Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
...mert ugye konkrét esetben nagyon nem mindegy, hogy a delikvens közép matekon 90+ eredményt számoltat el, és mellé egy hittan emeltet, csak hogy a példánál maradjunk, meg egy emelt infót, ami annyira nem nehéz, vagy kénytelen vért izzadni a matek emelten, ugyanazért a nyamvadt plusz max 50 pontért, mert akkor 100-at ugye egyáltalán nem kaphat, ha a fentieknek hiszünk. És aki erre rájön, az biza durva előnyben lesz azzal szemben, aki becsülettel megcsinálja a két emeltet a saját felvételi tárgyaiból.
De nem kell hittan emeltben gondolkodni, elég az angol emelt, azt is meg fogják tudni csinálni sokkal jobbra többségében, mint a matek emeltet.
Igen, tudom, azért írtam azt a példát.
Csak épp egy gond van vele, hogy ebben semmi logika nem lenne. Kiskapuk rulez.
De ehhez nem kellene emelt nyelvből. A nyelvvizsga díját visszafizetik, és a sima B2 még mindig könnyebben elérhető.
Szerintem ez az emelt nyelves spekula nem fog bejönni, az az érzésem.
Én is így látom, még minden csak spekuláció, amíg nincs jogszabály. Addig még akár reménykedni is lehet, hogy ezek a félhivatalos információk a tesztelést szolgálják csak: ha nincs hangos morgás ellene full bevezetik, vagy részben felpuhul, maradnak kiskapuk.
Azt érzem, hogy mindenképp rá akarják szorítani a gyerekeket arra, hogy egy emelt nyelvi érettségit letegyenek= középfokú idegennyelv tudással rendelkezzenek. És ez önmagában nem is rossz cél, csak tudjuk, hogy sokaknak irreálisan magas léc, mégha egyéb területeken motiváltak és tehetségesek is.
Nálunk majd a jövő héten.
Nekem ezzel az emelt nyelv érettségivel kipipálom a kötelezőt-dologgal kapcs továbbra is az a kérdésem, hogy akkor most néhány szakon nem lesz előírva a felvételi tárgyból a kötelező emelt ezután sem, avagy elő lesz? Emelt hittan érettségivel is lehet-e menni mérnők-infóra, vagy sem.
A kötelezőn felül két emelt a felvételi tárgyakból akkor most plusz 100 pont vagy sem...
Stb stb.
Nálunk holnap lesz a nagy nap mindkettőnek.
Ugyanezt a NPK-s kérdéssort beszéltük tegnap, ami alapján írták ezt a mai cikket. S a végén szerintem a lényeg:
"Fontos: a felvételi feltételeket tartalmazó kormányrendeletből egyelőre ezek a részletek nem olvashatók ki, egészen biztosat akkor fogunk tudni, amikor a jogszabályt is módosítják majd."
Vagy hülyének, vagy pénzeszsáknak. Illetve úgy gondolják, dolgozzon az a diák a tanulás mellett.
Ami azt illeti, egyes szakok mellett talán lehet is, de az sem cél, hogy valaki agyonhajtsa magát és ne legyen energiája a tanulásra.
Hát elég gáz.
Bár hozzáteszem, egy azóta levett tájékoztatón található infóból indultunk ki itt, egyebekben másutt a közel sem átgondolt és nem is következetes elképzeléshez tartják magukat és azt kommunikálják.
Mérget nem vennék rá...
Viszont kísértetiesen emlékeztet -szó szerint nem vetettem össze- arra a kérdezz-felelekre, amit jópár hete a Treforos forrása révén osztott meg itt Sütinapocska (2026 hsz.).
Ez valóban nevetséges. Gondolom, kicsit csökkenteni akarjk az ingyenes osztrák oktatásra bazírozók számát.
Hasonló kicsit a felsőfokú nyelvvizsga előírásához a dán (vagy holland?) egyetemekhez.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!