Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

3149. nagycigi (válaszként erre: 3145. - Anett001)
2011. aug. 29. 22:10

még két dolog:

A járulékos költségek nem egyszerre jelentkeznek, a folyósítási díjat pl. a kért hitelből (szerz.összegből) visszatartják, értékbecslést a hiteligénylés beadása előtt kell kifizetni, ha közjegyzőhöz is menni kell, azt a pénz kiutalása előtt kell, úgyszintén a jlz. bejegyzés díját,

a tulajdoni lapot a hiteligényléshez kell mellékelni

a másik: (ezt is nézd át!) a funda honlapon információtár - tájékoztatók - tájékozató AÁK-ról

3148. nagycigi (válaszként erre: 3146. - Zsandrea)
2011. aug. 29. 22:04

nem, csak, ha megszünteted - felmondod - szerződést, de akkor nem kapod meg az állami támogatást, csak a saját befizetéseidet, és a (módozattól függően 1% ill. 3%) kamatot...

Ha csak kb. annyi összegre van szükséged, amennyi most van a számládon (saját befizeté, állami támogatás, kamatok) akkor csökkenteni kell a szerz.összeget, kb. ugyanennyire, és azonnali áthidaló, vagy egyszerű áthidaló kölcsönnel megkaphatod...

Azonban ilyen bukod a különböző sz.ö-khöz tartozó számlanyitási dijak közti különbséget, és fizetni kell 8,1% AÁK vgy 7,5% ÁK kamatot...

3147. nagycigi (válaszként erre: 3145. - Anett001)
2011. aug. 29. 21:54

egyszerű lenne egy szóval mindre azut írni: IGEN

De azért így nem egészen igaz....

nincs szó átverésről (még az is lehet, én tudom rosszul...) a lényege a dolognak, hogy az első kettő úgy működik, hogy meg kell nyitni a számlát (ajánlat4 nyomtatvány) majd akár ezzel egyidejüleg kérni a hitel, és de csak akkor lehet beadni, ha mellékelve van a befizetett szlanyit. + első havi csekk...

így, ha elutasítják a hiteligényt, megmarad a megtakarítási számla, ha akarod fizeted, ha nem akkor buktad a szlanyit. díjat.

A 7xx módozatnál (kiegyensúlyozott számla) negatív hitelbírálatnál nem marad meg a számlád...

tehéát nem bukod a szlanyitást...

Namármost... Én még nem kötöttem ilyen szerződést, informáécióim szerint csak akkor kell fizetni a szlanyitást, ha a hitelbíráalt pozitív.

Viszont az üzletkötő csak akkor kap jutalékot, ha be van fizetve a számlanyitási díj...

Kérdezz rá, milyen feltételekkel kapod vissza a befizetett pénzt...! :))

egyébként reális az összeg. és a kez.költség is benne van a törlesztőben...

Nézd meg a fundamenta.hu-nál "kínálatunk" hiteltermékek vagy lakás-előtakarékosság rovatokat...

3146. Zsandrea
2011. aug. 29. 21:27

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy csak a befizetett összeget, kölcsön nélkül fel lehet-e venni a szerződés lejárta előtt?

3145. Anett001
2011. aug. 29. 21:15

Akkor szerinted minket át akarnak verni? Elvileg 722-es módozatot beszéltünk meg, és előre be akarják fizettetni a csekket, amiben benne van a szlanyitási díj is.

Induláskor az össz költség 181e Ft-ra jönne ki, ez reális?

Vmint azt mondják, hogy az éves kezelési költség benne van a törlesztőben, ez igaz?

3144. nagycigi (válaszként erre: 3143. - Anett001)
2011. aug. 29. 20:41

igen!

három megoldás:

6xx módozat, nullás AZONNALI ÁTHIDALÓ KÖLCSÖN (azt jelenti, nincs még megtakarítás, meg kell kötni az ltp szerződést, és azonnal kérni a kölcsönt)

betéti kamat 3% törlesztő kamat 6% a megtakarítási idő alatt azonban évi 8,1%-os kamatot kell fizetni a teljes szerződéses összeg után...

8xx módozat nullás AÁK

betéti kamat 1%, törlesztő kamat 3,9%

AÁK kamat a megtakarítási idő alatt: 8,1%

ennél a kettőnél, ha negatív a hitelbírálat, megmarad az ltp megtakarítás, egy év múlva kérheted ismét...

7xx módozat

nem kell megfizetni az 1%-os számlanyitási díjat, mint az előzőeknél, csak akkor, ha a hitelbírálat pozitív.

Itt bár a betéti kamat 2%, a törlesztőkamat 4,9%, és az AÁK kamat 8,1% de ez úgy van kialakítva, hogy a teljes futamidő alatt (megtakarítási idő, kiutalási idő, törlesztési idő) ugyanazt az összeget kell fizetned, az előzőeknél a törlesztési összeg jóval kevesebb, mint a megtakarítás és az AÁK kamat együtt...

3143. Anett001
2011. aug. 29. 20:02

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy a fundamentánál van olyan lehetőség, hogy szerződéskötés után azonnal szeretnénk hitelt építkezés befejezésére, ingatlan fedezettel, vagy kell valamennyi ideig megtakarítani előtte?

Köszi

3142. nagycigi (válaszként erre: 3141. - Advence)
2011. aug. 28. 20:22

OK!

lehetséges, de nem kell összevonni!

privit olvastad?

3141. Advence
2011. aug. 26. 18:39
Köszönöm a segítséget. Az" összevonást" én találtam ki.2 fundamentával 1 lakást veszünk.Tudtommal ez lehetséges. Üdv Advence
3140. zskiss77 (válaszként erre: 3108. - Nagycigi)
2011. aug. 26. 17:58
Szia, küldtem privit. Köszi.
3139. nagycigi (válaszként erre: 3138. - 3897b97861)
2011. aug. 25. 22:35

jól értetted, de azért ez nagy felelősség, más indatlanára kölcsönt felvenni...

A hiteligénylő lap kitöltésekor meg kell jelölni a fedezetként felajánlott ingatlanok címét, helyrajzi számát... A Funda kiküldi mindkét helyre az értékbecslőt, ami 2x22.500.- forintba kerül neked... aztán tulajdoni lapok(2x6.400.-)földhivatali jlz bejegyzések, 2x12.500.- stb. kiutalás előtt a takarnetből megint lekérik, 2x4.000.- Ft

Nemm emlékszem, csak lakáskölcsön (lejárt megtakarítás) vagy áthidaló kölcsönröl van szó... ez utóbbi esetén van folyósítási díj is. (1,5%) Ha az összes hitel 3 milla felett van akkor egyoldalú kötelezettségvállaló nyilastkozat is kell, közjegyző előtt, 30-35 eFt...

2011. aug. 25. 18:24

Szia nagycigi

A tegnapi tanácsodon gondolkodtam.Ha lenne még egy ház amit jelzáloggal lehet terhelni akkor ha jól értettem nem szükséges önerő.Ha ez így van hogy tudom elindítani?Az fundamentás értékbecslőt nekem kell kifizetni?K.b.mennyi pénzzel kellene számolnom?Köszönöm

3137. nagycigi (válaszként erre: 3133. - Advence)
2011. aug. 25. 11:53

Olvasd el a korrábiakat kérlek..! :)

"összevonást" kitől hallottad?

küldtem privit!

3136. nagycigi (válaszként erre: 3132. - M.manoka)
2011. aug. 25. 11:48
azért ez túlzás... akármelyik állítást nézem... :))
3135. nagycigi (válaszként erre: 3131. - Forest20)
2011. aug. 25. 11:43

Budapesten és egyes nagyvárosokban 75, másutt 70%

(nem írtam korábban?)

Ha csak a lakűskölcsön részről van szó, akkor nincs különösebb feltétel, a "szabad" jövedelmedbe bele kell férnie a törlesztőrészletnek... Azonnali Áthidaló kölcsönnél az össz nettó jövedelemből a rezsi, a megélhetési költségek, és a törlesztések levonása után meg kell maradni legalább a netto minimálbérnek...

(Kicsit böngészd át a korábbiakat, kb. tíz napon belül többször is róírtam erről...)

Kérdezz rá a 411-8181-en, Gyöngyösön 70 vagy 75%?

3134. nagycigi (válaszként erre: 3130. - Forest20)
2011. aug. 25. 11:33

ezt írtad:

"A Fundát 3,5 éve fizetem 10E Ft-al, az igényelhető összeget szeretném felvenni 3, 12M FT-ot, a A VÉTELÁR FENNMARADÓ RÉSZE KP."

Na, ebből következtettem...

és, ha nincs ennyi, akkor miből pótolod ki...?

bár, lehet, hogy nem jól értettem valamit...

Ha a lakás 5,8 (bár a Funda saját értékbecslőt küld...és neki az számít!) akkor 4,35 mFt a max jlz terhelhetőség. (75%) a maradék kb. 1 milla, mert azt mondod, olcsóbban megkapod. Na, ennek kellene kp-ban meglennie...

Azonban, ha a cégtől két millát kapsz, akkor a Fundától csak 2,3-2,4 mFt-ot kérhetsz...

és az egy millás kp még hiányzik...

3133. Advence
2011. aug. 25. 09:22

Kedves Nagycigi!Hamarosan lejár a 2db 2 kedvezményezett,Fundamenták.Kiutalás október vége.Összevonjuk,1 ingatlant veszünk belőle. Hogy kell ezt az összevonást kezdeményezni?

Igénybe vesszük a kedvezményes hitelt is.Mindkét 1 914 174ft összegű hitelt lehet igényelni?

Csak a kedvezményezett /még nincs munkahelye/ igényelheti a hitelt,vagy igényelem én/szerződő/ vagy a párom is?

6,44millió szerződéses összegű lakás előtakarékosságnál saját erő nélkül maximum hány millió értékű ingatlant vehetek?

Előre is köszönöm!

3132. M.manoka
2011. aug. 24. 22:24

"NAGYCIGI" NÉLKÜL NEM TUDOM SOK JÓT LEHETNE ÍRNI A FUNDAMENTA LAKÁSKASZÁRÓL...

Sokszor meglepődök az életbe milyen ember töltik be komoly pozícióban a helyet...

Személyi Bankárnak neveznek ki embereket aki csak a kis pluszt várják el...

Ide írogatunk ugyan akkor mindenkinek van egy kiutalt személyi Bankárja miért nem tudnak azok mindent elmondani!!!!

Tudom ez nem itt a reklám helye de most külön köszönet "Nagycigi" aki nélkül sokan nem boldogulnánk!

3131. Forest20 (válaszként erre: 3128. - Nagycigi)
2011. aug. 24. 21:41
De vajon honnan tudom meg, hogy akkor most a lakás értékének 70, vagy 75%-ig vehetek fel hitelt? Mert ha most nem kérek csak 4,3M-Ft ot akkor a 75%-ba beleférünk. Viszont ha nem akkor megint igényelhetem újra a hitelt és újra kezdődik minden előről. Gyöngyösi a lakás, mi pedig (a két adós) 102, illetve 157 Ezres átlag nettó jövedelemmel rendelkezünk. Azért írom ezt mert találtam olyat is, hogy több osztályba sorolják a hiteligénylőket.
3130. Forest20 (válaszként erre: 3128. - Nagycigi)
2011. aug. 24. 20:29
Hát én inkább azt a megoldást választanám, hogy a mostani Funda számlámnál maradok, és kevesebb összeget veszek fel úgy, hogy beleférjek a 70% ba. A többit kipótolom valahogy kp-val. A 800.000-et nem tudom honnan vetted. Nincs ennyi kp-m. :D
3129. nagycigi (válaszként erre: 3127. - 3897b97861)
2011. aug. 24. 20:12
és ezekután hogyan fogsz dönteni?
3128. nagycigi (válaszként erre: 3125. - Forest20)
2011. aug. 24. 20:10

sajnos rossz hír... bárhonnan érkezik a hitel, a forg.érték 75%-áig terhelhető az ingatlan jelzáloggal....

Ha jól értem, most lenne kb. 800 eFt kp-d....

A Funda számlán összegyűlt kb. 420-430 eFt-od

ha ezt felmondod, kb. 1,2 - 1,3 mFt kp-d lenne.

A lakás értéke 5,8 mFt, ebből levonva a kp-t (1,3 mFt) marad 4,5 mFt Még fél millát kellene összerakni, és a maradék négyből két millát a céged ad, két milláért meg nyitni egy új ltp-t, és elkérni az azonnali áthidaló kölcsönt.

621-es módozat, szerz.összeg 2.220.000.- Ft, megtakarítási idő 48 hónap, havi teher: 18.000.- Ft megtakarítás, + 8,1% AÁK kamat (= 14.795.-)

az 52. hónaptól 20.424.- Ft, hatvan hónapig.

vagy:

821/2.250.000.-/49/14.000.- + 15.188.-/26.910.-/56

persze, így beáldozod az előző ltp. számlanyitási díját, és ki kell fizetned enek az újnak a számlanyitását, meg a folyósítási díjat, meg a többi járulékos költséget...

űde talán nem kell lemondan od a kiválaszott lakásról.

Ja... nem számoltam azzal, hogy bár 75%-ig terhelhető, azért a Funda csak Bp-en és néhány nagyvásorban adja hitelként a forg. érték 75%-át, máshol csak 70% de így is bőven beleférsz...

számold át, hátha valamit elütöttem... de működőnek tűnik... :)))

3127. 3897b97861 (válaszként erre: 3126. - Nagycigi)
2011. aug. 24. 19:59

Szia nagycigi

Köszönöm a választ mert midezeket a saját bankárom nem monta el.

3126. nagycigi (válaszként erre: 3124. - 3897b97861)
2011. aug. 24. 19:51

Na, ezt ki kell bogozni... :))

Igen a vásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 70 (Bp-n és néhány nagyvárosban 75%) százalékát lehet hitelként megkapni....

Miért szüntetnéd meg a szerződést? ha kiveszed az eddig befizetett pénzed, az semmiképp nem fedezi a vételárat...

Ha viszont van a családban valaki, aki megengedi, hogy a tulajdonában lévő, jlz mentes ingatlanára (lakás, üdülő, stb) is bekjegyezzék a jelzálogot, akkor sinen vagy... ha pl. amit vásárolni akarsz, négy milla, ennek 70%-a 2,8 mFt - ennyi hitelt kaphatsz - de ha van még egy ugyanilyen értékű ingatlan, akkor a nyolc millára már több, mint ötmilliót kaphatnál, de Neked elég csak négy... és így rendben lehet az ltp-re felvehető AÁK vagy ÁK....

De végülis felmondhatod a szerződést, és akkor visszakapod az eddig befizetett pénzed, módozattól függően 1 ill. 3 %-os kamattal, de állami támogatás nélkül.... viszont a számlanyitási díjat nem kapod vissza!

Ha pedig nincs remény összehozni a kellő jelzálog fedezetet, hát ne add fel, gyűjtsd tovább a pénzt, mert bármilyen lakást vennél, az árához mindig jól jön a 30%-os állami támogatás...!

3125. Forest20
2011. aug. 24. 19:34
Sziasztok! Elég furmányos a mi ügyünk, ebben szeretnék némi információt, bátorítást kérni. A lakás vételára 5,2M Ft. Értékbecslés 5,8-ra értékelte. Így a 75%-al számolva a lakás terhelehetősége 4,35M Ft, viszont a hitelek összege 5,12M Ft. A munkáltatómtól kapok 2M Ft kamatmentes visszatérítendő lakáscélú támogatást, amire ugyan kér jelzálogjogot, de megelégszik a második hellyel is! A Fundát 3,5 éve fizetem 10E Ft-al, az igényelhető összeget szeretném felvenni 3,12M FT-ot, a vételár fennmaradó része kp. A kérdésem az, hogy a Funda így ad-e áthidaló kölcsönt ha a jelzálograng első helyén áll, a munkáltatóm pedig megelégszik a 2. hellyel? Nagyon reménykedem ebben, mert ha valamit módosítani kell az megint újraindítja a hercehurcát, és persze plusz költség. Ha a Funda az első helyen áll akkor elvileg ő biztosítva van mindenképp nem? Na hát várom a válaszokat! Előre is köszönöm!
2011. aug. 24. 19:33

Szia nagycigi

Köszönöm szépen az előző válaszod.Még annyit szeretnék tudni hogy valóban így van-e hogy ha lakást szeretnénk vásárolni ami annyi/3.5millió/ mint a sterződött összeg/3.5millió/ csak a vételár 70%-át kapjuk és a 30%-nak önerőnek kell lennie?Ha ez így van meg lehet szűntetni a szerződést úgy hogy az egy év alatt befizetett összeget visszakapjam?Köszönöm Mariann

3123. nagycigi (válaszként erre: 3122. - Nina31)
2011. aug. 23. 12:21

dehogy balga... :)

már ment a válasz

3122. Nina31 (válaszként erre: 3121. - Nagycigi)
2011. aug. 23. 12:10

Értelek akkor meg mákunk van hogy ránkérsz!

Közben írtam még egy kérdést privire de gondolom ez egy balga kérdés lesz.

3121. nagycigi (válaszként erre: 3120. - Nina31)
2011. aug. 23. 11:59

ezért nem fizet senki... :))) ide csak azért írok, mert sokan szorulnak tanácsra, és az interneten próbálnak választ találni...

Rádasául bosszant, ha gátlástalan személyek lenyomnak mindent az emberek torkán, csakhogy minél többet kaszáljanak...

3120. Nina31 (válaszként erre: 3119. - Nagycigi)
2011. aug. 23. 11:46
Értem csak nézek h mekkora galibát okoztam nagyon szépen köszönöm a válaszod és remélem neked ezért fizetnek h bennünket próbálsz kiookosítani ha már nem gondolkodtam előre. Mégegyszer köszönöm. Jó lenne ha az én fundamentás emberem is ilyen lenne mint te ő még csak nem is reagál azóta mióta elmondtam a gondomat.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook