Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Jaj bocs megkeveredtem. borian, akkor ezeket en is kerdezem.
Sziasztok régiek :)))
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a tippeket, utánakérdezek az osztályfőnöknél, hogy ő hogyan tudja ezt és akkor inkább mi is az angol - biosz emeltnél maradnánk. Mégiscsak egyszerűbb lenne.
Virgilius gratulálok a fiadnak! Régebben olvasgattam ezt a fórumot és ahogy írtad, utána rémlett is ez a terv, de már nem tudtam személyhez kapcsolni! Fantasztikus eredmény, sok sikert hozzá!
De jó! Sok sikert a tanfolyamra, úgy tudom, az sem könnyű.
Nálunk is még ott van B vagy C tervnek.
Bár egyelőre most az is lekerült a napirendről, hogy átjelentkezik az ELTE-re, még ügyfélkapu pluszt sem csinált magának a fiam, pedig szóltam...
2 vagy 2,5 év, kinek mennyi.
Köszi a nevében :)))
Megőrülök! Sikerült neki?! Azt pedig nem egy egyszerű történet. Gratulálok!
Mennyi ideig tart a képzés?
Nem követem mélységeiben a felvételi rendszer változásait, de mintha az ELTE továbbra is megadná a 100 plusz pontot a két emelt érettségiért, és akkor más plusz pontot már nem lehet kapni, nyelvvizsgáért sem, ez már nem így van? Ha viszont igen, akkor továbbra is az angol emeltet ajánlom, mert magyarból jóval nehezebb elérni a max közeli pontszámot. Fiam angolból szinte elérte (98%), pedig még csak nem is járt kéttanosba. Matekból meg 84% emeltje lett úgy emlékszem, és ezekkel meg kitűnő érettségivel simán fölvették anno. Nyelvvizsgája is volt, de arra nem volt szükség.
A másik kérdésre: szerintem már írtam korábban, hogy légiforgalmi irányító. :) Még gimis korban eldöntötte, hogy egyszer megpróbálja (az esélytelenek nyugalmával), aztán váratlanul sikerült. :)
Még mielőtt az menne át, hogy azon rugózom, hogy ki tudja jól, igazából csak arra biztatlak, hogy járjatok utána, mert szerintem angolból mindenképpen emelteznie kell, ha az a cél, hogy C1-et érjen az érettségije. Ha pedig már úgyis lesz angolból emeltje, akkor sokkal több értelme van gyűrni a másik tantárgyat és abból kihozni a maximumot, amit csak tud, mert azért az emelt szintű biológia érettségi feladatsorában is lesznek nehezebb részek, ahol könnyű pontot veszíteni.
Sok sikert! :)
Rosszul tudod. Kötelező megcsinálni a célnyelvi érettségit emelt szinten legalább 60%-ra és mellé még célnyelven kell 2 tantárgyból - bármilyen szinten - sikeres érettségi vizsgát tenni. Ezek így együtt érnek egy C1-et.
"A két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban milyen eredménnyel szerezhető nyelvvizsga egyenértékű érettségi bizonyítvány?
Egyszerűen:
A két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban 2 feltétel együttes teljesülése esetén szerezhető nyelvvizsga egyenértékű érettségi bizonyítvány az alábbiak szerint:
1) célnyelven kell érettségi vizsgát tenni két vizsgatárgyból (mindegy, milyen szinten) és
2) célnyelvből emelt szinten legalább 60%-ot kell elérni
a) ha minden vizsgarészt teljesített a vizsgázó, felsőfokú (C1) komplex típusú
b) ha a szóbeli és a hallott szöveg értése vizsgarészeket teljesítette a vizsgázó, felsőfokú (C1) szóbeli típusú
c) ha az olvasott szöveg értése, az íráskészség és a nyelvhelyesség vizsgarészeket teljesítette a vizsgázó, felsőfokú (C1) írásbeli típusú
nyelvvizsgával egyenértékű lesz az érettségi bizonyítvány.
Részletes magyarázatot jogszabályi hivatkozással itt találsz: [link]
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, kérdéseket. Szóval ahogy én tudom, akkor 2 db angol nyelven történő érettségivel automatikusan megkapják a C1-et. Mivel nekik a biosz és a töri is angolul van, így megvan a két tantárgy. Ezek után érdemes angolból emeltezni? Az számít? Mármint úgy tudtam, hogy ugyanabból a nyelvből nem vihet emeltért járó pontot és nyelvvizsgáért járót is. Az Educatio-n pedig azt mondták, hogy egy emeltet kell megcsinálnia, de akkora a túljelentkezés, hogy érdemes kettőt tennie. Ezért gondoltuk a magyart, mert sajnos a zenét nem fogadják el (utánanéztek az emeltnek belőle, a zenesuliban és a kórusban a nagyját már tanulták :-D )
Engem is érdekelne Vergilius, hogy milyen új irányt talált a fiad?
Amúgy én itt bukkantam olyan szálra, ahol össze lehet gyúrni a pszi-t és a zenét: [link]
Mi keltette fel a fiad érdeklődését?
Összekapcsolható, kombinálható később valamilyen módon a korábbi tanulmányaival, a pszichológiával, zenével?
Szia!
Akkor fel is adta a fiad a pályát? Vagy megnéz mást, de benne van a pakliban, hogy mégis?
Emelt angol (minimum 60%-os eredménnyel) + két tárgyból érettségi vizsga angol nyelven = C1
Csak együttesen ér C1-et.
Magyar emeltet szeretne csinálni? Miért nem angolt, Az milliószor könnyebb. :)
MA-n végzett a fiam. Ő nagyon szerette az ELTÉ-t, de nálunk ez családi hagyomány, mindenki oda jár(t).
Pécsre is jártak ismerősök, de az szerintünk csak annak éri meg, akit Pestre nem vesznek fel, mert nem annyival jobb, viszont van csomó plusz költség (szállás, élés).
Az ELTE is családias egyébként még úgy is, hogy sokan vannak. A végére azért már kevesebben. :) Viszont MA-ra sokan átjönnek a többi egyetemről is, és nem véletlenül.
Egyébként a fiam is szintén zenész :) van egy konzis végzettsége is. Ő most dacára annak, hogy elvégezte a pszichológiát és szereti is, elkezdett egy teljesen más képzést, ezért most épp más irányba tart.
Valóban sokan vannak a pszichológia szakosok, és klinikai állást a végzettek nehezen találnak, szóval annyira nincs kolbászból a kerítés számukra sem. Az MA diploma után még különböző szakképzéseket is ajánlott elvégezniük, ahogy az orvosoknak is, szóval egy kb 10 éves folyamat, mire rendes praxisa lehet valakinek.
nem tudom, segítettem-e. :)
Szia Virgilius!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Ami engem egy kicsit elbizonytalanít ezzel kapcsolatban az az, hogy olyan nagyon sokan jelentkeznek erre a képzésre.
A fiad BA-n vagy MA-n végzett most? Mivel szeretne foglalkozni, merre megy tovább? Hogy érezte magát az ELTÉ-n? Ez utóbbi azért érdekelne, mert lányom barátnője Pécsre jár pszichológiára és nagyon dicséri, hogy kisebb léptékű, családias hangulatú az egész - ez meg nagyon bejön az enyémnek is. Viszont Pest közelebb van, meg talán a képzés is magasabb szintű, a diploma is elismertebb...
Nálunk bioszból lesz az emelt a tervek szerint és angolul, mivel kéttannyelvűbe jár a csemete. A másik meg inkább magyar (igazából zenéből emeltezne szíve szerint, de azt nem fogadják el :-D ). A kéttannyelvű miatt a végzéssel C1-es nyelvvizsgát kap. Szóval egyelőre mi itt tartunk.
Sziasztok ismet! (5 év kihagyás után) Jo latni, h a regi feketeovesek még mindig aktivak itt is:-)
Volna egy kerdesem,ha tudnatok velemenyezni, lcci:
Egyeském most fog erettsegizni, es az e-felvi-n ugy tunik, mar most klikkelni kell a duplazik v. sem opciot. Messze vannak még a végleges eredmények, nem is ertem, hogyan tudnank ezt már most eldonteni. Esetleg tudjatok, h tenyleg kotelezo ezt most bejelolni, es mit erdemes? Elore is nagyon koszonjuk!!! 5 eve eletmento volt a sok segitseg ezen a forumon mindket gyerkoc miatt :-)
Más: hatha jol jon az info:
Nemreg kaptam 1tippet tanarkereseshez, a szuperprof-ot, talaltam is egyetemistat korrephez.
Sziasztok!
Akinek a gyereke valamelyik egyetem pszichológia képzését választotta, tudna mesélni róla? Melyik egyetem? Miért azt választotta? Milyen jó dolgokat tapasztal? Milyen fakultációkat választottatok érettségi előtt? Mi volt a felvételi taktika?
Lánykám kitalálta, hogy efelé indulna el, idén lesz a fakultáció választása és jó lenne addig tájékozódni!
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket!
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!