Fogház, börtön, fegyház (beszélgetés)
köszönöm
most már beszélt a nevelővel
Sziasztok! :)
EvSz-el kapcsolatban írok, hátha valakinek még hasznos lehet.
Tehát a férjem beadta a kérelmet 6 hónap után, és kiküldte a bv a környezet tanulmányra a kérelmet. Beszéltem a szomszédokkal és tájékoztattam őket, hogy jönnek rendőrök és kérdezősködni fognak férjemről( azaz kitálaltam, a cél érdekében)2 hét múlva felkerestem a kerületi rendőrkapitányságot telefonon, és egy óra múlva meg is érkezett 4 rendőr. Körbe néztek a lakásban és kérdéseket tette fel...( Hány szobás a lakás? Hányan élünk itt?( személyit, lacímet kértek tölem) Mennyiből élünk havonta? Miért ül a férjem? Mióta ül a férjem? Tudják e a szomszédok a dolgot? ( mivel mondtam, hogy igen így nem csöngettek be hozzájuk) Majd még aznap elküldte a rendőr a bv-nek az ajánlást.
Ugyhogy most még 3hét míg a bv bíró elbírálja az Evszt. Ha minden jól megy 5 hét múlva haza jöhet férjem reggel 6-tól esze 10-ig. Ez is valami! :)
A havi soros beszélőknél az asztal mellett ülő a "családi"beszélő ahol nincs plexi.Mindenki ezt gondolja családi beszélőnek.De vannak pl irodalom szakkörre járók meg szinész szakkörre,rádiós tevékenységet folytatók és ezek mind kapnak negyedévente családit.
De ez negyedévente van amit pl egy egyesület szervez aki eár foglalkozásokat tartani.negyedévente 4 órás.előre engedélyezve a parancsnokkal.
Szia! A börtönpasztorációval tisztában vagyok mit jelent, a feladatotok is tiszta sor.
Viszont az nem, hogy ti a rabok és a hozzátartozók között is vállaltok közvetítő szerepet vagy ti azokat karoljátok csak fel, akiknek nincs kapcsolattartója?
Ugyan régen - sok évvel ezelőtt, akkor még nem voltam érintett a dologban -, de létezett az a tendencia, hogy minden rab nagyon vallásos lett hirtelen, amikor bekerült, mert a misék - vagy ki hogy hívja vallása szerint - lehetett találkozni kint lévővel, többet voltak friss levegőn, üzenetek jöttek-mentek.
Kedves Sorstársak!
Nemsokára az én ismerősöm is szabadul.
Igaz én nem sokat írtam,de rendszeresen olvastam az oldalt(az előzőt is) és nagyon sok gyakorlati tanácsot kaptam, sok mindent tanultam a benti élettel,a csomagküldéssel stb.kapcsolatban.
Itt szeretném megköszönni Mindenkinek a segítségét, a hozzászólását, a támogatását.
Kitartást és szebb napokat kívánok!
Kedves Maya!
Én is csak biztatni tudlak és azt mondani napról napra jobb lesz.Nagyon sokat jelentenek a telefonok levelek.mi rengeteget leveleztünk,sokat is telefonáltunk.Szerencsés helyzetben voltunk.Tudom sokaknak nagyon nehéz.Ezerszer rosszabb körülmények között élnek és a család eltartása is nehéz,nemhogy csomagolni és telefonpénzt utalgatni a bentlévő szerettünknek.Nekem is másképp alakult volna ha gyermekkel maradok itthon.ebben a helyzetben szerencsésnek érzem magam...gyerek szinten csak a 9 éves keresztlányunk volt akinek nem mondtuk el.Keri külföldön van,de nemsokára hazajön.És most már valóban 12 nap és itthon lesz.
Én mint Börtönpasztorációval foglalkozó egyesület elnökségi tagja,mint úgymond bennfentes szívesen segítek bármiben amiben tudok,persze előttünk is sok minden titok.
Kitartást mindenkinek!
Maya elhiszem mit érzel most ezen at mentünk mindannyian akik itt vagyunk de hidd el jobb lesz majd idovel vlamelyest meg ha nem is hiszed en se hittem volna hogy végig
tudom csinálni most egyszerre leszel anya apa,dolgozó ember,stb csak ne hagyd el magad!!!kitartast jo sokat!!!rendet kell rakni odabent mindent veszel egy nagy levegot es végig csinalod amondas is igy szól isten is a legnehezebb csatákat a legjobb harcosainak adja!!ha meg most olyan kusza minden is Kitartast!!!!!
ez a hivatalos verzió amit tudni lehet róla:
2013. évi CCXL törvény
Befogadási és Fogvatartási Bizottság
95. § (1) A bv. intézetek Befogadási és Fogvatartási Bizottságot (a továbbiakban: BFB) működtetnek.
(2) A 92. § (2) bekezdésében meghatározott kivizsgálást követően az elítéltet haladéktalanul a számára kijelölt bv. intézet befogadó részlegébe kell helyezni, ahol legfeljebb tíz napig tartózkodhat. A befogadó részlegben tájékoztatni kell az elítéltet a kockázatértékelési összefoglaló jelentés tartalmáról, a javasolt visszaesési és fogvatartási kockázatot csökkentő reintegrációs programok igénybevételéről.
(3) Az elítélt együttműködésével a bv. intézeti befogadást követően a kockázatértékelési összefoglaló jelentés alapján a befogadó részleg vezetője rögzíti az elítélt beleegyezésével elkészült egyéniesített fogvatartási programtervet, majd a BFB az elítélt személyes meghallgatását követően nyolc napon belül dönt az elítélt rezsimbe helyezéséről és a bv. intézetben működő reintegrációs programokban történő részvételéről.
(4) Ha az elítélt KKMI-ben elvégzett vizsgálatára és értékelésére e törvény szerint nem kerül sor, az elítéltet a KKMI által kiadott módszertan alapján a BFB sorolja be az adott fokozathoz tartozó megfelelő rezsimszabály alá.
(5) A fogvatartott egyéniesítéséhez igazodó rezsimkategóriába sorolásáról, szigorúbb biztonsági csoportba, valamint a IV. biztonsági csoportba sorolásáról - a 26. § (4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - a BFB határozattal dönt.
(6) Halaszthatatlan esetekben az elítélt rezsimkategóriájának, illetve elhelyezésének módosításáról a bv. intézet parancsnoka is határozhat. Halaszthatatlan az eset, ha fogolyzendülés, fogolyszökés, támadás, tömeges ellenállás, önkárosítás, vagy bármilyen, az intézet biztonságára veszélyt jelentő más körülményről bejelentés érkezik, valamint ha rendkívüli esemény bekövetkezésétől tartani lehet.
(7) A fogvatartásért felelős szakterületek bevonásával a bv. intézetnél kell elvégezni - legalább hathavonta - az elítéltek kötelező felülvizsgálatát a rezsimbe helyezés vonatkozásában, amelyről a BFB dönt.
96. § (1) A BFB elítéltekkel kapcsolatos feladatai:
a) adatok, iratok egyeztetése,
b) befogadó részlegbe helyezés,
c) tájékoztatás az összefoglaló jelentés tartalmáról, valamint a reintegrációs programokról,
d) rezsimkategóriába sorolás, elhelyezés,
e) hosszúidős speciális részlegen történő elhelyezés, illetve annak megszüntetése,
f) gyógyító-terápiás, illetve drogprevenciós részlegre való besorolás vagy megszüntetés,
g) rezsimbe helyezés felülvizsgálata,
h) záró kockázatelemzési vizsgálathoz vélemény elkészítése,
i) reintegrációs gondozásba vétel, reintegrációs programba történő bevonás, ilyen programba történő helyezés, eredményességének értékelése,
j) nem dolgozó és újonnan befogadott elítélt munkába állítása, a munkahely és a munkakör kijelölése,
k) dolgozó elítélt munkahelyről történő leváltása,
l) dolgozó elítélt más munkahelyre történő áthelyezése,
m) a bv. szerv orvosának javaslata alapján döntés a terápiás foglalkoztatásról, annak munkaidejéről és munkarendjéről,
n) oktatásra, szakképzésre, továbbképzésre jelentkezők beiskolázása,
o) alacsony biztonsági kockázatú részlegen történő elhelyezés és megszüntetés,
p) biztonsági csoportba sorolás,
q) jogszabályban meghatározott egyéb feladat.
(2) A BFB az (1) bekezdés c), e) és i)-p) pontjában meghatározott feladatainak ellátása kapcsán az elítéltet meghallgatja.
(3) Az elítéltet a bv. intézet parancsnoka és a BFB döntéseivel szemben e törvényben meghatározott jogorvoslati jog illeti meg. Jogorvoslatnak a határozat, illetve a döntés végrehajtására nincs halasztó hatálya.
(4) A BFB részletes feladatait, tagjait, eljárásrendjét az országos parancsnok határozza meg.
(5) A bv. intézet parancsnokának hatáskörei kapcsán a BFB véleményezési, illetve javaslattételi feladatokat is elláthat.