Endometriózis! (beszélgetés)
2012 novemberben, de május óta fájt a hasam csak divattervező szakon diplomáztam éppen, ami annyit jelentett, hogy éjjelnappal dolgom volt, igazából nem is aludtam, tehát ott nem mondhattam megálljt. igazából utánna voltam a háziorvosnál, akit azóta lecseréltem - megnyomkodta a hasam, mondta, hogy sikítsak(!!!) ha fáj, én szóltam neki mikor jobboldalt nyomta a köldökömnél fájt. mire ő azt mondta, hogy ENNEK NINCS ÉRTELME. adott beutalót UHra és vérvételre. a vérvételre elmentem, akkor még csak 4,15-tel volt magasabb a TSH-m (most műtét előtt 7,14 volt, még mindig nem voltam vele orvosnál....) de amúgy semmi, és a fájdalmat is megszoktam már, úgyhogy kicsit felfüggesztettem a dolgot, végülis 'fiatal is és felelőtlen' is vagyok, betudható annak, hogy a diplomázás utáni szabad nyaramat inkább portugáliában töltöttem (merthogy épp fél lábbal már kint élek). kint egy fesztiválon voltam mikor ugye megjött, aznap nem bírtam felállni, csak ültem a tóparton -- annyira fájt a hasam. a párom itt már nagyon ideges volt, hogy 'de menjek el orvohoz'... hát októberre kaptam időpontot velencére UH-ra, egy szépséges hétfői reggelen megtudtam, hogy mik vannak bennem (6cm mióma, mindkét petefészek 3-4cm ciszta), ott ajánlották a sote 1sz-t.. onnan felgyorsultak az események, kb az első vizsgálatnál tudták, hogy mi lesz ez -- sosem szedtem fogitabit, igazából azért, mert a természet híve vagyok, mind étel, takarítószer, meg minden amit magamrakenek, még a smink is..
szóval nekem az életmódomon a betegség miatt mindössze annyit kellett változtatnom, hogy a vörös húst és a cukrot elhagyjam, a többi ételt amúgyis úgy fogyasztottam, ahogyan azt javasolják. a gluténmentes miatt meg egyébként is kiesett egy csomó rossz. én mondjuk napjában 10-12 szelet GM kenyeret elmajszolok, lehet ebből se szabadna ennyit, de elég dologról le kell, hogy mondjak és pechemre imádom a péksütit és sütni is rengeteg félét szoktam (mondjuk a kenyeret veszem a DMben mert az a legfinomabb).
szóval attól még, hogy nálam ez nem működött, lehet másnál fog. igazából a visszagondolok a fájdalom annyira nem volt brutáldurva, mmint ha májustól decemberig kibírtam valahogy, akkor lehet, hogy az étrend miatt volt enyhébb. de ki tudja másnak milyen a fájdalomküszöbe vagy az akaratereje. lehet, hogy én vagyok acélosra edzve; a cigit is három hónapja csakúgy elnyomtam és úgy döntöttem, hogy ezen se sóvárogni nem fogok, se sohatöbbet rágyújtani (napi 1 1,5 doboz 5és fél évig..). azóta nem cigizek sőt kb undorodom ha vki rámfújja a füstöt..
különbözőek vagyunk és igazából mivel gőzük nincs a gyógymódról inkább a meditálásban hiszek és abban, ahogy minden ilyen meditációnál elképzelem, ahogy a bentmaradt kis darab elsorvad.. hátha mire megyek a kolonoszkópiára márciusban addigra tényleg eltűnik.
akartam kérdezni, hogy ti mit mozogtok (minden nap?)? mert én artistaként dolgoztam a gimi alatt, azóta hogy fősulira jártam kb semmit nem csinálok és baromira nehéz valahogy belekezdenem. jöv héttől kezdhetek falat mászni a műtét után, az egy nap és péntekre lemegyek szfvárra antigravity jógára. de a többi napra is fog kelleni valami. FUTNI nem akarok :D ti miket sportoltok?
Szia!
És mikor kezdett nálad kiderülni az endometriozis? Azért is érdekes a te eseteted, mert sokan esküsznek a gluténmentességre, hogy azzal lehet gyógyítani az endot.
Amit a teljes kiörlésűről írsz az sajnos manapság minden élelmiszerre igaz. Fogalmunk sincs, hogy amit leveszünk a polcról, az hogyan készült, milyen körülmények között, még a ráírt összetevők sem biztos, hogy tutiak. De erre már nincs ötletem, hogyan kerüljük ki, már lassan minden élelmiszerben bizonytalanok lehetünk. De így sem lehet élni...
Így bizony. 9éve.
Lányok, nem akarok a 22évemmel okoskodni,de a teljes kiörlésű lisztbe beledarálják mindem részét a búzának,az aratáskor pedig nem ül ott egy asszonyka kiválogatni a bogarakat, a beteg részeket és a permetezőanyagot sem. A barátnőmék családja mezőgazdálkodik, ott lât az ember, meg hall máshonnan ilyeneket.
Grat a babához!
.. ez amúgy a másik, h én még vagy 5évig tuti nem szeretnék, és akkor addig tolják belém a visanne-t pl?
Szia,
gratulálok :), örülök hogy minden rendben volt a genetikai vizsgálatodon! :) A méhed bírni fogja reméljük minél tovább, feküdnöd is kell majd a vége fele esetleg e miatt, hogy ne nehezedjen még jobban? Vigyázz magadra, kitartás! Jó babavárást!
Sziasztok,
Szeretnék egy jó hírt közölni ,megjött ma a genetikám egészséges kisfiút várunk ,ma voltunk nagy genetikai Uh-n is és megmérték 855g és 35 cm és 25-26 hetesek vagyunk most lépek a 26 -ba.
És eddig még bírom és műtött méhem is a doki reméli még pár hetet kihúzok jó lenne 36 hétig menni ,de a dokim sajna azt mondta nem biztos hogy menni fog én nagyon remélem ,hogy kihúzom még addig :-)mindenkinek kitartás szurkolok nektek is ,hogy már ti is itt tartsatok mint én :-)
Hedi13 engem is leállítottak a műtét után a tamponról és ugye ott volt az első GNRH szal egy hónapig véreztem kb, tehát volt időm összebarátkozni a betéttel.. az első nap sírtam a páromnak, hogy ezt ugyan ki nem bírom, borzasztó érzés, ide-oda ragadt, úgyhogy a műanyagbevonatos agyonreklámozott szaroktól megváltam és naturella kamillás normál és éjszakait vettem, aminek nagyon finom illata van, amikor kibontod (a kibontás dolog mondjuk elég durva, hogy visszhangzik a wc-ben, így ha nem itthon cseréltem, akkor előre kibontottam a csomagokat és úgy tettem el..
persze mostmár 3 hónapja nem volt rájuk szükség :)))
Szia,
nekem is a betétet ajánlották, én azt használtam már jó ideje, nehéz volt megszokni, mert ugye nem olyan komfortos mint a tampon, de ha ez így jobb, akkor kibírom azt a pár napot....
Van egy nagyon modern felfogású doki az egyik ilyen orvos válaszol oldalon, ő ezt írt:
"Az endometriózis kialakulásához a menstruációs vérzésnek semmi köze sincs. Ha ez a gyanú igaz lenne, akkor minden második tampont használó nőnek endometriózisa lenne. Ahhoz, hogy a vér visszafelé képes legyen áramolni, komoly túlnyomásra lenne szükség a hüvelyben. Az intimtölcsérnél higiénikusabb és veszélytelenebb módszert jelenleg nem ismerek."
Ettől függetlenül én nem használnám, de egyelőre nem is nagyon van rá szükségem! :S :)
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval