TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Igen igen. Én is próbálkoztam. De most sztem kétszer annyian vizsgáztunk mint január vagy március...vagy nem tudom.
Reménykedem...
Sziasztok!
Eredmények mikor leszenk fent szerintetek? Már nagyon izgulok.
Sziasztok!
Angol Telc könyv 2011-es nincs fent valahol online??
Igen, én is ilyemire gondoltam, csak rosszul fejeztem ki magam:)hogy pl. mi pénteken fogunk egy partit tartani és megfogunk hívni ilyen és olyan sztárvendéget(itt gondoltam közeljövő használatára) de jellemzőbb a "kellene (should) "használata, mint pl. nekünk fel kellene hívni ezt és azt, és itt kellene tartani..stb..
És Gratulálok a sikeres vizsgához:)!!!
Szép jó estét mindenkinek!
Én is nemrég vizsgáztam le (még most sem hiszem el :) ) és most a barátnőm lányának segítek azzal, hogy nyomon követem ennek a hasznos fórumnak a bejegyzéseit. Nálam is örök téma volt kezdetben az igeidők használata, de aztán rájöttem, hogy fordítva ülök a lovon.
Csatlakozva Jennai bejegyzéséhez, azt tudom tanácsolni irenkebadics-nak, hogy beszéd közben ne azzal foglalkozzon, hogy milyen igeidőt kell használni, hanem arra koncentráljon, hogy MIT akar tudatni a hallgatóval.
Egyet kell értsek Krittike23-al is abban, hogy tényleg elég 3-4 igeidő magabiztos használata és a többi erőltetésével csak magadat lassítod be.
A szervezésnél viszont én sem értem, hogy minek kellene jellemzően vagy említésre méltóan jövő időt használni. Akkor ott valami nagyon elcsúszott.
Csak magyarul, hol van itt jövő idő???
- Szerintem csak a közeli barátainkat hívjuk meg.
- Hány főt hívjunk meg szerinted? - Miért nem hívjuk meg a szomszédokat is? - Ismersz valami jó helyet amit kibérelhetnénk? - Meg kellene kérdeznünk Anikóékat, hogy tudnak e nekünk segíteni. - Szerinted rendeljünk kaját vagy készítsük el saját magunk? stb. stb. Most hirtelen egy lehetőség eszembe jutott, hogy mikor lehetne mondjuk egy buli szervezésnél jövő időt használni: - Rendben, akkor fel fogom hívni Jutkát, hogy elkérjem tőle a vendégek címét.
Ha már nyelvtan, akkor inkább ez a szép célhatározói mellékmondat. :D De ne jövő idő.
Szerintem is elég 3-4 alapvető igeidő magabiztos használata, jellemzően egyszerű jelen, téma függően múltidő.
A vélemény kifejtésnél és a szervezésnél dettó.
Bocsánat a szófosásért :D
Sya!
Ha szervezésről van szó akkor, will és going to, vagyis jövőt kell használni, viszont ha általánosságban beszélsz dolgokról, akkor egyszerű jelent (pl hobbi, mindennapi dolgok, kikapcsolódás stb.), múltat nem igazán szoktak, bár ez topic függő, mert ha valami felejthetetlen vagy emlékezetes holiday-ről kell beszélni, akkor természetesen azt használunk, de tényleg nem tudom, milyen topicok vannak, mert én már nagyon rég szóbeliztem. Ja és folyamatos jelent használunk képleírásnál.
De a lényeg, hogy a három-négy igeidő elég. A többi 8-9 felejtendő.
... mondj egy példát.. milyen helyzetre vonatkozóan vagy kíváncsi arra, hogy mások milyen igeidőket használnak? ..?
Egyébként nálam... mindig attól függ az igeidő használatom, hogy mit akarok mondani... Ha eldöntötted, hogy mit szeretnél mondani, akkor adja magát az igeidő...
... szerintem az a fajta nyelvtanozás amire te gondolsz jobban érvényesülne mondjuk a levélírásnál, ott megcsillogtathatod a nyelvtani tudásodat, szerintem a szóbeli résznél inkább az egyszerűségre kellene törekedni, hogy haladjon, pörögjön a beszélgetés (mondjuk a szervezésnél...)
ELADÓ! Dr. Scheibl György-Talpainé Kremser Anna: 10 próbanyelvvizsga német nyelvből:
A könyv 5db komplett B2 szintű TELC és 5 db komplett B2 szintű ECL nyelvvizsgafeladatot tartalmaz, CD-vel együtt. A könyv megkímélt állapotú, "nincs beleírva semmi".
Ára:1000 Ft+postaköltség (Az ár alkuképes)
Érdeklődni: kezer.zsuzsi@freemail.hu
Angol B2
Leveleket írok és van egy nagyon gázos feladat (Akadémia Kiad. B2 TEST2, Letter writing Hilton/Toshiba/Swiss Airways -es feladat) Aki ismeri a feladatot, az mit írt a levélben? Azért nézek nagyon bután a feladatra, mert nincs megadva, hogy milyen munkára jelentkezek, csupán az adott, hogy részmunkaidős állás után érdeklődöm.
Kérdezzek rá, hogy van e náluk a képesítéseimhez passzoló részmunkaidős állás?
Milyen vonalon induljak el?
Sziasztok!
Én spanyolból voltam nyelvvizsgázni, és mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy a TELC-hez ne menjen. Elképesztően nehéz volt, pedig vagy 3 hónapot készültem rá, és van pár nyelvvizsgám már más nyelvekből. Mindenki azt mondta nekem, hogy ez a legkönnyebb, és őszintén megvallva, spanyolból nem volt az. Sok sikert :)
... úgy általában van aki baráti levelet is begyakorol??? (Angol B2)
:)
Értem. Köszönöm szépen a segítséget, most már ha netán ilyesmivel találkozok, ami kétértelmú, akkor tudni fogom, hogy a lényeg, magyarán a feladat a 4 szempont előtt van, hogy kinek, hogysmint, csak ugye az eleje kicsit megzavart:) Hát igen nagyon oda kell figyelni, mert egy kis félreértés és lenullázzák a levelet. Mégegyszer köszönöm!
További szép napot!
Megtaláltam gyakorlás közben az általad említett feladatot (Test4) és igen, ott a cég elérhetősége csupán a hirdetés része. De soha ne feledd elolvasni a 4 szempont utáni bekezdést sem.
Ha ilyesmi miatt elbizonytalanodsz akkor nyerj megerősítést ebből (lásd az általad említett feladatnál):
"Before starting the letter... stb. stb... Include your address, date, salutation and closing formula. "
Én mindig elolvasom végig a feladatot, mert pl. más jellegű jelentkezős levélnél előfordult már olyan feladat is, hogy nem kellett beleírni a címzett/cég nevét és elérhetőségét. Ha mégis beleírod, akkor bukta az egész levél mert nem értetted meg a feladatot. Mekkora cumi :(
Visszatérve, jól gondoltad, a cég neve és címe csak a hirdetés része és neked az a feladatod, hogy írj egy levelet a barátodnak, amiben ajánlod neki hogy jelentkeznie kellene erre a munkára/hirdetésre, ezért meg ezért (pl. a külföldön történő munka előnyei miatt stb. stb. lásd a feladatot).
Szia! Lehet (sajna) baráti stílusú levél is :( ... bár igazad van, nem jellemző. De egy ordas nagy szívatási lehetőségként azért ott van a TELC vizsga íráskészség feladatának leírásában, keress rá a neten.
"IV. Íráskészség
Levélírás megadott szempontok alapján
A vizsgázó 2 téma közül választhat; 3 szempont alapján hivatalos vagy baráti stílusú levelet kell írnia
(előfordul, hogy két hivatalos jellegű téma közül kell választani!).
A feladat információkérést, szolgáltatással kapcsolatos panaszt illetve véleménykifejtést tartalmaz,
melyet adott szempontok szerint félhivatalos vagy hivatalos levél formában kell megírni. "
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?