Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

1158. endugu
2008. okt. 15. 14:07
játszik szerepjátékokat, más gyerekekkel nem játszik, azt mondta az ovónő a kicsik egyedül játaszanak eleinte. vegyes csoport. két hete jár. más tünem nincs. fantáziája van, elképzel dolgokat
1157. merciani (válaszként erre: 1149. - Sztolyka)
2008. okt. 15. 13:45
Szia Pesten a Delej utcában,állítólag ők autista ügyben a legjobbak.
1156. Klendi (válaszként erre: 1154. - Endugu)
2008. okt. 15. 08:54

Szia!

Esetleg más tünete is van? Ilyenekre gondolok, hogy: "repkedés", pörgés, pörgetés, szálhúzkodás,stb.. Játszik szerepjátékokat? Más gyerekekkel tud együtt játszani? Nem ismételgeti azt amit Te mondasz neki? Van fantáziája? El tud képzelni dolgokat? Az ajtócsukogatás lehet tünet, de így önmagában nem az! Ha több(sok) tünet van egyben, akkor van a gond!

De lehet kérni a szülőnek is a Nevelési Tanácsadóban a gyerkőc kivizsgálását! Nem tudom, hogy ez pontosan hogyan működik, mert minket szakovos küldött, de biztos lesz olyan, aki ezt leírja neked. De ha itt a fórumon visszaolvasol, akkor nagyon sok infót megtalálsz!!!

A tiemet az én lányom is mondta, az enyém és a tiéd összevonásaként!:) De Ő nem autista(a fiam az)!

Szia!

1155. endugu
2008. okt. 14. 23:00
bocs az öltözködés nem megy
1154. endugu
2008. okt. 14. 22:59
sziasztok.segítsetek. a fiam 3.5 éves. jól beszél, szemkontaktus o.k, de az öltözködésben az megy, nem ezt, azt, amazt, szeret ajtókat csukogatni, az enyém helyett azt mondja tiem. ezek autisztikus tünetek?
1153. ligi
2008. okt. 14. 21:01

Sziasztok!

Valami lehet a levegőben, mert ma először nem tudtuk bevinni Szabit az oviba.

Ő simán beszokott, most másfél hétig már megint beteg volt és reggel olyan hisztit levágott az ovi elött, hogy csuda. Erőszakkal meg nem akarta Apa bevinni. 11 körül, amikor tudtam hogy az udvaron vannak újra elvittem, úgy hogy majd ott maradok vele az udvaron.A kapuban valamit borzasztóan magyarázott (enm beszélő, szóval sajna nem értettem), nem akart bemenni, de nem sírt. Végül bementünk,odaszaladt a gyerekekhez, nekem meg pát intett, hogy mehetek.Kicsit beszélgettem az óvónővel és egyszer csak újra megjelent, és húzott hogy menjünk haza.

Kiváncsi vagyok holnap mi lesz-és félek is. Sírva nem szeretném ott hagyni.

1152. edicske
2008. okt. 14. 20:00

Drága Sirga és Kedves Mindenki

Itt vagyok ám én is :-) de csak olvasok... olvasok...

Készül a szakdolgozatom, szépen haladok. Mindenkinek küldök egy kis energiát :-)

Üdv mindenkinek

edicske

1151. nyúlanyó (válaszként erre: 1150. - Oanita)
2008. okt. 14. 17:55

Nekem is volt bölis fél évig, és szerintem jót tett Neki. Sokkal jobban figyel azóta.

Nekem is féltek először a gondozónők.. Ráadásul akkor volt a tv-ben egy örjöngős-autistás film. Na, erre számítottak, aztán meglátták Botit, és rájöttek, hogy nem szörnyeteg, hanem csak egy kisgyerek.1 hétig ott voltam Vele, aztán mindig többet a folyosón ücsörögtem, végül el is mehettem. 2-3 hét alatt simán beszokott.Szépen el is volt, de azt nem bírta elviselni, ha valaki sírt, vagy kiabált. Hát hiába: férfiember segít. Olyankor együtt sírt a másikkal.Szóval, lehet, hogy Levinél is a zaj a baj.

Óvónő vagyok egyébként, és nálunk is gond szokott ezzel lenni.Ha udvaron voltunk sokat szoktatás alatt, később balhé volt. Az udvaron sokkal jobban elviselhető a sok gyerek, mert ott nincs olyan hangzavar, mint zárt térben.

Előbb-utóbb megszokja szegényke. Kérdezd meg bölinénit, nincs-e egy zug, ahová elhúzódhatna.Sarokban párna, vagy bármi, ahol nincs mellette másik gyerek. Botinak vigasz-fotelja volt egy sarokban. Ha besokallt, odavonult a majmával, üldögelt, pihent egy kicsit aztán megnyugodott.

1150. oanita
2008. okt. 14. 16:06
Hogy hogyan sikerült a bölcsi kezdés?Először, nagyon nehéz volt. Úgy éreztem nem akarják elfogadni Levit, félnek tőle. Aztán látta a gondozó néni, hogy Levike \"nem sok vizet zavar\", elszaladgálgat az udvaron vidáman, nézi, ahogy a többi gyerek motorozik (a motrokat...persze)A múlt héten már egy-egy órákat egyedül maradt. Olyankor mindig az udvaron voltak. Kíváncsi voltam fog-e majd keresni. Harmadik nap már a babakocsijában ült elkámpicsorodva,szomorúan, cumisüveg lógott a szájából. (drágám kis biztos pontjai az idegen környezetben..) Ma pedig a megszokottól eltérően busszal, babakocsi nélkül mentünk. és gyalog. Elfutott a bölcsi bejárata előtt, amikor pedig irányba fordítottam, húú..elkezdett sírni kétségbeesetten, ami alábbhagyott valamennyire, és bementünk. A csoportszoba előtt , amikor kijött a gondozó néni megint nagyon sírt, és eltolta a Gy. néni hívó kezét. -Ide most bejössz egy kicsit Levente-mondta a bölcsis néni, és betuszkolta a szobába, rántva rajta egy erőteljeset. Nem mentem el rögtön, hallottam, hogy nagyon sír, de aztán inni kapott, akkor mertem elindulni. Siettem vissza érte, akkor már a fejlesztő pedagógussal volt a tornaszobában. Kisírt óriási szemek, kétségbeesés..A gondozó elmondta, vígasztalhatatnul sírt, és elaludt egy szivacsra dőlve.Szokott ilyet csinálni?-kérdezte.Nem , csak ebéd után alszik, és ma azt sem mondhatnám, hogy korán kelt, hisz negyed 8-kor. Fejlesztés elmaradt. Anya kimentette Levikét innen..Na de hogyan tovább? A gondozónő azt mondja, ez minden gyereknél így van, majd megszokja ő is. (tudom, a nagyfiam is volt bölcsis)Engem az nyugtalanít, miért tiltakozik ennyire? Nem vagyok ott, nem tudom mi történik vele, hogyan viselkednek vele. Azt tudom, vidáman ment 3 hétig. Most néhányszor egyedül volt ott, és valamit ennyire jelezni akar! Azt mondta több szülőtárs, hogy ki kell tartani! És hogy bár auti picijeink nem igazán érdeklődnek a gyerek társaság iránt, de a struktúrált tér és idő környezet miatt jó nekik a bölcsi, és közben sokuk sokat tanul fejlődik De vajon mi az a pont, amikor már rosszat teszek azzal, hogy olyan helyre erőltetem, ahol nem érzi jól magát?Ezt majd megérzem? Nektek mik voltak a tapasztalataitok? Auti picijeitek is ugyanúgy sírtak a kezdeti időben, majd beszoktak ők is örömmel mentek?Mondjatok valami vígasztalót..Üdv. a fórum csapatnak!(bocs, ha valaki olvasta már ugyanezt a kérdés, kérést az AOSZ fórumon. Itt ismétlem magam, mert annyira várom a ti tapasztalataitokat is bölcsibe való szokás ügyben!köszi előre is!)
1149. sztolyka (válaszként erre: 1148. - Merciani)
2008. okt. 14. 09:24
Ez hol van?
1148. merciani (válaszként erre: 1144. - 82cad50328)
2008. okt. 13. 20:45
Szia mi három alkalomal voltunk ez után kaptuk meg a diagnózist.Nagyon alaposak voltak és rendik is kérdezz ha valamire kíváncsi vagy.
1147. sztolyka (válaszként erre: 1144. - 82cad50328)
2008. okt. 11. 15:50
Pontosabban?
1146. Sirga (válaszként erre: 1144. - 82cad50328)
2008. okt. 11. 13:42

Még nem voltam.

Ja! Mindenkinek, akit érint! Tudnak nehézfém-terheltségi tesztet csinálni a Heim Pálban!!!

1145. Klendi (válaszként erre: 1144. - 82cad50328)
2008. okt. 10. 20:03

Én nem voltam még!

Minket a Vadaskert Kórházba küldtek tovább!

Ti oda fogtok menni? Mennyi idősek a gyerkőceid?

2008. okt. 10. 18:01
Járt már valaki az autista kutatóban?
1143. Klendi (válaszként erre: 1142. - Sirga)
2008. okt. 9. 19:32

Jaj de jó!:)

Köszi!!!!

1142. Sirga (válaszként erre: 1141. - Klendi)
2008. okt. 9. 18:03
Mi is voltunk ott, nagyon kedvesek voltak! De azért szorítok! :)
1141. Klendi
2008. okt. 9. 16:13

Mi lenne velem nélkületek.....!:)

Nagyon köszi a sok infót!:)

Kedden megyünk a Félixxel a Vadaskert Kórházba kivizsgálásra! Szorítsatok!!!!!!

2008. okt. 9. 15:58

Közgyógy igazolvánnyal igényelhető

Cipő, ortopéd orvos receptje alapján, ingyenes, 9 havonta 1 pár

• Pelenka, szakorvosi javaslatra, ingyenes 2 éves kortól, 3 hónapra kb. 270-360 darab

• Szemüveg, szemész szakorvosi javaslatra, keret és üveg lencse ingyenes, a műanyaglencséért fizetni kell

• Viz-, csatorna-, szemétdíj kompenzáció 1200,-Ft/hó

űrlapot a helyi Önkormányzatnál kell kémi, kitöltve leadni + a közgyógy igazolványt kell bemutatni

• Közlekedési támogatás (április 30-ig kell leadni minden évben) max. 24.500; Ft

Önkormányzat Szociális osztályán kell nyomtatványt kérni + nyomtatvány orvosi igazoláshoz (háziorvossal kétl kitöltetni és lepecsételtetni

jövedelemigazolás, GYES kifizetési papír

igazolás arröl, hogy rendszeres fejlesztésben részesül a gyerek

kérvény: A 16411995. (XIi.27.) konnányrendeletalapján kérem, hogy korai fejlesztésben részesülő gyermekem részére magasabb összegű közlekedési támogatást szíveskedjenek megállapítani.

• Parkolási engedély

• Személygépkocsi szerzési támogatás max. 300.000,-Ft

• Téli egyszeri rezsi támogatás

Érdeklődni: Hálózat Alapítvány Tel.: 203-4452

nyomtatványt az Önkormányzatnál kell kémi

• Rendszeres nevelési segély 4.600 Ft/hó

Önkormányzat, Gyámügy

• Lakásfenntartási támogatás 4.600, Ft

Szociális osztály

/forrás: Korai Fejlesztő/

Én ma megkaptam aZ utazási igazolványt, közgyógy igazolást és a visszamenőleges ellátásokat 2 hóra!

1139. oanita (válaszként erre: 1136. - Nyúlanyó)
2008. okt. 9. 12:42
Neked is köszi az infókat Nyúlanyó!
1138. oanita
2008. okt. 9. 12:40
Az 5. pontnál "Figyelmedbe ajáljuk még.."kezdettel némi reklám szöveg is becsúszott a szöveg másolásánál, a 6. pontig! Bocs! A többiből azonban hasznot meríthetünk!Üdv. mindenkinek! És köszönjük az anyukának!!
1137. oanita
2008. okt. 9. 12:37

Ezt a cikket egy sorstárs anyuka írta itt a hoxa-n, gondoltam ide másolom, hogy semelyikünk figyelmét ne kerülje el! :

Kisfiam tartós betegsége miatt emelt családi pótlékot kapunk.

Sok kérdezősködésből, hasonló helyzetű anyukákkal való beszélgetésből az alábbi kedvezményekre derült fény, tehát nem mind saját tapasztalat.

(pl. asthma, autizmus, allergia, szindrómák stb)

A betegségtipustól és lakóhelytől függően lehetnek egyéni eltérések, szóval külön utána kell kérdezni, ha valamelyiket igénybe akarjuk venni.

1. a bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50 % támogatást lehet kérni

(az orvosi papír és emelt pótlékról szóló igazolás leadásával)

2. a tömegközlekedésben ingyen utazhat 6 éves kora után is EGY FELNŐTT KISÉRŐVEL EGYÜTT (a Magyar Államkincstártól kapott igazolást kell bemutatni az ellenőrnek, más szerint a gyes-papírt)

3. vonaton és távolsági buszon 90 %-os kedvezmény, + 1 fő kísérőnek is !!!

4. alanyi jogon jár közgyógyigazolvány

5. 10 éves korig vehető igénybe gyes, mellette 8 óra munkával

10 éves kor után ápolási díj jár, ami mellett 4 óra otthonon kívül vagy 8 óra munka otthon

Figyelmedbe ajánljuk még:

Dohányosok gyerekei (cikk)

Igazságtalan, felháborító és elkeserítő egyszerre - megszűnik a Peter Cerny Alapítvány (cikk)

A hiperaktív gyermek - Lelkiállapotok (cikk)

Ha valakinek már nincs teje, hogy szpotathasson van-e valamilyen módszer hogy újra beinduljon a tejtermelése? (tudásbázis)

Miért ennyire betegesek manapság a gyerekek? (tudásbázis)

Hova a legjobb tenni a kiságyat?(ablak, radiátor stb. tekintetében) (tudásbázis)

6. ingyenes tankönyvek az iskolában a betegnek

7. Parkoló kártya (ha a betegséghez köthető pl. mozg. korlátozott, autista stb)

8. - gépjármű adó mentesség (ha több autó van, akkor arra jár, amelyikre a kevesebbet kell fizetni)

9. víz/csatorna díjba kedvezmény jár (Önkormányzatnál lehet intézni)

10. 1500 gr alatti koraszülötteknek 3 éves korukig jár az emelt családi pótlék.

11. Aki emelt családi pótlékot kap, és/vagy gyesen van tartósan beteg gyermekkel, ott a napköziellátás (óvodában is, ez a délután) jár, vagyis maradhat a gyerek napköziben.

Aki viszont GYET-en van, vagyis főállású anya (3 gyerek után), annak a gyermeke nem maradhat, csak napi 5 órát az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

12. a kezelőorvos javaslatára negyedévenként a gyerekorvos TB pelenka támogatást írhat fel 3 éves kor felett, ha a betegséghez köthető a szobatisztaság hiánya (pl. autizmus, Down, Williams szindróma, vesebetegség stb)

13. gépkocsi szerzési- és fenntartási támogatás is igényelhető

14. saját mozgáskorlátozott parkoló, amennyiben valaki emeletesházban lakik.

(aki érintett a 13-14-es ügyében az iwiwen keresse Kaszásné Buderer Évát, ő többet tud)

A felsorolt támogatások némelyikéhez az alappapír kell (amire igényelted az emelt csp-t), némelyikéhez az emelt csp-t kell igazolni, s van, amelyik közgyógyigazolvány után jár.

1136. nyúlanyó (válaszként erre: 1132. - Oanita)
2008. okt. 8. 18:02

Óóó! Nem kapkodják el. 30 nap, míg beiktatják,és újabb 30 az ügyintézési határidő.Aztán 1 hét posta.

Jár még: gyes 10 éves korig, közgyógy (6000ft/év), 3 éves kor után napi 3 pelcsi, ha nem szobatiszta, parkolási kártya. (ezt az okmányirodában kell kérni, de előre szólj, hogy autistának szeretnéd, mert másfajta nyomtatvány kell az orvosi igazoláshoz, mint a mozgássérülteknek )

2008. okt. 7. 09:05

Köszönöm mindenkinek a pü-ben küldött tanácsokat!

Csilla, tegnap megbeszéltem a családommal és igazad van ez egy nagyon járható út! Külön megköszönöm, ITT NYILVÁNOSAN a részletes pénzügyi tervet!

Lányok! Mi egy nagyon szép családi házat bérlünk Budapesten a II. kerületben. Saját védett kert, homokozó, hinta, mindez a belvárosban, jó közlekedésnél. 4 szoba van, 2 fürdő, Wc.

2 szoba jól elszeparált, ezt kifestjük, berendezzük 4 gyerkőc részére. Nem sokat kell alakítani Vikinek már megoldottunk! Szakképzett gyermekápoló segítségem már van 40 év gyakorlattal!(anyukám)

Két héten belül 1700ft/nap, ill. 30 000Ft/hó 8-16 óráig tudok vállalni autista gyerkőcöket, protetikus környezetben! Étkezés:370Ft nap.akár diétás is lehet. Gyógypedagógus heti 4 alkalom:2000Ft/hét!

Így marad 75-80 ezer ft "fizetésem" és Viki és a többi gyerkőc ellátása, fejlesztése is megoldódik!

Majd beteszek egy linket ha kész vagyunk az átalakítással!

Várom a jelentkezőket!

1134. 82d8f847a1 (válaszként erre: 1132. - Oanita)
2008. okt. 7. 07:41

Mi egy hónappal előtted intéztük az emelt családit st. Még határozatot se, és pénzt se kaptunk. Semmit. Felhívtam a MÁKot, az utazási igazolványt a héten megkapom, de a többi még nincs meg...

Lassan nekem is kezd elegem lenni abból, hogy szép hazánkban papíron olyan szép európai a sérült emberek segítése, a valóságban pedig kész Balkán.

Nincs ellátás, nincs fejlesztés, csak szép jogszabályok. Az egyesöletek és alapítványok pedig ugyanúgy lehúznak bennünket anyagilag: fizetünk a vizagálatokért!(hol az ingyenes orvosi ellátás?), fizetünk a fejlesztésért! Aut Alap 5eft. Korai 2-4eft, Flóra havi 40-80.

Azon töröm a fejem, jól van-e ez így?

Láttátok a BEN-X című filmet? MOst ment a mozikban, egy 16 éves autista fiúról szól! Nézzétek meg, neten még elérhető itt-ott.

1133. mary33
2008. okt. 7. 07:06
Lehet,hogy most bunkó leszek!Szerintem állhatná az összes kezelést,utazást az állam!Ha már kötelező az a védőoltás...
1132. oanita
2008. okt. 6. 22:51

Kedves Mindenki! Engem is nagyon érdekelne, hogy pl. az Önkormányzatoknál milyen támogatásokat tudnánk kiharcolni autizmusal élő picijeink javára? Van valakinek tapasztalata, javaslata? Harcoljunk ki mindent, ami jár(hat)! Szükségünk van rá, mert van mire költenünk , miközben mindent megpróbálunk megtenni kicsijeinkért ..

Dorothea! Kb.4 hete várom a magasabb összegű családi pótlékról a határozatot, és mellé az utazási kártyát, de nem jön! Nektek mennyi idő után küldték ki? Ebben a hónapban már az emelt családi volt a számlámon, de határozat, kártya sehol..Puszi a "Naná, hogy Esőember-"eseknek-nektek!

1131. 2cb2af252b (válaszként erre: 1128. - 82d8f847a1)
2008. okt. 5. 20:39

Szia!

Nem tudom, hogy mennyire önálló Viki, de fokozott ápolási díj járhat utána, ha megfelel a feltételeknek :nem szobatiszta, nem tud önállóan öltözni vagy tisztálkodni vagy nem eszik egyedül-ha ezek közül háromnak megfelel, akkor jár a fokozott ápolási, ez havi 7000, nem sok, de több a semminél. És önkormányzatnál lehet érdeklődni a támogatásokról, például lakásfenntartási támogatás...ezenkívül járhat még a közgyógy, az én lányom erre kap pelenkát, napi 4 darabot-vagyis 3-at, mert az éjszakai nincs a méretében...Ne szégyellj érdeklődni a helyi lehetőségekről. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Ágica.

1130. merciani
2008. okt. 5. 13:55
Sziasztok en csak most csatlakoznék négy gyerkőcöm van három lány és egy fiú akit Szilárdnak hívnak 4 éves a nyáron derült ki,hogy autista.Mi is végigjártunk minden utat.Most az óvoda választás dilemmájánál tartunk.a vannak ötleteitek tapasztalataitok a normál ova ped.asszisztensel kérlek írjatok.
1129. Sirga (válaszként erre: 1128. - 82d8f847a1)
2008. okt. 5. 09:21
Igazad van, ez elég került téma... Igazság szerint nálunk is a párom a kereső, ő tart el mindannyiunkat - ahogy írod: a GYES-csp semmire sem elég. Nekem ez lelkileg is megterhelő, mert sokszor úgy érzem, nem csinálok semmit (pedig tudod, hogy dehogynem!), stb. Azért is köttettük be a netet, hátha találok valós itthon végezhető munkát, de sajnos 2 és fél éve vagyok ebben sikertelen. :( Úgyhogy konkrét választ nem tudok adni...

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook