Endometriózis! (beszélgetés)
Szia! Köszönöm szépen az információkat!
Megkérdezhetem, hogy Neked hogy zajlott a műtét? Minden rendben volt? Gondolom, Téged is Bokor dr műtött. Gyors felépülést kívánok!
Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy hol van az a bizonyos Pavilon, ahol az altatóorvossal kell beszélni? Kaptam rá időpontot, de azt mondta az asszisztens, hogy érdemes hamarabb odamenni...tudjátok esetleg, hogy ennek mi az oka? Többen is vannak egy időpontra?
Előre is nagyon köszönöm a választ!
hát az az igazság, hogy én már nem merek semmit se leírni, inkább érdemes azt az oldalt elolvasni, amit tegnap becsatoltam.
ráadásul mindig elmondják, hogy nem tudják előre megmondani, mi lesz következő évben.. de röviden a 365 napnak ahhoz kell meglennie, hogy egyáltalán GYED-re jogosult legyél, a 180 napnak meg ahhoz, hogy a béred (és ne a minimálbér) után számolják.
először is én kérek elnézést (az ügyintéző helyett), hát persze, hogy nem így van. Ha tegnap nem mondanak hülyeséget (én is ugyanezt kérdeztem, én mit tehetek arról,hogy beteg vagyok), nem lógok sokat a neten, nem fáradok bele a jogszabályok értelmezésébe ..... és abba, hogy kibogarásszam a rám vonatkozó lényeget, amit éppencsak az OEP-nél egy hölgy nem tud.
Dehogyisnem! A táppénz is beleszámít a 180 napba.
brrrrrrrrrrrrr (és ezért ma az egész délelőttöm azzal ment el, hogy bementem hozzájuk, ahelyett, hogy egy jót szaladgáltam volna a kisfiammal a játszótéren)
Szia,
hasonló cipőben jártam én is tavaly, az MR-re kb 3 hónapot kellett várni, nekem a másik nődokim a Semmelweis Kft-t ajánlotta, ott van fizetős is, amire korábbi időpontot is lehet kapni, de ez így van minden cégnél. Én sok klinika MR laborját felhívtam és kaptam fizetős és nem fizetős időpontokat és az alaján mérlegeltem. Valamint nekem is szintén fogamzásgátlót kellett szednem szünet nélkül, szerencsére nekem csak 4 hónapig, mert jó pár hónap esélyt adtunk annak, hogy megtörténik a lehetetlen és teherbe esek és akár elmaradhat a műtét. Sajnos nem történt meg a csoda, úgyhogy beszedtem a bogyókat és megműtöttek. Ott szeretncsére minden jól ment.
tegnap este végigolvastam a fenti linken a GYED-re vonatkozó részt. Ma megyek vissza OEP-hez, hogy tisztázzam a helyzetemet.
Nehéz lenne röviden összefoglalni, mert sok és meg vagy van a törvényben elbújtatva, de ami nagyon fontos, hogy szülést megelőző két évben összesen legyen 365 napnyi biztosított idő (ha én jól értelmezem, akkor ebbe minden beleszámít, táppénz, szabi, gyes, gyed, tgyás is). Ha ez megvan, minimál GYED jár (kb. 50ezerFT), ha viszont van abban a két évben folyamatos 180 napnyi munkában eltöltött idő(?) /na ez itt a nagy kérdés, mert az ügyintéző szerint ebbe a táppénz és szabadság nem tartozik bele/, akkor a legutoljára aktuális bér alapján számolják a GYED-et, aminek az összege jóval kedvezőbb lehet (persze ez fizetésfüggő). Mindenesetre én most megyek az OEP-hez vissza..
Sziasztok,
En is 10-en jartam Bokor dokinal az elso vizsgalaton. Szinten belerintettseg van sajnos, nekem is 1evet mondott... Majdnem egy orat voltam bent nala (en voltam az utolso azt hiszem este), nagyon alaposan elmondott mindent. Most en is MR-re probalok idopontot szerezni, de ez is lehetetlennek tunik. Novemberre van idopont, vagy kifizetek a ket MR vizsgalatert egy kisebb vagyont :(
Nekem most adott fogigatlot, azt mondta, mutetig megszakitas nelkul szednem kell... Ami akar egy ev is lehet... Atyeg, mi lesz a vege ennek vajon, hogy egy evig tomom magamba ezt a bogyot???
Lanyok, Ti hova mentetek MR-re? Mennyit kellett varni?
Ti is kaptatok fogamzasgatlot?
abszolút egyetértek, ez a sok-sok idő (ami többnyire feleslegesen megy el) és várakozás...és közben legyünk reményteljesek.
Nekem most ezeken a dolgokon kívül épp az a problémám, hogy hogy lesz GYED-em majd. Hihetetlen számomra, hogy a betegszabadság nem képezi pl. a GYED alapját (mit is tehetek én arról, hogy 6 hónapig feleslegesen jártam orvosokhoz és iszonyatos fájdalmakkal és ezek után azt kaptam ma az OEP-nél, hogy csak abba a bizonyos 365 napba számolják bele, ami által jogosult lehetek a minimál GYED-re, de mivel nem lesz 180 folyamatos munkában eltöltött időm (hogy lenne, ha decemberben járt le a GYES-em, utána pedig táppénzre mentem), ezért biztos, hogy minimál GYED-em lesz. Tök szívesen gyarapítanám a családot, de a rendszer szerintem nagyon rosszul van kitalálva. Pedig szüléseim előtt végig dolgoztam....senki ne értse félre, nem politizálok(nincs is szándékomban), mert ez így volt korábban is és most is. Na most néhány napja egy kicsit a borús oldalon vagyok, bocsánat.
Hát, igen, nehéz kezelni a stresszt...főleg akkor, ha probléma van, orvostól orvosig járni, eldönteni, hogy melyik orvosnak megfelelő a hozzáállása/tudása, reménykedni, várni, csalódni, megint reménykedni...
Én minden újabb lombiknál azt gondolom, hogy már rutinos vagyok, nem leszek ideges, aztán mégis...
Sajnos nem tudom, hogy a prolaktinnak és az endometriózisnak van-e közük egymáshoz, de az biztos, hogy a megemelkedett prolaktin is azt jelzi, hogy a szervezet kibillent az egyensúlyából...
hűűű, ezt jó hogy írtad, mert azért belegondoltam, hgoy teljesen stresszmentesen végigcsinálni (akármilyen) három hónapot, sztem nehéz.. mondjuk megtanulhatnám már jobban kezelni ezeket a szituációkat..
egyébként a magas prolaktinnak nincs köze az endometriózishoz?
Az nagyon jó, ha próbálsz másképp állni a feszült helyzetekhez, az csak jót tesz a későbbiekben is.
Viszont szerintem amiatt nem kell aggódni, hogy a prolaktin felmegy a stressztől. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy ha magas, akkor minden helyzetben magas, nyugiban és stresszben is, nekem mindkét helyzetben nézték, teljesen egyforma magas volt. Szedni kell a gyógyszert, gyönyörűen rendbehozza. Ezt a stressz dolgot lehet, hogy mások megcáfolják, de nálam így működött...
De jól tetted,hogy nem hagytad abba!!!
Nálam pont emiatt szakadt meg 3 terhesség,mert idő elött abba hagyatták a bromo szedését!!!!!
hát az biztos, hogy mostantól kezdve én sem fogom abbahagyni min. a 12. hétig.
Mindenkinek nagyon köszönöm, aki felhívta erre a fontos dologra a figyelmemet. Ilyenkor mindig fáj a szívem olyanokért, akik épp most járják ugyanúgy a köreiket, mint sokunk és egyikőjüknek sem mondják el, hogy ez mennyire fontos...istenem, pedig ÉLETEKRŐL van szó!:-((
Köszi csajok.
Szerintem ezek ujjak.
Az bosszant,hogy eddig sosem volt semmilyen más vizsgalatom a mütetek miatt,pedig volt bèl èrintettsère utalò jel.
Most meg már 15 cm-nél van betüremkedès.:-(
Lányok,
A bromot én is elkezdtem mikor kiderült a hormon vizsgálatoknál ez a magas terheléses érték. Velem a 8. hét környékén abba akarták hagyatni, utána olvastam, a dokim is azt mondta ártani nem árt a 12. hétig, így szedtem magamtól addig, biztos ami tuti....
Szia Zsanetta!
Én is Bokor dokihoz tartozom, tavaly műtött, nagy műtétem volt bélérintettséggel és így is 4 hónapot kellett várnom. Hosszú nála a lista, sokan vannak. A visanne-t én még csak 15 napja szedem, de márt most abba hagynám, mert nem jó tőle semmi sem. Hasonlóak a tüneteim, mint Neked csak nekem a jobb petefészkem és környékei is görcsöl minden nap. Jó lenne más alternatíva, pénteken megyek a dokihoz és megbeszélem vele. És igen arra figyelj, hogy felborulhat a hormonháztartás a mesti elmaradása miatt, nekem az is megtörtént. A vérnyomásom össze-vissza ingadozott. Szép napot! :)
Szia Zsanetta!
Ezek olyan endok, amelyeket korábban már kiműtöttek és visszajöttek vagy teljesen újak? Sajnálom, hogy ilyen sokat kell várni. Lehet, hogy még nekem is lesz majd egyszer ilyen műtét, de ez a része a legrosszabb, hogy ennyit kell várni.
10 éves csomag ez már 6x-i operációval,szóval ez lesz a 7.
Nekem azt mondta,hogy annyira drága a műtét,hogy havi 2-3 fér vele a keretbe,külföldre is jár,Belgiumba ott 3 év a várakozási idő.
Nem tudom mi lesz ,most Visanne szedek 1 éve már.
Pecsételgetek tőle olykor és hízom és hangulatingadozásaim vannak.
Szerinted előfordulhat ,hogy a Visanne miatt,hogy nem mensizek nagyon felborul a hormonháztartásom?
Köszi a bíztatást!
Bokor doktornak elmeséltem mik a terveim, nagyon rendes volt, felírta a Bromo-t és azt javasolta legalább 1 mensest várjak még vele és utána lehet próbálkozni. Kicsit nehéz, mert mi van ha épp tényleg stresszes voltam és azért lett ilyen magas akkor a prolaktin érték, most hogy már tudom, mi a bajom, próbálok másképp állni a feszültebb helyzetekhez.
Az zavar csak, hogy Bokor dr. azt mondta, 6 hónapig mehet a spontán próbálkozás utána szigorúan lombik. Ebből most jó, ha épp belecsúszok a nyáron egy SOTE-s kezelésbe (augusztusban szabadságon vannak), ha nem sikerül igazán csak szeptemberben kezdődhet el a tervezés. Na mindegy, így jártam, már néha tényleg nem hiszem el, mi jöhet még. Talán nem véletlenül fogadtam hitetlenül a műtét után a hírt, hogy semmi akadálya a terhességnek, érezhettem hogy lesz még csavar a történetemben vagy lehet hogy a fásultság okozta...
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval