Endometriózis! (beszélgetés)
Szia,
nekem (de nekem volt bél műtét) altatás és epidurális is volt. Nem tudom, hogy minden esetben így megy... A műtéted nagyságától is függ mennyit kell kórházban lenned utána. Nekem egy hétig kellett ott lenni. Azt hogy belül még mi van sajnos csak a műtétnél tudják kideríteni. Szerintem lehet majd műtét után spontán is próbálkoznotok, de majd a doki elmondja mennyire esélyes és nektek kell majd szerintem eldönteni. Az sem mindegy mennyi ideje próbálkoztok és mennyire "sürgős" a baba. Az megint a műtét jellegétől függ hogy mikortól próbálkozhattok úgy tudom, de ezt a doki fogja megmondani. 4 és 6 hét úgy tudom. A hormonkezelést a műtét után fogjátok tudni megbeszélni, megint a súlyosságtól függ.... de te döntheted el! Még most utána is tudsz olvasgatni pro és kontra a neten.
Remélem valamit is tudtam segíteni, de a Lányok is biztos megosztják Veled a tapasztalatokat!
Szia,
a pisiléssel nem volt gondom hála az égnek, még az kellett volna... :S. Nekem volt endo mindenhol sajnos, hasfal, kismedence tele volt, a méhszalagokon, bélnél ugye, amit műteni kellett. Telis tele voltam Bokor szavaival élve :( Az uh eredmény szerintem jó, de a doki nem mondott semmit?
Arról már én is olvastam, h a tk pékáru gyulladásfokozó...-mondjuk én már nem tudok kiigazodni a sok diétán és ajánláson, mert néha egyik cikk üti a másikat...
Én vegyesen eszek tk. és gluténmentes cuccokat...
Mostanában rákattantam a zabra is..-lehet kapni 100% tisztaságú gluténmentes zabot is, erre próbálok figyelni.
A cukorral kapcsolatban viszont van storym: Tegnap elmentem terheléses vizsgálatra. Már jó pár hónapja többé kevésbé kiiktattam a cukrot.Nyírfacukit használok helyette.
Tegnap megittam a cukros lötyit..-délutánra erősödött a még mindig tartó vérzésem, fájtak a petefészkeim, az endós pontok..-szóval nagyon rosszul voltam még éjjel is.
Nem merem kijelenti, hogy a cukortól volt, mert lehet, hogy pszichés, de mindenesetre elég érdekes...
Hát amikre őszintén kíváncsi lennék (de sajnos előbb-utóbb úgyis megtudom...):
- altatásban végzik a műtétet vagy érzéstelenítéssel?
- mennyi időt kell a kórházban lenni?
- ha se az MR, se a béltükrözés nem mutatott semmit mennyi esély van rá hogy mást is találnak (ami biztos hogy van: petefészek ciszta és 2 cm-s csomó a végbélnél)?
- ha ép a méhem és a petevezetékeim (nyári vizsgálat szerint azok) akkor természetesen próbálkozhatunk a műtét után?
- a műtét után mikortól lehet újra próbálkozni?
- a műtét után rám is vár majd valami hormonkezelés, vagy mi?!
Hát kb. ezek...
Elég tudatlan vagyok a témában, ne haragudjatok...
Jó sok téma felmerült... Diétában tényleg ellentmondásos vélemények vannak, van aki a makrora, palera, gluténmentességre esküszik. Én is az IRest csinálom, mint csillag és a vöröst húst kerülöm. Igyekszem minél több növényi eredetüt enno, de azért eszem húst. Szerintem.az alapanyagok minősége a legnagyobb gond, de azt szinte lehetetlen kiszűrni. :-(
Csillag, sztem tuti, h igy csökkent a ciszta. A másik csomót nem nézte, h csökkent-e?
Engem múlt hét szerdán műtöttek, 2 és fél órás lett a műtét, elég sok gond volt, de most rendben vagyok és spontán próbálkozhatunk. Már 3 lombikon túl vagyok, de a mostani doki szerint ezeknek nem is volt esélye a problémák miatt:(
Most azért szeretnék sokkal jobban figyelni étkezésre, mozgásra, hátha minél később újul ki az endo és sikerülhet a baba:) csak kicsit tanácstalan vagyok még, sok helyen ellentmondásos a diéta is:)
a dermoidot minden esetben kiveszik amúgy? anyumnak is volt, neki több év után vették csak ki.
apropó csajok: kinek van/volt a családjában cisztás rokon?? kíváncsi vagyok...
nekem pl. volt PCOS, most van ugye az endó. hugimnak szintén PCOS volt. anyumnak sima ciszták és a dermoid. anyai nagyimat nemtom, de 8 évig, 26 éves koráig nem esett teherbe (és 18 évesen még nem is menstruált).
(ha már beszéltünk erről a rokoni dologról, akkor bocsi, de nem rémlik.)
Ági, akkor neked semmi baj nem volt a pisiléssel? és pontosan hol volt neked az endó? mert nekem azt mondta, h az egyik oldalt vágni kell az idegeket...de hátha összement az is!
a haverkodás múltkor is megvolt, végigpoénkodtam a műtét előtti estén az eligazítást, pedig a nővér a többiek előtt is úgy kezelt, h hű meg ha, én szegény... :S :)
akkor szerinted, szerintetek is jónak mondható ez az e heti UH eredmény??
magicca, remélem, minden oké lesz neked is!! ja és én a te helyedben is a két körös verziót választottam volna.
Virág707: legyen igazad :) téged mikor műtött? te is babára gyúrsz?
probako: mire gondolsz, mi érdekel?
én is tartom a diétát (én IR-eset próbálok), és nekem jó lett a vérképem (pont hétfőn voltam vv-n, ma kaptam meg az eredményt). amúgy be is másolom a fontosabbakat, ahogy az IR fórumba is írtam:
"É R T É K E K OK 2013.01.21
mért.e. -
fehérvérsejt 4--10 G/L 6,99
neutrofil 2-6,9 G/L 3,45
eozinofil 0-0,7 G/L 0,07
bazofil 0-0,2 G/L 0,03
monocita 0-0,9 G/L 0,20
limfocita 0,6-3,4 G /L 3,24
neutrofil % 4-80 % 49,0
eozinofil % 0-7 % 1,0
bazofil % 0-2,5 % 0,0
monocita % 0-12 % 3,0
limfocita % 10-45 % 46,0
vörösvértest 3,7-5,5 T/L 4,79
haemoglobin 1 20-175 g/L 136,00
hematokrit 0,37-0,5 L/L 0,40
GOT 2-37 U/ L 27,00
GPT 2-37 U/L 13,00
Gamma GT 4-50 U/L 10,00
Na 135-148 mmol/L 140,00
K 3,5-5 mmol/L 4,70
Fe 9--26 umol/L 13,40
összfehérje 60-85 g/L 79,00
ko leszterin 3,9-5,2 mmol/L 5,23
triglicerid 1,85 alatt mmol/L 0,59
HDL koleszterin 0,9-1,8 mmol/L 2,44
LDL koleszterin 2,59 alatt mmol/L 2,52
albumin 35-52 g/L 48,00
glukóz 4,0-6,4 m mol/L 5,02
HgbA1C 20-42 mmol/mol 22,50
kreatin kináz 37-220 U/L 404,00
CK-MB <24 U/L 14,00
kreatinin 22-1 05 umol/L 87,00
TSH 0,35-4,94 mIU/L 2,58
Ca 15-3 U/ml 16,90
APTI <44 sec 54,10
BMI 17,92
na így nem látszik túlzottan, na akkor a fő dolgok még egyszer:
glukóz: 5,02
HgbA1C: 22,50
kreatin kináz: 404,00
CK-MB: 14,00
TSH: 2,58
APTI: 54,10
ami nagyon para, az a TSH, sose volt még ilyen magas :((((, kicsit a glükóz is magas, aztán az APTI, ami a tököm se tudja, micsoda, és a kreatin kináz, ami:
"A vizsgálat magas aktivitást mutat akár a vázizom, akár a szív betegségeiben (szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). Ezért az eredmény értékeléséhez az orvosnak szükséges tudnia, hogy a beteg megelőzően végzett-e megerőltető izommunkát, fennáll-e más izombetegség, vagy kapott-e a beteg intramuscularis (izomba adott) injekciót. Speciális módszerekkel szelektíven mérhető a CK-MB izoforma aktivitása is, amely a szívinfarktus fontos diagnosztikus jegye."
na ennyi. viszont a HgbA1C nagyon szupi sztem! :)"
Vegyítem a Tünde által ajánlott étrendet az endós ajánlásokkal.
Már GM kenyér helyett igazi teljes kiőrlésűt eszem, mert az előzőnek semmi tápértéke.
A nődokim a teljes GM diétát javasolta.
Írok majd neked privit, szeretném, ha adnál tippeket. :)
Tünde gluténmentes dolgokat ajánl???
Szerintem alap, hogy napi 5ször egyél. Nekem pl ez segített hízni, véreredményemről majd jövő7en tudok beszámolni. Fontos a sok gabona minden egyes étkezésnél, és persze a zöldség is. Szerintem még mindig nagyon drasztikus Tündi, és maga a makrobiotika is. Én egészen őszintén vegán vagyok, és az indiai konyha alapjait követem kb, és nagyon jól érzem magam (1 éve 2 hónapja így étkezek). Természetesen mindenki más, és emiatt sem kell elhinni teljesen amit más mond. Ha neked a Tündi féle makrobiotika nem fekszik, akkor tágítani kell a látókört, mert semmiképp ne éhezz!! A gluténmentes étrend akkor tartható, ha mellé majdnem állandóan húst eszel és sokfélét. Tehát gluténmentes és majdnem húsmentes kb csak zöldség az kizárt - a zab eleve gluténos. Ha kérdésed van szívesen segítek, ha esetleg szeretnél továbbra is hasonlóan, de tartalmasabban étkezni!
Hát nagyon nehéz a diéta, nekem is az a bajom, hogy dolgozom állandóan, és nincs plusz időm magamnak még külön kaját csinálni, de már a hozzávalókat beszerezni is külön program, mert külön boltban kell megvenni... ezért nem is tudok diétázni... örömmel veszem, ha valakinek van erre jó trükkje:)
A cukrot és fehér lisztet ki tudom hagyni, de nagyjából ennyi...
Annyira szerettem volna az étkezéssel is pluszban hozzá tenni a gyógyuláshoz, de úgy látszik nem mindenkinél válik be. Nem csináltam annyira drasztikusan, mégis így alakult.
A szülésem óta sajnos nem álltam helyre, hiába kezelnek vas tablettákkal. Úgy látszik pár hónap alatt is sikerült rontanom a vérképemen.
Most nagyon oda fogok figyelni a vas és egyéb vitaminok pótlására is.
Mindig a saját kárán tanul az ember!
Ági! A terhesség alatt sajnos megszokott a vashiány, nekem végig az volt. A pótlásra kiemelt módon figyelni kell. :) De majd úgyis néznek vérképet és majd javasolni fogják a pótlást.
Ez a vashiány érdekes. Az én anyukám is elég vashiányos volt, gyógyszert is szedett rá. Lehet nekem is meg kéne nézetni...
Bevallom őszintén én eszek vörös húst, de csak keveset (kéthetente 1x), és általában több mint 8 órát dolgozok és 2 órát utazok, a főzésre már alig jut időm. Én már csak a kevesebb cukorra és kevesebb lisztes dologra figyelek.
Most nem is törekszem többre. Végre feljött rám egy kis zsír (most kókuszzsírt használok, de azt rendesen), még most is sovány vagyok, de nem csontkollekció :)
Szerintem ha ilyen rossz a vérképed mindenképp válts. Keress rá miben van sok vas. Csak a természetes vas szívódik fel igazán. Egyénként én a májat sem vetném meg néha.
Szia,
én is most kaptam meg a véreredményem én is vérszegény vagyok, vas van a spenótban, sóskában, magvakban, egy kis vörös bort szabad innunk. Felszívódását segítik a c vitaminban gazdag gyümölcsök ételek, picit jobban kell rá figyelni. Tudom nekünk eleve kell mindenre figyelni, ez még egy plussz... Lehet inni vasas vizet is, de még rá lehet pakolni vas tablettával, ami nem árt. Én most terhes vagyok azt mondta a védőnő ettől lehet, ezért valószínű ha vissza megyek a dokihoz én is fogok kapni tablettát, persze megkérdezem, hogy most a terhesség alatt nem engedélyezett egy kis vörös hús.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval