Házi almaecet készítése🍎🍏🫙 (beszélgetés)
Ez meg a sajátom, 2025. májusban! 😊🍎🍏🫙🥰
Még alkoholos erjesztési fázisban (naponta megkeverve), mert május 4-én kezdtem el!
Ez már a második adag, az első április 21-én befejeződött, azt január 8-án kezdem el! 😊
Lett vagy 2 liter, mert nem adtam hozzá elég vizet, és némileg elpárolgott, de fincsi lett, most is azt iszom! 🥰
Így néz ki tányérral lefedve. Ez az erjedési fázis. Ilyenkor válik alkohollá, lesz belőle erjedt must.
A gyümölcs lesüllyedésnél jelzi hogy vége van az erjedésnek, jöhet az ecetesítés! Nem kell átszűrni, hagyni kell, csak a tányérról textilre/papírtörlőre kell váltani hogy levegőt kapjon! Ekkor ecetesedik!
Ez már az ecetesítési fázis, amikor textillel van letakarva, oxigént kap, és az erjedt mustból ecet lesz!
Az alkoholos erjesztésnél meleg (szobahőmérséklet) kell neki, az ecetesítés viszont hidegben is történhet, hogy a melegtől el ne párologjon!
Megosztom a házi receptemet: 🙂
Almaecet🍎🍏🫙
• 1 kg alma (kb. 5-6 db közepes alma)
• cukor (10 dkg/liter)
• 4 liter forralt, meleg/langyosra hűtött víz
• 5 literes befőttes üveg/üvegedény
• kistányér/befőttes üveg tető (lazán rátekerve)
• textil/papírtörlő
• gumi
Az almákat megmossuk, meghámozzuk (kihagyható), lereszeljük vagy felaprítjuk, és az üvegbe töltjük.
Magház is mehet bele. Aki gondolja, 1-2 szelet fehér kenyeret is tördelhet bele.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, és hagyjuk melegre/langyosra hűlni.
Kb. 3/4-ig felöntjük az almákat vízzel, de ne legyen csurig az üveg. Kistányérral/befőttes üveg tetővel (lazán rátekerve) lefedjük hogy ne kapjon oxigént, de azért a fölösleges gázok eltávozzanak.
4 hétig szobahőmérsékleten (max. 25 fok) forraljuk, naponta megkeverjük hogy ne penészesedjen meg az alma (és a kenyér).
Ha az alma lesüllyedt az üveg aljára, akkor már jó, nem kell vele semmit csinálni, ez egy cukorból alkohollá erjedt ital, erjedt must, "murci".
Az ecetesítési folyamatnál már oxigén kell, itt egy jól szellőző textilt vagy papírtörlőt gumizunk az üveg szájára, hogy az alkoholból ecet váljon.
8 hétig (vagy tovább) tároljuk, amíg meg nem ecetesedik. 2 hónap után már jó erős lesz az almaecetünk. Ha gondoljuk leszűrjük, és üvegekbe töltjük.
Megjegyzés: Minél tovább tároljuk oxigéndús környezetben, annál erősebb és értékesebb lesz az almaecetünk!
Vigyázat, nagy meleg hatására (el)párolog! Az ecetesítési folyamat már működhet hidegebb környezetben is!
Üvegekbe leszűrve tárolhatjuk textillel/papírtörlővel legumizva is, így tovább ecetesedik!
Good Luck! 🙂
További ajánlott fórumok:
- Van-e valakinek tapasztalata az almaecetes fogyókúráról?
- 3 nap alatt 2 kg almaecetes diétával, jön valaki?
- Lehet-e almaecetet inni terhesség alatt!?
- 1, 5 l ásványvízhez mennyi almaecetet tegyek, hogy hatásos legyen?
- Valaki próbálta már a citromos- almaecetes vízet? Van valami hatása? (persze diéta, és mozgás mellett)
- Jót tesz a hajjal az almaecetes öblítés? Hogyan kell használni?