Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

2008. okt. 22. 16:53

GYERMEKFELÜGYELET DORKA GYERMEKKUCKÓJÁBAN Esőmanóknak!

Sok családnak okoz megoldhatatlan problémát, hogy az anyuka a GYED lejárta után visszatérne a munkájához, de nem tudják megoldani a gyermek napközbeni felügyeletét.

Nehezíti a helyzetet, ha a gyermek sajátos nevelési igényű ( pl. autizmus spektrum zavar) és délelőttönként fejlesztésekre kell vele menni.

Az egyik szülő, általában az anya kiesik a munka világából évekre, miközben a fejlesztő foglalkozások költségei nagyon megterhelik a család kasszáját.

Családanya vagyok, és a családi napközi vezető tanfolyamot végzem. Tíz év gyakorlatom van a gyermekek felügyeletében. Két lányom van: 21 és 2 évesek. A kisebb autizmus spektrum zavarral él.

Kislányom közösségben való elhelyezésének és fejlesztésének nehézségei buzdítottak arra, hogy "Esőmanók" gyermekfelügyeletét vállaljam, megszervezve a gondjaimra bízott gyermekek fejlesztését is.

Célom az volt, hogy a gyermek érezze a családi biztonságot, ugyanakkor szokja a gyermekközösséget is. A fejlesztő terápiákat is "házhoz hozzuk", nem kell utazgatni a gyermekekkel. Közben anyukájuk dolgozhat,mi minden nap lefényképezzük és pici videóban rögzítjük gyermeke aznapi "szorgos munkáját", étkezését, stb. és távozáskor DVD-n elviheti, vagy email-ben elküldjük önnek, így nem marad le fontos pillanatokról. A felvétel segítségével nyomon követheti a fejlesztő terápiát, melyet így otthon is alkalmazhatnak a szülők.

Budapesten a II. kerületben, A Szépvölgyi út elején, nagyon jó közlekedésnél, de domboldalban fekvő családi házban vállaljuk 1-5 éves gyermekek felügyeletét, gondozását, fejlesztését és főként szeretteljes elfogadását.

Munkámban segítségemre van az édesanyám, akinek gyermekápoló és gondozó végzettsége és 38 év bölcsődei és gyermekkórházi gyakorlata van.

Valódi ősfás, védett játszókert, csak a gyermekek által használt tágas játszószoba és külön pihenőszoba várja a gyerkőcöket.

Naponta 9-11h között autistákra szakosodott fejlesztő pedagógus végzi a gyermekeink korai fejlesztését. Az egyéni terápiák összeállítása során a szülőkkel előzetesen és folyamatosan konzultálunk.

Rendszeresen tartunk szülőklubbot.

Nem tartunk nyári szünetet.

[link]

1187. tota2 (válaszként erre: 1184. - Pufika)
2008. okt. 22. 11:54

Szia Pufika!

Köszönöm, hogy válaszoltál.

Nekünk öt éves kora után kezdett rendesen beszélni, de addig csak fejlesztéseket kapott.

A diétát majdnem hatévesen kezdtük, ennek már egy éve, azóta szerintünk jobban figyel, de még mindig nagyon autista. Eddig sajnos több olyan véleményt hallottam, ahol nem javult, sőt inkább rosszabodott a keláció hatására a gyerek, mint ahol igen, így egyenlőre nem vágunk bele.

1186. ligi (válaszként erre: 1185. - Klendi)
2008. okt. 22. 10:35

Nagyon köszönöm!

Ha nem publikus, megírod priviben hogy ez hol van?

Remélem nem Debrecen, Pécs.... :)

Mi Bp. mellett lakunk.

1185. Klendi (válaszként erre: 1183. - Ligi)
2008. okt. 22. 08:37

Ahova mi járunk a Félixxel fejlesztésre, ott van szakkönyvtár, és a szülők részére is elérhetővé teszik! Nagyon rendesek!!!:)

És az iskolában működik még ovis csoport ( kb. 6 gyerekkel), és autisa gyerekeknek egy osztály, három saját teremmel, és 5-6 pedagógussal!

1184. pufika (válaszként erre: 1178. - Tota2)
2008. okt. 22. 08:17

Szia tota!

Az én kisfiam 8 éves. 6 évesen kezdtük a tej- és lisztmentes diétát, és ősszel csináltunk egy kelációs kúrát. Eredmény: az addig nem kommunikáló gyerkőc beszélni kezdett, elmúltak az alvászavarai. Egy évre rá beintegrálták normál oviba, idén normál suliban kezdtük az első osztályt.

Mondjuk suli mellett nem mertem megismételni a kúrát, mert ehhez sokat kell inni, ott meg alig itatják. Most pl. egy sima torokgyulladással került kórházba, mert 1 hányás miatt kiszáradt (egész nap alatt 2 dl tea fogyott az üvegből :S ).

Én csak ajánlani tudom a kelálást.

1183. ligi
2008. okt. 21. 22:01

olyan intézményt nem tudtok, ami rendelkezik szülők számára is szakkönyvtárral?

Rengeteg témába vágó könyvről olvastam, de megvenni már nem tudjuk őket, sima könyvtárakban pedig nincsenek meg.

1182. oanita
2008. okt. 21. 21:15

És ezt:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Autisták Országos Szövetsége információs vonalat működtet hétköznaponként 8-14-óráig. Telefonszám: 06 (40) 200 821.

1181. oanita
2008. okt. 21. 21:14

Ha valaki nem mindig jár az AOSz honlapon!Ezt találtam:

Az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület új szolgáltatással kíván segítséget nyújtani az

AUTIZMUSBAN ÉRINTETT EMBEREK CSALÁDTAGJAINAK

K R Í Z I S V O N A L

06-70-428-2685

Hétfő, szerda, péntek: 1800-2000

Kedd, csütörtök: 900-1100

Hívhat minket, HA:

egyedül van a problémájával

egészségügyi kérdése van

orvosi vizsgálat/kezelés előtt állnak

tanácstalan egy helyzet megoldását illetően

családi krízis miatt

problémái vannak gyermeke oktatási/szociális intézményével

valamilyen információra van szüksége

…vagy ha nagyon elege van….

Hívásukat mentálhigiénés szakember és egészségügyi tanácsadók, akik maguk is érintett szülők fogadják

1180. Klendi (válaszként erre: 1179. - 82d8f847a1)
2008. okt. 21. 17:58

Hali!

Holnap délelőtt felhívlak!:)

2008. okt. 21. 15:52

Klendi!

Nálatok mi újság? Hogy alakul a fejlesztés?

1178. tota2 (válaszként erre: 1177. - Sirga)
2008. okt. 21. 12:39

Kösz a gyors választ. Nem afelé terelt a válaszod, belekezdjünk. :)

Van akinél működött, megéri ennek kitenni egy gyereket?

1177. Sirga (válaszként erre: 1175. - Tota2)
2008. okt. 21. 10:07

Szia!

Nem tudom, konkrétan melyik szerről írnak - egyáltalán van-e különbség -, de mi végeztünk kelációt. Lehet, hogy ma már nem vágnék bele, ezt nem tudom.(Látványos eredmény csak a laboron látszott.)Ez a cikk szerintem eléggé el akarja fedni a valóságot - az oltások esetleges káros voltát -, de, hogy a kognitív károsodásról írtaknak mennyi a valóságalapjuk, nem tudom!

1176. edicske
2008. okt. 21. 09:50
Sajnos sokan akik évek óta dolgoznak gyerekekkel és emberekkel, egy idő után sajnos a kiégés elkerülhetetlen. Ma Mo.-n nincs megoldva hogy a gondozónők, gyógypedagósusok, óvónők, szoc. munkások stb. regenerálódjanak. Ez ellen sajnos pénzhiány miatt nehezen lehet tenni.
1175. tota2
2008. okt. 21. 09:49

Ne haragudjatok, kérdezni szeretnék, és teljesen tanácstalan vagyok.

Gondolkodtunk a keláción, de közben ma reggel kaptam egy linket, ahol azt írják, kognitív károsodást is okozhat a használt szer. Ez ugyanaz a szer? Tudtok erről a vizsgálatról valamit?

[link]

1174. gerna (válaszként erre: 1173. - Mary33)
2008. okt. 21. 07:32
Azért ez túlzás. Az egyik gyerekem ért. fogy, a bölcsődében csodálatos gondozónőt kapott. Az óvodában az első nap után óvónénit "váltott" úgy, hogy átvándorolt a szomszédos csoportba... ott jobban tetszett neki. Az első csoportban teljesítménycentrikus óvónéni volt, a másodikban játékos, kirándulós, főzős-sütős. Emberi egymásratalálás kérdése az egész.
1173. mary33
2008. okt. 21. 06:52

Szerintem meg,az a baj,hogy az autizmust Magyarországon nem mássgként kezelik...sokan azt hiszik ez értelmi fogyaték!De még akkor is ha azzal jár?!Akkor mi van??!!Nem olyan ember mint a többi??Ő nem kérte,hogy lehessen...

Az ilyen gondozónőket ki kéne rúgni!Az menjen gondozónak aki szereti ezt csinálni,és nem bántja (az amúgy is sokat szenvedő)gyereket!

Majd a munkanélkülin lenne ideje gondolkozni,hogy hogy bánik az embertársaival....mert ha tetszik neki,ha nem ugyanolyan ember,mint ő!Vagy még különb,mert benne nincs rosszindulat!Feháborító,hogy ilyen embereket engednek pici gyerekek közelébe!

1172. oanita
2008. okt. 20. 23:58

Nyúlanyó, eJulis, Gerna!Köszi, ezek tényleg jó ötletek! Még nem szóltam a bölcsiben, mert azért nagyon sajnálom, hogy nem akar sikerülni.. De amiket írtatok azokat még megfontolom, hátha valamelyikkel eredményt lehetne elérni. Egyébként a másik csoport és gondozónő dologgal kapcsolatban, a mi bölcsis nénink már a kezdet kezdetén mondta, hogy azért nézzünk körül, mert lehet, hogy másik gondozónő szimpatikusabb lesz..Ezen nagyon meg is lepődtem, hisz milyen hozzáállás ez egy éppen a csoportjába beszokni készülő gyerkőccel szemben? Szeretettel váró, elfogadó? És volt jó néhány ilyen hasonló beszólása..Köszi a tanácsokat!!

Klendi, oké!Megdumáljuk!

1171. nyúlanyó (válaszként erre: 1167. - Oanita)
2008. okt. 20. 19:10

Úgy látszik, ez bölinéniéknél szakmai ártalom. Vagy oltva vannak mosolygás ellen.Persze tisztelet a ... Botiéknál is a szomszéd csoportból gyakran hallottam bölinénit énekelni, Botiéknál legfeljebb a magnó szólt.

A másik. Én Botit bölcsi előtt, vagy után hordtam korai fejlesztésre. MAJDNEM megoldották a böliben, de ott is hely sem volt, meg eszközök sem. Aztán az is kiderült (a fejlesztőpedagógus mondta), hogy mivel a böli csak gondozási, és nem nevelési intézmény, nem is köteles megoldani a gyerekek fejlesztését. Szóval örüljünk,ha beengedik a gyógypedagógust.

Ugyanott másik csoport?

Nem lehetne?

A vezető ha kicsit emberi, nem lehet vele beszélni? Mondd meg, hogy kedves-aranyos a gondozónő, de szeretnél mást. Nekem Boti bizonyos embereket nem fogad el. Sokszor nem tudom, miért, mert számomra szimpatikus. Mondd azt, hogy Levi is ilyen (fogd rá az állapotára). Hogy biztos nem a gondozónővel van gond, de szeretnél kipróbálni másikat, mert ezt nem fogadja el a kisgyerek.

1170. e julis (válaszként erre: 1167. - Oanita)
2008. okt. 20. 18:18
Húha, ez megdöbbentő!! Ez vár minket a 21. században? Egy folyósó? Én ezt megírnám valami újságnak, vagy a híradónak. Amikor édesanyám egy ügy miatt a tévé ügyvédjéhez fordult, még a tévéműsor leadása előtt rendeződött a dolog.
1169. gerna (válaszként erre: 1167. - Oanita)
2008. okt. 20. 15:49

Húha :( Esetleg egy másik bölcsődében próbálkozni? Vagy megnyerni az itteni gondozónő "jóindulatát" valahogy? tudod, csokoládé, kávé, egyéb jutalmazás?

Ez már a végső ötletem volt.

1168. Klendi (válaszként erre: 1167. - Oanita)
2008. okt. 20. 15:46

Ez nagyon dúrva!:(

Majd hívlak valamelyik nap, hogy megdumcsizzuk mikor tudnánk találkozni!:)

1167. oanita
2008. okt. 20. 14:35

Sziasztok!bölcsi táma..Sajnos mi befejezzük úgy néz ki a bölcsit!( 4 hete próbáltunk beszokogatni lassacskán) A 3. héten egy-egy órákra már egyedül maardt Levi a bölcsiben. Azt hittem, észre sem veszi majd, hogy nem vagyok ott..A köv. héten, már amikor bekanyarodtunk a bölcsi utcájába nagyon sírt. Sírva hagytam ott szintén egy órára. Amikor mentem érte, már a fejlesztő pedagógusnál volt,nagyon talajvesztetten , vörös szemekkel. Sírás közeben úgy kimerült az egy óra alatt, hogy a torna szobában egy szivacsra dőlve elaludt. Aznap délután többször keservesen sírt, éjjel szintén, és alig aludt. Másnap már nem hagytam egyedül ott, ami persze nem tetszett a gondozónőnek, merthogy így megszakad a beszoktatás menete. Így , hogy látott engem, ott voltam, így vidám maradt. De amint a gondozónő közelített hozzá, eltolta és sírt. Igaz, ha szólt hozzá, akkor csak tiltással, mogorván..(_Két dolog van az udvaron,amit nem szabad, de azt megtalálja..-morogta az orra alatt) E néhány hét alatt, míg próbálkoztunk, nem láttam Levire mosolyogni, sajnos, és ez nagyon fáj. Ha látnátok..Levi egy helyes kis manó, és vidám..

Szóval mindent összevetve, hiába a jól felszerelt bölcsi, kedves, hangulatos udvarral, aranyos kisbölcsisekkel, és a lehetőség a szociális fejlődésre, ha a bölcsis néni nem elfogadó, sőt..Nem a bölcsőde integrál, hanem az adott csoport, adott gondozónője, akire a gyermekemet bíznám..Ja! És a fejlesztés! Mostanra ez az ügy odáig jutott, hogy a Levit és a másik kis esőmanót a folyósó végén fejlesztenék egy függönnyel leválasztott részen. Jól olvastátok, folyosón.. mert kell az eddig erre kijelölt torna szoba a többi gyermek számára. A fejlesztés a két esőmanóra heti kétszer 50 percet vett volna igénybe , hétfőn az egyik 25-25 percet, csütörtökön a másik 25-25 percet.(Egyébként törvényileg a min. 2 óra járna hetente Levinek, helyette kapta volna a folyosón, a kétszer 25 percet..) Ez az ún. integráló bölcsőde ahol hálásnak kellene lennem, hogy a gyermekemet fogadták..Na mit szóltok?

1166. Sirga (válaszként erre: 1163. - Andrej29)
2008. okt. 17. 09:42

Köszönöm, hogy velem örültök, nagyon jólesik!

A kivezetésben idáig csak az MMR-rel végeztünk, de azt legalább kipipálhatjuk! :) Hogy ennek tudható-e a be a javulás, nem tudom, de tény, hogy valamivel nyitottabb lett. 12 éves a fiam.

Ja, és a mai sztori: pár hónapja nyúz minket távirányítós helikopterért. Az ünnepek miatt körülnéztem. Van pici helikopter, és nagy repülő. Megkérdeztem, melyiket szeretné. Azt felelte: "Nagy helikoptert". :DDD

1165. ligi (válaszként erre: 1160. - Sirga)
2008. okt. 17. 08:39
:) De jóóóóó!
1164. Andrej29
2008. okt. 17. 06:50

Tud valaki olyan fejlesztő gyógypedagógust, aki az országot járja (utazó gy. pedagógus)és házhoz jö?

Van egyáltalán ilyen? A helyi nevelési tanácsadóban csak heti 1 óra fejlesztést kaphattunk. Többre nincs lehetőség, én viszont kevésnek tartom a heti 1 órát.

1163. Andrej29 (válaszként erre: 1160. - Sirga)
2008. okt. 17. 06:48

Örülök, hogy szépen fejlődtök? Már régen nem írtam a fórumra.

Sirga, Ti hogy álltok a Tinus féle módszerrel? Hol tartotok a kivezetés kapcsán?

A homeopátiának tudható be a javulásotok?

Mi két hét múlva kezdjük az MMR-t.

Neked mennyi idős a gyerkőc?

Ildikó

1162. Klendi (válaszként erre: 1160. - Sirga)
2008. okt. 16. 16:21
Jaj de szuper!!!:) Nagyon örülök neki!:)))
1161. nyúlanyó (válaszként erre: 1160. - Sirga)
2008. okt. 16. 16:01
:))))))))))))))))
1160. Sirga
2008. okt. 16. 10:48
Képzeljétek, a fiam idegen gyerekekkel focizott a játszótéren! 4 srác volt kinn, ő meg nem igazán ismeri a szabályokat - idáig hiába mondtuk, hogy nem szabad megfogni a labdát -, de most passzolt, ügyesen játszott, és nem nyúlt a labdához kézzel! Igaz, néha a csapata ellen focizott, de olyan öröm volt látni, hogy nem reked kívül! :)
1159. Klendi (válaszként erre: 1158. - Endugu)
2008. okt. 15. 17:04
Akkor szerintem nincs baja a fiadnak!:)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook