Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Írtam, hogy "hamis"!
A hamis, hogy más alapanyagokból, az eredeti utánzata.
Nem keverendő össze a magyar beszéd, a magyar írás, a magyar nyelv tisztaságának, színvonalának mértékével!
Ahogy nézem, romlik a színvonal. Egyre többen "nem veszik a fáradságot", hogy a mondatot nagybetűvel kezdjék, és a "hogy" szót kiírják, mintha annyira sietnének valahova, h !!!! már arra sincs idejük.
Vagy szándékosan akarják ezt a fórumot is leamortizálni a másik szintjére???? Eléggé olcsó szórakozás, kevéssel is beérik.
Akkor te bátrabb vagy mint én. Bizony még megvettem ma is egy fél kg-os tk. formakenyeret. Ebben a 40 fokban, ami itt nálunk van, nem akarok hőgutát kapni a panelban.
Majd ebéd után összerakom a töltött paprikát, és meg is főzöm. Majd holnap pedig megcsinálom a cukkinivel a hamis rácpontyot. Ezzel úgy gondolom be is fejezem a heti a főzést.
:)))
Először nem értettem a bejegyzésedet, miért kell kocsonyát főzni a lekvárfőzéssel egyidőben... most csörög a húszfillér: a vaslap jó ezek főzéséhez. Nagy a meleg, lassú a felfogás.
Nálunk ma lecsó lesz az ebéd, a család egyik felének hosszára vágott paprikával, a másiknak kockára+cukkinivel. Én az utóbbit szeretem.
A melegben kicsit elhanyagoltam a kenyérsütést, de már vágyom valami finomra, nem a boltban kaphatókra. Ezért nekiláttam, már kelesztem a finom gyökérkenyeret. Van benne tk. tönköly, tk. búza és fehér tönköly liszt. Remélem finom lesz! Soha nem tudok ugyanazt sütni, mindig változtatgatom a hozzávalókat, annak függvényében, hogy milyen lisztem van itthon.
Szép napot mindenkinek, nálunk eső nem volt, de egy kicsit felfrissült a levegő.
Eredetileg is úgy terveztem, hogy ma sétálok el a coop.éig, apróságokért. Kitaláltam, hogy a cukkiniből, amit vasárnap vettem a piacon, csinálok hamis rácpontyot. Máskor is csináltam már, hogy krumpli helyett cukkinit szeltem le az uborka-szelőn. Tegnap a zöldségesnél kaptam lecsó-minőségű zöldpaprikát, és olcsó paradicsomot is. Van még egy-két fej öreg hagymám is. Ezekhez egy doboz olajos halat bele (olaj nélkül), és tejfölt neki.
Ami zöldpaprikát vasárnap a piacon vettem, abból pedig megcsinálom a töltött paprikát. Ezekkel közel egy hétig el leszek. Szeretem a paradicsomot még nyersen is, és az ilyen melegben külön jó egy kis savanykás étel. Elég ilyenkor a húsféle csak mutatóba, inkább kell a zöldség a szervezetnek.
Bár esőt mi sem kaptunk akkorát, mint amit a radaros-előrejelzés igérte, az a nagyobb elkerült minket. Kora este kb. 10 perc, és érjük be ennyivel.
Egy kicsit azért meghűlt a levegő és már nem annyira nyomott, egy kicsit tisztult.
Tudod Dodi évekkel ezelőtt vettem az egyik üzletben egy kerek vaslapot, azt mondták, hogy a gázlángra ráhelyezni, és azon lehet sütni úgy, mint a grillen... de még sohasem mertem kipróbálni. Hiszen ha arra ráteszem a szelet húst, a benne levő zsiradék hova fog csurogni????
Lehet, hogy azt is csak így, ahogy te mondod, hogy csak arra használni, hogy egyenletesebb hő-elosztást eredményez az edények alá???
Szervusz Dodi! Szeretettel üdvözöllek körünkben!
Milyen igazad van! A tüzet tisztelni kell és ahogy mondják: inkább félni, mint megijedni.
Ma végül nem volt a boltban a fiam. Sajnos a maradék kenyér megpenészedett, kénytelen voltam dupla adag bucit sütni.
Szerencsére kellemesen lehűlt a levegő estére, pedig zivatart mi nem kaptunk.
Érkezett nagyobb munkám is, egy hetes határidővel.
Most megyak aludni, holnap fogok tudni jó tempóban dolgozni. Napi 6-8 oldalt legalább meg kell csinálnom, hogy időben kész legyek vele.
[Ha megengeded, mondanek egy otletet.
Ha indukcios tuzhelyed, vagy egy van ket lapos indukcios rezsod van, keressel egy ocskavas telepet, ahol olyan 6-8 milimeter vastag egyenes vas lapot tudsz talalni, es abbol egy kerek kor lapot vagassal ki, pont akkorat, mint az indukcios fozo lapodmelegito nagysaga (nemelyik olyan 20cm atmeroju kor (ha akarod, a kivagasa utan jol smirdlizd le es fest be fekete tuzallo spray festekkel a barbekque arulo boltok szoktak olyant arulni)! Ha azt a vas lapot teszed ra az indukcios melegitore, arra akarmilyen, aluminium, stainless, rostfrei, akar jenai uvegedenyt is tudsz ratenni(persze hideg lappal kezve a Jenai uveg edennyel meg cserepbol keszitett edennyel is tudsz fozni rajta. ]
Emlekszel, Prometheus a Titan, ki ellopta a tuzet az Istenektol es az embereknek adta!
Az Intenek mergukben, hogy meg buntettek erte!
Meg is kell becsulnuk, es ovatosan banni vele, mert baratunk! De ha nem baratkent viselkedunk vele, egybol ellensegunk lesz, es kart tesz nekunk...
Csak adalék a tesóm edényeihez!
Akkora fedeles ovális jénai, hogy keresztben alig fér a sütőbe, másik tízszemélyes salátás tál,10 literes levesfőző fazék és társai, és mindehhez voltak ketten és később a kisfiúk. Amit viszont imádok az egy cserépedény, aminek az alsó része kívül-belül mázas, a felső csak kívül, nem kell beáztatni és ami benne sül, az mindig puha és ropogós. Kis kemencének hívom, tényleg olyan az eredmény! Ünnepi sülteknek!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?