TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Valamiért elrontotta a linket küldéskor, megpróbálom újra:
Sziasztok,
Most voltam először vizsgázni (március 2, angol, közép) szerencsére meg is lett. Olvastam itt pár kérdést/kérést godoltam megosztom amim van. :)
Írásbeli:
1) Olvasott szövegértési rész: Szerintem erre a részre leginkább a TELC könyvekben szereplő feladatsorok megoldásával lehet felkészülni. Néhány feladatsor után már bele lehet jönni, meg lehet látni mik a tipikus trükkök amivel félre próbálnak vezetni. :)
Szerintem ennél a résznél az a feladat a legnehezebb, amelyiknél szituációkat kell hirdetésekhez párosítani, eléggé el lehet vele pocsékolni az időt. Én azt a megoldási módszert választottam, hogy sorban olvasom a hirdetéseket és minden hirdetés után elolvasom a szituációkat és odaírom a hirdetés betűjelét mindegyik szituációhoz amihez egy kicsit is passzol, aztán végén ahol 2-3 lehetséges is van, azokat újraolvasom és döntésre jutok. :)
2) Nyelvtani rész: Úgy gondolom ez a rész nem túl nehéz. Egyrészt NINCS elérendő minimum ebből részből, másrészt a szöveg, amibe be kell helyettesíteni a szavakat általában nem olyan bonyolult, mint mondjuk egy szövegértési feladatban. Legfőképpen akkor lehet gond, ha a behelyettesítendő szavak jelentésével nincs tisztában az ember, de még így is ki lehet logikázni a szövegkönyezet igeidejéből, hogy mi tartozhat egy-egy helyre. Itt is csak a TELC könyv gyakorló feladatait tudom ajánlani. :)
+Tipp: Az előző két részre összesen 90 perc áll rendelkezésre, illetve a szövegértési rész 3, míg a nyelvtani rész 2 részből áll. Éppen ezért érdemes úgy gyakorolni hogy 15 perc/feladatrész, így 5*15=75 perc alatt befejezhető a feladatsor és a fennmaradó 15 percet lehet az átnézésre, javítgatásra, válaszlap kitöltésére fordítani.
3) Levél írási rész: Általánosan a feladatsorokat végignézve 4-féle levél típusra lehet számítani:
- állásjelentkezés és/vagy bővebb információ kérés az adott álláslehetőségről / érdeklődés elérhető pozíciókról
- szállásfoglalás (x főre, y időpontra, z időintervallumra, stb.)
- panaszlevél (adott termék/szolgáltatás kapcsán, pl. rossz pizzasütő, hotel, park, stb)
- információ kérés és/vagy jelentkezés egy csoportba (információ kérés termékről/szolgáltatásról és/vagy csatlakozás egy klubhoz, pl. jelentkezés az új DVD kölcsönző által hirdetett DVD-klubba, információ kérése a klubbról)
Tény az, hogy minden vizsgán 2db levél-szituáció közül lehet választani, a két szituáció típusa nem egyezik meg és az egyik szinte mindig panaszlevél. Ezen felül szerintem a panaszlevelet jobb elkerülni, eléggé szituáció-specifikus hogy miről kellene írni, 30 perc alatt kitalálni és megírni nem éppen egyszerű. Ugyanakkor az első két típus (állásjelentkezés, szállásfoglalás) annyira általános, hogy lehet írni sablon-levelet, vagy legalábbis sablon-mondatokat amelyeket minden egyes szállásfoglalós/állásjelentkezős témánál fel lehet használni. Szerintem érdemes előre kidolgozni néhány ilyen sablon levelet, mondjuk 200-250 szóban és ebből lesz annyi hasznos rész az adott témához, ami elegendő a 150 szavas feladathoz.
+Kérés: Valaki kérdezte hogy kinullázzák-e a levelet, ha jóval többet ír, mint a megadott szószám. Én nagyjából 220 szót írtam a vizgyán, mivel a gyakorló feladatokban mindig 150-200 szó volt kérve, és nem vettem észre a vizsgalapon szereplő "about 150 word" részt. Ettől függeltenül 39/45p-ot kaptam. Szóval NEM kerül kinullázásra, csupán levonnak néhány pontot. Nem tudom pontosan mennyit, mert biztosan hibáztam is egy keveset a nyelvtanban is. :)
+Tipp: A levél írási rész 45 pontot ér, a sikeres írásbelihez 90 pont szükséges. Éppen ezért érdemes a levélre úgy felkészülni hogy egy 40 pontot szakítani lehessen a 45ből, mivel akkor már csak 50 pont kell a sikeres vizsgához. A szövegértési rész 75 pontot ér, míg a nyelvtani 30at, szóval 50-50% elegendő lenne belőlük. Szóval szerintem érdemes a levél-gyakorlásra rászánni az időt, figyelve a 30 perces (!) időkorlátra, mert meglepően kevés tud lenni az a fél óra. :)
+Letöltés: A bejegyzés alján csatolok gyakorló-feladatsorokat (telc B2, 12db), sablon-leveleket (állásjelentkezés, szállásfoglalás témákban), levél-javítási útmutatót példalevelekkel, szó-gyűjteményeket szókincsfejlesztéshez, nyelvtankönyveket angol nyelvtan elsajátításához.
Szóbeli:
1) Hallás utáni szövegértés: A TELC könyvben lévő feladatsorokhoz mellékelt hanganyagot használva lehet gyakorolni, jobb ötletem nincs hozzá. Gyakorlat teszi a mestert. :D
2) Bemutatkozás: Nem ér pontot, csupán a szóbeli elején be kell mutatkozni néhány mondatban a vizsgapartnerednek, viszont mivel ez az első benyomás rólad a vizsgáztató felé, ezért érdeme erre jóelőre felkészülni egy pár mondatos bemutatkozó szöveggel. (neved, korod, lakhelyed, mit tanulsz/tanultál/foglalkozásod, miért van szükséged az angol nyelvvizsgára, mióta tanulsz angolt, hobbid, stb)
3) Prezentáció: Két megadott esszé-téma közül lehet választani, a felkészülési időben jegyzetet írni hozzá, majd előadni 2.5 percben. Van jó sok téma, ezeknek a címét és a saját kidolgozásaimat (nyelvtani helyességükért felelősséget nem vállalok >.<) majd a bejegyezés alján csatolom. Érdemes minden témához átgondolni mit mondanál élesben, és begyakorolni a fő témákra egy-egy esszét, mert ha egy hasonlót kapsz vizsgán abból már lehet kialakítani valami értelmeset. :)
4) Vita / Véleménykifejtés: Adott cikk kapcsán kötetlen beszélgetés/vita, szintén felkészülési időben kell elolvasni és jegyzetet készíteni róla, hogy miről is fogsz beszélni. Érdemes minimum 5-6 gondolatot felírni, elegendő lenne 2-3, de ugye nem tudhatod a partnered mit vetett papírra. Ha kevés dolog jutott eszedbe, akkor érdemes neked kezdened a beszélgetést. Aztán majd alakul. ;) Erre készülni a TELC feladatsorban található témák gyakorlását javaslom egy ismerőssel aki ráér.
5) Problémamegoldás: Hasonló az előzőhöz, itt egy adott egy téma/szituáció és a partnered segítségével meg kell szervezni/tervezni a témában megadott dolgot. (pl. party / kirándulás / előadás szervezése) Mit? Hogyan? Miért? Kikkel? Hol? Mi kell hozzá? Hogyan szerezzük be? stb kérdések körül mozogva. Szintén van jópár gyakorló feladat a TELC könyvekben, ajánlom figyelmébe minden készülőnek. Gyakorolni az előzőhöz hasonlóan lehet ezt is.
+Tipp: A pereztáció rész az, ami csak rajtad múlik, a másik két szóveli résznél a vizsgapartnered tudásszintjétől is nagyban függ, így érdemes erre a prezentációra felkészülni leginkább, ki tudja mennyi pontot veszítesz a másik két részen. A prezentáció alatt minél kevesebbszer próbálj a jegyzetedbe belenézni, ha sokat nézel bele, olyan mintha felolvasnád és erre vonnak le 1-5 pontot simán. :)
+Letöltés: Az alábbi linken elérhetőek az írásbelihez hasznos anyagokon (feladatsor, sablon-levél, levél-javítási szempontok, szó-gyűjtemények, nyelvankönyvek) túl a szóbelihez is néhány dolog. Mint prezentáció-témák, kidolgozott prezentációim, gyakoroló feladatsorok hanganyaggal.
Sok sikert mindenkinek a felkészüléshez! :)
Letöltési link: [link]
Sziasztok,
azt szeretném kérdezni, hogy mi a tapasztalat az angol szóbelin?
Tudna valaki küldeni német középre leveleket? Nagyon megköszönném!!!
silver10@freemail.hu
Németből én is szívesen fogadnék anyagokat. Privátba írom a címem. :)
Köszönöm szépen előre is!
A reklamáló leveleket nem gyakorlom be, nekem azok nehéznek tűnnek, és egy-két ember nem is ajánlotta, hogy azt válasszam, mert abban a levéltípusban nagyon sok helyen beleköthetnek. Ezért bízom benne, hogy az áprilisi éles vizsgán lesz számomra egy információkérő, vagy egy állásra/gyakorlatra történő jelentkezéses levéltípus.
Apropó felkészülés. Mit gondolsz, az Akadémia Kiadó által kiadott TELC felkészítő könyv és virtuális melléklet hozzá,valamint a 10 próbalnyelvvizsga német nyelvből B2 szintű könyv mennyire valós nehézségi fokkal rendelkezik, gondolik itt arra, hogy aki ezeket jól megcsinálja, azt az éles vizsgán sem érheti meglepetés? Vagy az éles vizsgán ennél jóval nehezebbek a feladatok? Te mit gondolsz, esetleg mit tapasztaltál?
béna voltam :D
anetti8888@gmail.COM
Pár ANGOL tételem megvan.. akinek még nincs meg a szóbelije nyugodtan írjon.! O:) nekem az angoltanárom illetve a felkészítő tanárom segített.. :))
anetti8888@gmail.hu
ILLETVE.. a némettanárnő az iskolánkba középszintű tételeket ad ki nekünk, mivel 0.-os angolos vagyok, ezért most az utolsó évemen a németre készítenek fel.. abból megvan kb 10 tételem.. akinek kell valami szívesen segítek.!
(remélem telefonnal fényképezett megfelel.!)
írjatok bátran.! :))
Én is 15 pontot kaptam a levélre (Pécsett), ami jónak számít, mert eddig 0 pontos volt (Kváron). Nekem is hasonló pontjaim lettek a szóbelin (furcsa, nem?):
1. szóbeli részpontszám 23
2. szóbeli részpontszám 11
3. szóbeli részpontszám 17
Hallgatás részpontszám 50
Jössz az áprilisira?
Én Pécsett voltam, sokkal többet beszéltem mint az első probálkozásomkor, de eleve lepontoztak, mert az utazás témát mondtam és ezt éreztették is velem.
Én azt hiszem váltok másra
Próbáld meg. Én is megkérdőjelezném, hogy néha nem bal lábbal javítanak-e.
De neked kell tudni. Én csak azt mondom hogy ne vedd készpénznek hogy majd valami változik, de a remény sose hal meg.
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?