Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
De jó ötlet a krumplistészta!!! - Kovászos uborkával - persze! :)
Én ma ettem meg a maradék féltányérnyi zöldséges rizslevesemet. Finom volt.
Na, ezt nem tudom felfogni!!!!
Ízlett, de nem szereted???? Furi!
Amúgy, nekem felfoghatatlan ha valaki nem szereti a nokedlit vagy a kovászos uborkát! :))
Sziasztok!
Megfőztem a töltött káposztát karácsonyra, szerintem éjjelre kiteszem a teraszra, és holnap reggel adagokba rakom, és mehet a fagyóba.
Jó lenne sütikkel is előkészülni, nekem necces lesz dec.20-ig a munkám miatt.
Érdekes ízkavalkád, de nem lehet rossz (úgysem érezném az ízét, úgyhogy én nem tökölök vele).
Ma krumplis tészta lesz és rizsleves.
Meg lesz a 4 adag 250 forintból.
A frászbukkról másolom a receptet. Én soha nem fogok ilyet enni, mert nem szeretem a kovászos uborkát, de az étel ízét el tudom képzelni, és nagyon is finom lehet.
(Nem azt mondom, hogy a kovászos uborka nem jó, csak azt mondom, hogy én nem szeretem!:D És igen, megkóstoltam, sőt még ízlett is, azért is tudom ennek az ételnek az ízét elképzelni. De nem szeretem!!! És nem vagyok hajlandó megenni.)
Régi Receptek Nyomában
Csáky Sándor 1929-ben kiadott szakácskönyvében szintén találhatunk izgalmas burgonyareceptet:
"Ugorkás burgonyafőzelék
Egy-két kisebb kovászos ugorkát meghámozunk és vékony szeletekre vágunk. Zsírral világos rántást készítünk, beleadunk kevés finomra vágott hagymát, zöldpetrezselymet és kaport, ha egy keveset pirult, feleresztjük levessel vagy vízzel, sót, törött borsot adunk bele és jól elkeverjük. Ha egy ideig forrt, beleadjuk az ugorkát, kevés tejfelt és a szeletekre vágott főtt burgonyát." /Podruzsik Béla/
de ügyes vagy..:)
Vettem egy szép disznó fejet már készül a finom kocsona belőle..:) kikér?..:)
Sziasztok!
Végül - nagy nehezen - kimentem tegnap a piacra.
Vettem pulykacombot brassóinak, almát, zöldséget és nagyon finom mandarint. Nem voltak nagyok, 280-ért adták, de nagyon jó az ízük. Illetve szinte csak volt, mert alig maradt mára.
Maradt még a zöldséges rizslevesemből is.
Én ismerem! Finom is!
Másik kedvencem a darahableves, F.Nagy Angéla alapján én picit máshogy szoktam:
hagymát párolok kevés étolajon, rádobok vegyes zöldséget. Kis párolás után "staubolom", azaz megszórom liszttel és felöntöm vízzel. Ha megfőtt a zöldség, akkor 2-3 evőkanál búzadarát szitálva beleszórok, hogy meg ne csomósodjon. A sárgarépától picit pirosas sárga színe van, gusztusos. Tejföllel tálalom.
Gyömbéres-narancsos keksz
Hozzávalók
● 25 deka puha vaj (vagy kókuszzsírt)
● 14 deka kristálycukornak megfelelő édesítő
● egy narancs reszelt héja
● fél narancs leve
● 1 tojás
● 25 deka diétás liszt
● 1 kiskanál szódabikarbóna és sütőpor
● egy csipetnyi só
● 1 kiskanál őrölt gyömbér (friss)
● 1 kiskanál fahéj vagy mézes fűszerkeverék
● 1 citrom reszelt héja
Elkészítése
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, mézes fűszert, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban robotgéppel keverjük krémessé a vajat az édesítővel. Reszeljük bele a narancs héját, és öntsd hozzá apránként a narancs levét. Tegyük bele a tojást, keverjük át, majd dolgozzuk össze a száraz anyagokkal úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk. Készítsünk belőle diónyi méretű golyókat, a tenyerünkben lapítsd össze, és fektessük sütőpapírra. Előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük.
Nekem sem ízlett a pangasius.
Bár csak egyszer vettem, de a húsa túl lágy volt és pocsolyaízű. Mint egy rosszabb fajta ponty. És ha már ilyesmit veszek, akkor inkább tényleg pontyot, ami magyar és nem Dél-kelet Ázsiai csoda.
Ma zöldséges rizsleves lesz, utána pedig kacsaszívből paprikás és nokedli.
Estére lehet, hogy sütök egy rúd bejglit. Kalácstésztából szoktam és egy bögre tejjel kiváló vacsora.
Borzasztó ronda idő van (és azt mondják egyre rosszabb lesz a jövő hét elejére) semmi kedvem kimenni a piacra, de kellene venni almát, zöldséget minimum.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)