Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


55404. 99279bb06f
2014. dec. 8. 15:20

Sziasztok! Nem nagyon főztem mostanában, hideget ettünk.

Ma viszont egy Zöldborsós, ragulevest készítek.

2014. dec. 8. 07:51
Tegnapra töltött káposztát főztem , de nagyon kevés savanyú káposztával , több volt benne a gombóc , a gombócba + a rizs . + tegnapelőtt lett 5 kis tálka kocsonya a férjemnek mire reggel felébredt a ház ura , reggel-délbe-este kocsonyázott , aztán a maradék 2 -t megette tegnap . / pedig azt hittem beosztja 3 napra ! / rajta kívül nem kell senkinek , én + csontot rágtam , szegény kutyák !!! Ma + husilevest főzök 2 napra , meg van mindenféle maradék .
2014. dec. 8. 07:46
Én is mindenhez szeretem a savanyúságot , régen többfélét is elraktam , őszönként főtt zöldparadicsom salátából rengeteget , ma már inkább csak nyers káposztasalátát készítek , abból , ami éppen van , az alapja mindig káposzta + hagyma / ahányszor csak megyünk kenyeret venni az auc.anba , 8-10 naponta , mindig veszek 1 fej valamilyen káposztát is , múlthéten 2 édeset vettem 68 volt csak kilója . / a mostaniba vagdostam kápia paprikát is , gyönyörű benne az élénkpiros + fini is , nemhogy vettem volna zöld csöveset is ! Múltkor a kelkáp. volt jó áron , nemtom hogyan kell a kelkáposztás rizst , de tettem bele 2-3 maréknyi aprítottat a sárgarépa + a kukorica mellé és nem volt olyan száraz , naggggggyon fincsi lett .
55401. Guruljka
2014. dec. 7. 21:15

Viszont konyha iránti ellenérzésemet egy tévében látott lencsés recept áttörte, mert erősen gondolkodom rajta, hogy ez lesz a szilveszteri kaja is, mert szeretem a lencsét.

Olyan tésztát főzött meg a másik fogáshoz készült brokkoli főzőlevében, ami vastagabb csőtészta, de centis hosszúságban, azaz majdnem gömbölyű, belül meg cső. :D Azt az olasz nevét azértse jegyezm meg! :D


Bacont pirított fokhagymával, rá a lencsét, és hámozott paradicsom-konzervet. ez ahoigy buggyant párat, felöntötte valami alaplével, majd amikor már puha lett, akkor összekeverte a kifőtt tésztával, ha jól emlékszem.

55400. Guruljka (válaszként erre: 55399. - Anyagi)
2014. dec. 7. 21:10

Csak feltételeztem azt a logikát, hogy a "nehezebb" ételekhez szokás savanyúságot enni.

A férjem is mindenhez kért, tán a tejbegríz kivételével... :D


Én meg valahogy nem kívánom egy ideje. Azóta nem, amióta nem annyira hagyományosan főzök, és a lehető legkevesebb zsiradékkal vagy akát egészen zsiradék nélkül. De lehet, hogy akkor sem kívánnám, ha hagyományosan étkeznék, ezt nem tudom.

55399. Anyagi (válaszként erre: 55397. - Guruljka)
2014. dec. 7. 20:55

Én a krumplistésztához, a paprikáskrumplihoz vagy a tojásos nokedlihez is eszem mindenképpen salátát vagy savanyút! Nem húsfüggő a dolog!

Ja, és amitől a férjem megőrül, a tejfölös szószokhoz is! :)

55398. Anyagi
2014. dec. 7. 20:50

Hol vagytok Lányok?????


Holnapra még maradt a mai húslevesből és a zöldborsós csirkemellből is, de azért megfőztem a következő napra is.

Volt itthon egy marék apróra vágott pulykacombom, azt feltettem pörköltnek és negyedekben mellé dobtam vagy 40 deka gombát is. Innen majd eldől, hogy egy kanál tejföllel és tésztával esszük, vagy rizzsel vagy ténylegesen rizseshúst csinálok belőle.

Én mindent bele levest fogok vinni magammal:

krumpli, gomba, sárgarépa, pár szem rizs, megfőzve és halványan berántva paprikás, köményes, sok petrezselymes rántással.

55397. Guruljka (válaszként erre: 55376. - Anyagi)
2014. dec. 7. 12:16

Hogy így belegondoltam, fogalmam sincs a gyomorsavamról. :D


Nem kívánom a savanyúságokat, se télen, se nyáron, sehogysem. Salátákat talán ennék, nem tudom, de itt a faluban nincs semmiféle hozzávaló. (Tavasszal pár napon át van fejes saláta, slussz.) Szeretem a zöldségeket, de a saláta mint műfaj nem fogott még meg.

Húst is alig eszem, mégis mihez egyek savanyút?

Ha eszem, akkor sem zsírosan.


Érdekes, gyerekkoromban, ahogy nekem is tálalátk, én is megettem, sőt szerettem is némelyiket. Még pár évvel ezelőtt is vettem külön magamnak pl. káposztőval töltött paprikát. Most már még a piacon (ha elvetődöm valahol piacra) is elmegyek mellette.

55396. Anyagi
2014. dec. 6. 18:54

Nos, a mai menü a következő volt:

Szalonnazsíron megpároltam a felszeletelt hagymát, hozzádobtam a csíkokra vágott csirkemellet, uborkagyalun felszeletelt egy sárgarépát és vékonyan felszeletelt 40 dkg. gombát. Fűszereztem és majdnem készre pároltam. Mikor majdnem kész volt, hozzáöntöttem egy kis zacskó fagyos zöldborsót.

Szaftos, ízletes ragu lett belőle, kacsazsíros krumplival.


Én zsír nélküli krumplit ettem két szeletke csak megsózott, üres teflonban hirtelen átsütött cs.mellel.

Most éhes vagyok és azon gondolkodom, hogy kefirbe aprított almát vagy pirítóst ennék....

55395. Anyagi
2014. dec. 6. 18:44

Most láttam a Borbás Marcsi műsorban, a tévében:


Gyümölcskenyér zsemlemorzsából


6 db. tojás

6 evő kanál zsemlemorzsa

18 dkg cukor

vanília

sütőpor

pici só

aszalt gyümölcsök apróra vágva


A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

A sárgáját kikeverjük a cukorral, beletesszük a többi hozzávalót és óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal.

Kizsírozott, lisztezett formába öntjük a massza felét, rászórjuk az aszalt gyümölcsöket és befedjük a maradék tésztával.

180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.

Szerintem itt vagy a hőmérséklet sok, vagy az idő túl hosszú, de persze még sohasem csináltam.

55394. Anyagi
2014. dec. 5. 17:59
Mit kéne főzni holnap amit én is ehetek???
55393. Anyagi (válaszként erre: 55390. - Briell14)
2014. dec. 5. 17:58

Nekem mindkettő!

Van a fagyóban áfonya, lehet nekiugrom!

55392. Anyagi (válaszként erre: 55388. - Alidamolnar)
2014. dec. 5. 17:57

Őszintén szólva nekem sincs sok karácsonyi hangulatom: :((

Rengeteg dolog nyomaszt, és pénzem sincs.

Nagyon sokba került Csemete szalagavatója. Sok idegeskedés, sok pénz, sok rohangálás... De nagyon szépek voltak és úgy tűnt nagyon élvezi a fiam a táncot! Végig laza volt, mosolygós, ügyes, láthatóan nagyon szerette a dolgot!

Meg hát, itt van az epediétám, úgyhogy az ünnepi menü sem lelkesít túlzottan. :(

55391. lúdanyó
2014. dec. 5. 16:11
:)
55390. Briell14 (válaszként erre: 55386. - Anyagi)
2014. dec. 5. 11:59
Az utolsó nagyon tetszik! :)
55389. Briell14 (válaszként erre: 55388. - Alidamolnar)
2014. dec. 5. 11:59
Jó egészséget és jó hangulatot az adventi készülődéshez! :)
55388. alidamolnar (válaszként erre: 55386. - Anyagi)
2014. dec. 5. 09:54

Jók ezek a recik!


Én tavaly karácsonyra nutellás-mézeskalácsos likőrt készítettem, finom volt az is nagyon.

Idén még nem tudom, milyet fogok, a család kókuszlikőrre szavaz.

Most megyek, sütök adventi fűszeres kekszet.

(Amúgy idén annyira nem voltam hangulatban, karácsony szempontjából, annyi gond volt, munkával is, egészséggel is. De valahogy szépen lassan belejövök, csak az első lépést nehéz megtenni, aztán jön a hangulat is, úgy érzem.)

55387. forrest2010 (válaszként erre: 55384. - Anyagi)
2014. dec. 5. 07:54
Én a pirítóst is jó barnára , ropisra sütöm , egyik nap benne felejtettem a kenyeremet , nem égett meg , hanem jó ropogós lett , isteni fini volt , most éppen hurkazsírral ettem , de jöhet rá , sültzsír v vaj+ lekvár / isteni klassz lett a sokféle lekvár amit a lányom iszonyat savanyú szilvájából főztem ősszel , így még az 5 évvel ezelőtti is elfogy , tettem bele mindenféle gyümölcsöt pluszba almát-körtét-birsalmát-szedret-mazsolát-áfonyát .....amit csak találtam hozzá + fahéjat .
55386. Anyagi
2014. dec. 4. 21:21

Házi likőrök:

Most másoltam egy oldalról:


Hogy megtörjük a tojáslikőr és a házi Baileys egyeduralmát, most két ellenállhatatlan likőrrecepttel jövünk, hogy legyen mivel kínálgatni a hidegről betérő vendégeket. Néhány új receptet minden évben kikísérletezek, most a ribizli és a mogyoró ihletett meg.


Kavarom a likőrt. A nutella már csomómentesen felolvadt a tejszínnel, hamarosan hozzákerül a vodka is, közben egy másik üvegben már hetek óta érlelődik a szeder az alkohollal. Két különféle ízvilág. Egy krémes, egy gyümölcsös. Az egyik szinte azonnal fogyasztható, a másik viszont türelmet igényel. De megéri, bizony megéri. A likőrkészítés remek dolog, és nemcsak azért, mert a gyakori kóstolástól jobb hangulatba kerül az ember.


A gyümölcsös likőrhöz nemcsak zamatos gyümölcs, de türelem is kell, mert hetekig tart, míg a fűszerekkel és az alkohollal összeérnek az ízek. Édesítésre nagyon jó hozzá a méz, vagy a kandiscukor, ezt már a legelején adjuk az alaphoz és a gyümölccsel együtt érleljük. A másik változat szerint kristálycukorból, vízből szirupot főzünk, ezt viszont az utolsó fázisban, néhány hét érlelés után keverjük az italhoz.

Szederlikőr

Hozzávalók:


15 dkg cukor

80 ml víz

1 rúd fahéj

2,5 dl vodka

1 ánizs

25 dkg szeder


Kategória desszert

Elkészítési idő 50 perc

Nehézségi szint könnyű

Szederlikőr

Elkészítés


Tegyük a gyümölcsöt befőttes üvegbe (egy literes nekem bőven elég volt) és öntsük fel vodkával. Adjuk hozzá a fahéjat és az ánizst. Hűvös helyen érleljük legalább 3 hétig. Más tennivaló nincs vele, csak olykor rázogassuk meg az üveget.


Három hét után elkészítjük hozzá a szirupot, ehhez egy kisebb edényben forraljuk össze a vizet a cukorral. Öntsük össze az alkoholos gyümölccsel és hagyjuk a hűtőben érlelődni még további egy hétig, végül rázzuk jól össze és szűrjük le az egészet egy steril gézen keresztül. Néhány óra alatt lecsöpög.


Ekkor a kész likőrt töltsük át üvegekbe. Néhány hónapig is eláll. Kb. 4-5 dl lesz ebből a mennyiségből.



Mogyorókrém-likőr

Hozzávalók:


2,5 dl tartós habtejszín

3 dl vodka

kb. 10 dkg (kevesebb, vagy több, ízlés szerint) porcukor

15 dkg nutella


Kategória desszert

Elkészítési idő 30 perc

Nehézségi szint könnyű

Mogyorókrém-likőr

Elkészítés


A habtejszínt melegítsük fel a porcukorral, keverjük el benne simára a Nutellát és főzzük majdnem forralásig. Ekkor tegyük félre. Amikor kihűlt, öntsük hozzá az alkoholt. Rázzuk jól össze, majd töltsük üvegekbe.


Tároljuk hűtőben. Két-három hét alatt elfogyasztandó.


Tipp:

Nagyon egyszerű elkészíteni, és selymes, mogyorós, krémes. Csak vigyázni kell az elején, hogy ne forraljuk túl a tejszínt, nehogy odaégjen.

55385. Anyagi (válaszként erre: 55383. - Forrest2010)
2014. dec. 4. 20:32
Az uborkasaláta levét megiszom, de a kovászos nekem túl sósnak tűnik.
55384. Anyagi (válaszként erre: 55380. - Forrest2010)
2014. dec. 4. 20:31

Nem bizony!

A megpirult, barnás részek a legfinomabbak!

55383. forrest2010 (válaszként erre: 55368. - Caravell)
2014. dec. 4. 20:29
A végén a levét is megiszom a kovászos ubinak / meg mindennek a levét uborkától-cékláig ! /
55382. Anyagi (válaszként erre: 55373. - 4c3a5e5783)
2014. dec. 4. 20:27

Ezt máris mentettem!!!

Köszi! :)

55381. Anyagi (válaszként erre: 55372. - BESTia ☺)
2014. dec. 4. 20:26

Ahány ház, annyi szokás...


Isten hozott közöttünk!!! :))

55380. forrest2010 (válaszként erre: 55378. - Anyagi)
2014. dec. 4. 20:26
Minden ilyen lepirított naggggggyon fini tud lenni / és nem csak azért , mert akkor már csak kevés van belőle ! /
55379. Anyagi (válaszként erre: 55367. - Forrest2010)
2014. dec. 4. 20:25

Mi is!!!!

És én is rakok fokhagymát a kovászosba!

Ha van lehet tenni bele 1 szép szőlőlevelet is!


Ezt a krumplis már régóta ki akarom próbálni, de még mindég nem jutottam oda. :(

55378. Anyagi (válaszként erre: 55363. - Forrest2010)
2014. dec. 4. 20:22
A maradék krumplistésztát pirította oda anyukám másnap. Az is isteni!
55377. Anyagi (válaszként erre: 55362. - Guruljka)
2014. dec. 4. 20:19

Vacsira most osztottam ki a maradék vadasszószt a gyereknek főtt tésztával!

De akár petrezselyemszószt is csinálok!

Szeretjük a szószokat, akár hús nélkül is.

55376. Anyagi (válaszként erre: 55361. - Guruljka)
2014. dec. 4. 20:17

Igen, mindenkinek megvan a saját ízlése!


A férjem sem eszik sok salátát, savanyút, mert azt mondja, hogy sok a sava. (Lehet neked is?)

Mi, többiek viszont nagy salátásak vagyunk! Télapó üveges uborkát (is) hoz a Csemetének, mert ez a fajta annyira ízlett neki! Még a szendvicsbe is ezt teszi!

55375. 0e40d7eb14 (válaszként erre: 55374. - Guruljka)
2014. dec. 4. 19:20

A maradék héjában főtt krumpliról:

ha már kihűlt (mert pl.tegnapi) megtisztítom, fél cm-s karikákra felszeletelem, beszórom bőven fűszerkeverékkel (tetszés szerinti-én magyarost használok)és hagyom állni 1-2 órát, de lehet több is, aztán főzelék mellé feltétnek a szokásos módon bepanírozom és kisütöm. Na, szép hosszú mondat lett.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook