Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Szervusz Gerna!
Nem tudom, hogy mit jelent a gyors időpontadás. Mi is spec. óvodába szeretnénk adni a gyereket, és kértük a Delej utcai szakvélemény alapján a bizottság véleményét, de annak ellenére, hogy szeptember 1-én kezdődne az ovi, csak szeptember közepére adtak vizsgálati időpontot adni, és a gyereket is látni szeretnék (úgy, hogy pszichiáter egyébként nem lesz majd a vizsgálaton). Ez mennyire általános? Illetve mennyire tekinthető jónak ez az időpont, ha július elején jelentkeztünk?
Üdv,
István
Sziasztok!
Én is el vagyok veszve, de hát ilyen a nyár, mikor menjen az ember ész nélkül, ha nem nyáron!
Csak szeretném kijavítani Andit, mert, ha van papírod róla, hogy a gyermeked autista, és integrált óvodába javasolják, akkor ingyen, bérmentve jár az utazó gyógypedagógus, csak sajnos nem sok helyen van megfelelő. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Kecskeméten van Autista tagozat, és ott találtunk a fiamnak gyógypedagógust,akit imád, és fordítva is, csak oviváltás miatt a régi óvodába nem helyeztettük ki, és most önfinanszírozok, de szeptembertől úgy néz ki, hogy ő fog kijárni ingyen és bérmentve a fiamhoz az új oviba, csak annyi az egész, hogy az óvodának kell kérvényezni (segítséget kérni) az igényt az intézményük felé.
Azt nem mondom, hogy ez a legjobb megoldás, de nekem ebben szerencsém van.
Bocsánat, hogy csak így lóti-futiban osztom meg néha néha a véleményemet, és észrevételeimet!
sziasztok, Andi vagyok, az elveszett. Andrejnek: az utazó gyógypedagógus csak beiskolázási kötelezett, de közösségbe nem vuhető gyermeknek jár ( lehet ez az ok lakóhely, gyermek-specifikus) én legalábbis úgy tudom. Nagyon rosszak a szeméyes tapasztalataim e téren ( tudod, én gyógyped.asszisztens vagyok, és egy speciális suliból jöttem Gyes-re) nem sokat ért... Meg van határozva, hogy a szakvélemény alapján és a gyermek állapotától függően mennyi idő, hány óra "jár neki", etz teljesíti az uatzó gy.p. Véleményem szerint minden gyermek együttműkdőbb, könnyebben feladathelyzetbe hozható, ha van egy hely, (mondjuk a nev.tan.) ahol tudja, hogy dolgozni fognak, "feladat" jön.
Üdv:Andi
szia julis,
köszi, hogy írtál, és kérlek, te ne haragudj, ha esetleg bántó voltam. nem a gyerekeket akartam minősíteni, akik odajárnak, hanem a félelmeim beigazolódása volt nekem nagyon sokkszerű.
egy pénteki nap voltam ott, előtte pár órával kaptam neurológián meg az első "diagnózis-szerűt", előtte mindenki csak óvatosan célozgatott, hogy kicsit "zárt", aznap raktak ki a normál óvodából, hogy ők aztán autistával nem, és a vezetőnő pedig rögtön ezután részesített egy enyhe "sokkterápiában" miszerint a büki nem szokott tévedni a diagnózisban, a gyerekem genetikai sérült, meggyógyulni nem fog, max fejlődni.
láttam a nagyobb gyerekeket, egyik közülük fetrengett a földön és hisztérikusan nevetgélt...
szóval életem legborzalmasabb napjainak egyike volt, aznap borult rám az a vödör jéghideg víz, ami már csak cérnaszálon függött fölöttem régóta.
a picik épp aludtak, édesek voltak, mint minden gyerek, csak bepillantottam a szobába.
a hétvégét megállás nélkül végigsírtam.
azóta kicsit jobb a helyzet, racionalizáltam a dolgokat, rettentően bízom a tinus terápiában, és látom a fejlődést.
igen, az enyém is elképesztő kis alak, minden zárral megbírkózik, és úgy fut mint a nyúl.
az óvonők is szimpatikusak voltak, szóval most igyekszem még magam pozitívba tuningolni szeptemberig.
remélem tudjuk majd ott is egymást bátorítani, segíteni.
r
Szia Mimi,
Ne értsd félre, nem akarlak megbántani, de abban a csoportban az én fiam is ott lesz. Mi február óta járunk oda egy normál fejlesztő csoportba, és csak most sikerült nekik összehozni egy auti csoportot. Nagyon barátságos ovónénik lesznek és sok sok más, normál kisgyerek is akivel az udvaron játszhat, barátkozhat. Az a jó a Ferencvárosi Komplex oviban, hogy átjárható. Ahogy azt látják, hogy a gyerek mehet normál csoportba, át is fogják tenni. Szerintem a mi gyerekeink a Tinus -terápia hatására gyorsan át fognak kerülni, majd meglátod. Lesznek biztosan olyanok, akik nem csinálják ezt a módszert és valószínű, hogy gyorsabban zajlanak majd nálunk a pozitív változások, mint azoknál akik nem csinálják ezt a terápiát. Ne keseredj el emiatt, hogy auti csoportban lesz Marcell, mert van mit behozni. én nagyjából ismerem a pedagógusokat és mindenki gyerekszerető, nem csak munkavégző ha érted mire gondolok itt.
Az én fiam nem beszél, de én is azt mondom, hogy enyhe eset, mert nincsenek bizarr dolgai (remélem nem is lesznek). Szerintem jó döntést hoztál.
Amikor én normál oviba akartam iratni Benőt, akkor döbbenten hallgattam az ovónőt, hogy milyen tájékozatlan a témában, és cseppet sem akartam sima oviba szakszerű felügyelet nélkül hagyni a gyerekem.
Mivel ők elég kiszámíthatatlanok nem akartam egy nap arra érkezni az oviba, hogy megszökött a gyerek, mert nem figyeltek rendesen. Másik 25-30 gyerek mellett ki veszi őt észre amikor kioson mint egy macska?(Az én gyerekem ugyanis Huddini.)
Szeretettel: julis
Szia oanita!
Az én kisfiam normál bölcsibe jár (önkormányzati)és én rákérdeztem, hogy mivel el van maradva a kortársaitól, van-e lehetőség olyan jellegű fejlesztésre mint amit írtál, hogy nap közben odamegy egy gyógypedagógus és legalább 1 órát speciálisan az én gyerekemmel foglalkozik. Engem a bölcsőde vezetője elutasított, azt mondta, hogy a nevelési tanácsadóhoz kell vinnem a fiam és ott foglalkoznak fejlesztéssel. De ez csak heti 1 óra, mivel bölcsis a gyerek. Pedig a mi bölcsink is olyan, hogy vehet fel sérül vagy fogyatékos gyereket. Akkor nem értem, hogy miért nem biztosítják ennek a hátterét is. Vagy a nevelési tanácsadónál kell kezdeményeznem, hogy valaki kijárjon? Valahol olvastam olyanról, hogy utazó gyógypedagógus, ez mit jelent?
Aki ismer ilyet vagy járatos ebben az írjon légyszi.
Köszi.
hát ez az, hogy van fejlesztős ovi. a 9. ker-ben lakunk. nem tudom eldönteni, hogy sajnos-e vagy sem. az eszem azt mondja, hogy a fejlődése érdekében jobb neki az intenzív fejlesztés, de a szívem összeszorul, hogy nem "átlag" közegben látom.
nehéz kérdés ez, nem tudom, mi húzza jobban? talán ilyen kicsi korban még jobban a felnőttek, szakemberek, mint a kortárs csoport. ebben reménykedem, de tuti, h a szeptember első heteit végig fogom bőgni :(
Szerintem, kicsi gyereknél érdemesebb ráhúzni még a bölcsiben (6 éves korig maradhat), főleg, ha nincs a közelben fejlesztős óvoda.
"Normál" oviba csak akkor vehetik fel, ha az óvoda fejlesztő szakemberrel felkészült a gyerek fogadására. (Ez pont azért van, hogy a megemelt fejkvótát valóban a gyermek fejlesztésére fordítsák.)
Azt, hogy ki, hol, hogyan, milyen képességterületen végezze a fejlesztést, a szakvéleményben írják elő.
ez az ovi téma nagyon nehéz döntés.
az enyémke most töltötte be a hármat, szeptembertől bölcsis volt. mi fejlesztős oviba megyünk most, ez részben a hülyeségemnek is köszönhető, de lehet h jobb h így történt. ugyanis beirattam normál oviba, de utána kaptunk diagnózist, h autizmus gyanúja felmerült, szeptemberben megyünk bizottsági vizsgálatra. én ezt elpöttyentettem az oviba, rögtön repültünk is, hogy ők autista gyerekekkel nem tudnak foglalkozni...így maradt fejlesztős ovi, nem beszélő autista csoportja, amitől én még mindig kétségbe vagyok esve, de már többen vígasztaltak, hogy jobb lesz, itt ugyanis rengeteg fejlesztést fog kapni célzottan, annyit, amennyit én se anyagilag, se fizikailag nem tudnék neki megadni.
ettől függetlenül azonban nagyon be vagyok tojva, mert marcell nagyon enyhe eset ( ha egyáltalán az ) kb 20 szót használ, nincsenek repetitív dolgai, kötődik, érzelmeske, egy picit merev, de abszolút kimozdítható, amióta meg csináljuk a Tinus terápiát, hihetetlen mértékben nyílik meg, érti meg a világot.
félek az autista környezettől, hogy nem fog e ahhoz "igazodni", ugyanakkor viszont mindennap egész délelőtt fejlesztés van, tsmt, hrg, logopédus stb. ez meg mellette szól.
de nehéz döntések ezek.
jaj.
Kedves M74!
A szavaidból azt veszem ki akkor, hogy a mi megoldásunk talán jó lesz..Kisfiam 2 éves lesz szept.ben. Egy ún Korai fejlesztő bölcsibe megy, ahol 8-10 normál fejlődésű gyerek közé integrálják be. (1 sajátos nevelési igényű gyerkőc kerül minden csoportba)A korai fejlesztés pedig abban nyilvánul meg, hogy a gyermek "feltérképezése " után minden nap, személyre szabott nevelési-fejlesztési terv alapján fejlesztő foglalkozásban részesül Levi. Az intézményben dolgozó gyógypedagógus, pszichológus, pszichopedagógus, konduktor szakemberek valamelyike, végzi a kisfiam fejlődése megsegítését. Azt még nem tudom, milyen szintű, minőségű, az itt folyó munka, de résen leszek, és tudni akarom majd , hogy milyen módszereket kívánnak alkalmazni. Attól nagyon tartok, hogyan reagálja majd le a közösséget, mert ha csak látogatóba jön hozzánk egy -kis kortárs- hamarosan menekül Levink a "zaklatás " elöl. Gondolom, ha tiltakozik majd a helyzet ellen, akkor sem szabad feladnunk.. Üdvözlettel:Anita
A sajátos nev. igényű gyerekek, amennyiben az illetékes Bizottság is így határoz, ovi helyett járhatnak bölcsibe, ha jól tudom, 5 éves korig. Ott nem követelmény a szobatisztaság, több olyan gyerek is van aki még nem beszél, és a kisebb korosztályhoz is jobban tud igazodni, mert ahhoz áll közelebb. Én saját tapasztalatom alapján mindenképpen úgy gondolom, hogy kell a közösség a gyereknek, még akkor is, ha eleinte sokáig látszólag észre sem veszi, hogy vannak körülötte, vagy csak nagy hisztik árán fogadja el az új helyzetet. Arról nem beszélve, hogy 5 éves kortól törvényileg tanköteles minden gyerek, és akkor már nem sok választása van a szülőnek, muszáj valamilyen óvodát választani, vagy ha tovább is otthon marad a gyerekkel, akkor már alig marad esélye az iskolához. Nagyon nem mindegy, hogy járhat-e isibe a gyerek, akár speciálisba, vagy simán úgy határoznak, hogy csak napközis foglalkoztatóban vehet részt, előzetes közösségi tapasztalatok hiányában. Az meg a vég kezdete...
M74
Nekünk azt mondták, hogy csak integrált oviba járhat, mert ott kapja meg azt a fejlesztést amire szüksége van. A gyógypedagógusunk szerint ott sem kapja meg. Na most légy okos anyuka. Szívem szerint persze hogy normál oviba adnám - ha adnám bárhova, most amíg Tinusozunk addig nem adom - de egy rendes oviban nem tudom hogy ki segítene neki alap dolgokban, ki figyelne oda a különös fura dolgaira. Még nem szik teljesen ügyeesn egyedül, nem öltözik egyedül, a beszéd csak most indult be, nem szobatiszta, a játéka is elég speciális mivel nem nagyon foglalkozik másokkal. Úgyhogy bebuktuk a normál ovit. Az integrálttal pont az a bajom amit Te is írtál, hogy nem olyan közegben van ami húzná magával. Mi a fenét lehet tenni ilyenkor? Csak azt, hogy maradok vele itthon amíg tudok és én viszem fejlesztésre és nyúzom itthon? Lalu nem értelmi fogyatékos (bár a koraisok szerint ha nem autista akkor az, de ez csak az ő véleményük egy órai vizsgálódás után), sőt, de amikor a Koraiban vagyunk néha annak érzem, ahogy viselkednek vele.
Mi a fenét lehet tenni ilyen helyzetben? Ovi, nem ovi? Ha ovi akkor milyen?
Nahát, nem voobang vagyok, hanem M74, mégis ezt írta ki. Hogy lehet ez?
Szóval M74 voltam.
Hello!
Normál ovis csoport, 25 fővel, nagyon jó kor szerinti megoszlással. 8 kiscsopis, 10 középsős, 7 nagycsopis a létszám. Amikor kicsi lányom kiscsopis volt, volt 5 nagylány, 6 évesek, és egész nap elbabáztak vele. Minden percben tutujgatták, és mindenben segítettek neki, amit csak ki tudtak találni. De az óvónénik a kulcsszemélyek, nagyon elfogadóak és végtelen türelemmel szemlélik, kezelik az összes velejáróját. Az első fél év volt nagyon nehéz, napi több órás hiszti, szék, porcelántányér földhöz csapkodása, minden előfordult. Az egyik óvónéni ki is akarta rakatni a csoportból, de meggyőztük, hogy várjon év végéig. Most meg már tűzbe menne érte. A gyerekek nagyon toleránsak, sokkal könnyebben elfogadják a másságot, mint mi felnőttek. Ha valaki megjegyzést tesz a kislányomra, kórusban leordítják a fejéről a haját, hogy "Így született, nem szabad bántani!" Fejlesztést az oviban nem tudnak külön biztosítani, a közös foglalkozásokba próbálják meg bevonni, de neki semmi sem kötelező, csak ha éppen kedve van. A helyi ÉFOÉSZ-hoz járunk egyéni fejlesztésre, és tornára. Logopédust sajnos egyszerűen nem tudunk szerezni, senki nem vállalja el! Még ezzel próbálkozom, bár tudom, hogy kislánykám sem működne együtt. A gyógypedagógusunkat viszont nagyon imádja, és ott is a végső cél a beszéd beindítása, ill. a PECS. Visszatérve az ovira, biztos vagyok benne, hogy nem tartanánk ilyen fejlettségi szinten, ha nem normál oviba járna. Itt csak pozitív, csúnya szóval élve normális viselkedést, gondolkodást stb. tapasztal, ez a természetes közege, ez hat az ő gondolkodására is. 4 olyan gyereket ismerek, akik speciális oviba járnak, szerintem lánykámmal azonos képességűek lehetnek, de mégsem olyan "életrevalóak", olyan, mintha konzerválódna az autizmusuk. Nem tudom jobban megfogalmazni, de ők csak az autista közeget, és azt a pár mellettük lévő ugyanolyan autista gyereket ismerik, nincs lehetőségük folyamatosan tapasztalatokat gyűjteni másokról. Mi még biztosan maradunk 2 évig normál oviban, utána majd meglátjuk. Az iskolával már nem kísérletezünk, szerintem az speciális lesz. Ha nem fog tudni beszélni, akkor nem is lesz más választásunk.
Egy hónapja nincs gépem, most jövök, hogy mondjam hogy állunk, és olvasok vissza, mi folyik itt, te Jóisten, mi ez a háború? Hihetetlen, komolyan. Na mindegy, én ezek után asszem óvatos leszek, de azért megosztom veletek, hogy mi történt. Különösen azoknak ajánlom akik negatívan állnak hozzá Tinus módszeréhez.
Már az első oltáskivezető szerre reagált Lalu, és a többi is megtette a magáét. Hasmenésesen kezdtük, ami pár nap alatt rendbe is jött.
Aztán szép sorban hozta az új dolgokat. Az oltási szer beadása utáni napokon mindig érzékeny volt, ha csak ránéztünk attól sírva fakadt, feszült és ideges volt. Másnapra ez lecsitult, és a következő
alkalommal ugyanez történt. Ami rossz, hogy agresszívebb lett, verekedős, csíp harap. Sajnos az alvása még mindig nem igazán jó.
Emellett azok a nagyon jó dolgok amik újak, amiket soha nem csinált: elkezdett homokozni, pár alkalommal sikerült a bilibe produkálni (előfordult, hogy szólt, ha sikerült a pelusba tenni valami nagyobb dolgot), elkezdett almát, nyers répát, krumplit és dinnyét enni (eddig meg sem kóstolt új dolgokat, messziről elkerülte), leül "rajzolni", könyvet nézeget, már nem sír ha a megszokotton kívül más zenét hallgatunk itthon, jelzi a fáldalmat, puszit ad apukájának nagypapájának, hihetetlenül örült a testvérének akit egy hétig nem látott. Megtanulta kérni azt amire szüksége van, néha már szól ha kell neki valami. Rengeteg új szót próbál mondani, utánozni, a számára érthetőeket, természetesen értelmüknek megfelelően használja. Megölel, ezt sem tette ilyen formában soha.
Egy nagyon közeli barátunk azt mondta Lalura: felébredt.
Apukám szerint a mozgása biztosabb stabilabb.
És még csak 3 hete kezdtük!
Hozzáteszem mi járunk lovasterápiára és egy kiropraktőrhöz is,
valószínűleg ezek a dolgok is segítenek.
A C 30-ra már nem reagál, ma kezdjük a C 200-at.
Tehát működik a dolog. Én úgy gondolom ezek a változások nem véletlenek. Azt is tudom mi várható. De látjátok, működik.
Sziasztok, nagy hírem van. az Infanrix utolsó potenciáljánál járunk. Már teljesen el voltam keseredve, hogy nincs reakció semmire. Hát ez ma megtört. Benő belázasodott, nem is volt kevés 39,1-et mértem a popsijában. E szerint meg kell ismételni ezt a hetet, de nem bánom, mert talán a két hét szünetben már észlelhetünk változásokat a gyerek viselkedésében is.
Puszi mindenkinek!!!
Hajrá Tinus doki!!!
Nézd meg ezt: Száraznád Oktatási-nevelési Intézmény, Budapest, XV. kerület
Budapest, 1158 Molnár Viktor u. 94-96. (óvoda) tel.:417-46-44
www.szaraznad.hu
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?