Köszi!!!:))

Ki fogom próbálni, mert már így leírva is nagyon rákívántam!!!

55421. Anyagi (válaszként erre: 55419. - BESTia ☺)
2014. dec. 9. 20:18

Ez egy kék granulátum?

Attól szerintem el is pusztulnak.


De remekül lehet csigát "fogni" az elfogyasztott sárga vagy görögdinnye héjával is. Lefele fordítva, egy kicsit feltámasztva, vagy a szélén "bejáratot" vágva, ki kell tenni a csigaút közelébe. Az éjszakai útjuk után szívesen húzódnak alá a csigák, mert nedves, jó illatú és biztonságosnak tűnik.

Érdemes lefekvés előtt is alánézni, de reggelre biztosan lesz alatta jónéhány begyűjteni való jószág.

55420. Anyagi (válaszként erre: 55416. - Alidamolnar)
2014. dec. 9. 20:11

Ne bonyolítsd! Úgy, mint a rizibizit:

AMIKOR FELÖNTÖD A RIZST A VÍZZEL, MEGSÓZOD, HA SZERETED MEGBORSOZOD ÉS A TETEJÉRE SZÓROD AZ ÍZLÉS SZERINT CSÍKOKRA VAGY KIS DARABOKRA VÁGOTT KELKÁPOSZTÁT és együtt megfőzöd.

Ha nagyon akarod bonyolítani, akkor együtt lehet a forró olajon megfuttatni a rizzsel a felöntés előtt.

Először csak kisebb menyiséget tegyél bele, próbából, és legközelebb el tudod dönteni, hogy akarsz e többet tenni bele.

55419. BESTia ☺ (válaszként erre: 55418. - Anyagi)
2014. dec. 9. 20:08
Sógoromék a csigákra csigariasztót használtak. Ugyan a csigák nem szűntek meg létezni, "csak" átmásztak a szomszéd kertjébe. :D
55418. Anyagi (válaszként erre: 55410. - Forrest2010)
2014. dec. 9. 20:06

Csigacsapda!!!!

Egy befőttesüveget le kell ásni a földbe úgy, hogy a szája egy szintben legyen a talajjal és két ujjnyi sört önteni bele. A csigák éjszaka szépen belemásznak, de nem tudnak kijönni.

55417. Anyagi (válaszként erre: 55410. - Forrest2010)
2014. dec. 9. 20:03

Naggyon köszönöm! Mentettem.


A forró lébe rakás miért kell? Ez csak blansírozás?

Milyen vastagra szeleteled?

Úgy tudom, a zöld, be nem érett zöldségekbe, így a zöld paradicsomban olyan anyag van ami mérgező, de a hőkezelés elbontja.

Én zöld paradicsomból lekvárt főztem két éve. Nem tudom hasonlítani semmihez, de nekem ízlett.

2014. dec. 9. 20:00

Nekem légyszi olyan "szőkenősen" írjátok le ezt a kelkáposztás rizst, mert szerintem imádnám én is.

Úgy gondolom, hogy első körben megpárolom a rizst, ahogy szoktuk.

Utána?

Kelkáposztát megpárolom? Kevés zsíradékon? Mekkora darabokra vágom?

Utána összekeverem a kettőt (gondolom).

55415. Anyagi (válaszként erre: 55409. - Forrest2010)
2014. dec. 9. 19:55

Nagyon örülök, hogy ízlett a kelkáposztás rizs.

És irigykedem, mert nekem most nem lehet az epém miatt :((

55414. lúdanyó
2014. dec. 9. 16:13
:)
2014. dec. 9. 13:58
Egyik évbe tele lett a paradicsom fekete pöttyökkel , akkor ment el végleg a kedvem tőle , mikor éveken át mindig volt valami , ami nem hiányzott , és tönkretette a jövendő termést .
55412. 99279bb06f (válaszként erre: 55410. - Forrest2010)
2014. dec. 9. 11:47
Jó ez a zöld paradicsom! A receptet el is rakom jövőre (mert sajnos nem lehet az oldalon keresni, csak pár hónapra visszamenőleg).
55411. 99279bb06f (válaszként erre: 55410. - Forrest2010)
2014. dec. 9. 11:45
Valamikor hajdanán nem volt ennyi eső sem. Ebben az évben már 3 évnyi esett le. :(
55410. forrest2010 (válaszként erre: 55407. - Anyagi)
2014. dec. 9. 06:38
Valamikor hajdanán , amikor még nem volt ennyi csiga a kertbe , rengeteg paradicsom maradt zölden / Anyóskám , ami náluk termett az ablakba érlelte , én + találtam akkoriba egy receptet a zöld paradicsomhoz : felszeleteltem a félbevágott paradicsomot + rengeteg hagymát is félbevágva szálasra aprítottam , felfőztem az ecetes-sós-cukros lét és néhány maréknyit beleszórtam ebbe a lébe , de csak éppenhogy fél-1 percre , aztán szűrőlapáttal kiszedtem , nem kell megfőzni , se a hagymát , se a paradicsomot ! utána sorba leraktam az üvegbe 1 sor ez - 1 sor amaz , közé + egészborst + mustármagot , a végén a forró lével nyakon öntöttem , akkoriba kettéhasított torma darabbal v spatulával szorítottam le a tetejét , pici tartósítót tettem a rá , tényleg picit , aztán rá a csavarós tetőt . Én nagyon szeretem benne a csípőse , de mivel csak én szeretem , hát nem volt benne , pedig isteni tud lenni vele . Így pepecsnek tűnik , de megy ez gyorsan és fini .
55409. forrest2010 (válaszként erre: 55406. - Anyagi)
2014. dec. 9. 06:26
Nagyon klassz volt a rizs , szoktam én bele máskor is répát , borsót , kukoricát , de most volt kelkáposztám is , hát kipróbáltam , naggggggyon fini volt ! a fiam ha olyanja van megeszi a maradék rizst csak úgy minden feltét nélkül , ízlett neki is ! Most , h vettem 1 kelkáposztát is , direkt raktam a fagyosba is néhány maroknyit , rizshez / a csumáját is be szoktam tenni , mert husilevesbe is szeretem /
55408. Guruljka (válaszként erre: 55405. - Anyagi)
2014. dec. 8. 19:03

Visszaolvastam, és látom, éppen a kulcsszó maradt ki belőle.


Nem a konyhával szemben van ellenérzésen, mert szeretek én fözni!


Az OLASZ konyhával és mindennel, ami olasz. Azzal szemben van ellenérzésem.


Ezt a tésztás lencsét tobb változatban megtalálod a neten, de olasz recept.

A tévében a Carlo főzte, aki egyébként cukrász, és sütis műsora is van. Főzni sem akárhogy tud, erről a lencsésről ő is elmondta, hogy hagyományos téli olasz recept. A neten van egy séf (chef)-feleség, aki az olasz szakács férjével Rómában is élt egy darabig, ő is közli a recept egyik változatát.

55407. Anyagi (válaszként erre: 55402. - Forrest2010)
2014. dec. 8. 17:16

főtt zöldparadicsom saláta???

Részleteznéd, kérlek, hogy milyen az és hogyan csináltad?????

55406. Anyagi (válaszként erre: 55402. - Forrest2010)
2014. dec. 8. 17:15

Hát úgy, ahogy csináltad!

Simán, csak kelkáposztával is finom a rizs.

Örülök, hogy ízlett, mert én ajánlgattam már néhányszor, csak nem volt nagy visszhangja. Szerintem mindenki megijedt az ötlettől.

55405. Anyagi (válaszként erre: 55401. - Guruljka)
2014. dec. 8. 17:11
Jól hangzik, mentettem - majd arra az időkre, mikor megkóstolhatom...

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook