Endometriózis! (beszélgetés)
Itt teljesen mást ír, 165 betegből műtét, és gyógyszeres kezelés után 83 spontán lett terhes, további 77 pedig lombikkal, tehát majdnem mindenki terhes lett?
Meddőség, endometriosis és krónikus kismedencei fájdalom
Dr Szendei György, SE-ÁOK I Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
Dr Bán Zoltán, SE-ÁOK I Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
Dr Dévényi Nóra, SE-ÁOK I Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
Dr Csapó Zsolt, SE-ÁOK I Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
Összefoglalás:
A szerzők a klinika Endokrinológia-Endometriosis Ambulanciáján 1995. január 1. és 2000. január 1. között megjelent, szövettanilag igazolt kismedencei endometriosisban szenvedő 165 beteg adatait ismertetik, akiknek az elsődleges panasza az infertilitás volt, de a második panaszukat a krónikus kismedencei fájdalom jelentette. Az endometriosis diagnosisának megállapítása laparoscopia vagy laparotomia útján történt. A szövettani vizsgálattal igazolt endometriosis kiterjedtségét az American Fertility Society 1986-ban módosított (R-AFS) értékelési rendszere alapján határozták meg. Az elsődleges sebészi beavatkozást követően 6 hónapos GnRH-analóg gyógyszeres kezelést alkalmaztak. A kezelés befejezése után 8-10 héttel kontroll laparoscopos vizsgálatot végeztek. Az ennek során elvégzett chromopertubatio eredménye alapján szükség esetén asszisztált reproductiós technika (ART) alkalmazását javasolták a kívánt terhesség elérése céljából. Az operatív- GnRH-analog-operatív kezelést követően 83 betegnél spontán terhesség következett be. Amennyiben igazolt ovulatios ciklus és normozoospermia esetében terhesség 6 hónap alatt nem jött létre, vagy egyéb okok (andrológiai, tubaris faktor) azt eleve indokolták, ART alkalmazására került sor, ezáltal további 77 terhesség jött létre. A meddőség miatt kezelt betegeket - a kívánt terhesség beteljesülése után, a lactatiós periódust követően - nem szokványosan alkalmazott monofázisos oralis anticoncipiens (OAC) kezelésben részesítették. A szerzők ismertetik a krónikus kismedencei fájdalom lehetséges okait, a modern diagnosztikai lehetőségeket, különös tekintettel az endometriosisra, amelynek felismerésében a diagnosztikus és az operatív laparoscopia különös jelentőséggel bír. Hangsúlyozzák a korai diagnosis és a megfelelő operatív kezelés szükségességét. A szülést követő 2 éves nyomonkövetés során az alkalmazott OAC használata mellett csak az esetek egytizedében tapasztaltak kiújulást.
Igazából szerintem semmi újat nem ír...
Kb. annyi, hogy minden szerencse kérdése.., így is úgy is kb. ugyanannyi nő esett teherbe...:)))
Csajok!Egy másik fórumon találtam:))
A lombik miatt elkezdtem olvasni, és találtam 1 részt, ami érdekes lehet a számunkra:
"Endometriózisban szenvedo meddő betegek műtéti és gyógyszeres kezelésének eredményei "
Bél érintettségű vagy ezek szerint??? Bocs, ha már írtad, de elfelejtettem! :(
Nekem másfél hét kellett mire ember lettem a műtét után! Nekem végbélnél volt, de nem vágott Bokor belet - szerencsére. De a felépülés így is másfél hét volt, 2 hét után mentem melózni, még püffedt volt a hasam. Szerintem, de tényleg csak szerintem okés lesz a 17 nap!
Engem is az idegesít, hogy visszaszámol ááááááá! :D És tolja: " Gyerünk, bííírod még!" És ezt visítva! :D
De amit kajáról írtál az dettó! :D Én az india konyhában találtam újra magamra, és imádok így enni! :D :D Egyszerűen minden finom! :D
műtétnél nem tudta a bokordoki leszedni a belem külső részéről teljesen az endo csomót és kolonoszkópián azt nézik, hogy befelé betüremkedik-e, ezáltal okoz-e gondot az emésztésben. illetőleg ha látszik, tudják hogy pontosan hol van. ehhez még egy MR-t is néznek, az pedig a bél külső faláról mutatja meg.
figyú, a szervezeted alkalmazkodott már ehhez a sok szarhoz, szeress enni, az fontos. találj ki új ételeket, amik feldobhatják a napod. az étel gyógyító erejű, próbálj ki olyasmiket, amiket eddig nem szerettél, vagy más nemzetek ételeit!
én 2009ben csak téliszalámis szendvicset ettem sajttal és paradicsommal, 43 kiló voltam, mondván, hogy mindenben liszt van és semmit nem ehetek és nemis szeretem őket. aztán ott jött valami szikra, hogy MIAFASZT CSINÁLOK ez beteg és nem normális. akkor tudatosan kezdtem el mindent SZERETNI. egyszerű: mielőtt megkóstoltam arra koncentráltam, hogy szeretni fogom. ha elsőre nem ment, ment másodjára! az étel baromi fontos! ne gondold túl a dolgot és ne másokra hallgass, csak tégy a saját belátásod szerint. ha valami ízlik, de 'nem szabad' akkor csak a mértéken változtass, ne sanyargasd magad. rosszat tesz!
lenémított RUBINTRÉKA! nagyonnnjóó . :D:D borrzasztó ahogy visít, hogy még kibírod, márcsak 8..7... 10... 9.. :D
Szia,
egy műtét előtti konzultációra el tudsz hozzá menni a magánrendelésére, van ilyen és ott bármennyit kérdezhetsz. Nekem ott sokat tudott segíteni műtét előtt, rengeteg kérdésem volt hozzá. Ha tudunk mi is szívesen válaszolunk.
Bokor dokit én nem ismerem, de milyen kérdésed van a műtéttel kapcsolatban? Hátha mi is tudunk segíteni. Én amúgy sokmindent csak a kórházban tudtam meg, nővérektől ,más betegektől...előtte meg az internetről meg fórumokról :)
A dokiknak erre nincs idejük :(
Érdekes, hogy ilyen egészségesen éltél előtte is, mégis kialakult. A jógatanárom is ilyen. A természetes dolgok híve, és mondanom sem kell hogy ő hetente többször jógázik, sokat meditál. És sajnos nála is kalakult az endo. Talán nálad a stressz volt túl sok, szóval lehet hogy ezen kéne változtatni, bár tudom nem könnyű. Engem a munkám során sok stressz ér, de mióta tudok az endómról azóta próbálom könnyebben venni a dolgokat.
Én sportolni még mindig nem igazát sportolok csak heti egyszer jógázok másfél órát.
hehe, én lenémítom Rékát, így 2 in 1: benyomom a tévét és nézem torna közben a Jóbarátokat (vagy mást), valamint nem kell hallgatnom, hogy "hűűűha!" :)
úszni heti egyszer átlagosan. mármint ennyiszer kéne, de sokszor kimarad :S :) de nyugodtan nézd meg a mozgolódós naplómat, az nem titkos :)
Kolonoszkópián mit néznek nálad? Vagy mit láthetnak egyáltalán az endometriózisból?
Én már ott tartok, hogy kedvem sincs enni. :) Pékárut pl semmit már. Ha én sütök valamit, és tudom mit tettem bele, akkor ok...
Én tornázás közben éreztem először egy hasító fájdalmat, onnan indult az egész kivizsgálás, szóval azt abbahagytam akkor, utána 11 hónapig futottm heti 2-3 alkalommal, amikor mondták, hogy ciszta, és ez 90%, hogy endometriózis. Azóta nem mozgok, fáj egy takarítás is, pedig majd megveszek egy futásért, főleg ha ilyen szépen süt a nap.
a rubintréka hangjától is ráz a hideg :D
milyen gyakran úszol?
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval