Endometriózis! (beszélgetés)
Sziasztok! Egy kis off..
Próbálgatom tartani az ajánlott diétát. Pl. zabkása reggelire, sok zöldség, sovány hús, glutén mentes dolgok, xilit, stb. Három hónapig ment.. Most kaptam meg a vérképem és brutálisan vashiányos vérszegény vagyok. Két éve nem volt ilyen rossz a vérképem. Nem tudom, hogyan lehet tartani az ajánlott étrendet úgy, hogy a szervezetnek is jó legyen? Mert pl. amit az Arwenes Tünde ajánl, nem igazán kivitelezhető. És én még nem is dolgozom egyenlőre. Aki dolgozik és több energiára van szüksége, hogyan bírja? Persze a jövőben is tartom a fő elveket, de ésszel. Másnak van hasonló tapasztalata?
Csak kötelességből mondta el ezeket, mert ha mégis történik valami (ami baromi ritkán fordul elő) akkor simán beperelhetnéd őt mert nem világosított fel a kockázatokról. Na meg persze ő is tudja, hogy minnél feketébben vázolja fel a helyzetet, te annál hálásabb leszel majd ha műtét után közli veled, hogy minden rendben ment. Ez bevett szokás. Különben is ha azt mondaná ez egy rutin műtét, akkor ki becsülné meg a munkáját!
Itt Lengyelországban is nagyon sok lapart hajtanak végre. Februárban műtik majd az egyik legjobb barátnőmet (neki dermo cisztája van), és egy másik bartánőm anyukját is, akinek endo-gyanúja van (52 évesen!).
De nagyon szorítok majd! És csak nyugi, próbálj addig másra koncentrálni (tudom nehéz).
Szia,
Az én véleményem, hogy bízhatsz Bokor dokiban, ha tapintotta, az ott van. Én nagyon megbíztam benne, teljesen rá hagytam magamat és most terhes vagyok :). Pedig nem a legkisebb műtétem volt, de megérte! De ez az én történetem és az én véleményem! Egy a sok közül. Biztos, ha van endod előbb műteni kellene mert sokkal kevesebb az esély így teherbe esni.
Jó a futás, én úgy tudom. Én még jógázom is, és kosarazok is. Bár utóbbiban nem vagyok biztos, hogy jó az endónak, de mit csináljak, ha jólesik :)
Szóval ezt a 3 sportot "űzöm" heti rendszerességgel. Most lendülök bele újra, mert most telt le a 6 hét a műtét után :)
Szia,
nekem az orvosom is azt mondta, hogy a futás, úszás nagyon jó, nekem azt mondta, mindegy csak izzadjak :)
Én biztos vagyok benne, hogy a Bemertől fáj jobban a hasam! Teljesen egyértelmű volt számomra a dolog. Elég jól ismerem a testem és tudom, hogy a kezelések "ártottak". Természetesen elismerem a készülék egyéb pozitív oldalát, és hiszek is benne, de nem nekem való. Próbáltam utána olvasni, hogy endó esetén ajánlják -e, de sehol nem találtam semmit. Mivel ugye kinyitja a vérereket így arra gondoltam, hogy az endós szigeteket is megnyitotta és szépen elterjedt máshova is!
A futás, úszást nem tudom. Én az uszodában a 26 fokos vízben szépen felfáztam, hónapig tartott a gyógyulásom. Műtét után két hónappal kezdtem el a rendszeres úszást, de nem tartott sokáig. :)
Pfff... én a 11. alkalomnál tartok... tehát most kezdtem a második 10-es blokkot. Amíg jártam, nekem nem fájt, de amikor szünet volt, akkor azonnal jött a fájdalom. Az elején nekem is fájt, de azt mondták, mivel mélyhatású, ezért előfordul... bár ők nem tudták, h endo miatt. Most viszont elég rosszul vagyok, és el is bizonytalanítottál...
És abban tudtok segíteni, hogy a futás akkor jó-e az endonak vagy nem? Én azt olvastam, hogy nem, abba is hagytam, és visszaemlékezve tudtam, hogy ja, az a fájdalom nem beszorult levegő volt. De most meg máshol azt olvasom, hogy a futás/úszás kifejezetten jó. Valami tapasztalat?
Bokor nagyon jó, olyan, mint egy kis őrült tudós, szerintem. :)
Csak nem tudom miért riogat mindenkit a kelleténél talán jobban is...
Csillag! Nekem is most volt a műtétem, és szinte minden össze volt nőve mindennel, és mindenhol endometriosis, nagyon kemény volt , 2 és fél órás műtét, de semmi baj nem lett, szépen ki tudta szedni mindet.
Remélem neked sem lesz semmi, sőt biztos vagyok benne!
Sziasztok,
Tudna valaki segíteni, hogy mennyibe kerül egy vizsgálat Bokor doktornál? Meg mikorra tud időpontot adni általában egy vizsgálatra, és mennyit kell várni a műtétre, (hogy pár héten vagy hónapon belül?), és műt-e tb-re?
Szia Csillag,
Jó, hogy nem rakta annyira messzebbre a műtétedet. Remélem hamar túl leszel ezen a rémálmon és a lehető legjobban fogsz kijönni ebből az egészből, ha Bokor Dokin múlik, akkor biztos ;) ne aggódj! A kockázatokat sajnos muszáj elmondania még a műtét előtt még egyszer, kötelessége, DE! nem szokott ilyen előfordulni, nem hinném, hogy éppen a te esetedben lenne valamiféle komplikáció, a műtét után úgysem ehetsz majd terhelő kajákat, inkább pépeseket, ami könnyen átmegy rajtad, szóval nem lesz megterhelve a bél. Egyébként meg ha nem lesz bél műtéted, mármint nem vesznek ki belőle, akkor még kevésbé van ilyenre esély, de látod nekem vágtak is meg varrták is :) és semmi baj nem volt! Neked sem lesz! De ezt muszáj végig mondania! Ezeket az idegeket, hugyhólyagot nekem is el kellett mondania!
A gnrh szerintem megtette hatását! ;) szuper! Ne aggódj, veled leszek a műtétkor ha csak lelkiekben is, sajnos én is átéltem, próbálj haverkodni a szobatársakkal, nekem nagyon sokat jelentett! Majd írj a további fejleményekről!
CsillagTM!
Nekem tök hasonló műtétem lesz, mint neked, Bokornál, két lépcsős, mert állítólag így lehet a legjobban konzerválni a petefészkeket.
Nekem elvileg csak egy petefészekcisztám van, 6 cm-es. Bélen, hólyagon elméletileg nincs, legalábbis tüneteim nincsenek, és UH-n sincs jele, hogy máshol is lenne.
Nekem ugyanezt előadta, hogy nagyon kockázatos a műtét, mert összenövéseim lehetnek az első műtétem után, és így elvághatja a beleimet. Én akkor visszakérdeztem tőle, hogy ez milyen gyakran szokott előfordulni, és csípőből rávágta, hogy nem szokott, szinte egyáltalán. De még hozzátette, hogy de ez nem azt jelenti, hogy nálam majd nem fogja elvágni. Szóval azért szeret ő riogatni, szerintem azért, mert egyrészt korrekten el kell mondania az összes kockázatot, másrészt meg így, hogy rádijeszt, és a végén minen ok lesz, sokkal hálásabb leszel neki, és így ettől ő még nagyobb sztárdokinak érezheti magát.
Szia,
és az így normális, hogy még mindig érzed az epidurál helyét?
Jaj, hát most nagyon nehéz neked gondolom, valóban átéltem hasonlókat, szó szerint ugyanazt mondta nekem is a doktor úr és iszonyúan féltem, nekem még most, hogy rendben vagyok is tart a hatás, úgy érzem kihatott az egesz életemre úgy megijedtem. Szerencsére jól alakult es neked is minden rendben lesz tuti!
Megértem a csalódottságod a Valentin nap miatt is:) de majd cserébe nőnapra utólagosan kapsz egy babyt a férjedtől :)
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval