Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Szia!
Nem tudom, ki hogy van vele, én be- benézek ide. (Nincs miért bocsánatot kérned: ez egy nyílt fórum, bárki kérdezhet, nem harapunk. :) )
Elég rég volt már, hogy a bizottság vizsgálta a fiamat, és, hogy őszinte legyek, nem tudom már, ki indítványozta. A lapon az van, hogy "a szülő kérésére" került sor a vizsgálatra. Azt javaslom, kérj tanácsot az illetékes bizottságon! Nálunk legalábbis nagyon segítőkész az információs csaj! Sajnálom, hogy érdemben nem tudtam segíteni! Remélem, olvassa olyan is a kérdésed, aki tud! :)
Egyébként mi az, ami miatt felmerült az autizmus gyanúja?
Üdv, és minden jót Nektek!
Sziasztok! Jár még valaki ezen a fórumon? Ha valaki olvassa, válaszoljon legyen szives!
Ne haragudjatok már hogy idetolakszom, csak lenne hozzátok egy kérdésem! A tanulási képességeket vizsgáló bizottsághoz kellene írnom egy kérelmet/kérést hogy vizsgálatot kérjek a kisfiam részére. Felmerült ugyanis az autizmus gyanúja, de a gyerekorvosunk nem igazán foglalkozik a dologgal, ő azt akarja hogy először vigyem közösségbe, aztán majd meglátjuk hogy lesz-e fejlődés, de én addig is szeretnék lépni, mert ha van valami komolyabb gond, akkor jobb arra minnél előbb fényt deríteni. Ha meg nincs gond, akkor meg megnyugszik az ember, legalábbis én így gondolom. Tehát abban szeretném kérni a segítségeteket hogy mondjátok már el hogy kb. miket kell egy ilyen vizsgálati kérésben leírni!?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv: Timi.
Sziasztok!
Igaz utólag, de nagyon köszönöm az altatásos hsz.-eket.
Túl vagyunk a műtéten. Őt megviselte az altatás.Ahogy felébredt, látszólag nem volt magánál, másfél órát "hisztizett". Dobálta magát, rugdosott, visított, nem engedte hogy hozzá érjek...
Borzasztó volt. A nővérke már nyugtatót akart neki kérni, mert félt hogy fel felnyílik a sebe, vagy a varratokkal lesz valami. Délután még egyszer volt ilyen,egy óra természetes alvás után bár akkor látszólag magánál volt.Szerencsére másnapra visszaállt minden a régi kerékvágásba. (kivétel a "sebfájdalom")
Anita!
Kártyát küldenek, ez egy új dolog. Akinek a régi fajta Igazolása van, annak is lecserélik kártyára ha kéri, ill. ha hosszabbítania kell. Az új, laminált kártyát a Fogy Orsz. Szöv. kérte, hogy ne kelljen már az A4 es lapot lobogtatni a pénztáraknál.
És igen, helyi közlekedés ingyenes a gyerkőcnek és 1 fő kísérőnek ha vele van. Távolsági 90% kedvezmény!
Szia Zsolt!Írtam Neked privát üzenetet.
mimi
Szia!
Tőled idézek, mert nagyon tetszett: "csak azt nem engedhetem meg magunknak, hogy valamit ne próbáljak meg". Igen szemléletes. Részemről még azt tenném hozzá, hogy azért - is - próbálkozunk, mert bár felesleges pénzünk nekünk sincs, a gyermekünk egészsége, illetve amit ezzel a kezeléssel remélhetőleg elérünk, egész egyszerűen megfizethetetlen, pénzben kifejezhetetlen!
Mindenkinek sikert kívánok hozzá! (Mi is az MMR-nél tartunk: ismétlünk.)
Üdv Mindenkinek.
Zsolt vagyok. Véletlen vezetett erre az oldalra, gondolom nem véletlenül. Harmadik gyermekünk Barnabás (8 éves) diagnózisa: Asperger szindróma és expresszív beszédfejlődés zavar.
Próbáltam végigolvasni a fórumot, nagyjából sikerült is. Mi kb. 1,5 éves korától járjuk az utunkat több-kevesebb sikerrel. Szomorú voltam a végén, hogy a kialakult "háború" miatt értékes hozzászólók tűntek el, vagy mentek át egy zárt rendszerbe, ha jól értelmeztem. (Oda hogy lehet bejutni?) Csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem mindenki azt tegye meg a gyerekével a gyógyulása érdekében amit jónak lát. Én azt gondolom, hogy csak azt nem engedhetem meg magunknak, hogy valamit ne próbáljak meg. Nem mennék el egy égő ház mellett se, ha tudom hogy van bent valaki anélkül, hogy ne próbáljak meg rajta segíteni. Ha van lehetőséged egy embert megmenteni, nyilván megteszed. És lehet hogy kitüntetnek, benne leszel a tévében...Hát nekünk a saját gyerekünket kell megmenteni. Ez persze nem olyan látványos, és kitüntetés se jár érte...És persze nem engedem meg magamnak azt se, hogy ne kételkedjek mindenben és ne próbáljam meg minél jobban körüljárni és leellenőrizni, amennyire csak lehet. Ennek ellenér volt rengeteg tévutunk is, meg persze jó ütemben haladunk az elszegényedés felé is. Igaz még megvan mindkét vesém.
Nos azért volt pár jó próbálkozásunk is: Csináltunk már nehézfém mentesítést (DMPS), PK protokollt és persze elkezdtük Tinus Smits módszerét is. Most csütörtökön jön az MMR harmadik potenciálja. Nagyon szívesen egyeztetnék mindenkivel aki csinálja a homeopátiás kezelést. Ja és valaki érdeklődött a glutén és kazein intolerancia vizsgálatról. A neten meg lehet rendelni: www.labbio.net és a peptidek vizsgálatát kell kérni. Küldenek mintavevő cuccot, és bankkártyáról lehet fizetni (110$) Nagyon egyszerű, és utána lehet tudni, hogy kell-e a diéta vagy nem. Én a magam részéről ami vizsgálatot lehet, azt igyekeztem és igyekszem elvégeztetni (persze nem gerinccsapolás stb...)
Szóval szívesen válaszolok bárkinek, ha kérdése van, és én is szívesen olvasom mindenki tapasztalatát.
Sok sikert és "visszakapott" egészséges gyerekeket kívánok mindannyiunknak.
zs
Az, hogy csak 2 éves, ma már nem számít a diagnózis felállításakor.
Régebben nem szívesen adtak 3 éves kor alatt diagnózist, és az idősebb gyermekorvosok, védőnők, stb, ezt szokták meg, és csodálkoznak a már 18-24 hónapos korban kiállított diagnózisokon.
Pedig, a fejlett országokban, szerencsére már nálunk is,mindennél fontosabbnak tartják a korai diagnosztizálást, mert csak így lehet megvalósítani a minél koraibb intervenciót, fejlesztést.
Anita!
A vizsgálat kb 2 órás lesz. Egy gyermekorvos-pszichiáter és egy gxógypedagógus-pszichológus, és ha kell (előzetes kérdőívetek alapján döntik el)más szakemberek fogadnak benneteket. A szülőkkel halkan beszélgetnek, a gyermekkel játszanak közben. A játék maga a vizsgálat, ebből a kicsi semmit nem érzékel. Egyszer átsétálnak vele a szomszédos tornaterembe, de pár lépés csupán. Később pár percre magatokra maradtok, amíg a vizsgáló team megbeszéli az eredményt. Szóban részletesen elmondják nektek mire jutottak, kérdezhettek, stb. Megbeszélitek a szükséges terápiákat is. Két héten belül az eredményt írásban is megküldik neketek.
Ha (sajnos)úgy ítélik meg, hogy a gyermeked autizmus spektrumon van, ne felejts el "Javaslatot" kérni az emelt családi pótlékhoz. Ez egy forma nyomtatvány amit kitöltve a szakvéleménnyel együtt kipostáznak nektek.
Ezt kell majd a területi Államkincstárhoz beküldened. Ehhez írjál majd egy külön leveletis, amiben kérd az emelt családin kívül, állapítsák meg neked az utazási kedvezményt és a közgyógyjogosultságot is.
Az utazási kedvezményt egy igazolvánnyal kapod meg, amit postán megküld neked a MÁK, a közgyógy igazolványhoz pedig javaslatot küld, amit a jegyzőtökhöz kell beadnod.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy tegnap valaki olvasott e teletextet, de van egy cikk, amelyben angol orvosok cáfolják, hogy a védőoltás autizmust okozna. Írjátok meg, hogy nektek mi a véleményetek erről!!!!!
Anikó
(Ha jól emlékszem, akkor az m1 teletextjén olvastuk)
Szia!
Amikor én megkaptam a fiamról a szakvéleményt, akkor fordultam hozzájuk, (sajnos az igazgatónő nevét nem tudom, de megkérdezem neked, ha kell), viszont nekem eleve Pesten nem javasolták, hogy oda vigyem a fiamat, mert ott sokkal sérültebb gyermekek vannak, és esetlegen "visszahúznák". Akkor kértem tőle, hogy javasoljon nekem valakit, aki gyógypedagógus, és ismeri az autista gyerekeket is, hogy legalább egyéni fejlesztése meglegyen, ekkor ő a mostani gyógypedagógusunkat javasolta, akihez, most még saját költségemen, de heti 2X2 órában az iskolájukba hordom a fiamat.
Én úgy tudom, hogy ez egy iskola, úgyhogy csak 6 év felett vesznek fel gyerekeket, de az én gyermekem sem járhat majd oda, ha iskoláskorú lesz, mert ő (nem tudom már a pontos kifejezést), de nem olyan fokban sérült, mint akikkel ők foglalkoznak.
Így igazán nem is ismerem a várólistájukat sem, de gondolom, hogy nem egyszerű bekerülni, mert elég kicsi az épület, és egészen tinédzserkorú gyerekek is vannak.
Nekünk annyiból szerencsénk van, hogy éppen ma kaptam meg a szakértői bizottságtól a szakvéleményünket, amiben leírták, hogy jogosultak vagyunk heti 4X1 órában szakirányú gyógypedagógiai fejlesztésre, és az óvodának kell majd az autista tagozattal felvennie a kapcsolatot, és akkor kihelyeznek valakit ( úgy tudom, hogy a gyógypedagógusunkat) az óvodába.
Eddig is csak azért volt "fizetős" a dolog, mert óvodát váltottunk, és a régi óvodába már nem akartuk arra a két hónapra kihelyeztetni. Mondjuk nekem ebből a szempontból nagy szerencsém van, mert egy olyan kis helyen, mint Csépa, nem hiszem, hogy ez megoldható.
Sajnos azt kell mondanom, ha "beteg" a gyermeked, (gyermekünk) akkor az a tapasztalatom, hogy irány a nagyváros, mert csak ott tudnak neki biztosítani megfelelő fejlesztést, és körülményeket. Kecskeméttel meg különösen jó a helyzet, mert Autista Tagozat sem mindenhol van. (Elég szégyen!)Sajnos ők is küzdenek azzal a problémával, hogy egyre több a gyermek, és sajnos egyre kevesebb az az ember, aki ezekkel a gyerekekkel érdemben tudnak/akarnak foglalkozni.
Remélem, hogy ezzel tudtam némi infóval szolgálni, de, ha kérdésed van még, akkor nyugodtan tedd fel!
Anikó
Szia!
Én ismerem a kecskeméti Autista Tagozatot, oda hordom a fiamat egy gyógypedagógus hölgyhöz.
Nem tudom mit szeretnél róluk konkrétan tudni, de kérdezz, és legjobb tudásom szerint válaszolni fogok!
Anikó
Első menetként a korai fejlesztő központba kellene elvinni. Budapesten:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek...
Sógoromék kislányáról van szó, aki most lesz két éves, és úgy látom, valami nincs rendben vele. Leírom, hátha valaki találkozott már ilyesmivel...
A születése körül sem volt minden egészen rendben, nehéz szülés volt, az elhúzódó vajúdás után császárral lett meg a kicsi, az édesanyjának pedig súlyos gyermekágyi depressziója lett, amit 8 hónapig kezeltek is.
Kicsi korában is voltak szerintem gondok a mozgásfejlődésével: fél éves koráig csak ökölben tartotta a kezét, sokáig féloldalas volt, mindig balra nézett stb. A szülők nem foglalkoztak ezzel, semmilyen vizsgálaton vagy fejlesztésen nem voltak a kicsivel. Végül elég ügyetlenül bár, de nagyjából időben el kezdett járni (a mászás kimaradt).
Szeptemberben lesz 2 éves, most kezd 1-1 szót mondani.
A legnagyobb gond vele most: vannak napok, amikor egész nap csak sír, szájában a cumijával, semmit nem akar, csak a szobájában lenni, senkit nem visel el maga körül, a szüleit sem, elküld vagy megrugdos mindenkit aki közeledik hozzá. Más napokon látszólag semmi gond, még a szomszéd nénihez is átmegy, vidám, kedves... A szűk családon kívül is retteg mindenkitől, különösen az én 10 hónapos lányomtól. Ha meglátja, kiül az arcocskájára a félelem és csak zokog vígasztalhatatlanul, és mutogat a szobája felé, hogy oda be akar menni.
Más furcsaság is van: a kedvenc "játéka" hogy futkározik az udvaron kerítéstől kerítésig akár órákon át, és számolja: 1-2-3... 10-12-ig, aztán újra. Ezen kívül csak a TV reklámok, a TV-shop és egy bizonyos rajzfilm kötik le (sajnos a szülei hagyják hogy nézze, már néhány napos korában is egy szobában volt a tv-vel, ami egész nap ment... :(
Nem tudom, hogyan tudnék segíteni rajtuk, azt sem tudom, mi a baj egyáltalán, de azt látom, hogy valami nagyon-nagyon nincs rendben :(((( Ha valaki találkozott már hasonlóval, segítsen!!!
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?