Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2011 januári babák fórum

2011 januári babák (beszélgetés)

2094. pe80
2010. aug. 12. 11:02
Nekem az nem tiszta teljesen, h akkor ha valakinek az 1. gyerek után folyósított gyed alatt jön a 2. baba, akkor a 2. gyerek után kapott juttatás alapjának van felső határa vagy sem? De ha jól értelmezem, ebben az esetben a minimálbér 2x-ét tekintik alapnak, ugye?
2093. pe80
2010. aug. 12. 10:39

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

2092. pe80
2010. aug. 12. 10:30
2232.-be nem tudom, h került bele egy link, ahogy bemásoltam a szöveget, nem célom semmit reklámozni, úgyh ne is klikkeljetek arra. Bocs.
2091. pe80
2010. aug. 12. 10:27

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

2090. pe80
2010. aug. 12. 10:26

Gyermekgondozási díj

42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

és a gyermeket saját háztartásában neveli.

(2) A 39. § (3)-(5) bekezdése, valamint az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásakor szülő alatt érteni kell

a) a vér szerinti és az örökbefogadó szülőt, továbbá a szülővel együtt élő házastársat,

b) azt a személyt, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,

c) a gyámot.

(3)

(4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

a) a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz idejét,

b) a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot,

c) a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

(3) Ha a gyermeket szülő nő - ideértve a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nőt is - meghal, vagy a gyermek nem az ő háztartásában nevelkedik, úgy a gyermekgondozási díj az arra jogosult személynek a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosító időtartamra, illetőleg annak fennmaradó részére is jár.

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;

b) a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj;

c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást - részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont];

d) a gyermeket - a külön jogszabályban foglaltak szerint - ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá ha harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el;

e) a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;

f) a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.

(3)

(4) A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

(5) Ha a gyermekgondozási díjat ugyanazon gyermek után és ugyanazon személy számára ismételten állapítják meg, úgy a díj összege azonos lesz az első ízben megállapított, de a (4) bekezdésben foglaltak szerint korrigált díj összegével.

(6) Ha a biztosított egyidejűleg fennálló több jogviszony alapján jogosult gyermekgondozási díjra, a jogviszonyonként megállapított díjak összegét egybe kell számítani, az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget.

2089. pe80
2010. aug. 12. 10:24

Hátha segít valakinek:

Terhességi-gyermekágyi segély

40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

(2) A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

a) a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,

b) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,

c) a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

(3) A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.

(4) Terhességi-gyermekágyi segély a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralevő tartamára annak a nőnek is jár, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha az (1) bekezdésben foglalt feltételek a gondozásba vétel napján fennállnak.

41. § (1) Nem jár terhességi-gyermekágyi segély a biztosítottnak

a) a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,

b) ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

(2) Annak a biztosítottnak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár terhességi-gyermekágyi segély.

42. § (1) A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.

(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) A (2) bekezdésben nem említett biztosított terhességi-gyermekágyi segélyének naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

(4) A terhességi-gyermekágyi segély naptári napi összegének megállapítására vonatkozó részletes szabályokat a Kormány állapítja meg.

(5) A terhességi-gyermekágyi segélyre, ha jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz, a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

2088. pe80 (válaszként erre: 2077. - Babarózsa84)
2010. aug. 12. 10:22
Nekem az alcsonyra is ezzel jött pár doki rögtön, h szúrni kéne (pedig fiamnál ott volt a totál negatív integrált, most meg kombinált teszt.) Érdemes elmenni egy jó genetikushoz, mielőtt szurat az ember (főleg így, h neked is tökéletes a kombináltad). Megnéz és ha lát valamit, úgyis elküld oda, ahova kell. Ez az afp valóban nem egy megbízható vizsgálat (nem azt mondom, lehet, h olykor van benne igazság), ennek ellenére még mindig vannak dokik, akik nagyon komolyan veszik. Lényeg,h ne izgulj! És jelentkezz, h mit mondtak ma! Drukk megy innen is!:)
2087. pe80
2010. aug. 12. 10:17
Háát, sajna mindenkit "meg kell nyugtatnom" a hízási listát ismét én vezetem (2009.júniusiaknál is sikerült ezt valahogy elérnem)...:( Első 3 hónapban 1.5 kg jött, azóta 6kg... Nem is értem, mert viszonylag rendszeresen tornázom, egész nap a kisfiam után kajtatok, annyira nem zabálom tele magam. Mondjuk lehet az az oka, h az első 3 hónapban folyton wc-re jártam, mostmeg kínlódok...:( Úgyh most megpróbálok nagyon odafigyelni.
2086. bella1125
2010. aug. 12. 09:25
Érdekes dolog az afp, mert nekem tökéletes lett...Minden leletem negatív, csak egy kis vérszegénységet állapítottak meg...
2085. kisfari (válaszként erre: 2077. - Babarózsa84)
2010. aug. 12. 09:13
Én is szorítok értetek Babarózsa, de biztos minden rendben lesz. Ez az afp tényleg semmit sem ér, több ismerősömnek is lett rossz eredménye, de egészségesek a gyerekek.
2084. Krisztina1978 (válaszként erre: 2077. - Babarózsa84)
2010. aug. 12. 08:58

Ne aggodj, az AFP tényleg fars adatokat mutat, korábban egyszer leírtam, nincsen jelentősége, csak nálunk csinálják, nyugaton már nincs ez a vuóizsgálat.

NYugiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!4

2083. RLindi (válaszként erre: 2077. - Babarózsa84)
2010. aug. 12. 08:44
Nagyon drukkolok! Próbálj a pici miatt amennyire tudsz nyugodt lenni!
2082. Alina33 (válaszként erre: 2077. - Babarózsa84)
2010. aug. 12. 08:19

Babarózsa

nyugalom-nyugalom!!! Biztosan nem lesz semmi baj!

Az AFP adatok nem pontosak de azért nagyon szorítok Neked!!!

Drukkkkkkkkkk-drukkkkkkkkkkkkk!

2081. Alina33 (válaszként erre: 2064. - Antonka)
2010. aug. 12. 07:42

Szió,

ha ez megnyugtat, nekem mínusz 6,5 és mínusz 6,25 a szemem. Talán egy negyedet romlott az első terhességem alatt. Kivizsgálták (pupilla tágítás, retina vizsgálat) nehogy retina leválás legyen szülés alatt, így EDA-val szültem.

Én jövő hónapban készülök szemészetre menni...majd beszámolok hány dioptriánál járok. Hja és nekem is kontaktlencsém van már vagy 17 éve ;)

2080. s700 (válaszként erre: 2073. - Antonka)
2010. aug. 12. 07:19

Ha van 562 nap biztosítási időd, akkor 2 éves korig kapod a gyedet. (2 év folyamatos munkaviszony)

Van a kalkulátorban egy olyan választási lehetőség, hogy

"Jogosultsági feltétel 2 éven belül (tgyás, gyed) (**)"

Itt ha az igent választod, akkor 1 évig számolja csak a gyedet, ha azt választod, hogy 562 nap is, akkor pedig végig, 2 éves korig! Szerintem itt nézhettél el valamit.

Egyébként mindennek az alapja a jövedelem!

2079. s700 (válaszként erre: 2078. - Kisfari)
2010. aug. 12. 07:14
De jó nektek, hogy van mivel boltolnotok!
2078. kisfari (válaszként erre: 2056. - Freny)
2010. aug. 11. 22:33

Freny, sajna mg így is én vezetem a hízás listát 5 kg-val.:)

Egyébbként én is azon gondolkodtam hogy én meg eladnám a fiús cuccokat és boltolhatnánk valahogy.?

2010. aug. 11. 21:56

Lányok! Holnap megyünk a genetikai tanácsadóba, ugye az emelkedett afp-m miatt. Izguljatok értünk. Nagyon félek.:(

Riogatnak az amniocentézissel is...félek.:(

2076. Babarózsa84 (válaszként erre: 2065. - Antonka)
2010. aug. 11. 21:54
Nekem 1 kémcsővel vettek le.
2075. Babarózsa84 (válaszként erre: 2056. - Freny)
2010. aug. 11. 21:54
Én is azt a magnesi citricitet szedem,napi 3*1-t. Biztos segíteni fog.
2074. Babarózsa84 (válaszként erre: 2047. - Kisfari)
2010. aug. 11. 21:53
Gratulálok a kiscsajhoz! :)
2073. antonka
2010. aug. 11. 21:17
Én ehhez teljesen hülye vagyok. Mennyi idős folyamatos munkaviszony kell? Gondolom akkor már nem a jövedelem alapján számolják a gyedet és a többit...
2072. s700 (válaszként erre: 2070. - Antonka)
2010. aug. 11. 21:15

Igen, jár, mivel adót is fizetsz utána!

Miért kéne másfél évesen visszamenni? Nincs elég biztosítási időd?

2071. antonka
2010. aug. 11. 21:14
És mi van akkor , ha gyed alatt összejön a másik baba(jó mondjuk még az elsőnek sem járunk még a felénél sem:))vagy közben érdemes visszamenni melózni? Már ha lesz hova......
2070. antonka
2010. aug. 11. 21:12
És jól értelmezem, hogy a gyedre még jár adójóváírás?
2069. antonka (válaszként erre: 2067. - S700)
2010. aug. 11. 21:11
Köszi! Az még egy ideig elmegy. Mondjuk 86ezer ft-ból nem lesz egyszerű a történet, és már a baba másfél éves korában menni kell dolgozni.
2068. s700 (válaszként erre: 2061. - Alina33)
2010. aug. 11. 21:05
Igen, kinézetre nem sok különbség van....
2067. s700 (válaszként erre: 2063. - Antonka)
2010. aug. 11. 21:02
Az előző évi kell, de nekünk a 2010 lesz az előző évi. A bruttó fizetésed kell, ami után tb járulékot fizetsz.
2066. s700 (válaszként erre: 2065. - Antonka)
2010. aug. 11. 21:01

Szerintem csak 1 kémcsővel.

Nekem 4-et vettek, de volt integrált tesztem is, meg vércsoport, HIV, általános labor is benne gondolom mindegyikre külön kell egy:-)

2065. antonka
2010. aug. 11. 20:50
Holnap megyek AFP-re... Sok vért vesznek?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook