Puttanesca recept






180 g spagetti (durum vagy bronzvágott)
3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
4–6 db füstölt apró szardella filé, (olajban eltett)
1 kis chili paprika (vagy 1/2 teáskanál chilipehely)
2 ek kapribogyó (leöblítve)
4 ek fekete olajbogyó (kalamata fajta kimagozva)
300 ml jó minőségű paradicsompüré vagy hámozott San Marzano paradicsom (kézzel összetörve)
3 gerezd fokhagyma (vékonyra szeletelve v. zúzva)
Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
Só (óvatosan, mert a szardella a capribogyó és az olajbogyó sós!)
1 ek finomra vágott friss petrezselyem

Puttanesca (Prostituált módjára készült spagetti)
A Puttanesca elkészítési módja:
Tészta: Forralj fel sós vizet, és főzd al dente-re a spagettit. Közben készítsd el a szószt. Szósz alap: Egy nagyobb serpenyőben, lassú lángon hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a fokhagymát és a szardella filéket. Lassú tűzön párold őket, amíg a szardella szinte szétolvad az olajban, és a fokhagyma enyhén aranyszínű lesz. 2-3 evőkanál tészta víz segít, hogy a fokhagyma ne égjen oda. Ízesítők hozzáadása: Add hozzá a chilit, kapribogyót és az olajbogyót. Pirítsd további 1–2 percig, hogy kiadják aromáikat. Paradicsomos alap: Öntsd hozzá a paradicsompürét vagy a kézzel összetört hámozott paradicsomot. Add hozzá a petrezselymet, keverd össze, és főzd lassú tűzön kb. 10 percig, míg kissé besűrűsödik. Kóstold meg, és ha szükséges, tegyél bele egy kevés sót vagy borsot. Tészta összeforgatása: A leszűrt tésztát add a szószhoz egy kevés főzővízzel (kb. 1 merőkanál). Nagy lángon keverd össze, hogy a szósz jól bevonja a tésztát és krémes állagot kapjon. Tálalás: Halmozd a tányérra a spagettit csipesszel megtekerve. Szórd meg friss petrezselyemmel.
Ha különlegesebbre vágysz, reszelj rá friss citromhéjat.
Nagyon finom nyárias fogás, csak ajánlani tudom ezt a nálunk nem annyira ismert ételt!
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Chilly Willy, ma 15:47
A puttanesca elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.