Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Szia nagycigi
Remélem sikerült megkapnod az üzenetemet amiben az adatokat elküldtem.
Köszönöm a válaszod!
A házastárs munkanélküli jelenleg és CHF kiváltására venném fel. Lehet Ő adóstárs?
Köszi előre is.
Házastárs kötelezően adóstárs is, de ha egyedülálló vagy, akkor az adóstárs a barátod is lehet, nem csak családtag...!
de ha végképp nincs, akkor egyedül is megkaphatod, csak közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kell tenned... és a jövedelem-feltételek is keményebbek...
olvasd el a 3097. hozzászólást...
és előbbre is van sok beírás ezze lkapcsolatban.
Ha nem találtad meg a kérdésedra a választ, írj újra!
Sziasztok!
Lejárt egy FM megtakarításom, viszont a hitel részt csak adóstárssal vehetem fel??? Nincs adóstárs!!! Bármekkora FM hitelhez kell adóstárs, pl 100.200e-hez is????
Köszi ha valaki segít ebben.
Kedves nagycigi
Szeptemberben szeretném igénybe venni a fundamenta áthidaló kölcsönt lakásvásárlásra.Személyi bankárom azt mondta hogy az első lépés az,hogy legyen egy adás-vételi szerződésem a vásárolni kívánt házról és utána keressem őt,akkor hozza a munkáltatóit.Mire készüljek,mennyi tulajdonlap stb.kell majd?Ha már elindult az egész mikor történik meg a hitelbírálat?Mert azt tudom hogy a kiutalás 2-3 hónap de mikor tudhatom meg biztosra hogy sikerült megkapnunk a hitelt?Válaszod előre is köszönöm.
hát... ebből csak kevésbé rosszul lehet kijönni...
de ha kicsivel bővebben leírod az adatokat, akkor tudok segíteni... hangsúlyozom, semmissé tenni már nem lehet...
Küldtem privit...
igen!
:)
Kb... :)
ha jól értem, arra gondolsz, hogy a megtakarítási idő végén, a saját befizetéseidre kapott állami támogatást és a mindkettőre járó kamatokkal összegyűlt sajűt megtakarítsod mellé elkéred a lakáskölcsön részt is.
Számokban:
980.000.- saját befizetés, (49 hónap)
294.000.- állami támogatás
27.843.- kamat
összesen: 1.301.843.- saját megtakarítás
lakáskölcsön: 1.918.157.- (törl: 3,9 kamat mellett 38.511.-/hó 56 hónapig.
Ez esetben az 1,918 mFt-nyi lakáskölcsönre jelzálogot jegyeznek be, a többi, mint önerő...
A vásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 70%-t kaphatod hitelként. (Bp-n 75)
Tehát, ha 3,2 mFt a lakás ára, akkor összesen 2,24 mFt-nyi hitelt kaphatnál. Ez esetben nyugodt lehetsz, megkapod a hitelt. (ha az egyéb feltételek is rendben vannak)
Sajnos, a bankok nem engedik módosítani a zárolt szerzódéseinket... :( Magam jókora levelezésben voltam a termékmenedzsereikkel, de nem akarták megérteni, hogy tkp. egyszerü technikai kérdés az egész...
valószínűleg azért, mert - ha kiszámolod megérted - rosszabbul járnak ezzel a módosítással. Pl.: 10 milla húsz évre, ltp néálkül, mire visszafizeted 18 milla (na, nem a mai CHF áron!) Fundával kombizva 16-ba kerül Neked. A különbségnek kb. fele a bank vesztesége.
Ráasdásul, a banknál kötött kombi nitelénél az általuk ajánlott ltp szerz.összeg (ill havbi megtak) úgy van megállapítva, hogy ez a veszteség a lehető legkisebb legyen. Ha Fundás személyi bankárral mkötötted volna, akkor a számodra optimális ltp-t tudod megnyitni...
Jó ötlet, amit kigondoltál, van rá lehetőség.
Többit priviben!
Kedves nagycigi!
Az lenne a gondom hogy az idén járna le a 4évre megkötött fundim, de tavaly jött az ügyintézőm hogy ez a 3.220.000ft ugy sem lesz elég semmire és hosszabítsuk meg én meg hülye fejjel belementem hogy igaza van hosszabítsunk. És mit ad az isten pont lenne egy olyan ház most amit megtudnánk belőle venni a megtakarításaimmal együtt. Az lenne a kérdésem hogy ezt a meghosszabítást lehetne e semmissé tenni vagy lenne valami megoldás erre a helyzetre? Nem nagyon akarnám elbukni az állami támogatást és a befizetett pénzt sem. Sajnos nem gondoltam át tavaly eléggé most pedig jól jönne ha kivehetném a pénzemet. Remélem valamennyire érthető volt amit írtam és válaszát előre is köszönöm!!!
Bocs Nagycigi már tárgytalan!
Közben elolvastam a hirdetményben ezt:
"Minimálisan elvárt forgalmi érték hitelfedezetül szolgáló lakóingatlan esetében:
3.000.000,- Ft
Minimálisan elvárt forgalmi érték nem lakóingatlanok és tanya esetében: 1.500.000,- Ft"
Gondolom ez a válasz a kérdésemre.
Kedves Nagycigi!
Azt szeretném megtudni, hogy mennyi a Fundamentánál a minimális befogadási érték vidéken.
Köszi előre is!
kiegészítés az előzőhöz:
Vagy ha a férjemmel mind ketten kötünk akkor 6,4M vehetünk igénybe 4,4 év múlva amihez nem kell önerő?
Kedves nagycigi!
Ugye jól gondolom, hogy ha kötök 20e ft megtakarítással 4,4 évre szerződést, azt 4,4 évig fizetem, de akkor a hitel résszel 3,2M-t veszek fel akkor ebből a megtakarítási idő alatt összejött 1,3M önrésznek számít.
Tehát a vehetek lakóingatlant 3,2M-ért, nem kell plusz megtakarításomnak lennie.
üdv.:
Erika
Kedves Nagycigi,
van egy lakáshitelhez kombinált FLK szerződésem (egyedüli adós, 1 szerződés: 16000-es megtak., zárolva, óvadékolva, meg minden, ami kell), amit a bank (Erste) nem enged módosítani (pedig most már tudnám a 20ezret is fizetni), ezért az lenne a kérdésem, ha kötök még egy szerződést (mondjuk 10ezerről) és annak egy családtagom (pl. nyugdíjas szülő) lenne a kedvezményezettje, akkor én, mint az ő rokona, felhasználhatnám-e ezt a pénzt ÁT-sal együtt a tulajdonomban lévő lakásra (pl. felújítás, vagy a korábbi hitel kiváltása), úgy, hogy a nyugdíjas szülőnek nincs tulajdonrésze az ingatlanban és lakcíme sem ott van?
Válaszodat előre is köszi.
Érthető...! :)
bár erről korábban sokat írtam, de időbe telik megtalálni, visszalapozva... :)
szóval... gondold végig, hogy egy koordináta rendszerben a vízsszintes vonal az idősik, a függőleges pedig a szerz. összeg, amelynek a pozitív szakasza a saját megtakarítás, negatív a hitel. Ha eléred a megtakarítási idő végét, és nem veszed ki a pénzt, hanem tovább fizeted, akkor a szerz.összeg egyre feljebb tolódik, ennek során egy kisebb arányú lesz a hitel-rész. Követed? :)) Namármost, ha nem módosítod, akkor a lehetséges maximális megtakarítási ideig fizethetsz, és elképzelhető, hogy a teljes függ. szakasz feltolódik a pozitív tartományba, nem lesz hitelösszeged. Az eredeti megtakarítási idő végétől bármikor felveheted a pénzt, módosítások nélkül, ha elég annyi, amennyi szerz.összeg, vagy a saját megtakarításod. Ha több kell, akkor módosíts, akkorára, amekkorára szükséged van. Eddig tudtad követni?
Kombinálást nem értem,, hiszen egy ltp-d van.
A lényeg, hogy ha nincs szükséged a lejáratkor a pénzre, módosítás nélkül fizesd tovább, és csak akkor dönts, ha döntési helyzetbe kerülsz.
nem gond, csak a tulajdonodban legyen. és, mivel a hitelt pomnt ebből a célból kéred, ezzel sem lehet gond...
személyi igazolvány, lakcím-kártya, de ezek a hielhez is kellenek...
Tisztelt Nagycigi!
2008. januárjától fizetek 2 db 20 000 Ft-os, 4 év 11 hónapos fundit. Érdeklődni szeretnék, hogy ha a megtakarítás lejárta után úgy döntök, hogy meghosszabbítom és fizetem tovább, mondjuk 6 év 7 hónapig, akkor kizárólag a 6 év 7 hónapos megtakarítás lakáskölcsön összegét (2 957 836 Ft) vehetem fel, vagy esetleg a 4 év 11 hónaposét (1 918 157 Ft) is? Esetleg kombinálni is lehet a két megtakarítés lakáskölcsöneinek összegét?
Remélem érthető voltam. :)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Koeman
A fundának nincs... de ha érdemes úgy számolni, hogy a hiteligény benyújtásától három hónapra biztos megvan a pénz, ezért ennek megfelelő dátumot kell az adás-vételibe írni. A saját biztonságod érdekében számolj ezzel, mert bármi közbejöhet, és akkor baj lesz az adás-vételivel, ill. a végösszeg kifizetésével...
Általában úgy sorold a feladatokat, hogy amikor megvan a kiszemelt ház, és tudod, mikor viszed a foglalót, meg már az ügyvéddel is beszéltetek, akkor keresd a személyi bankárod, a hiteligény előkészítésére... az ügyvédnek pedig tudnia kell, hogy ilyenkor mit ír a szerződésbe (pl. kulcsátadás csak akkor, ha az utolsó, a fundától érkező rész is az eladó számláján van, és akkortól hozzájárul, hogy véglegesen bejegyezzék a tulajdon-jogotokat) a hiteligényt úgyiscsak akkor tudja leadni, amikor megvan az adás-vételi, a földhivatalnál érkeztették, megvan a tulajdoni lap, rajta széljegyen a nevetek, megvan a munkáltatói igazolás, kinn járt a fundás értékbecslő, és az előminősítésen (amit a SZEB csinál)is átmentek. Ha leadta, akkor kb. 14-18 napon belül elbírálják, előbb kapsz egy ajánlat- vagy tájékoztató szerűséget, azt visszaküldöd, postázzák a szerződést, ha kell közjegyzőhöz mész, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatért (3 milla feletti hitelnél számíthatsz erre...) csekken befizeted a jlz bejegyzés árát
AÁK esetén ráérsz összegyűjteni a számlákat a megtakarítűsi idő végéig...! :)
és minden olyan számlát elfogadnak, ami a lakásba beépülő anyagokról szól... pl. csillár nem, de a fürdőszoba szaniterek igen, bútorboltban vásárolt, fal mellé állítható könyhaszekrény nem, de beépített konyhaszekrény, (amit pl. asztalos csinál) minden felszerelésével (beépített tűzhely, mosogatógép, szagelszívó) igen, és festék, járólap, csempe redőny, parketta... :))
és, ha nem lakás, hanem családi ház, akkor kerítés javítás, építés, járda a kaputól a házig, stb...
Mivel az ltp-vel járó állami támogatást a kedvezményezett tulajdonában lévő lakáshoz, vagy lakáscéljainak megvalósításához adják, természetesen arra a címre szóljon a számla, ahol a lakás (célingatlan) van, és ami a kedvezményezett tulajdonában van... (ha nincs kedvezményezett megjelölve, akkor természetesen a szerződő nevére, lakására...)
Lehet, hogy Téged megvezetett az akkori személyi bankár...? :(
Nézzük, mit lehet kihozni?
Az első ltp-nek természetesen Te vagy a kedvezményezettje... A másodiknak ki? Lehet, nincs megjelölve senki, akinek a nevére a lakáscélú állimi támogatást kiutalják? Mert egy egyber egy futamidő alatt csak egyszer részesülhet állami támogatásban... Ezt nem mondta el Neked négy éve? És azt sem mondta el, hogy milyen feltételei vannak a lakáskölcsön igénybevételének?
Tudsz-e valakit, közeli hozzátartozódat megnevezni kedvezményezettként? (ha nincs a máősodikon senki...- mert ez esetben ő megkaphatja, visszamenőlegesen is az állami támogatást, aztán, mint közeli hozzátartozód, lemond javadra az ÁT felhasználásának lehetőségéről. Ő, mint adóstárs is szerpelhet, ha van munkahelye, és lehet, hogy még valakire szükség lesz, mint fizetőképesség-javító adóstársra... Így az első ltp-n lévő saját befizetéseid, az Állami támogatás és a kamatok (1,31 mFt) lesznek a Te önerőd, a lakásvásárláshoz (mert nem kéred el a lakáskölcsön részt) a másikon pedig a teljes 3,22 mFt-t elkéred, pontosabban többet is, ha módosítod a szerz. összeget a szükséges mértékig, de akkor Áthidaló kölcsönként kapod meg, aminek 7,5%-os kamatfelára van, (erről alább olvashatsz)
A kb. 9 millás lakásra 6,3 mFt-ot kapsz hitelként.
A 3,22-t emelheted 6,25-re, az pont beleesik a hitel-határba, csak meg kell emelmni a szerz. összeget (423-as módozat, 6.250.000.- sz.ö)
Írd meg priviben a részleteket, szerz. számaidat, személyi bankár nevét, és ne állj szóba addig mással, amíg itt nem tisztázzuk amit lehet...
2007márc8.án kötöttem egy lakáselőtakarékosságit amely szerződés összege 3.220.000ft...havi 20.000ft 52hónapig.szerződésdíj 1% lakáskölcsön ígéret kb1.9mil.
2hét múlva ismét megkeresett ez az üzletkötő azzal az ígérettel,ha kötök még egyet akkor csak keveset kell hozzápótolnom és egy lakást tudok venni...Na legyen amit 2007márc27én meg is kötöttünk...
Amikor ezeket megkötöttem semmi bevételem nem volt és egyedülálló is voltam de mivel volt akkor is megspórolt pénzem úgy voltam hát legyen.Majd külföldön dolgoztam,de ismét nem dolgozok 1hónapja és legközelebb nem tudom mikor.
Hát úgy gondoltam mivel lejárt 52hónap na legyen az a lakás ekkor jött a kalamajka amikor megkeresett egy ilyen személyi bankár. Kezdte egyedül álló vagyok meg most nincs rendszeres jövedelmem így mit akarok...
így nem vehetem igénybe a lakáskölcsönöket... Akkor kérdezem miért is kellett nekem itt gyűjteni és mire is kellett 1%fizetni ha csak a befizetendő összeget szeretnék kiutalni...
Ez valóban így van? vagy 2007ben megbeszélteket igénybe vehetem vagyis én most egy 8.9millió lakást szeretnék venni és természetesen a különbözetet 2.5milliót fizetném ...és a egyértelmű hogy a két fundamenta kölcsönét vagyis 3.8milliot csak ezt az egy lakást terhelnék meg...
Valaki valami jó tanácsot,most mit tegyek????
Köszönöm a választ!
Robreal
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?