Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
Szia!
Jézusom, kiráztad az ablakon, mi van ha valakinek az ablakpárkányára esett és bemegy a lakásába?
Remélem nem felettünk laksz.
Nálunk nem volt szabad az ágyneműtartóból semmit kiszedni, a rovarírtós szedett ki mindent és agyonfújta a benne levő ágyneműt, ruhát. Csak utána szabad mindent legalább 60 fokon kimosni.
Könyveket pakold be egy légmentesen záródó zsákba és 1 évig kis se nyisd.
Mi csak összesöpörtünk óvatosan, se porszívózás, se vizes felmosás nem jó. Tudom nehéz megállni, hogy az ember ne takarítson, de jobb ha a szer ottmarad mindenen. Az írtások előtti napon porszívóztunk jól ki mindent és akkor mostam le az összes ajtót, ablakot, és akkor mostam fel minden helyiséget. Az írtás után még 3-4 héttel is találtunk az ablakpárkányon elhullot katicát, legyet, szúnyogot, tehát sokáig hat a szer, ha nem takarítod le.
Másik szobába hiába mész, mert utánad mennek ha éhesek, ne hordjátok át a nappaliba is ezeket a szörnyeket.
Szerintem halasszátok el a munkákat egy időre, főleg ha hívtatok valakit a munkákra, nehogy ők is hazavigyenek példányt a cuccukkal. Hozzánk senki nem jöhetett amíg nem lettünk mentesek.
Ágyakat nincs értelme kidobni, azokat jól befújják és ha vannak benne, akkor elpusztulnak, mi értelme lenne, hogy az új ágyba is tegyenek le petéket? Amúgy nálunk ágyban nem volt, máshol bújhattak el, pl szegélylécek között, szekrények hátán, karnisokban, stb., mivel az írtó szakember ágyban nem látta nyomát.
A harmadik irtásig csak porszívózzak?
Új bútort nem fogunk venni még egy ideig, de a régi ágyainkat kidobhatjuk szerinted?
Már a gondolattól viszketek, hogy pár hétig még benne kell, hogy aludjak...
Három helyiségünk van, három ággyal, elvileg tudnánk nem a hálószobáinkban, hanem a nappaliban aludni.
Az előszobánkban járólap lesz lerakva és elvileg egy hét múlva kezdenék is a munkát. Ez az alvóhelyiséget nem érintené.
Ezt is érdemes lenne elhalasztani kb. másfél hónappal?
Elnézést a sok kérdésért, de borzasztó ez a helyzet. :-(
Sziasztok!
Pár napig a lányom aludt nálam. Egy ágyban velem. Ő kezdett el panaszkodni, hogy az éjszaka folyamán valami megcsípte. Aztán a többi napon is. Azt hittük szúnyog, de bebizonyosodott, hogy ez biza nem az. Engem bezzeg nem csípnek... biztos a sok szőr miatt... :-) A kérdésem a következő lenne, örülnék, ha valaki meg tudná válaszolni: Az ágyneműtartó biza tele van csomó cuccal, mert még nincs sok szekrényem. Pl könyvekkel. Ezeket lehet-e mikrohullámú sütőben "fertőtleníteni"? Ráadásul elkövettem azt a hibát, amit nem szabad, szépen kipakoltam az ágyneműtartóból és egyesével kirázogattam az ágyneműket az erkélyen. Így gondolom ki is szabadítottam párat. Jó esetben nem sokat, mert még igazán kifejlett példánnyal nem találkoztam, csak max 3 mm-essel. Most elkezdeném a fertőtlenítést egyelőre házilag, de a teli ágyneműtartó kicsit aggaszt. Ami befért a fagyasztóba, az már benne van, illetve már kimostam egy pár dolgot 90 fokon. Másik kérdésem: Ha fekete zsákban kiteszem a nyári napra a cuccokat, akkor ott vajon elpusztulnak a benne levő bogarak, lárvák peték? Nyilván lesz benne 50-60 fok...
Előre is köszönöm a választ!
Üdv: szcs
Harmadik írtás után tűnnek el legtöbbször, én addig várnék a felújítással, festéssel és új bútorok vásárlásával, vizes felmosásokkal.
Csak azokat zsákold be, amiket 60 fokon kimostál, többit hagyd a helyén, azokból elvileg ki kell jöjjenek a kiűző szer hatására, mi ezeket jól átgőzöltük, 40 fokos mosás semmit nem ér.
Sziasztok!
Panel lakásban lakunk több mint tíz éve, soha semmilyen rovarunk, bogarunk, kártevőnk nem volt és most nekünk is poloskánk van néhány hete.
Egyszer csak kiütések lettek a lábunkon, azt gondoltam, talán szúnyogcsípés, vagy napallergia, mert nyaralni voltunk. De csak nem akart elmúlni. Elmentünk bőrgyógyászhoz a fiammal együtt, akinek fogalma sem volt, hogy mi ez, azt kérdezte, van-e háziállat. Mondjuk, hogy igen, van két macska. Akkor talán bolha, de nem biztos benne... Kenegessük krémmel. A cicáinkat lekezeltük bolha ellen. Fiamnál el is múltak a pöttyök, rajtam nem. Elkezdtem keresgélni a neten, mi lehet ez. Allergia? valamilyen rovarcsípés? Láttam, hogy nagyon hasonlít a poloska csípésre. Vettem Insecticide 2000 sprayt, jól kiporszívóztam az ágyakat, ágyneműtartókat, az ágy körül és mindent befújtam. Semmilyen bogarat nem találtam. De a csípéseim csak nem múltak el.
Közben lakást újítunk fel és hétvégén felszedtük a szobámban a szőnyegpadlót. Ehhez fel kellett állítani a nagy franciaágyat és némileg szétszedni. No és akkor megláttuk az első poloskát..
Első rémületünkben totál szétszedtük az ágyat és kidobtuk az alsó részét. Hétfőn rögtön megrendeltem egy poloskairtást, ami meg is történt pár napja. Kimostam azóta többször az ágyneműt, paplanokat, törölközőket 60 fokon, az összes ruhát, kidobtam egy csomó mindent.
Tudom, hogy második irtásra is mindenképpen szükség van.
Abban segítsetek, hogy mikor érdemes folytatnunk a felújítást? szeretnénk lecserélni a bútorokat, festetni, régi tapétát leszedni, laminált padlót és járólapot letetetni.
Olvastam itt, hogy az első irtás után nem szabad rögtön mindent megbolygatni, felújítani. Mikor vegyünk új ágyat? a második irtás után? Szintén ugyanekkor érdemes kifesteni? Addig hagyjuk az irtószert hatni?? a ruhákat, amiknek nem tesz jót a hatvan fok és mondjuk téliek, vagy épp nem kedvencek, azokat mondjuk 40 fokos mosás után zacskózzam be néhány hónapra? ez így biztonságos?
Köszönöm, ha válaszoltok.
Alapvetően igen. Csak az a kérdés, hogy tegnap volt két hete irtás, a peték vajon ki akartak-e már kelni és ha igen, éhesek voltak-e. Azt mondják, a poloska nem kezd hidegháborúba, ha éhes, jön és táplálkozik belőlünk. Azt nem hiszem, hogy nem találnak meg, ha keresnek, ugyanott vagyok...de minden éjjel és hajnalban és lefekvéskor keresem őket...nem vagyok olyan nyugodt a saját fekhelyemen, de inkább még most, mint a költözés alkalmával jöjjenek. Az biztos, hogy egy türelemjáték és kicsit orosz rulett is, mert azért ők kicsik és sok helyre el tudnak bújni. De az éhség, na az nagy úr!:)
Bizakodjunk!
:-)))
Valóban azok. Ha idáig nem jöttek, talán már kipurcantak.
Ez a szer nem...ez csak 4 napig hatásos, viszont ha minden igaz, a petéket is kinyírja abban a 4 napban...Meglátjuk. Minden este úgy fekszem le, hogy gyertek ti dögök, ha akartok...gyertek csak...
De még most, a költözés előtt.
Rohadékok!!!!
Azért lett az alsó agresszív, mert tudja, mivel jár egy poloska????
Inkább köszönné meg, hogy nem hallgattátok el, és szóltatok...
Isruna, írtam Neked privátot, majd nézd meg kérlek, kérdeztem benne. :)
Üdv.
Nem bánnám én, ha vákuumos zsákra kell költenem, mert ha többször felhasználható minőségben jutnék hozzá, akkor megéri, ugyanis évekig használható és tényleg jó helytakarékos tárolásra, ezt már látjuk. Igen, a jyskes elég drágának minősől. Az IKEA-ban is akad, de a minőségüket nem ismerem...
Meg kellene hozzá legalább tapogatnom. Ezt, ha megtapogathattam volna, biztosan nem vásárolom meg.
A zsák kiszakadhat sajnos a rángatástól, abban nem bízom, de persze, az is megteszi. a zipzáros tárolóim is IKEA-sak voltak, de totál vegyszeresek azok is. Nem hiszem, hogy belementek.
De persze, az ördög sosem alszik....
Ajánljatok már nekem légyszi ár/érték arányban legjobb vákuumos tárolót, mert agyam eldobom a neten lévő ömlesztett információtól és a sok xartól. :(
ghrrrr....
Ok, de mi van azokkal a cuccokkal, amiket nem lehet 60 fokon mosni???? Az egyik irtó cég oldalán az van, hogy az ágyi poloska a mosószeres mosástól elpusztul. Hőfok nincsen írva. Annyit tudok még róluk ugye, hogy asszem 35 fok felett megáll a szaporodásuk. Akkor mosásban miért nem elég a 40 fok? Nem tudok és szeretnék mindent 60 fokon mosni, van amit már ki kellett dobnom korábban, mert szétment a 60 fokon... :(
Persze, poloskát sem akarok.
Én a fürdőben nem tudom kivitelezni a mosást, szárítást, és elpakolást. A gép a gardróbban van (panellakás kis helyiségek), szárító gépem nincsen, mennek ki a ruhák az erkélyre, és ott száradnak összecsukható szárítón. Aztán tudom összehajtani őket és a zsákba tenni, vagy a földön, vagy az ágyon (utóbbin szoktam), és aztán vákuumozni majd.
Ennél jobbat nem tudok kitalálni és tenni.
Igen, egy éjszaka után átment oda. Én azóta is ott alszom, de a gyerekem ágyán, nem a matracon. De azt mondják ugye, ha van dög és éhes, akkor nem fog csendes háborúba kezdeni és kivárni, míg lemászok vissza a matracra, hanem megkeres és táplálkozik belőlem...De legalább értitek, akkor élvezetes lenne, mint amikor a vámpírok előtte jól belenéznek a szemedbe és te elalélsz és utána hamm, jól megharapnak, de az már nem is fáááááááááj...Nos, ugye ez sem fáj, de mégis valahogy... :) Jó, csak vicceltem, de már csak kínomban....
Minden kimosni? Ajaj, akkor szerintem egy hét szabadság sem lesz elég, mert a szárítás időigényesebb, mint a mosás, és hiába szárítok két szárítón azért legalább két nap, mire 5-6 mosás megszárad és nyugodtan levákuumozható...Akkor tényleg több hét. Mert ez ugye csak az elfekvő készlet és hol van még az, amit napi szinten használunk ruhák. Bár, feltételezem, hogy a ruhákban és a ruhás szekrényben nem lehetnek, de le fogom redukálni a ruha mennyiségeket, mert ebből elegem van, hogy mindenhol ruha lóg és mégis csak pár darabot használunk, mert az a kedvencünk, ennek így nincs értelme...De persze félek is, hogy esetleg amiatt hurcoljuk tovább, hogy nem mostam ki mindent, de azt hiszem, ez szinte lehetetetlen. A minden kimosása.
És mit ad Isten, amit vettünk vaterán vákuumos zsák, visszaengedi magába a levegőt. 20 db-ot vettünk , 480/db áron, és kettőt bontottunk ki és használtunk el este, de pár órán belül visszaszívta magába a levegőt...
Hívtuk az eladót, talán visszaveszi.
Az egyikről, amikor este vizsgálta a férjem, lejött a lyukból ez a szelepes záró elem is, az egész lepottyant, a belső része belülre, a külső meg a kezében maradt, pedig nem is feszegette. Xar a ragasztás, egyértelmű...mondtam is neki, hogy nem ezen kellene, hogy múljon, hogy mennyire szorítod rá, hanem a szelepen (enged, helyezgetni kell, mikor ráteszi az ember, hogy ne halljam a "sziszegést") és azon, hogy ez a záróelem légmentesen rá van-e ragasztva a nejlonra.
A nejlon olyan csörgősebb inkább, én nem így képzeltem, hanem szinte zsák erősségűnek, mint amibe a műszaki cikkek elemeit teszik.
Ismeritek ezt?
Ár/értékben melyik a legjobb? Mert ugye én is abból indulta ki, hogy ezeket évekig kell tudunk használni és a szelepnek, záróelemnek bírnia kell, nincs olyan, hogy normál használat mellett szétessen és a kezedben maradjon... :o
Szóval mi az az ár, ami ezekért jó. Beszéljünk most nagy méretről., pl. 70*100 cm-ről.
Ez az, amit vettünk, de nem innen:
Vagy valamit nem jól csinálunk? Szépen belehajtva minden, nem feszül, de kihasználva. A patentos rész jó erősen összezárva, még egy kis műag. is van hozzá. A porszívót nem tépjük le róla szívás során, hanem megvárjuk, míg elengedi maga, és aztán bele a szelep és zárókupak...
De én ebben most nem hiszek, hogy akár pár hétig is bírná, szerintem vissza kell vinnünk, adnunk...
Sziasztok!
Nagyon régóta gondolkozom rajta, hogy megosztom Veletek én is a tapasztalataimat. Sajnos én is együtt éltem (remélem már csak múlt időben) ezekkel a szörnyetegekkel és minden egyes kínszenvedést, paranoiát, viszketést és álmatlanságot átéltem, amit Ti is :(
Én tavasszal költöztem az albérletünkbe párommal. 2 hét után már volt csípésem, egyik ismerősöm mondta is hogy nézzem meg nem-e poloskával van dolgom. Átnéztem mindent, neten felkutattam, hogy néz ki (elborzadtam), de semmi. Rá másfél hónappal megtaláltam a levedlett maradékot, a kakit a falon és élő egyedeket is. Rögtön felhívtam a főbérlőt, hogy volt-e valaha ilyen a lakásban. Akkor tudtam meg, hogy volt már irtva a lakásban.
Azonnal hívtam poloskairtó céget, a fórumot olvasva rájöttem, hogy nem lesz nyugtom, ha magam próbálom megoldani a helyzetet. Az irtók nagyon gyorsan kijöttek, ketten is voltak. Mindent körbefújtak, az egész lakás tocsogott a vegyszerben. Este a megadott idő után hazamentem, már éppen aludtunk el, amikor két kifejlett példány mászott a falon felfelé (galérián, matracon alszunk). Mondanom sem kell, hogy halálra rémültem, hiszen az irtók azt mondták, hogy ami élt a szobában azt biztos, hogy kiirtották. Másnap felhívtam őket telefonon, akkor azt mondták, hogy lehet 1-2 napig még lesz mozgás, ne ijedjek meg. Nem voltam nyugodt. Mindemellett borzalmas szag volt a lakásban.
Az első irtás után nálam megszűntek a csípések, de ami ezután jött arra nem számítottam. Az idegességtől és a paranoiától kiütéseim lettek. Kiszáradt a bőröm, és szinte mindenhol viszkettem (de puklik, csípések nem jelentkeztek). Éjszaka szinte semmit nem aludtam, mert azt éreztem mindenhol mászik rajtam valami. Borzasztó napokat éltem át. Végül a Calcium-kóra segített eltüntetni a kiütéseket.
A második irtást egy a főbérlő által megadott szakember végezte (akit a közös képviselőnk szokott hívni a többi épületbe is, ha kell), aki nagyon kedves és megértő volt. Ő más anyagot használt, amit ő kísérletezett ki. A többi irtóhoz képest olcsón jött ki, és végre nem volt büdös a lakás. A maradék permetlét átöntötte a Protect-es flakonomba, hogy ezt itt hagyja nekem és egy hét múlva fújjam el a maradékot. A legjobb az volt, hogy teljesen megértette, min megyek keresztül és nagyon jó tanácsokkal látott el.
A 2. irtás után sem voltak csípéseim, de már megrendeltem a sráctól egy 3. irtást is, biztos, ami biztos. Azt mondta azt még bevállalja féláron is. Én az irtások között Protect-tel fújtam hetente körbe a galériát, hetekig csak sepregettem, felmosást mellőztem, 60 fokon mostam a ruháimat és mindent átnéztem, zsákoltam, pakoltam, porszívóban zsákot cseréltem.
A legnehezebb része az volt, hogy rettegtem, hogy bárhova elviszem magammal a kis dögöket és ezzel kellemetlenséget okozok másoknak. A munkahelyemen is rendszeresen átnéztem mindent, a táskámat reggelente, szóltam bent a munkahelyemen (senki egy rossz szót nem szólt). Szüleimtől folyamatosan kérdeztem, hogy nincs-e rajtuk csípés. 5 csípésmentes hét után, még mindig nem vagyok nyugodt, még mindig érzem hogy a bőrömön masíroznak, és éjszaka gyakran felkelek.
El sem tudom képzelni, mit éreznek, akik mindezt gyerekkel élik át. Senkinek nem kívánom, hogy találkozzon ezekkel a dögökkel, nem tudok más élősködőt mondani, ami ennyire ocsmány mint az ágyi poloska.
Azért írtam Nektek, hogy tudjátok nem vagytok egyedül és mert nagyon jól esik olyan emberekkel megosztani a történetemet, akik hasonló cipőben járnak! :) Remélem több ilyen kis szarházit az életben nem látok és kívánom Nektek is, hogy sikeresen ki tudjátok őket irtani! Kitartás!!! :)
Szegény férjed, ő volt a csali? :-))))))
Ez a szer a petéket is kiírtja amivel nálatok permeteztek, vagy ezzel is kell ismételni a fújást?
Nem ismerem azt a zsákot amiben a gyereked kinőtt ruhái vannak, de ha van rés rajta, akkor az is lehet búvóhely. Vagy kimosod a ruhákat, vagy átteszed egy légmentesen záródó tasakba és nem nyúlsz hozá 1 évig. Abból kijönne már nem tudnak és akkor éhen halnak.