Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Sziasztok! Nem nagyon főztem mostanában, hideget ettünk.
Ma viszont egy Zöldborsós, ragulevest készítek.
Viszont konyha iránti ellenérzésemet egy tévében látott lencsés recept áttörte, mert erősen gondolkodom rajta, hogy ez lesz a szilveszteri kaja is, mert szeretem a lencsét.
Olyan tésztát főzött meg a másik fogáshoz készült brokkoli főzőlevében, ami vastagabb csőtészta, de centis hosszúságban, azaz majdnem gömbölyű, belül meg cső. :D Azt az olasz nevét azértse jegyezm meg! :D
Bacont pirított fokhagymával, rá a lencsét, és hámozott paradicsom-konzervet. ez ahoigy buggyant párat, felöntötte valami alaplével, majd amikor már puha lett, akkor összekeverte a kifőtt tésztával, ha jól emlékszem.
Csak feltételeztem azt a logikát, hogy a "nehezebb" ételekhez szokás savanyúságot enni.
A férjem is mindenhez kért, tán a tejbegríz kivételével... :D
Én meg valahogy nem kívánom egy ideje. Azóta nem, amióta nem annyira hagyományosan főzök, és a lehető legkevesebb zsiradékkal vagy akát egészen zsiradék nélkül. De lehet, hogy akkor sem kívánnám, ha hagyományosan étkeznék, ezt nem tudom.
Én a krumplistésztához, a paprikáskrumplihoz vagy a tojásos nokedlihez is eszem mindenképpen salátát vagy savanyút! Nem húsfüggő a dolog!
Ja, és amitől a férjem megőrül, a tejfölös szószokhoz is! :)
Hol vagytok Lányok?????
Holnapra még maradt a mai húslevesből és a zöldborsós csirkemellből is, de azért megfőztem a következő napra is.
Volt itthon egy marék apróra vágott pulykacombom, azt feltettem pörköltnek és negyedekben mellé dobtam vagy 40 deka gombát is. Innen majd eldől, hogy egy kanál tejföllel és tésztával esszük, vagy rizzsel vagy ténylegesen rizseshúst csinálok belőle.
Én mindent bele levest fogok vinni magammal:
krumpli, gomba, sárgarépa, pár szem rizs, megfőzve és halványan berántva paprikás, köményes, sok petrezselymes rántással.
Hogy így belegondoltam, fogalmam sincs a gyomorsavamról. :D
Nem kívánom a savanyúságokat, se télen, se nyáron, sehogysem. Salátákat talán ennék, nem tudom, de itt a faluban nincs semmiféle hozzávaló. (Tavasszal pár napon át van fejes saláta, slussz.) Szeretem a zöldségeket, de a saláta mint műfaj nem fogott még meg.
Húst is alig eszem, mégis mihez egyek savanyút?
Ha eszem, akkor sem zsírosan.
Érdekes, gyerekkoromban, ahogy nekem is tálalátk, én is megettem, sőt szerettem is némelyiket. Még pár évvel ezelőtt is vettem külön magamnak pl. káposztőval töltött paprikát. Most már még a piacon (ha elvetődöm valahol piacra) is elmegyek mellette.
Nos, a mai menü a következő volt:
Szalonnazsíron megpároltam a felszeletelt hagymát, hozzádobtam a csíkokra vágott csirkemellet, uborkagyalun felszeletelt egy sárgarépát és vékonyan felszeletelt 40 dkg. gombát. Fűszereztem és majdnem készre pároltam. Mikor majdnem kész volt, hozzáöntöttem egy kis zacskó fagyos zöldborsót.
Szaftos, ízletes ragu lett belőle, kacsazsíros krumplival.
Én zsír nélküli krumplit ettem két szeletke csak megsózott, üres teflonban hirtelen átsütött cs.mellel.
Most éhes vagyok és azon gondolkodom, hogy kefirbe aprított almát vagy pirítóst ennék....
Most láttam a Borbás Marcsi műsorban, a tévében:
Gyümölcskenyér zsemlemorzsából
6 db. tojás
6 evő kanál zsemlemorzsa
18 dkg cukor
vanília
sütőpor
pici só
aszalt gyümölcsök apróra vágva
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral, beletesszük a többi hozzávalót és óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal.
Kizsírozott, lisztezett formába öntjük a massza felét, rászórjuk az aszalt gyümölcsöket és befedjük a maradék tésztával.
180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.
Szerintem itt vagy a hőmérséklet sok, vagy az idő túl hosszú, de persze még sohasem csináltam.
Nekem mindkettő!
Van a fagyóban áfonya, lehet nekiugrom!
Őszintén szólva nekem sincs sok karácsonyi hangulatom: :((
Rengeteg dolog nyomaszt, és pénzem sincs.
Nagyon sokba került Csemete szalagavatója. Sok idegeskedés, sok pénz, sok rohangálás... De nagyon szépek voltak és úgy tűnt nagyon élvezi a fiam a táncot! Végig laza volt, mosolygós, ügyes, láthatóan nagyon szerette a dolgot!
Meg hát, itt van az epediétám, úgyhogy az ünnepi menü sem lelkesít túlzottan. :(
Jók ezek a recik!
Én tavaly karácsonyra nutellás-mézeskalácsos likőrt készítettem, finom volt az is nagyon.
Idén még nem tudom, milyet fogok, a család kókuszlikőrre szavaz.
Most megyek, sütök adventi fűszeres kekszet.
(Amúgy idén annyira nem voltam hangulatban, karácsony szempontjából, annyi gond volt, munkával is, egészséggel is. De valahogy szépen lassan belejövök, csak az első lépést nehéz megtenni, aztán jön a hangulat is, úgy érzem.)
Házi likőrök:
Most másoltam egy oldalról:
Hogy megtörjük a tojáslikőr és a házi Baileys egyeduralmát, most két ellenállhatatlan likőrrecepttel jövünk, hogy legyen mivel kínálgatni a hidegről betérő vendégeket. Néhány új receptet minden évben kikísérletezek, most a ribizli és a mogyoró ihletett meg.
Kavarom a likőrt. A nutella már csomómentesen felolvadt a tejszínnel, hamarosan hozzákerül a vodka is, közben egy másik üvegben már hetek óta érlelődik a szeder az alkohollal. Két különféle ízvilág. Egy krémes, egy gyümölcsös. Az egyik szinte azonnal fogyasztható, a másik viszont türelmet igényel. De megéri, bizony megéri. A likőrkészítés remek dolog, és nemcsak azért, mert a gyakori kóstolástól jobb hangulatba kerül az ember.
A gyümölcsös likőrhöz nemcsak zamatos gyümölcs, de türelem is kell, mert hetekig tart, míg a fűszerekkel és az alkohollal összeérnek az ízek. Édesítésre nagyon jó hozzá a méz, vagy a kandiscukor, ezt már a legelején adjuk az alaphoz és a gyümölccsel együtt érleljük. A másik változat szerint kristálycukorból, vízből szirupot főzünk, ezt viszont az utolsó fázisban, néhány hét érlelés után keverjük az italhoz.
Szederlikőr
Hozzávalók:
15 dkg cukor
80 ml víz
1 rúd fahéj
2,5 dl vodka
1 ánizs
25 dkg szeder
Kategória desszert
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint könnyű
Szederlikőr
Elkészítés
Tegyük a gyümölcsöt befőttes üvegbe (egy literes nekem bőven elég volt) és öntsük fel vodkával. Adjuk hozzá a fahéjat és az ánizst. Hűvös helyen érleljük legalább 3 hétig. Más tennivaló nincs vele, csak olykor rázogassuk meg az üveget.
Három hét után elkészítjük hozzá a szirupot, ehhez egy kisebb edényben forraljuk össze a vizet a cukorral. Öntsük össze az alkoholos gyümölccsel és hagyjuk a hűtőben érlelődni még további egy hétig, végül rázzuk jól össze és szűrjük le az egészet egy steril gézen keresztül. Néhány óra alatt lecsöpög.
Ekkor a kész likőrt töltsük át üvegekbe. Néhány hónapig is eláll. Kb. 4-5 dl lesz ebből a mennyiségből.
Mogyorókrém-likőr
Hozzávalók:
2,5 dl tartós habtejszín
3 dl vodka
kb. 10 dkg (kevesebb, vagy több, ízlés szerint) porcukor
15 dkg nutella
Kategória desszert
Elkészítési idő 30 perc
Nehézségi szint könnyű
Mogyorókrém-likőr
Elkészítés
A habtejszínt melegítsük fel a porcukorral, keverjük el benne simára a Nutellát és főzzük majdnem forralásig. Ekkor tegyük félre. Amikor kihűlt, öntsük hozzá az alkoholt. Rázzuk jól össze, majd töltsük üvegekbe.
Tároljuk hűtőben. Két-három hét alatt elfogyasztandó.
Tipp:
Nagyon egyszerű elkészíteni, és selymes, mogyorós, krémes. Csak vigyázni kell az elején, hogy ne forraljuk túl a tejszínt, nehogy odaégjen.
Nem bizony!
A megpirult, barnás részek a legfinomabbak!
Ezt máris mentettem!!!
Köszi! :)
Ahány ház, annyi szokás...
Isten hozott közöttünk!!! :))
Mi is!!!!
És én is rakok fokhagymát a kovászosba!
Ha van lehet tenni bele 1 szép szőlőlevelet is!
Ezt a krumplis már régóta ki akarom próbálni, de még mindég nem jutottam oda. :(
Vacsira most osztottam ki a maradék vadasszószt a gyereknek főtt tésztával!
De akár petrezselyemszószt is csinálok!
Szeretjük a szószokat, akár hús nélkül is.
Igen, mindenkinek megvan a saját ízlése!
A férjem sem eszik sok salátát, savanyút, mert azt mondja, hogy sok a sava. (Lehet neked is?)
Mi, többiek viszont nagy salátásak vagyunk! Télapó üveges uborkát (is) hoz a Csemetének, mert ez a fajta annyira ízlett neki! Még a szendvicsbe is ezt teszi!
A maradék héjában főtt krumpliról:
ha már kihűlt (mert pl.tegnapi) megtisztítom, fél cm-s karikákra felszeletelem, beszórom bőven fűszerkeverékkel (tetszés szerinti-én magyarost használok)és hagyom állni 1-2 órát, de lehet több is, aztán főzelék mellé feltétnek a szokásos módon bepanírozom és kisütöm. Na, szép hosszú mondat lett.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)