Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

3089. nagycigi
2011. aug. 2. 17:16

APEH nullás ihgazolás, és APEH jövedelem igazolást.

Ez utóbbiban benne van, mekkora egyéni vállalkozásból származó bevételed volt a legutóbbi lezárt évben, és abból mekkora adót kellett fizetned. a maradék a jövedelmed.

3088. robreal
2011. aug. 2. 15:14

Kérdésem lenne, előre is köszönöm, ha tudja valaki a választ.

Vállalkozó vagyok.Mit vesz figyelembe a fundamenta jövedelemként? Az úgynevezett vállalkozói kivétet, ami után a járulékokat fizetem, a vállalkozásom éves árbevételéből a költségek és adók levonása után fennmaradó összeget, vagy a vállalkozás árbevételét? A vállalkozásom egy személyes, tehát nem kell mással osztoznom a bevételen. Robreal

3087. nagycigi (válaszként erre: 3086. - Fancsika09)
2011. aug. 1. 10:59
kiváncsi vagyok, hogy sikerül...! :)
3086. fancsika09 (válaszként erre: 3081. - Nagycigi)
2011. aug. 1. 10:41

Igen, visszaküldtük!És ma közölték, hogy be van jegyezve a jelzálog!nem lehet itt okosnak lenni, de remélhetőleg már nem mászik feljebb a CHF!Hagyjuk a dolgokat menni a maguk útján, semmi garancia arra , hogy 6 hónap alatt lejjebb megy, illetve hogy jobb lesz a helyzet!!

majd beszámolok!!

3085. nagycigi (válaszként erre: 3083. - Vick12)
2011. júl. 31. 17:39

IGEN

:)

3084. nagycigi (válaszként erre: 3082. - Obscure)
2011. júl. 31. 17:38
Lényeg, hogy sinen vagytok...! :)))
3083. Vick12
2011. júl. 31. 14:22

Sziasztok! Azonnali áthidaló kölcsönt szeretnénk felvenni építkezéshez. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy a megtakarítás végéig van lehetőségem arra, hogy a felhasználást számlákkal igazoljan. Ami kicsit hihetetlennek tűnik, pedig többször visszakérdeztem, hogy biztos nem 18 hónapon belül.

Szóval meg tudjátok azt erősíteni, ha egy 10 éves szerződésre veszem fel az azonnali áthidaló kölcsönt, akkor ráérek 10 évig összeszedni a számlákat? Köszi

3082. obscure (válaszként erre: 3080. - Nagycigi)
2011. júl. 29. 23:03

Nem volt SZEB... akivel édesanyám kötötte annó, kilépett, akit rám küldtek,az pedig teljesen inkompetens volt, csak felbosszantott...

Se hiteltörlesztés, se nyugdíjas se semmi probléma nem volt, de anyukám volt a szerződő, apukám a házastársa (tehát kötelező) én pedig a kedvezményezett, tehát szintén kötelező ÁK-nél. Ennyi. De ehhez nem kellett szeb, ez le van írva az ÁSZF-ben. Egyébként a helyi takarékban adtuk le. Ott sem voltak teljesen képben :D, de a SZEBnél valamivel jobban tudták :D

Sok sikert mindenkinek!

3081. nagycigi (válaszként erre: 3079. - Fancsika09)
2011. júl. 29. 21:50

ebben a helyzetben nehéz okosnak lenni... :(

visszaküldted az aláírt hitelszerződést? elvileg hat hónapod van rá... de ki tudja, felfele, vagy lefele megy a hat hónap alatt az árfolyam?

3080. nagycigi (válaszként erre: 3078. - Obscure)
2011. júl. 29. 21:47

köszi, hogy megírtad a történetedet... Remélem, másoknak is tanulságos...

De azért valami nem volt gömbölyű abban az igényésben! Hogy adhatta le a SZEB úgy, hogy kiegészítés kellett hozzá? A házastárs alaphelyzetben kötelezően bevonandó adóstársnak, minden további adóstárs a fizetőképesség javítása érdekében szükséges...

Életkor? munkahely? jövedelem-igazolás? valami nem volt elégséges... volt esetleg egy nagyobb összegű hiteltörlesztésed is?

Ráadásul a SZEB-nek minden kérdésedre válaszolnia kellett volna - jól tetted, hogy elolvastad az ÁSZF-et, de a callcenterre túl sok időt és pánzt pazaroltál... :)))

3079. fancsika09 (válaszként erre: 3078. - Obscure)
2011. júl. 29. 12:51
Örülök, hogy pozitív élményről számoltál be!!A fórumon mindig csak panaszokat olvashatunk!Nekünk is van jelenleg egy hitelkiváltásunk, minden rendben, csak ott tartunk, hogy a felvett, kért összeg nem fedezi a hitelünket az X banknál, a CHF miatt, ami ma 236 Ft!!!!jövő szerdáig még kérhetünk hosszabitást, hogy később utaljanak, de már nem tudom, mi lenne a helyes??Lesz még valaha 220 ft a frank????Ti mit tennétek??????Jelen állapotban 200000 ftot még be kell fizetnünk zsebből, így néz ki a helyzet!!Valaki nagyon okos írhatna!!!!!!!Előre is köszi!!
3078. obscure
2011. júl. 29. 09:57

Sziasztok!

Mikor belevágtam ebbe az egész lakásvásárlós-pénzfelhajtós dologba, és a fundamenta mellett döntöttem, megígértem, hogy mindenről beszámolok.

Tapasztalataim:

a május 17-én elindított ÁK-t (akkor adtam be az első papirokat) múlt héten, július 22-én kiutalták, minden nehézség nélkül. Rengeteget olvastam erről a neten, sokaknak volt panaszuk, ezért is nagyon féltem az egésztől, de a helyzet az, hogy zökkenőmentesen zajlott. DE! ehhez el kell mondani azt is, hogy

-a 4,3 millió szerződéses összeg a lakás értékének csak kisebb hányada,

- be kellett vonni adóstársnak a házastársat PLUSZ (agyrém) a kedvezményezettet is (ez összesen 600e nettó jövedelem!!!! egy 40ezres törlesztőre....)

-mondanom sem kell, jelzálog

és ami a legfontosabb: 1 teljes munkanap, amit azzal töltöttem, hogy elolvastam mindent, amit aztán aláírattam a családommal. Ez volt a legdurvább része, mivel rengeteg dolog nem volt egyértelmű, folyamatosan néztem a jogszabályok vonatkozó paragrafusait a neten, aláhúztam mindent amit nem értettem, jegyzeteltem, és percenként hívogattam az ügyfélszolgálatot.

- mindent azonnal, és ajánlva adtam fel

-minden hétfőn felhívtam őket, h pontosan hogy áll az ügyem.

Hát ennyi. Nem volt egyszerú, de azért vészesen bonyolult sem, és azt hiszem (remélem) h kedvezőbb, mint egy banki hitel.

Sok szerencsét nektek is!

3077. szeniko32 (válaszként erre: 3076. - Nagycigi)
2011. júl. 27. 13:17

Köszi a segítséget.

Mindenképpen megyek az utolsó hónapban és elindítom a szerz. módosítást.

És csekken fizetem a havi megtakarításokat.

3076. nagycigi (válaszként erre: 3075. - Szeniko32)
2011. júl. 27. 09:16

igen, hiszen a három hónapos kiutalás időszakból két nap erre van. Elintézhetsz mindent, hitelintézeti igazolást, tulajdoni lapot, jövedelemigazolást (mindegyiknek 30 napon belülinek kell lenni a hiteligény leadásakor.

A szezr. módosítást (sz.ö. csökkentést) azért kezd el az utolsó megtakarítáűsi hónapban.

Ha csoportos megbízással fizetsz, akkor a kiutalási midő első két hónapjában is vonják a megtakarításaidat, kapod rá az ÁT-t és a kamatokat, így ennyivel kevesebb lesz a lakáskölcsön összege...

3075. szeniko32 (válaszként erre: 3074. - Nagycigi)
2011. júl. 27. 07:30

Köszi a választ. Valóban át kell bogarásznom, hogy megértsem. De mintha a második verzió szimpatikusabb lenne.

Már csak az a kérdés, hogy ezt a módosítást mikor kell indítani, elég akkor ha már lejárt a jelenlegi módozat és kézhez kapom a papírokat, hogy döntsek a megtakarítás sorsáról?

3074. nagycigi (válaszként erre: 3073. - Szeniko32)
2011. júl. 26. 15:43

A 3. 220. 000. forintos szerz. összeg esetén a lakáskölcsön: 1. 918. 157. - Ft, 65 hónapig 34. 132. - Ft a törlesztés

És olyan feltételekkel, asmelyek a Te ltp-d megnyitásakor voltak érvényesek, hiszen a módozatod 421, és ez nem vááltozott

De ezt csak jlz-vel kapod meg, az általad is ismert feltételekkel.

Októberre 1.301.843.- forintod lesz. most kb. 1.220.000.- van a számládon. Állami támogatás nélkül (mire megkapnád a hitelt), kb.: 960.000.- Ha ezt úgy akarod áthidaló kölcsönként felvenni, hogy ne vonatkozzon rád a jövedelemre vonatkozó előírás, akkor a szerz.öszegedet le kell csökkenteni akkorára, hogy a saját befizetésed és a szerz.összeg közötti különbség (kockázati összeg) ne legyen több másfél millánál.

Ez a 421/14.000.-/2.250.000.- ebben eredetileg 1.338.721.- forintnyi lakáskölcsönrész van, és 977.095.- saját megtakarítás. (ÁT-val együtt)

2.250.000 - (kb) 960.000 = (kb)1.290.000.-

itt fizetni kell az ÁK kamatot, (sz.ö. 12,5%-a, mert nincs jlz) néhány hónapig, majd a z LK törlesztése kb. 17-18.00.- Ft 65 hónapig...

Ebből számomra úgy tűnik, ez esetben "csak" 2.250.000.- forinttal tudod csökkenteni a banki tőketartozásod.

De ha most kezded el a folyamatot, mire megkapod, szeptember lesz... érdemes ezért előrehozni?

Ha vársz mondjuk szeptemberig, (vagy októberig) és akkor indítod, kb. decemberre - na, jó, januárra...) megvan a pénz, sz.ö-t módosítani akkor is kell, az egyedül igényelt, 1,5 millás határ miatt (jlz. akkor is kell!)

421/17.000.-/2.740.000.- (ez tkp. ÁK-ként működik, mert még nincs vége a megtakarításnak szept-ben, de mire rendeződik, kiutalás alatti ÁK.nak minősül, és nem kell ÁK kamatot fizetned)

ráadásul a köckázati összeg meghatározásához már az ÁT is beszámít. (nem úgy, mint az előbbinél)

a törlesztési idő 65 hónap, tarifa szerint 29.044.- lenne a törlesztőrészlet, de a kisebb sz.ö. miatt huszonöt-ezer körül lesz.

Ezzel 2,7 millával csökkenthetsz...

Kicsit bogarásznod kell a fentieken, hogy érthető legyen... bocs...

3073. szeniko32 (válaszként erre: 3072. - Nagycigi)
2011. júl. 26. 13:32

Köszi a gyors választ.

A hitelt egyedül vettem fel. Azt hiszem maradok annál a megoldásnál, hogy a megtakarítás+ÁT+1,5M Ft összeget fogok igénybe venni. Így is kb. 2,7M Ft-ot bele tudok fizetni a 6m Ft-os hitelbe.

Már csak az a kérdés, hogy:

- ennek mennyi lesz a törlesztőrészlete;

- a régi v. az új módozat szerint állapítják meg a törlesztési időt (amikor én kötöttem, akkor még 65 hónap volt a LK visszafizetésére adva, az újban pedig 56), v. ezt a lecsökkentett összegre más feltételek vonatkoznak?

3072. nagycigi
2011. júl. 26. 11:24

Eddig arról nem volt szó, hogy a banki hitelt is egyedül (adóstárs nélkül) vetted fel!!! :))

Aki akkor az adóstársad volt, most is megfelel...

Minden átlagos esetben (AÁK, ÁK, LK)kötelező adóstárs, kivétel, ha az ügyfélnek se kutyája, se macskája... :))) azonban ennek feltételei vannak!

Nem célja a bankoknak, és a Fundának sem, hogy az ügyfelei bedőljenek, ezért az ilyen feltételekkel (is) próbálja biztosítani, hogy fizetőképes ügyfelei legyenek...

Egyedülálló adós esetén bizony kell a netto 210 eFt-os jövedelem...1,5 mFt feletti lakáskölcsön esetén is

3071. szeniko32 (válaszként erre: 2968. - Nagycigi)
2011. júl. 26. 09:53

Köszönöm szépen a választ (még 2011.06.03-án írtad).

Teljesen fellelkesedtem az ÁK lehetőségén, aztán a következőket olvastam a rá vonatkozó tájékoztatóban:

"1.500.001 Ft összesített kockázattól kötelező a jelzálogjog bejegyzése és alapvetően kettő

jövedelemmel és jövedelemigazolással rendelkező személy bevonása a hitelügyletbe.

Egyedülálló adós esetén az alábbi feltétek mindegyikének teljesülni kell:

· Minimum bruttó 350.000 Ft igazolt jövedelem

· Az egyedülálló adós a hitel befogadásakor minimum 25 éves, a hitel lejáratakor

maximum 65 éves lehet.

· olyan ingatlanfedezet felajánlása, ahol a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. jelzálogjoga az

első ranghelyre jegyezhető, további teher nincs, és nem is lesz az ingatlanon."

Sajnos nem rendelkezem bruttó 350e Ft-os jövedelemmel, így ez a lehetőség kiesett.

Már csak az a kérdésem, hogy akkor a megtakarításaim+ÁT mellé igénybe vehetek 1,5mFt-nál nagyobb összeget (persze a szerződéses összeg erejéig), anélkül, hogy még 1 jövedelemmel rendelkező személyt bevonnék? Hisz erre szerződtem 4 évvel ezelőtt.

Vagy a 1,5m 1 Ft-os kockázat fentebb leírt feltételei csak az ÁK-re vonatkoznak és a lakáskölcsönre nem?

Válaszod előre is köszönöm.

3070. nagycigi (válaszként erre: 3069. - Fancsika09)
2011. júl. 22. 19:47

számoljátok át, ha nincs elég kp, vagy más forrás a teljes végtörlesztésre, akkor lehet, hogy jobban jártok, ha otthagyjátok a maradékot, (pár százezer?) és vállaljátok a jelentősen lecsökkent törlesztőrészletet...

Köszönöm, hogy megírtad az örömötöket! :)))

3069. fancsika09 (válaszként erre: 3066. - Nagycigi)
2011. júl. 22. 15:08

Nem vészes, csak ha 230 körül mozog a frank, akkor még zsebbe kell nyúlnunk egy kicsit,mert a kért összeg nem fedezi a kölcsönünket a BB Banknál, és nem ez volt a tervünk!Abban az szerepelt, hogy még marad is pénzünk, amit a lakásra költhetünk!

Erre gondoltam!!

Szép napot neked!!

3068. nagycigi (válaszként erre: 3063. - Kiskesa)
2011. júl. 22. 14:09

nem tudom az okot. És a bankoknak nem is kell megindokolni, kit, miért utasítottak el...

Azonban az Azonnali Áthidaló Kölcsönös megoldásoknál (mint a Tied...) alapfeltétel, hogy az adósnak (és adóstársaknak) együttes igazolt nettó jövedelméből levonva a megélhetési költségeket (minden családtagra nézve) a lakás rezsijét, az egyéb hitel-törlesztéseket és az AÁK havi terhét, a fennmartadó összegnek meg kell haladnia a mindenkori nettó minimálbért... ez most kb. 61.000.- Ft.

Ezenkívül: a személyi bankár nem adhatja le az igénylésedet pre-scoring (előminősítés) nélkül.

Ez egy számítógépes program, ami az általatok közölt adatokból, és az értékbecslő által megadott értékből megbecsüli, hogy milyen esélyed van a pozitív bírálatra (beadható-e egyáltalán az igény) én egyetlen olyan igényt nem adok be, amelyiknél a pre-scoring nem 100%-ot mutat...

de, ha prviben megírod az ajánlatszámot, ill. a hitelt kérő nevét, címét, utánanézek, mi lehetett az elutasítás oka.

Írd meg azt is, mi volt ezzel a három ltp-vel, mert nem értem a visszamódosítást (miért volt rá szükség?) és hogyan lett belőlük követő szerződés, mert az sz.ö. amit említettél, az ún. kiegyensúlyozott számlához tartozik, aminél csak akkor lesz ltp számla is, ha pozitív az elbírálás... de ha volt nektek 3 ltp, ami kb. 4,5 évesek, miért nem azoknak a Áthidaló kölcsönét kértétek el...? olcsóbban megúsztátok volna...

(bár nem ismerem a körülményeket, de abból, amit írtál, erre jutottam...)

3067. nagycigi (válaszként erre: 3062. - Laszlo100)
2011. júl. 22. 13:56

Laci! kezdtem priviben... de ezt tisztázni kellene:

- egy vagy két ltp-d van?

- mekkora a tényleges tartozásod?

- hány éves futamidőre vetted fel?

- Ha jól emlékszem, a CIB+Fundás megtakarítások 423 vagy 324 módozattal mentek, ezeknél a megtak. idő nyolc éve alatt a CIB-nek csak kamatot kellett fizetni, így nem lehet, hogy a tőketartozásod hárommillára csökkent.

De ha mégis négyévessel vetted fel, akkor itt kb. 1,3 millád gyűlik össze, amit betolnak a CIB-nek; ennyivel fog csökkenni az eredeti négymillás tartozásod, de ha 160-180/CHF körül vetted fel, akkor sajna, lehet, hogy még mindig 4 millával fogsz tartozni...

persze, ha csak ez az egy ltp-d volt, a CIB-nél, akkor most nyithatsz egy újat,(követőt) kb. akkora sz.ö-vel, amennyi a mostani tartozásod.

Kezelési költség nincs, de van 1,5% folyósítási díj, számlanyitási díj, tulajdoni lap, értékbecslés díja, jelzálog-teher törlésének díja (CIB) jelzálog-bejegyzés díja, elő-(vég)törlesztési díj (CIB) lehetséges egyoldalú kötelezettség-vállaló nyilatkozat, ha volt a CIB-nél, és ennek a díja...

Én nem várnám meg, míg fizetésképtelenné válok a magas CHF miatt...

3066. nagycigi (válaszként erre: 3064. - Fancsika09)
2011. júl. 22. 13:40

:)) örülök, hogy sikerült...

de azért nem értem egészen... szóval, ha megvan a Funda hitel, amivel kiválthatod a CHF hitelt, akkor milyen slamasztikába kerültél?

3065. nagycigi
2011. júl. 22. 10:18
még egy kis türelmet...!
2011. júl. 21. 15:16

Tisztelt Nagycigi!

Sikerült a CHF hitelkiváltásunk, és a pozitív elbírálás 2 hete megvan!És bár lehet, hogy éppen fedezi majd a kért összeg a hitelünket, én mégis pozitív dologként élem meg!de arra, hogy a frank 210 körül lesz, semmi garancia!Egyre feljebb mászik!

Kérhetnénk időhúzást, de nem tudom .......!

benne vagyunk a slamasztikába rendesen!

Csak azt szerettem volna, hogy:Köszönöm!!!!

3063. kiskesa
2011. júl. 21. 15:02

Tisztelt Nagycigi,

Több hozzászólást is átnéztem, de nem találtam az enyémhez hasonlót.

4,5 éve fizettünk a Funda-nak 5x 20 ezer Ft-ot.

Ebből 2 zárolva van egy CHF hitelhez, amit új lakásra vettünk fel 13.875 ezer Ft.

Most a 3 szerződést vissza módosíttattuk, 2.770 ezresre. Ebből egy követő szerződés lett 8.400 ezer, ezt vettük volna fel hitelként.

20 millio az ingatlan vételára, ebből 7 millio egy lakásbeszámítás, 4,5 millio a megtakarítás. Csak a házat 16 millióra értékbecsülték, a telket külön tul.lap miatt nem vontuk be, de az is kb. 6 millio.

Jövedelem netto: 58,5 ezer, 124 ezer, 12 ezer csal. potlék, 55+160 ezer ingatlan bérbeadás, ehhez kértek + adóstársat, aki az Anyukám 177 ezer nettoval. Azt írták adóstárs nélkül 3 milliot kaphatunk.

Mostani állás szerint, miután beadtunk minden hiánypótlást is elutasították a hitelt, 0 Ft-ot kapunk.

Nem kapunk tájékoztatást, nem értjük milyen eljárás ez és mi a magyarázat.

Hogy történhet ilyen??

Köszönettel:

Attila

3062. laszlo100
2011. júl. 21. 10:43

Sziasztok ! tanácsot szeretnék kérni ! Most jár le egy

fundamentás megtakarításom 3.220.ezer forint. Van egy Cib + fundás hitelem (svájci) 2007-ben 4.000.000- ft vettem fel lakásvásárlásra.Ezt a Fundás megtakarítást + hitelt betenném a kölcsön egy részének fedezésére . Az üzletkötő a további tartozásra ( ami ma kb 3.000.000) "Követő hitelt" ajánlott . Ami egy új Fundás szerződés havi 20-. megtakarítás + kb havi 21-. kamat 49-hó, 3 hónap türelmi idő csak kamat (21-.) utánna hiteltörlesztés 58.hó Kb 38.000- törlesztés. A törlesztés 7,8 kamat ( +1% kez költs.???) Vélemény???tanács????. Vagy hagyjam a svájci kölcsönt bizonytalan árfojamával???? KÉRNÉK TANÁCSOT ÉSZREVÉTELT!! Köszönettel.

3061. nagycigi
2011. júl. 20. 22:40

visszanéztem néhány hozzászólást...

sokszor előfordul, hogy fél év alatt tucatnyi alkalommal fogalmaztok meg kérdéseket, néha feledésbe merül az első alkalmakkor adott válasz,

és szinte minden választ újabb és újabb kérdés követ, pedig igyekszem kicsivel többre is válaszolni, mint ami a kérdésben van...

Nem azt akarom sugallni, hogy ne kérdezzetek, ne írjatok ide, sokkal inkább, hogy előbb olvassatok vissza néhány oldalt...

És sokkal hatékonyabb, ha megkerestek személyesen egy személyi bankárt, leültök vele, és egy-két óra alatt végigveszitek terveiteket, lehetőségeiteket, és megmondja, milyen megoldást/megoládsokat ajánl...és akár ott, helyben, a beszélgetés végén el lehet kezdeni a végrehajtást... szerződést kötni, hiteligénylést elindítani...

És aki időt nyer, pénzt nyer...

(vagy nem így szól a közmondás?!? :)))

3060. Süti-32 (válaszként erre: 3057. - Nagycigi)
2011. júl. 20. 22:39

Szia.

Köszönöm a gyors választ.:)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook