Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Főleg ha valakinek a névnapján, névnapjához kötődően lehet ilyen hagyományokat bevezetni!
Szerintem ez egy jó buli!
És idősebbeknek lehet átlépni is!!! :)))
A fiam szereti enni, én meg elkészíteni, mert gyorsan megvan.
Olcsóbb, mint némelyik felvágott, de látom, hogy csirke.
Nem kell mindig az a tömény hús.
Még most is van hátra a munkámból, mert most aludtam vagy két órát. Ma biztosan befejezem, mert holnap délelőtt 10-re kérik. Inkább ma hajtok vele, minthogy reggel kapkodjak esetleg.
Amikor még édesanyám tanított, nem volt mérlegünk, mindig azt mutatta: ilyennek kell lenni!
A bekavart grízgaluska tetejét a kis kanál hátlapjával megütögette, és amikor ennek nyomán a tetején egy vékony folyadék réteg jelent meg, mint a bekevert beton, misung, és ott csillogott a tetején. No, ilyen legyen!
Ezek után pihen nálam kb. 10 percig, utána szaggatom.
Nem sok mindent mérek ki pontosan, de a grízgaluskát igen!
Akárhányszor próbáltam csak úgy, szemre, mindig volt vele valami baj...
Aki ügyes, az ügyes! :-)
Ezt is tk. liszttel csináltam.
Vajgaluska, ahogy én csináltam: Hozzávalók: 1 egész tojás, 5 deka vaj, egy kis só és 5 deka liszt.
Egy egész tojást, 5 deka vajat, egy kis sót és 5 deka lisztet összekeverünk és egy negyedóráig pihenni hagyjuk. Majd forró levesbe mártott kiskanállal kiszaggatjuk és a szaggatástól számitva 5 percig főzzük.
Ilyen talpas fagylaltos talpas üveg kehely poharak vagy minek nevezzem:
ebben 1 tojást felverek, picinyke sót, és 14-16 teás kanál búzadara (vagy kuszkusz) bele. Ez a tojás nagyságától függ. Kb. annyi ideig hagyom állni míg a főzővize felforr, és a kis kanálkával szaggatom bele.
A kuszkuszból nagyobb, könnyebb, lazább nokedli lesz, mint a búzadarából. Nem is szabad leszűrni, csak szűrő-kanállal kimerni, különben összetörik az összes.
" tüzet idén se ugrunk!"
Lehet mécsest is átlépni! Csak az a lényeg, hogy fehér legyen és még nem használt!
És ha együtt lépitek át, akkor még szorosabbá válik a köteléketek!
Ma reggel hallottam...
Én sosem tudtam igazi jó grízgaluskát csinálni.
Itt tanultam meg az egyik fórumtárstól.
Két ugyanolyan pohár kell hozzá. Az egyikbe felütöm a tojást, a másikba ugyanolyan mennyiségű grízt teszek.
Egy tálkában összekeverem és állni hagyom legalább 1 órát.
Egyszerű és nagyszerű. Ez, olyan húslevesbe való féle.
De szoktam "mindent bele" jellegű levesbe is tenni egy olyan fajtát, ami hasonlíthat a tiedhez!
Ügyi vagy!
Finom az nagyon! :)
Tudom, hogy sokan kedvelik (és finom is), de én nem preferálom a csirkeszárnyat! Sokkal drágább, mint amennyi élvezhető hús van rajta...
De a divat felverte az árát!
Én a régi, éttermi káposztasaláták ízét keresem évtizedek óta!
Finom amit készítek, de nem "olyan"....
A tiéd hogy készül???
Hát...jó meleg van.
Borzasztóan nagyon meleg!
Akár a Szaharában! És ráadásul a Szahara homokja is megérkezett az időjárási fronttal! Mondták a reggeli időjárás jelentésben és mutatták is a vörös porral belepett szélvédőket!
Aztán, amikor hazaértem, feltöltöttem a kádat langyos vízzel és beleheveredtem egy jó könyvvel.
Ez volt most a leggyorsabb strandolási lehetőség!!! :)))
Gondoltam Forrest férjének "punnyedlijára"!
Jó lenne nekem is egy!!!!
Na kérem:
Az ebéd zöld színű zöldbabbal, zöldborsóval és brokkolival készült sült csirkecomb volt. Krumplipürével meg kovászos ubival!
Finom volt!!!
És készült egy nagy adag lecsó s a további napokra.
A paprikát 380 Ft-ért sikerült levadásznom a piacon. Már nem volt olyan nagyon frissen feszes a bőre, de lecsónak tökéletes! A paradicsomot az Aldiban vettem, mert ott olcsóbb volt. Kb annyiba került, mint a paprika.
Bár láttam olyan szép napsárga cukkinit, de azt végül elfelejtettem...
Hiába meleg van! :(
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?