TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Ezt pedig egy autóklubba történő jelentkezésnél:
(dátum valamiért belecsúszik a nevembe, de annak jobb oldalt a helye)
Adam Kiss Dabas, den 14. April 2013
Kossuth Straße 45
H-3456 Dabas
Ungarn
Max-Auto-Club
Glockengasse 43
D-98345 Köln
Deutschland
Weitere Informationen über den Autoclub
Sehr geehrte Damen und Herren,
mit großem Interesse habe ich Ihre Anzeige im Internet gelesen, in der Sie ein Mitglied für Ihren Freizeitclub suchen. Hiermit möchte ich anschließen und einige Fragen klären.
Nachdem ich das Abitur mit gutem Ergebnis abgelegt hatte, bekam ich ein Auto von meinem Vater und von Tag zu Tag fuhr ich mit diesem Auto. Die Welt der Autos ist für mich sehr spannend und ich lerne gern mit den Autofans kennen. Aus diesen Gründen möchte ich zu diesem Club anschließen.
Könnten Sie mir bitte Auskunft darüber geben, wie man sich anmelden kann? Ist es möglich, dass man sich mit dieser E-Mailadresse im Internet anmeldet? Oder wäre es persönlich besser?
Schreiben Sie mir bitte, wie viel Euro man bezahlen sorgt? Es wäre für mich passend, wenn es nicht so teuer wäre, weil ich jetzt keinen Beruf habe.
Deutsch lerne ich seit 6 Jahren. Es ist für mich auch glücklich, dass Ihr Autoclub in Deutschland liegt, weil ich so meine Deutschkenntnisse weitern verbessern könnte. Aus diesem Grund möchte ich in der Zukunft in Deutschland leben.
Ich würde mich sehr freuen, wenn ich die Möglichkeit hätte, bei Ihnen in meinem Freizeit mit anderen Autofans kennen lernen zu können.
Über eine positive Antwort von Ihnen würde ich mich sehr spannend und ich wünsche Ihnen alles Gute!
Mit freundlichen Grüßen,
Adam Kiss
Írtam nektek egy próbalevelet, remélem megfelelő. Én pl. így írnám egy idősek otthonában történő gyakorlati jelentkezésemet.
Adam Muster Dortmund, den 12. Mai 2013
Goethe Straße 42
98765 Dortmund
Deutschland
Altersheim Köln
Glockengasse 66
78654 Köln
Deutschland
Bewerbung um die Praktikumstelle als Altenpfleger
Sehr geehrte Damen und Herren,
mit großem Interesse und mit großen Freunden habe ich Ihre Anzeige in der Zeitung gelesen, in der Sie einen Praktikant für Ihre Firma suchen. Hiermit möchte ich mich um diese Stelle als Altenpfleger bewerben und mein Praktikum von Ende Jun bis Ende August bei Ihnen verbringen.
Nachdem ich das Abitur mit gutem Ergebnis abgelegt hatte, bewarb ich mich an der Hochschule für Gesundheit mit dem Schwerpunkt Pfleger in Budapest, weil ich mich für kranken und behinderten Menschen interessiere. Ich bin jetzt in vorletztem Semester und aus diesem Grund möchte ich mein Praktikum bei Ihnen verbringen.
Es ist für mich auch glücklich, dass ich Ihre Firma in Deutschland liegt, weil ich in der Zukunft in Deutschland leben möchte. So könnte ich meine Deutschkenntnisse weitern verbessern und natürlich verwenden und außerdem könnte ich durch dieser Arbeitsgelegenheit ein bisschen Geld verdienen.
Früher habe ich als Altenpfleger in Ungarn gearbeitet und ich sollte mit behinderten Menschen arbeiten. Es war für mich sehr passend, weil meine Eltern auch sehr krank sind und von Tag zu Tag muss ich mit meinen Eltern beschäftigen. Ich bin fleißig, belastbar und arbeite gern mit behinderten Menschen.
Ich würde mich sehr spannend, wenn ich die Möglichkeit hätte, bei Ihnen in Deutschland mein Praktikum zu machen. Über eine positive Antwort von Ihnen würde ich mich sehr freuen.
Mit freundlichen Grüßen,
Adam Muster
Anlagen: Lebenslauf, Zeugnisse und Diplom in Kopie
Szia!
Az új telc-es zöld könyvben a minta szerint a dátumot a nevünkkel egy sorba jobbra kell írni.
Valaki tud erről vmi biztosat?
Köszi
Szia!
Én márciusban voltam vizsgázni. Nekünk a felügyelő tanár elmondta, hogy ne hagyjunk ki sorokat és a címzés és címzett között sem kell kihagyni, mert kevés a hely. Azért nem vonnak pontot. Bekezdéssel jelöld, hogy új szakasza a levélnek. Tényleg kevés a hely, és főleg az idő. Legalábbis nekem kevés volt a 30 perc a levélre.
A levél tárgyának pedig lehet írni, hogy:
Bewerbung um die Stelle als ***
Bewerbung um die Praktikantstelle als ***
Weitere Informationen über ***
Beschwerde wegen ***
A Betreff-t nem szokás kiírni elé.
Levél legvégére meg, ha szükség van rá az állásra, gyakorlatra történő jelentkezésnél:
Anlagen: Lebenslauf, Zeugniss / Diplom in Kopie
Én fiktív címeket alkalmazok. Két eset van.
1, Ha Németországban élsz, és pl. az iskolád mellett kell keresni részmunkaidős, vagy szünidei kurzusba járási lehetőséget, akkor így teheted:
Adam Braun
Goethe Straße 45
98567 Köln
Deutschland
Címzett: (Ha nincs cím, találj ki fiktívet, általában minden német településen van Goethe Straße)
Max-Co GMBH
Goethe Straße 54
87598 Dortmund
Deutschland
2, Ha itthonról, Mo.-ról írsz, akkor viszont így címezz:
Elvira Kiss
Kossuth Straße 43
H-2354 Dabas
Ungarn
Max-Co GMBH
Goethe Straße 54
D-87598 Dortmund
Deutschland
Itt annyi változott, hogy egy magyar címet adtál meg magadnak, és az irányítószámok elé került egy H (magyar) vagy D (német) kötőjellel ellátva.
A dátumot pedig a te címed, a címzett címe után egy sor kihagyással jobb oldalra kell írni, az alábbi módon:
Budapest, den 14.04.2013
Remélem tudtam segíteni! :)
Én rendeltem egy virtuális mellékletet külön az Akadémia kiadó által, nem tudom abban számomra voltak elég könnyű feladatok.
Egy virtuális melléklet érhető csak el, vagy te egy másikról írtál? :)
Kedves Adamwise,
szerintem az említett könyvben csak "elrettentés" miatt van talán 2 feladatnál, hogy kettőnél több mondathoz nem lehet cikket, szöveget választani! Én 4 könyvet csináltam meg de 1-2 esetben frodult elő hogy 2-nél többször "X" lett a helyes megoldás. Egyébként Én ajánlom Mindenkinek e könyvet, illetve Doba Dóra piros-fekete könyvének új kiadását. Ha ezen könyvek szavait - pláne a virtuális melléklet + 5 feladataival - megtanulja az ember, akkor nagyon jól fel lehet készülni. Doba Dóra TELC új könyve azért jó, mert nagyon jó infó kérős levél mintákat tartalmaz, míg Gárvány Hajnalka TELC Mittelstufe B2 inkább a panaszlevél, és Bewerbung levelekre ad jó példákat illetve feladatokat.
Egyébként az előbb említett Doba Dóra könyv virtuális mellékletében található 5+ feladat írásbeli és hallgatási feladatai azok abszolút vizsga szintűek!
Kívánok sok sikert Mindenkinek!
Üdv,
C
Szia!
A másik levél pedig panaszos levél volt minden esetben?
Köszi
Szia!
Köszi az infókat, ez is nagyon hasznos, de én most szombaton csak szóbelizni megyek. Eléggé félek, hogy milyen téma lesz, meg milyen lesz a partnerem. Erről van valami tapasztalatod? Nagyon Köszi!
Sziasztok!
Ezt az információ kérő levelet már sokaknál olvastam...
Konkrétan miről kell információt kérni? Állás vagy ehhez hasonlóról? Tudna erre valaki példákat mondani, mert a zöld gyakorló könyveben csak két típusát mutatja be a levélnek.
Köszi előre is
A leveleket nagyon gyakorold be, ott fontos "max pontot" szakítani. :)
Információkérő, munkára/gyakorlatra jelentkezős, főként ezeket. A panaszlevél az éles vizsgán kerülendő, szerintem nagyon nehéz is, és nehéz is vele sok pontot elérni, mert annyira átfogó témája lehet, csakis akkor válaszd azt, ha a téma megragad téged, és sokat tudsz róla írni. :) Olvasói levélről még nem hallottam, hogy lett volna éles vizsgán, bár nem árt abból is egyet, kettőt előtte begyakorolni.
A többi típusfeladat pedig tesztkönyves gyakorlásokkal elsajátíthatóak.
Remélem valamit tudtam segíteni! Sok sikert!
az előző angol vizsgán mi volt a discussion téma?
köszi :)
Sziasztok!
13-án megyek németből középfokú írásbeli vizsgára. Tudna nekem valaki kidolgozott német leveleket adni?
Köszönöm
Sziasztok!
13-án megyek német középfok szóbelire, most először, nagyon félek. Valakinek valami hasznos tanács? :) Jár valaki hasonló cipőben?
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?