Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
19739. Borian (válaszként erre: 19734. - Virgilius)
jan. 26. 05:51

Igen, maradt a Lászlóban, csak másik osztály. Nagyon kedves osztályfőnöke van, a tanárok közül sokan már ismerősek korábbról.

A lányod is nagyon sokféleb érdeklődéssel bír. :-) Ha jól emlékszem az egyetem szellemiségével volt a baj, azért nem kezdte el. Nos, ezt nem tudom cáfolni.

19738. Chelsey (válaszként erre: 19727. - Virgilius)
jan. 25. 15:37
Gondolom, hogy más a stílus és már az is nagyon sokat jelent. Elég megdöbbentő, amiket különböző fórumokon írnak frissen vagy pár éve végzett exBME-sek. Többen évekig rémálmokkal küzdöttek, mások nehezményezték, hogy a tömegben csak egy számok, hogy semmibe vették, sokszor megalázták őket ilyesmi. Hát erre semmi szükség, még akkor sem, ha ezek után büszkék, hogy kibírták és mégis elvégezték.
19737. Chelsey (válaszként erre: 19725. - Virgilius)
jan. 25. 15:32

Szerintem mindennek megvan az oka. A forgalomirányításban szerzett tapasztalata és a pszichológus végzettsége együtt majd sok év után hasznosítható lesz. Még jó is lesz neki, hogy nem akkor kell majd neki állnia az elejétől megcsinálni a mesterszakot. Pont tegnap beszélgettünk erről a váltásról és abszolút érthetőnek találtuk, hogy ebbe az irányba kanyarodott el.

Jártam egy rövid ideig az ELTE PPK-ra üzleti coach képzésre, ami 3 félév. Ennyi egyébként arra elég, az üzleti szférában szerzett tapasztalatt kiegészítve, hogy segítsen az ember átlendülni a munkahelyi elakadásokon. Már ott feltűnt, hogy a csapat 70-80 százaléka nagyon fogékony az ezoterikus dolgokra és ami még megdöbbentőbb volt, hogy nem csak a hallgatóság körében tapasztaltam ezt. Tudom, hogy a pszichológia nem matematika vagy fizika, de nekem ez akkor is sokk volt.

Mindig döbbenten látom, hogy mennyire elvarázsolt dolgokkal keresnek pénzt sokan. Erre van kereslet, lehet azért, mert az élet sokszor kilátástalan, az emberek a mindent megígérő hókuszpókuszokba kapaszkodnak. Ezt látva megértem, hogy a fiad nem akar ezekkel 8-10 év tanulás után pályakezdőként versenyezni.

19736. Mamija74 (válaszként erre: 19732. - Borian)
jan. 25. 13:09
Szerintem ebben a jog-pszicho-gyógytorna kombóban nem az a legfurább, hogy magas a ponthatár :-) Még a pszicho meg a gyógy vmennyire passzolhat, de hogy kerül ide a jog? Amúgy, ELTE jog nem államira kifejezetten alacsony a ponthatár és a tandíj nem megfizethetetlen. Van felező ösztöndíj pl. Fiam 474-el lemaradt 2 ponttal az államiról, ő megkapta. Simán lehozta az első félévet, római joggal, alkotmányjoggal, stb. Különösebben meg sem szakadt. Bár mondtam neki, hogy vszínűleg a kövi félév durvább lesz.
19735. virgilius (válaszként erre: 19733. - Mamija74)
jan. 25. 13:04

Jaja, nagyon vág az esze, nagyon gyorsan kapcsol és igen, neki pont ilyen fénykép-memóriája van. De azért ő is hajt keményen.

Tök jó, hogy tanulnak olaszt :))) Nagyon szeretem azt a nyelvet (is). :)

19734. virgilius (válaszként erre: 19732. - Borian)
jan. 25. 13:03

Nahát, szegény, akkor váltania kellett. De jó, hogy jól alakult. Ez a sima osztály is a Laciban van, ugye?

Igen, van is ilyen a munkatzársaknak, meg írtam, hogy van az ún "emberi tényező" kutatás, mondjuk ez jórészt az USA-ban dívik, de előbb-utóbb lehet, hogy itt is beindul. Mondjuk szerencsére Európa nagyon biztonságos légügyileg.

Képzeld, lányomat meg felvették a sote gyógytornára két éve, aztán nemm iratkozott be... Ő is nagyon határozott ám :)))

19733. Mamija74 (válaszként erre: 19729. - Virgilius)
jan. 25. 12:59

Ő a zseni srác, nem? Lányom meséli, hogy azért van egy-két ufo, aki kvázi fotografikus memóriával átsétál a vizsgaidőszakon, de azért a legtöbben a hagyományos, majd beledöglik stílusban nyomják :-)

Képzeld, hogy kapcsolódjak a nyelvi érdeklődésedhez :-)) lányom most ráfeküdt az olaszra az egyetemen. Laciban neki második nyelve volt és nagyon szerette, B2 közelében volt, de a két emelt miatt nem ment belőle. Na, most kitalálta, hogy azért mégiscsak megtanul olaszul. Első félévben volt nekik olasz, aztán vhogy nem tudta felvenni, de ebben a félévben már vhogy ő összegrundolt egy csoportot, lebeszélte a tanárral és most szépen van egy nyelvvizsga előkészítős csoportjuk. Vannak benne vagy öten. Általában ketten-hárman vannak ott. Szóval, klassz kis magánóra. Remélem, sikerül neki a nyelvvizsga, mert akkor harmadik, negyedik után mehet Olaszországba gyakorlatra. Ez pl. nekem egy kellemes meglepetés volt. Elég rugalmasan, kvázi egy diák kérésére indították el az órát. Mondjuk, ott van pénz lóvéra, ugyebár...

19732. Borian (válaszként erre: 19725. - Virgilius)
jan. 25. 12:48

Értem és köszönöm a választ. Azt én is hallottam, hogy hosszadalmas, míg vmi elő-jelzőt szerez vki plusz nehéz állást szerezni, praxist építeni, ez volt az egyik tippem okként. Az álommelóhoz egyébként jól jön ez az előképzettség, a munkatársaknak is segíthet olykor.

Nekem is hiányzott az itteni beszélgetés, a Face nem ugyanaz. Kellemesen meglepődtem, hogy egy ártatlan kérdésre mennyi kedves régi arc előugrott a rejtekéből. :-)

A lányom nem annyira magától mondott le az orvosiról, de a kémia tanárnőjével nem működött a kémia, hogy stílszerű legyek, így osztályt váltottunk. Nagyon jót tett neki, azóta 4-es-5-ös tanuló, gyakorlatilag egy átlagos tantervű osztályba jár, és ez a sport mellett könnyebb. De annyira mégsem bánja, most, hogy látja, a bátyja mennyit tanul.

A sport megy neki, de ahhoz, hogy bárhová felvegyék, Olimpiára kellene menni, vagy első 3 hely VB-n, EB első hely. Most, hogy visszaengedik az oroszokat, ez egyre nehezebb. A realitások talaján maradva én egy (nem Corvinus) közgazdasági képzést látok reálisnak (töri-matek megy neki), illetve a NKE-n van sportösztöndíj, ott gyakorlatilag bárhová felveszik, és akadnak jónak tűnők is, persze passz, milyen igazából.

Ő a jogot, a pszichológiát és gyógytornát választotta ki, zseniális érzékkel belenyúlva a legmagasabb ponthatárú képzésekbe... :-)

19731. Borian (válaszként erre: 19724. - Mamija74)
jan. 25. 12:38
Talán a genetika a megfeleltethető tárgy. :-)
19730. Borian (válaszként erre: 19722. - Chelsey)
jan. 25. 12:36

A BME tényleg nagyon kemény. Nem tudom megítélni, hogy a keménységével együtt jobb-e, több-e, vagy csak benne maradt a poroszos szemlélet az ottaniak fejében.

De ha a fiatalember érdeklődési köre úgyis feszegeti a formális képzés határait, akkor tényleg nem éri meg szivatnia magát. :-)

19729. virgilius (válaszként erre: 19724. - Mamija74)
jan. 25. 11:50

"tenyésztés" :)))

A mi cicánk is kedveli a dokibáját, de meg is értem, mert egy tündér az az ember. :)

Az inszeminálást mesélte az állatorvosira járó ismerősünk is, meg az egészet, amit Te is írsz, hasonlóan éli meg ő is. De azért haladgat előre szépen, és szereti is.

19728. virgilius (válaszként erre: 19721. - Borian)
jan. 25. 11:49

Amúgy nem is tudtam, hogy elengedte lányod az orvosit. Kár, hogy jórészt megszűnt itt a beszélgetés, szívesen hallottam rólatok (is), meg mindenkiről.

Azt látom, hogy a sportban hasít. :)

A dietetikus képzés pl nem vonzza? Amúgy meg ha rovábbra is ilyen szép eredményei lesznek, azokkal a plusz pontokkal kb bárhova mehet majd egyetemre, nem?

19727. virgilius (válaszként erre: 19722. - Chelsey)
jan. 25. 11:22
Obudait sokkal jobban szeretik az ismeros es barat fiatalok. Tobben atmenekultek mar a bme- rol oda...
19726. virgilius (válaszként erre: 19719. - Borian)
jan. 25. 11:20
Lanyom is azert zarta ki az orvosit meg az allatorvosit, mert nem birna belevagni egy eloleny testebe. Nem is annyira a hullaba, mint az elobe. Pedig amugy erdekelte ot is ez a ket terulet. Es nem azert, mert olyan vallasos lenne.
19725. virgilius (válaszként erre: 19721. - Borian)
jan. 25. 11:16

Nem is az, hogy nem neki való, inkább nem látta a végét. Miközben mindenféle coachok és egyéb sarlatánok hihetetlen árakon kínálnak "terápiát", ők ezt minimum 10 év tanulás, sajatelmeny terapia es roppant draga szakkepzesek utan tehetik csak, ha tisztessegesek. Ehhez nem volt benne meg az elszantsag. Persze ha bem vették volba fel az atc-hez, nekiállt volba klinikai allast keresni vagy jelentkezett volna phd-ra, de ettol sokkal lelkesebb.

De azt írtam mar, hogy neki ez regi álma volt, szoval nem a semmiből jött, csak annyira nehéz bekerülni, hogy nem mert volna mindent egy lapra feltenni.

19724. Mamija74 (válaszként erre: 19719. - Borian)
jan. 25. 10:55

Mi kutyánk mindig is imádott állatorvoshoz járni, komolyan.

Hát, a gyakorlati részeket lányomék keveslik. Ő is, mások is keresnek lehetőségeket maguknak érdeklődésüknek megfelelően (kisállat, exotikus, haszon) és járnak külön a dokikhoz. Másodévtől kötelező gyak. van nyáron, mindig más témában. Illetve év közben az üllői telepen a hetesi gyakorlat van, ami 1-1 hét mindkét félévben, de valóban van, amikor ott csak a szart lapátolják kis túlzással, de van amikor értelmes dolgot tudnak csinálni. Lányomék pl. inszemináltak.

SOTE-s volt oszttálytársak alapján kb. ugyanazt tanulják az alapozó tárgyak gyanánt és utána is. Mondjuk a Tenyésztést vszínűleg SOTE-n máshogy hívják :-)

19723. Chelsey (válaszként erre: 19720. - Borian)
jan. 25. 10:53
Pontosan! Ebben egyetértünk. Egyébként ahogy olvasom hasonló a fiam esete a tiedéhez, olyan értelemben, hogy amivel igazából szeretne foglalkozni, arról az egyetemeken inkább érintőlegesen tanulnak, de ettől még nem lehet megkerülni az egyetemi képzést, viszont nincs olyan képzés, ami kifejezetten arra irányul (mert az alapképzés nagyon helyesen ennél sokkal általánosabb, csak őt nem boldogítja ez a magyarázat, még ha el is fogadja).
19722. Chelsey (válaszként erre: 19717. - Borian)
jan. 25. 10:47
Szerintem nem fog a BME-re jelentkezni, mert akkor nem maradna ideje arra, amivel igazán szeretne foglalkozni, meg szerinte tulajdonképpen semmire nem maradna ott ideje, minthogy túlélje a vizsgákat. Minden más gépészkar versenyben van még :D
19721. Borian (válaszként erre: 19712. - Virgilius)
jan. 25. 07:17

Megkérdezhetem, miért érzi most úgy a fiad, hogy a pszci nem neki való?

Mást várt tőle? A képzés ábrándította ki? Vagy az elhelyezkedési kihívások?

Azért faggatózom, mert a lányom, mióta a kémia-biológia vonalat elengedte új terveket szőtt, amik egy része, félek, csak divatból és irreális elképzelésekből ered. A pszichológia is felkerült erre a listára, ezért is érdekel...

19720. Borian (válaszként erre: 19713. - Chelsey)
jan. 25. 05:07

Ezzel én is így vagyok. Egy alapdiploma kell, olyan, mint 30-40 éve az érettségi.

Ha van egy, akkor később könnyebb bármilyen más képzésre jelentkezni, lehet pályát is módosítani, tudja már, hogy milyen egy egyetem, hogyan kell beosztani az idejét, és menni fog.

19719. Borian (válaszként erre: 19710. - Mamija74)
jan. 25. 05:03

Ez aranyos tőlük. Persze, nem tudom, a kutyus mennyire élvezi, a mi macskánk utál állatorvoshoz járni. :-)

A fiaméktól is ment állatorvosira egy nagylány, októberben tartott nekik az ofő egy osztálytalálkozót, ahol beszámolhattak az első benyomásaikról, ő akkor fejezte be a farmgyakorlatot, sokat lapátolta a kakit a nagy állatok alól. :-)

Biztosan ott is hatalmas az anyag, hiszen, ahogy írtad, többféle szervezet működését, felépítését tanulják meg, de talán kicsit gyakorlatorientáltabb. De ezt csak gondolom.

Az orvosin az elején nagyon sok olyan tárgy van, ami szinte olyan, mintha a gimi folytatódna kicsit magasabb szinten, fizika, biofizika, orvosi kémia, illetve olyan tárgyak, ami a jövő orvostudománya... pl. sejttan előadásba én is belehallgattam, tuti, hogy ez lesz a jövő, mert már most elmondták egy sor betegségről, hogy pontosan milyen transzportfolyamatban mi és hol romlik el, csak még azt kell megkutatni, hogyan javítható ki. Na, a fiamat ilyesmi érdekli.

Kitart amellett, hogy nem akar betegekkel foglalkozni, bár a beteg nagymamájával ő találja meg legjobban a hangot az egész családból, ezért szerintem abszolút alkalmas rá.

Egyébként a boncolás... amikor nehezen vette rá magát, a gyakvezető rendes volt és négyszemközt beszélt vele, bíztatta, de azt hitte az a baja, hogy vallásos. Az egyetemen egyébként meglepően sok a vallásos diák, ők szemrebbenés nélkül metélik a halottakat, talán mert szét tudják választani a lelket a testtől.

A fiam viszont humanista. :-)

19718. Borian (válaszként erre: 19707. - Virgilius)
jan. 25. 04:50
Így már érthető. :-)
19717. Borian (válaszként erre: 19701. - Chelsey)
jan. 25. 04:49

Nem könnyű, akkor sem ha valaki pontosan tudja, mit akar, de nem egyezik az elképzelés a kínálattal és akkor sem, ha bizonytalan még.

De akkor végül a BME-re jelentkezne, azután meglátja? Vagy más egyetemet is néztetek?

19716. Csillagszem38 (válaszként erre: 19715. - Virgilius)
jan. 24. 20:46
Igen, sajnos brutal a tuljelentkezes. 😖
19715. virgilius (válaszként erre: 19714. - Csillagszem38)
jan. 24. 20:01
Köszi, aranyos vagy, tudjuk, hogy szuper, csak ő kevés oda. :)
19714. Csillagszem38 (válaszként erre: 19692. - Virgilius)
jan. 24. 19:18
Kepzon dolgoztam 13 evet, jo szivvel ajanlom, fantasztikus kepzes folyik ott! Ha esetleg megis azt szeretne:))
19713. Chelsey (válaszként erre: 19712. - Virgilius)
jan. 24. 17:46

Persze, ha ez csak szimulátorozás lenne, akkor nem tartana ilyen sokáig a kiválasztás. Elég lenne tesztelni a reflexeit, meg tolni pár órát valami szimulátoron, aztán aki a legtöbb pontot eléri, az nyert. De ahogy mondod, itt minden szereplőnek csak egy élete van, amihez ráadásul még ragaszkodnak is :)

Őszintén szólva, én semmilyen munkahelyre sem engedném el szívesen, mert amerre mennek a dolgok, jobb ha mihamarabb megszerez egy diplomát. Az sem igazán érdekel, hogy milyet, de a semmilyen diplománál a bármilyen is jobb, mert onnan lehet tovább lépni. Ha belefog valami munkába, akkor ki tudja, hogy később tud-e továbblépni, mert azért sok képzésnél alapfeltétel, hogy legalább egy BA/BSc-je legyen az embernek. Tudom, hogy munka mellett is lehet tanulni, én is szoktam, de az akkor is időkiesés és lehet, hogy pont elúszik miatta a lehetőség. Szóval legyen egy alapdiplomája, ha a műszaki terület érdekli jobban, akkor ott. Ha közben megváltozik a véleménye, akkor átmehet máshová is, csak legyen a végén valamiből egy felsőfokú végzettsége. Menet közben, ha van rá kapacitása, akkor vállalhat munkát, ha olyan helyre jár, ahol nem marad rá energiája, akkor átvállaljuk mi (nyilván nem aggastyánkorig). Szerintem nem fogja sokáig húzni, mert szabadulni akar a kötött tanulástól.

19712. virgilius (válaszként erre: 19711. - Chelsey)
jan. 24. 17:36
Igazság szerint egy 20 évesre azért nem szívesen bíznék emberéleteket, és lehet, hogy a felvételiztetők sem. Az ideális az, ha diploma után jelentkezik valaki, mert azért ez nem játék, még ha sokban hasonlít is a szimulátorozásra. :)
19711. Chelsey (válaszként erre: 19709. - Virgilius)
jan. 24. 17:31
Szép hosszú folyamat. Igen, már megcsinálta a C1-et, a C2-t meg 12 után fogja, csak a "rend kedvéért". Nála a korhatár a necces, még akkor is, ha meglesz az érettségije, mert csak 18 lesz és ugye ide 20 évesen lehet jelentkezni. Szóval mehet nyugodtan egyetemre :D
19710. Mamija74 (válaszként erre: 19698. - Borian)
jan. 24. 17:20
igen, harmadéves. A vizsgaidőszakot kivéve szereti. De nem úgy, ahogy a Lacit. Az az örök szerelem. Szokott menni állatorvos mellé gyakorolni, abból nagyon sokat tanul. Szegény kutyánk is most többször járt az egyetemi klinikán, ott is mindig vele van a vizsgálatoknál, műtéteknél, így a kutyánk VIP ellátást kap, ráadásul fizetni sem kell sok dologért a hallgatók állatainak illetve a gazdinak :-)
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook